Installatie van een mobiel zonne-energiesystemen op een camper of caravan
Het voordeel van mobiele zonne-energiesystemen is vooral hun flexibiliteit, zodat er geen vaste installatie nodig is. Het mobiele zonne-energiesysteem kan flexibel worden opgesteld of ingeklapt. Desondanks moet de elektriciteit zijn weg vinden naar de accu.
Het gebruik van een zonneregelaar is noodzakelijk
Tussen het zonnepaneel en de accu moet een zonneregelaar worden geklemd. Dit zorgt voor automatische scheiding en aansluiting van de batterij. Hij laadt ze ook op met de ideale karakteristiek. Met behulp van een zonneregelaar kan de accu permanent aangesloten blijven zonder beschadigd te raken. In het algemeen heeft een laadregelaar tot taak het geproduceerde vermogen zodanig aan de batterij door te geven dat deze niet overladen kan worden volgens het ontwerp van de batterij.
Terwijl het zonnepaneel buiten loodrecht op de zon staat, leiden de kabels van de positieve en negatieve pool naar het voertuig. Deze kabelgeleiding kan door de open deur worden gelegd. Daarom is het belangrijk dat de kabel lang genoeg is. Daar moeten de kabels dan overgaan naar de zonne-laadregelaar. Hier wordt een MPPT-regelaar aanbevolen. Deze geeft op zijn beurt de stroom door aan de accu van de caravan of camper.
Verder benodigde accessoires
De volgende accessoires zijn nodig voor het gebruik van een mobiel zonne-energiesysteem:
- Laadregelaar
- Verlengkabel
- Opslagbatterij
- Omvormer (afhankelijk van het gewenste gebruik)
De opgewekte elektriciteit moet worden opgeslagen zodat deze achteraf door de eindapparaten kan worden gebruikt. Hij heeft dus een opslagbatterij nodig. Op de camping wordt dit ook wel een voedingsbatterij genoemd.
Een lithiumbatterij LiFePo4 is bijzonder geschikt omdat deze bij hoge spanning kan worden opgeladen. Dit verkort de laadtijd, maar AGM of loodaccu's kunnen ook met zonne-energie worden geladen. De tussenliggende zonnelaadregelaar is hier doorslaggevend. Deze regelt de lading, omdat het zonnepaneel hogere spanningen kan produceren dan de batterij kan opnemen.
Een volledig geladen accu kan idealiter een spanning van 12 volt leveren. Voor mobiele telefoons is dit bijvoorbeeld voldoende. Veel cameraladers werken ook op 12 volt, net zoals er voor de meeste laptops speciale 12 volt laders te koop zijn.
Maar als je apparaten hebt die huishoudelijke elektriciteit nodig hebben en dus 230 volt, heb je toch een omvormer nodig. De spanning ervan moet worden aangepast aan het apparaat met het hoogste verbruik (bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of een haardroger). Idealiter draait een omvormer alleen wanneer 230 volt nodig is, waarna hij weer moet worden uitgeschakeld, omdat hij een energievreter is.