Laten we meteen met de deur in huis vallen: als camperbezitter ben je verplicht verzekerd. Dat is dus meteen al een wezenlijk verschil ten opzichte van een caravan. De verplichting geldt alleen voor de WA-verzekering, waarmee de schade aan anderen gedekt is. Je autoverzekering geldt niet voor je camper, dus je zult er een aparte verzekering voor moeten afsluiten. Het is hierbij belangrijk dat je niet alleen naar de hoogte van de premie kijkt, maar ook naar de polisvoorwaarden.
Verschil tussen autoverzekering en camperverzekering
Een camperverzekering verschilt niet veel van een autoverzekering. Ook voor campers kun je kiezen uit een WA-verzekering en een cascoverzekering (beperkt of volledig). Veel aanbieders bieden daarnaast andere verzekeringen aan, zoals een inboedelverzekering of een ongevallenverzekering voor inzittenden. Vaak krijg je pakketkorting als je meerdere verzekeringen bij dezelfde aanbieder afsluit.
Wat dekt de WA-verzekering voor je camper?
De WA-verzekering voor campers dekt alleen de schade die door jouw schuld aan anderen is toegebracht. Bij sommige verzekeraars is hulpverlening inbegrepen, maar dit verschilt per verzekeraar. Het is verstandig om de polisvoorwaarden goed door te nemen voordat je een verzekering afsluit. Let hierbij niet alleen op de laagste premie, maar ook op de polis om te weten wat de exacte voorwaarden zijn van de verzekering.
Bij een WA-verzekering kun je voor je camper kiezen uit een WA-beperkt cascoverzekering of een WA volledig casco (allrisk) verzekering. De beperkt cascoverzekering dekt niet alleen schade die door jouw schuld aan anderen is toegebracht, maar vaak ook schade als gevolg van brand, diefstal, storm en ruitbreuk. De volledig cascoverzekering dekt niet alleen schade die door jouw schuld aan anderen is toegebracht, maar ook de schade aan je eigen camper. Bij een allrisk verzekering ben je in feite tegen alles verzekerd voor je camper.
Welke verzekering je kiest, is vooral afhankelijk van de waarde van je camper. Aangezien een allrisk verzekering flink meer geld kost, is het niet logisch om een hoge premie te betalen voor een camper die weinig waard is. De hoge premie weegt niet op tegen de vergoedingen die je ontvangt bij een claim. Een gloednieuwe dure camper met alle toeters en bellen wil je juist wel allrisk verzekeren, want die vertegenwoordigt een hoge waarde.
Aanvullende dekkingen
Campers zijn er in alle soorten en maten, maar één ding is zeker: een mooie, goede camper is niet goedkoop. Voor iets waar je misschien wel jarenlang voor hebt gespaard, wil je natuurlijk dat dat goed is verzekerd. Hoe goed, bepaal je zelf met eventuele aanvullende dekkingen. De basisdekking van een WA-verzekering kun je uitbreiden met onder meer:
- Ongevallen inzittenden
- Schadeverzekering inzittenden
- Nieuwwaardedekking
- Rechtsbijstand
- Pechhulp
Bij een ongevallen inzittendenverzekering wordt door de verzekeringsmaatschappij geld uitgekeerd bij overlijden of blijvende invaliditeit, ongeacht wie het ongeluk heeft veroorzaakt. De schadeverzekering inzittenden dekt schade aan de spullen van inzittenden als gevolg van een ongeluk. De nieuwwaardedekking breidt de standaard nieuwwaarderegeling uit met een paar jaar, zodat je bij total loss de nieuwwaarde vergoed krijgt. De rechtsbijstandsdekking vergoedt de kosten voor rechtshulp geheel of gedeeltelijk. Pechhulp wordt door sommige verzekeraars standaard aangeboden bij de WA-verzekering, maar bij andere verzekeraars moet je dit apart bijverzekeren.
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een camperverzekering?
Bij een camperverzekering moet je niet alleen kijken naar de hoogte van de premie, maar ook wat je ervoor terugkrijgt. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de premie – dat is logisch. Maar voor sommige dingen wíl je ook verzekerd zijn, bovenop de wettelijk verplichte WA-verzekering. De premie hangt ook af van het type camper, het bouwjaar en de cataloguswaarde.
