Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

De beste elektrische hatchback

Hatchbacks zijn erg populair in Nederland. Er zijn inmiddels veel elektrische varianten te koop. We zetten de beste elektrische hatchbacks op een rij.

Elektrische hatchback

Elektrische auto's zijn er in alle soorten en maten. Denk aan sedans, stationwagons, sportauto's, cabrio's en natuurlijk ook hatchbacks. Deze kun je weer onderverdelen in verschillende segmenten. Zo heb je bijvoorbeeld in het A-segment de** Volkswagen e-up!, in het B-segment de Opel Corsa Electric en in het C-segment de MG4 Electric. We behandelen per segment een aantal modellen.

De beste elektrische hatchback in het A-segment

Volkswagen e-up!

Volkswagen was er als de kippen bij in het A-segment met de introductie van een EV. Het merk lepelde een elektromotor in het vooronder van de populaire Up! en zie daar: de e-up! was geboren. Het model werd voor het eerst geïntroduceerd in 2013. In 2019 kreeg de e-up! een significante update. De Seat Mii electric en Skoda Citigo-e iV zijn zuster modellen van de e-up!.

De e-up! is er met een 16 kWh en 32,3 kWh batterij met een rijbereik tot respectievelijk 120 en 260 kilometer volgens de WLTP-cyclus. De elektromotor levert 83 pk (61 kW) en een koppel van 212 Nm, waardoor de auto in 11,9 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert en een topsnelheid van 130 km/u bereikt. Dit maakt de e-up! geschikt voor stadsverkeer en korte ritten buiten de stad.

Met een Type 2-aansluiting kan de batterij volledig worden opgeladen in ongeveer 5 uur en 30 minuten. Daarnaast beschikt de e-up! over een CCS-aansluiting voor DC-snelladen, waarmee de batterij tot 80 procent kan worden opgeladen in ongeveer 5 uur met een laadsnelheid tot 37 kW. De kleine accu zit in 25 minuten weer op 80 procent.

Het exterieur van de e-up! is compact en praktisch, ideaal voor stedelijk gebruik. Het moderne en functionele interieur biedt ruimte voor vier passagiers, met een bagageruimte van 250 liter die kan worden uitgebreid tot 923 liter door de achterbank neer te klappen.

Qua technologie is de e-up! uitgerust met een eenvoudig maar effectief infotainmentsysteem dat smartphone-integratie via een dock mogelijk maakt, evenals USB-poorten voor opladen en connectiviteit. Veiligheidsfuncties zoals automatische noodremassistentie, rijstrookassistentie en parkeersensoren zijn standaard inbegrepen.

Volkswagen E-Up! 2022

Dacia Spring

De Dacia Spring is een compacte en betaalbare elektrische auto die door Dacia, een dochtermerk van Renault, werd geïntroduceerd in 2021. Deze auto is qua formaat wellicht een B-segmenter, maar qua prijs richt de auto zich voornamelijk op budgetbewuste consumenten. Hij biedt een toegankelijke en praktische oplossing voor stedelijke rijders en mensen die voor het eerst overstappen op elektrisch rijden.

De Dacia Spring heeft een batterijcapaciteit van 27,4 kWh, wat een rijbereik biedt tot 230 kilometer volgens de WLTP-cyclus. De elektromotor levert een bescheiden vermogen van 45 of 65 pk. Hoewel de prestaties niet spectaculair zijn, met een acceleratie van 0-50 km/u in 5,8 seconden en een topsnelheid van 125 km/u, zijn ze zeer geschikt voor stedelijk gebruik en korte ritten buiten de stad.

Het opladen van de Dacia Spring kan op verschillende manieren. Via een Type 2-aansluiting duurt het ongeveer 14 uur om de batterij volledig op te laden met een standaard 2,3 kW thuislader. Met een 7,4 kW 3wallbox kan deze tijd worden verkort tot ongeveer 5 uur. Voor snelladen is er een optionele 30 kW CCS-aansluiting waarmee de batterij tot 80% kan worden opgeladen in minder dan een uur bij een snellaadstation. Voor langere ritten is de Dacia Spring dus niet ideaal.

