Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Snelste auto ter wereld

Sinds de eerste auto's eind 19e eeuw op de wegen verschenen, hebben ingenieurs en autofabrikanten constant gestreefd naar meer kracht, betere aerodynamica en hogere snelheden. Maar welke auto’s zijn nu echt het snelst? Een overzicht van de snelste auto’s ter wereld.

Streven naar meer

Het verhaal van de snelste auto ter wereld begint met pioniers als Karl Benz en Henry Ford, die op grote schaal de allereerste auto’s produceerden. Deze vroege voertuigen waren naar moderne maatstaven vrij traag, met topsnelheden van rond de 30 km/u. Naarmate de technologie zich ontwikkelde, ging ook de snelheid omhoog. In 1920 zet de legendarische Blitzen Benz het snelheidsrecord neer met 228,1 km/u, een snelheid die toen onvoorstelbaar leek. Een topsnelheid behalen van 230 km/u is tegenwoordig iets waartoe ook veel volstrekt normale familie-auto’s in staat zijn.

De term ‘supercar’ is tegenwoordig achterhaald. Als we het hebben over de snelste auto’s ter wereld, dan praten we over zogeheten hypercars. Deze auto’s combineren geavanceerde technologie, ongekende kracht en een futuristisch design om snelheden te bereiken die ooit alleen voor racewagens waren weggelegd. Merken zoals Bugatti, Koenigsegg en Hennessey hebben de lat steeds hoger gelegd.

Bugatti Veyron 16.4: 401 km/u

De Bugatti Veyron is een 1.001 pk sterke hypercar. Deze Franse auto was een van de eerste auto’s waarmee je een snelheid van meer dan 400 km/u kon bereiken. In de praktijk bleek de auto dat ook echt te kunnen, getuige meerdere hogesnelheidruns die te zien zijn op YouTube. Onder de motorkap van de Bugatti Veyron huist een W16-benzinemotor met maar liefst vier turbo’s. Bugatti heeft in totaal 450 exemplaren van de Veyron gebouwd.

001 bugatti-veyron-16.4-super-sport-world-record-edition

McLaren Speedtail: 403 km/u

Nog een snelle hypercar is de McLaren Speedtail. Deze auto ademt snelheid, zelfs als hij stilstaat. Het is een van de meest gestroomlijnde auto’s ooit. De topsnelheid van deze McLaren bedraagt 403 km/u. Achterin schuilt een krachtige 4,0-liter biturbo V8-motor met een vermogen van 1.070 pk en met 1.150 Nm trekkracht. Een hybride systeem zorgt voor extra push. Net als bij de legendarische McLaren F1 zit je in het midden. Er zijn 106 exemplaren van gebouwd.

McLaren Speedtail guitarra (4)

SSC Ultimate Aero: 412 km/u

De Ultimate Aero van SSC (ShelbySuperCars) is al een hypercar op leeftijd. Maar hij maakt nog steeds indruk. Dankzij een 6,3-liter V8-motor met een vermogen van ongeveer 1.290 pk kan deze auto een topsnelheid bereiken van 412 km/u. Oef!

Bugatti Chiron: 420 km/u

Natuurlijk moest het volgens Bugatti nog extremer toen de Veyron uit productie ging. De Chiron nam zijn plaats in met nog meer vermogen en inderdaad ook een hogere topsnelheid. Ook in dit model huist een W16-benzinemotor met vier turbo’s, goed voor 1.500 pk. De topsnelheid van deze hypercar bedraagt 420 km/u. Begrensd overigens. Hij kan namelijk nog harder.

Bugatti Chiron LUltime 03

Bugatti Veyron Super Sport: 431 km/u

De Bugatti Veyron Super Sport is de overtreffende trap van de reguliere Veyron, in hoeverre je van ‘regulier’ mag spreken. De Veyron Super Sport heeft een motorvermogen van liefst 1.200 pk en 1.500 Nm aan trekkracht. Dat is 199 pk meer ten opzichte van de Veyron 16.4. De auto heeft een topsnelheid van 431 km/u, maar voor klanten beperkt Bugatti de snelheid tot 415 km/u. Puur om de banden te beschermen.

001 bugatti-veyron-16.4-super-sport-world-record-edition

Hennessey Venom GT: 433 km/u

In de Verenigde Staten is ook Hennessey Performance actief. Dat bedrijf ontwikkelde op basis van een Lotus Exige-frame de Venom GT: een furieuze hypercar met een vermogen van 1.244 pk en een koppel van 1.566 Nm. De auto verscheen in november 2017 op de markt en kan een topsnelheid bereiken van 432 km/u. De sprint van 0 naar 300 km/u kost overigens maar 13,6 seconden.

Hennessey Venom GT

Koenigsegg Agera R: 437 km/u

Christian von Koenigsegg is een grootmeester als het gaat om het bouwen van hypercars. De Agera R is een van de snelste auto’s ter wereld. De Agera was al snel met een officieel geklokte snelheid van 398,4 km/u. De Agera R wist een snelheid van 436,8 km/u te halen. Bizarre cijfers! Maar het kon toch nog extremer, volgens Koenigsegg.