Als je de camper uitleent aan familie of vrienden, kan dit invloed hebben op de premie. Bekijk ook de no-claimkorting, want deze verschilt tussen verzekeraars. Soms krijg je voor de camperverzekering dezelfde no-claimkorting als voor je auto, dus informeer hiernaar.
Houd er rekening mee dat schadevrije jaren kunnen vervallen als je een paar jaar geen camperverzekering hebt gehad. Denk dus goed na voordat je je verzekering opzegt en bekijk de voorwaarden.
Camperverzekeringen vergelijken
Voordat je een verzekering afsluit, is het verstandig om het aanbod van verschillende verzekeraars te vergelijken. Leg zowel de premies als de dekkingen naast elkaar. Wat bij de ene verzekeraar onder de basisverzekering valt, moet je bij een andere verzekeraar extra aanvinken. Een lage premie kan wellicht duurder uitpakken dan een hogere premie met meer inclusieve dekking.
Er zijn vaak grote verschillen in de maximaal uit te keren bedragen voor letselschade en materiële schade. Kijk goed naar de leeftijd en waarde van je camper, hoe en hoe vaak je de camper gebruikt en welk risico je financieel kunt dragen. Dit helpt je om te bepalen wat je wel en niet wilt afdekken met een verzekering. Vraag bij verschillende verzekeraars een offerte aan om een goede vergelijking te kunnen maken. Let op de dekking voor ruitbreuk, hagelschade, transport- en bergingskosten, botsingen met dieren, vandalisme en repatriëring.
Het kan ook nuttig zijn om na te denken over aanvullende diensten die je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: wil je na een ongeval gratis een vervangende camper om je reis voort te zetten? Dan moet je vaak een wat duurdere allrisk-camperverzekering afsluiten.
Als je een gebruikte camper hebt, bedenk dan of het zinvol is om de aanschafwaarde voor een langere tijd te verzekeren. Misschien hoef je geen nieuwwaarde te verzekeren, maar is een uitkering op basis van dagwaarde voldoende voor jou. Als jouw camper niet veel meer waard is, kun je waarschijnlijk ook prima uit de voeten met een goedkopere WA-verzekering met een beperkt casco-dekking.
Veelvoorkomende fouten bij het afsluiten van een camperverzekering
Het afsluiten van een camperverzekering kan complex zijn en er worden vaak fouten gemaakt. Een veelvoorkomende fout is het niet goed lezen van de polisvoorwaarden. Veel mensen kijken alleen naar de premie en vergeten de kleine lettertjes. Hierdoor kunnen ze voor verrassingen komen te staan als ze een claim indienen.
Een andere fout is het onderschatten van de waarde van de inboedel in de camper. Veel kampeerders nemen waardevolle spullen mee, zoals laptops, camera’s en fietsen. Het is belangrijk om te controleren of deze spullen ook verzekerd zijn en zo niet, of je een aanvullende inboedelverzekering kunt afsluiten.
Daarnaast vergeten sommige mensen om hun verzekeraar te informeren over belangrijke wijzigingen, zoals een verhuizing of het aanpassen van de camper. Dit kan invloed hebben op de premie en de dekking. Zorg er dus voor dat je alle wijzigingen tijdig doorgeeft aan je verzekeraar.
Tips voor het vinden van de juiste camperverzekering
Bepaal je behoeften: Maak een lijst van wat je belangrijk vindt in een verzekering. Wil je bijvoorbeeld een hoge dekking voor schade aan je eigen camper, of is een basis WA-verzekering voldoende?
Vergelijk verschillende aanbieders: Gebruik vergelijkingssites om snel een overzicht te krijgen van de verschillende verzekeringen en hun voorwaarden. Let hierbij niet alleen op de premie, maar ook op de dekking en de voorwaarden.
Lees reviews: Klantenreviews kunnen je een goed beeld geven van de service en de betrouwbaarheid van een verzekeraar. Let op zowel positieve als negatieve feedback.
Vraag advies: Als je er zelf niet uitkomt, kun je altijd een onafhankelijk adviseur inschakelen. Die kan helpen om de beste keuze te maken op basis van jouw specifieke situatie.
Controleer de polisvoorwaarden: Lees altijd de polisvoorwaarden zorgvuldig door voordat je een verzekering afsluit. Let op uitsluitingen en bijzondere voorwaarden.