Het ontwerp van de Dacia Spring is compact en robuust, met een modern SUV-design. Dit maakt de auto aantrekkelijk voor stedelijke omgevingen, waar wendbaarheid en parkeergemak belangrijk zijn. Het interieur biedt plaats aan vier passagiers en heeft een bagageruimte van 300 liter, die kan worden uitgebreid tot 600 liter met de achterbank neergeklapt. Het interieur is eenvoudig en functioneel, met een focus op duurzaamheid en gebruiksgemak. In 2024 kreeg het model een stevige facelift, waarbij hij een compleet nieuw uiterlijk kreeg.

Qua technologie beschikt de Dacia Spring over een eenvoudig infotainmentsysteem met een 7-inch touchscreen, dat ondersteuning biedt voor Bluetooth, USB en navigatie, afhankelijk van de uitvoering. Smartphone-integratie via Apple CarPlay en Android Auto is ook beschikbaar. Veiligheidsvoorzieningen omvatten onder andere automatische noodremassistentie, een snelheidsbegrenzer en zes airbags. Optionele extra’s zoals een achteruitrijcamera en parkeersensoren zijn ook beschikbaar.

Dacia Spring

Fiat 500e

In 2022 werd hij in Nederland uitgroepen tot ‘Elektrische auto van het jaar’: de Fiat 500e. Deze charmante EV met retrodesign werd meteen een succes in ons land. Er bestaan verscheidene uitvoeringen van de 500e, met verschillende vermogens en accupakketten. De instapper heeft een accupakket met een capaciteit van 23,8 kWh, goed voor een actieradius van 190 kilometer. De elektromotor levert 95 pk. Als je regelmatig buiten de stad komt, kun je beter de versie met de 42 kWh-accu kiezen, die biedt 320 kilometer actieradius. Het grote accupakket stuurt zijn stroom naar een 118 pk sterke elektromotor. Snelladen kan tot maximaal 85 kW. Kortom: de Fiat 500e is geen kilometervreter, maar heeft voldoende in zijn mars voor dagelijkse woon-werkritten.

Fiat 500e

De beste elektrische hatchback in het B-segment

Peugeot e-208

De Peugeot e-208 is een compacte B-segment elektrische hatchback uit Frankrijk. Deze elektrische variant werd voor het eerst geïntroduceerd in 2019 en heeft sindsdien veel lof ontvangen voor zijn design, prestaties en technologie. De e-208 is ontworpen om een breed publiek aan te spreken, van jonge stedelingen tot gezinnen die milieuvriendelijk willen rijden. In Nederland – en eigenlijk heel Europa – werd de compacte EV direct een groot succes.

De Peugeot e-208 beschikt over een 50 kWh batterij die een rijbereik biedt tot 340 kilometer volgens de WLTP-cyclus. Deze batterij voedt een elektromotor die 136 pk (100 kW) en 260 Nm koppel levert. Dit zorgt voor een vlotte en dynamische rijervaring, met een acceleratie van 0 naar 100 km/u in ongeveer 8,1 seconden. De topsnelheid van de e-208 ligt rond de 150 km/u. Later introduceerde het merk een 54 kWh accu, waarmee de actieradius groeide naar zo'n 400 kilometer. De elektromotor kreeg meer vermogen: 156 pk.

Wat betreft opladen biedt de e-208 verschillende mogelijkheden. Met een Type 2-aansluiting kan de batterij volledig worden opgeladen in ongeveer 7,5 uur met een 7,4 kW thuislader. Voor snelladen is de auto uitgerust met een 100 kW CCS-aansluiting, waarmee de batterij tot 80% kan worden opgeladen in slechts 30 minuten bij een snellaadstation. Dit maakt de e-208 niet alleen praktisch voor dagelijks gebruik, maar ook geschikt voor langere reizen, vooral als je de grotere accu kiest.

Peugeot e-208 KOPFOTO

Opel Corsa Electric

In 2019 verscheen ook de Opel Corsa-e op de markt. Dit model deelt zijn technische basis met de Peugeot e-208. De specificaties zijn dan ook identiek: in de bodem ligt 50 of 54 kWh, met een actieradius van zo'n 340 tot 400 kilometer en vermogens van 136 tot 156 pk. Snelladen kan tot 100 kW. Het enige verschil is het interieur en exterieur. Het model werd later omgedoopt tot Corsa Electric.

