Caravan kopen: waar moet je op letten?
De ene caravan is de andere niet. Er zijn verschillende soorten caravans, nieuw en oud, groot en klein. Hoe maak je de juiste keuze? En waar moet je behalve de aanschaf nog meer op letten? De belangrijkste punten op een rij:
Doel en gebruik
Bepaal in de eerste plaats waarvoor je de caravan wilt gebruiken. Voor korte reizen en een weekendje weg met z’n tweeën is een compact model wellicht de beste keuze. Ga je echter met een groot gezin of lang op reis, dan heeft een groter model met wat meer ruimte en/of luxe waarschijnlijk de voorkeur.
Budget en overige kosten
Ook niet onbelangrijk is om te bepalen hoeveel de caravan mag kosten. In aanschaf, maar vergeet ook niet de kosten zoals onderhoud, verzekering en stalling. Kijk dus niet alleen hoeveel je nu kunt missen voor de aanschaf, maar ook wat je er straks per jaar/maand aan kwijt zult zijn.
Gewicht en trekauto
Nog een belangrijk praktisch aspect: hoeveel mag jouw auto trekken en wat weegt de caravan die je op het oog hebt? Hoeveel de caravan mag wegen vind je op het kentekenbewijs bij ‘Aanhangwagen geremd’ of bij de technische gegevens onder ‘maximaal trekgewicht geremd’. Houd ook de ‘Toegestane maximale massa voertuig’ in de gaten. Dat is wat de auto en caravan samen maximaal mogen wegen. Vergeet daarbij niet dat vakantiespullen in de caravan en overige lading hierbij ook meetellen. Let op: zijn auto en caravan (en lading) samen zwaarder dan 3.500 kg, dan heb je een B+E-rijbewijs nodig.
Indeling en comfort
Zijn deze praktische vereisten bekend, dan kan je kijken naar je persoonlijke wensen. Hoeveel ruimte wil je in de caravan, ofwel hoe groot moet de caravan zijn? Welke voorzieningen wil je aan boord? Van het aantal bedden en voldoende opbergruimtes tot keukens, sanitair, airco en entertainment. Daar kan je dan op filteren in het grote caravanaanbod.
Technische staat
Heb je een specifieke caravan op het oog? Controleer dan de technische staat ervan. Een gloednieuwe caravan zal in orde zijn, maar een tweedehands caravan is zeker een controle waard. Let in het bijzonder op de staat van de banden, remmen en gasinstallatie. Ook is het raadzaam een caravan te controleren op vochtplekken. Caravans staan vaak lang stil en dat ook dat zorgt voor ‘slijtage’. Twijfel? Laat de caravan eventueel keuren bij een erkende dealer.
Onderhoud en garantie
Controleer aanvullend ook de onderhoudshistorie van de caravan. Koop je een nieuwe caravan, verdiep je dan in de garantietermijnen en -voorwaarden van de verschillende fabrikanten. Bij een tweedehands caravan controleer je of er nog fabrieksgarantie op zit, of dat de handelaar wellicht garantie wil bieden.
Welke modellen zijn er?
Caravans zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, met ieder hun eigenschappen en voor- en nadelen. De meest voorkomende soorten caravans zijn:
Touring caravans
Dit is het meest gangbare soort caravan, waarschijnlijk het type waar je als eerste aan denkt. Touring caravans zijn geschikt voor zowel koppels als gezinnen en beschikbaar in uiteenlopende maten en met diverse indelingen. Van eenvoudige compacte types met alleen een bed en een kookstelletje tot grote twee-assers die in alle luxe voorzien.
Vouwwagens en klapcaravans
Zoals de naam al aangeeft zijn dit caravans die in- en uitklapbaar zijn. Ook binnen deze categorie zijn er soorten en maten. Er zijn types die je in de hoogte uitschuift, met flexibele wanden die meestal van tentdoek zijn gemaakt. Dan heb je onderweg een aerodynamisch lage aanhanger, terwijl je op de camping gewoon kunt staan. Een vouwwagen gaat een stap verder. Dat is een soort bagagekar die onderweg lekker compact is. Op de camping vouw je hem uit tot een grote tent. Slapen doe je in de bagagebak, zodat je matras of luchtbed niet op de grond hoeven te liggen.
Offroad-caravans
Vind je zo’n standaard caravan maar niets? Of wil je echt het avontuur opzoeken in ruig terrein? Dan is een offroad-caravan wellicht iets voor je. Deze caravans hebben een robuuste bouw, zodat ze letterlijk tegen een stootje kunnen. Ook hebben ze vaak grote wielen met diep profiel en een verstevigde wielophanging. Verder zijn ook offroad-caravans beschikbaar in diverse soorten en maten, van vrij basic modellen tot luxe verblijfplaatsen.
Tweedehands caravan kopen
We gaan nog wat dieper in op het kopen van een tweedehands caravan. Nieuwe caravans kunnen namelijk best prijzig zijn en dan is een caravan occasion een interessant, voordeliger alternatief. Ten opzichte van het kopen van een nieuwe caravan zijn er wel wat extra zaken om op te letten.
Inspectie en proefrit
Controleer de caravan zorgvuldig. Let op tekenen van slijtage, roest, en schade. Let ook op technische zaken, zoals de staat van de banden, remmen, gasinstallatie en disselkoppeling. Ook met een caravan kan je een proefrit maken. Zo kan je testen hoe de caravan achter je auto rijdt. Let daarbij ook op ongebruikelijke geluiden of trillingen.
Onderhoudshistorie
Een goed onderhouden caravan heeft een langere levensduur. Vraag daarom naar de onderhoudshistorie. Zijn de keuringen altijd netjes uitgevoerd? Zijn er schades geweest? Dat laatste hoeft geen probleem te zijn, als de schade maar professioneel is hersteld.
Controleer de papieren
Zorg dat alle papieren in orde zijn, inclusief het registratiebewijs, onderhoudsboekje en eventuele keuringsrapporten. Dit voorkomt juridische problemen en garandeert dat de caravan niet gestolen is.
Prijsvergelijk
Is de caravan helemaal naar wens en in orde, dan wil je er natuurlijk wel een goede prijs voor betalen. Vergelijk de vraagprijs van de caravan die je wilt kopen met vergelijkbare modellen. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Een opvallend lage prijs is echter ook niet altijd goed. Dat kan duiden op (verborgen) gebreken. Wees dus realistisch, maar ga zeker de onderhandeling aan.
Onderhandeling
Bij dure producten zoals een caravan is onderhandelen heel normaal. Je hoeft dus niet bang te zijn om de onderhandeling aan te gaan. Eventuele gebreken en andere zaken die niet helemaal naar wens zijn kan je gebruiken als argument om de vraagprijs te verlagen. Of wellicht is er een vergelijkbaar model dat ergens anders voordeliger wordt aangeboden.
Financiering en verzekering
Misschien heb je het geld voor de aanschaf al op de bank staan. Het kan ook zijn dat je de caravan moet financieren. Verdiep je vooraf in de mogelijkheden, eventueel met behulp van een financieel adviseur. Ook niet onbelangrijk: sluit een goede verzekering af, met voldoende dekking afgestemd op jouw situatie.