WLTP: de standaard om het verbruik vast te stellen
Het gemiddelde energieverbruik van een elektrische auto wordt net als bij een auto met verbrandingsmotor vastgesteld in de WLTP-cyclus. Wat is WLTP? En wat is het doel hiervan? WLTP staat voor Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure. Dit is de internationale testmethode waarmee het gemiddelde energieverbruik en de actieradius van elektrische auto’s wordt vastgesteld. WLTP is in 2017 ingevoerd als vervanger van de verouderde NEDC-testcyclus, die minder realistische verbruikscijfers gaf.
Wat is het doel van WLTP?
Het doel van WLTP is om een betrouwbaardere en realistischere weergave te geven van:
Het energieverbruik van elektrische auto’s (uitgedrukt in kWh per 100 km).
De actieradius op een volle accu.
De CO**₂-uitstoot** bij auto’s met een verbrandingsmotor.
De WLTP-test simuleert verschillende rijomstandigheden, zoals stadsverkeer, buitenwegen en snelwegen. Hierdoor komt het verbruik dichter bij wat bestuurders in de praktijk ervaren. Toch kunnen de werkelijke cijfers afwijken door factoren zoals rijstijl, buitentemperatuur en gebruik van verwarming of airconditioning.
Gemiddeld genomen mag je van het WLTP-actieradiusgetal in de brochure van een elektrische auto zo'n 30 procent in mindering brengen. Dan heb je een realistische indicatie van het werkelijke verbruik en de werkelijke range. De WLTP-actieradius die in brochures staat, is vaak optimistisch en gebaseerd op testomstandigheden die niet volledig overeenkomen met het dagelijks gebruik. De WLTP-test houdt rekening met verschillende rijomstandigheden, maar:
De test vindt plaats onder ideale omstandigheden (constante snelheid, geen extreme temperaturen).
Er wordt weinig gebruik gemaakt van verwarming en airco, die in de praktijk wel invloed hebben.
Er wordt relatief rustig gereden, terwijl op de snelweg het verbruik flink toeneemt.
Hoe bereken je de realistische actieradius?
Een simpele vuistregel: haal 30% van de WLTP-actieradius af om een realistischer beeld te krijgen. Voorbeeld: een EV met een WLTP-bereik van 500 km rijdt in de praktijk eerder 350 km voordat je weer moet laden. Bij gunstige omstandigheden (zomers weer, rustige rijstijl, stad) kun je dichter bij de WLTP-waarde komen. Maar op de snelweg, bij kou of met een zware belading ligt de actieradius vaak nog lager.