Koenigsegg Agera R

Koenigsegg Agera RS: 445 km/u

Want Koenigsegg werkte achter de schermen al aan een Agera RS, zeg maar de overtreffende trap van de Agera R. De RS heeft een 5,0-liter V8 twin turbo met een – als je de juiste brandstof tankt – vermogen van 1.176 pk en een koppel van 1.280 Nm. De Koenigsegg Agera RS heeft tijdens een officiële meting een topsnelheid van 457 km/u gehaald, maar omdat tijdens een recordpoging altijd het gemiddelde wordt genomen van twee snelheidsruns werd dat getal bijgesteld naar 445 km/u. Ook indrukwekkend, toch?

Koenigsegg Agera RS Front

SSC Tuatara: 453 km/u

In de wereld van hypercars lijkt het realiseren van de hoogste topsnelheid net een potje ver plassen. SSC vond dat het namelijk nog sneller kon na de eerder gepresenteerde Ultimate Aero. En dus verscheen in 2021 de SSC Tuatara. SSC North America claimde een topsnelheid van 453 km/u, bereikt op een strip van het Kennedy Space Center in Florida. Met de juiste brandstof levert de 5,9-liter V8-motor met dubbele turbo – gekoppeld aan een gerobotiseerde zeventraps handbak – een vermogen van liefst 1.750 pk.

SSC Tuatara

Bugatti Chiron Super Sport 300+: 490 km/u

Volgens Bugatti-testrijder Andy Wallace zat er nog wat rek in de topsnelheid van de Chiron Super Sport. En daarom ontwikkelde Bugatti de Chiron Super Sport 300+ waarvan slechts dertig auto’s zijn gebouwd. Tijdens een testsessie klokte deze auto al een topsnelheid van 482,80 km/u, maar uiteindelijk wist Wallace zelfs een topsnelheid van 490 km/u te bereiken. Daarmee komt een snelheid van 500 km/u in beeld.

Bugatti Chiron Super Sport 300+

Passeren we ooit 500 km/u met een auto?

Over die 500 km/u-grens gesproken: op papier bestaan er auto’s die een topsnelheid van 500 km/u kunnen halen. Dat zijn bijvoorbeeld de Koenigsegg Jesko Absolut en Hennessey Venom F5. De 1.843 pk en 1.618 Nm sterke Venom F5 is in ieder geval supersnel. De Zweedse Koenigsegg Jesko Absolut moet – gebaseerd op computersimulaties – zelfs een topsnelheid kunnen halen van 531 km/u. Dan moet je overigens wel E85-brandstof tanken. Alleen dan levert de twinturbo V8-motor een vermogen van 1.600 pk. Ook de volledig elektrische Rimac Nevera mag zich tot de snelste auto’s ter wereld rekenen. Deze 1.914 pk en 2.360 Nm sterke hypercar haalt op papier een topsnelheid van 412 km/u. Vooral de 0-100-sprint is indrukwekkend: 1,9 seconden! En de sprint van 0 naar 300 km/u kost maar 9,3 seconden.

Symbool voor innovatie en durf

De snelste auto ter wereld is meer dan alleen een voertuig; het is vooral een symbool van menselijke innovatie, ambitie en de onverzadigbare drang om grenzen te verleggen. Of het nu gaat om de Bugatti Chiron, de Koenigsegg Jesko Absolut of de Hennessey Venom F5, al deze auto's vertegenwoordigen het toppunt van techniek en design. Het streven naar de hoogste topsnelheid gaat door. Want de passie voor snelheid zal altijd blijven bestaan.

Veelgestelde vragen

De snelste auto ter wereld is momenteel de Bugatti Chiron Super Sport 300+, die in 2019 een topsnelheid bereikte van 490,48 km/u. Deze indrukwekkende prestatie werd mogelijk gemaakt door een quad-turbo W16-motor met 1.600 pk en geavanceerde aerodynamica.

Een hypercar bereikt zijn hoge snelheden door een combinatie van factoren. Denk hierbij aan krachtige motoren, vaak met turbo- of supercharging technologie, een lichtgewicht constructie met materialen zoals koolstofvezel, geavanceerde aerodynamica die de luchtweerstand minimaliseert, en high-performance banden die ontworpen zijn om hoge snelheden en krachten aan te kunnen. Daarnaast spelen geavanceerde elektronica en veiligheidssystemen een cruciale rol bij het beheersen van de immense krachten bij hoge snelheden.

In de toekomst kunnen we zowel elektrische als hybride hypercars verwachten. Elektrische voertuigen als de Rimac Nevera bewijzen al dat het kan. De nieuwe generatie Tesla Roadster moet ook 400 km/u kunnen halen. Innovaties in batterijtechnologie, zoals solid-state batterijen, kunnen de prestaties en het bereik verder verbeteren. Daarnaast zullen aerodynamische innovaties en nieuwe lichtgewicht materialen bijdragen aan nog hogere snelheden. Hybride aandrijflijnen kunnen ook een rol spelen, waarbij ze de kracht van verbrandingsmotoren combineren met de efficiëntie en responsiviteit van elektrische motoren.

Deel artikel

Alle artikelen

(BST-113) laadpas-elektrische-auto-opladen

Beste laadpassen in Nederland

Advies · De beste auto's
(BST-107) Rolls-Royce-Ghost Series II-2025

Beste Engelse automerken

Advies · De beste auto's
1JXVEUWnQTSK1QM7AAIHWV-1e014e461772302c9156a2d451cd15b3-AS24-android banner-768

Beste routeplanner apps in Nederland

Advies · De beste auto's
Ontdek meer