Opel-Corsa-Electric-Titelbild

Volvo EX30

In 2024 kwam de langverwachte Volvo EX30 op de markt in Nederland. Het model stond de eerste paar maanden meteen hoog in de verkooplijsten. Volvo biedt de EX30 aan met verschillende opties voor aandrijving en batterijen. De basisversie – de Single Motor – heeft één motor en een 54 kWh accu die goed is voor 344 WLTP-kilometers. Daarboven staat de Single Motor Extended Range. Deze heeft een 69 kWh accu, goed voor 480 kilometer actieradius. Beide varianten beschikken over een 272 pk sterke elektromotor, waardoor ze in minder dan zes seconden van 0 naar 100 km/u accelereren. Voor meer vermogen moet je de Twin Motor Performance hebben, met twee elektromotoren, samen goed voor 428 pk. Deze beschikt ook over de 69 kWh accu, maar komt 460 kilometer ver. Hij snelt in slechts 3,6 seconden van 0 naar 100 km/u. Snelladen kan tot 135 kW (kleine accu) en tot 154 kW (grote accu).

326715_Volvo_EX30_Cloud_Blue.jpg

MINI Electric

De MINI Electric – ook bekend als de MINI Cooper SE – is de volledig elektrische variant van de iconische MINI hatchback. Geïntroduceerd in 2020, combineert deze auto het klassieke design en de rijbeleving van een MINI met de voordelen van elektrische aandrijving.

De MINI Electric is uitgerust met een 32,6 kWh lithium-ion batterij, waarvan 28,9 kWh bruikbaar is, wat zorgt voor een rijbereik tot 234 kilometer volgens de WLTP-cyclus. De elektromotor levert een vermogen van 184 pk (135 kW) en een koppel van 270 Nm. Dit zorgt voor een snelle en levendige rijervaring, met een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 7,3 seconden. De topsnelheid is begrensd op 150 km/u.

In 2024 verscheen zijn opvolger op de markt: de MINI Cooper Electric. Qua formaat groeide deze 3-deurs MINI nauwelijks, maar het accupakket wel. Hij is beschikbaar met 40,7 of 54 kWh, goed voor een actieradius van respectievelijk 305 en 402 kilometer. Snelladen kan tot 75 kWh (kleine accu) of tot 95 kWh (grote accu). Met de versie met de grote accu kun je dus ook langere afstanden afleggen, iets wat niet mogelijk was met de eerste generatie MINI Electric.

In de Cooper E-uitvoering levert de elektromotor 132 kW (184 pk) en 290 Nm koppel. De MINI Cooper SE beschikt over 160 kW (218 pk) en 330 Nm koppel. De sterkste variant schiet in 6,7 seconden van 0 naar 100 km/u.

mini-electric-2019-39-2

De beste elektrische hatchback in het C-segment

Volkswagen ID.3

De Volkswagen ID.3 is een volledig elektrische hatchback en het eerste model uit de ID-reeks van Volkswagen. De auto is ontworpen om een breed publiek aan te spreken en vormt een belangrijke stap in de transitie van Volkswagen naar elektrische mobiliteit. Het model werd geïntroduceerd in 2019 en wordt aangeboden met verschillende batterijopties. De batterijcapaciteiten variëren van 45 kWh tot 77 kWh, met een overeenkomstig rijbereik van 330 km tot 559 km volgens de WLTP-cyclus. De elektromotoren leveren verschillende vermogens, variërend van 145 pk tot 231 pk. De Volkswagen ID.3 Pro S beschikt over het meeste vermogen en snelt in 7,1 seconden naar de 100 km/u.

Via een Type 2-aansluiting kan de batterij worden opgeladen met een vermogen tot 11 kW. Aan een snellader kan het model tot maximaal 175 kW aan, maar eerdere modellen kunnen maximaal 125 tot 135 kW laadkracht aan. De Cupra Born is het technische broertje van de Volkswagen ID.3 en beschikt over gelijkwaardige specificaties.

Waarom de Volkswagen ID.3 plotseling 4000 euro goedkoper is geworden

MG4 Electric

De MG4 Electric is een volledig elektrische hatchback van MG, een merk dat oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk komt en nu in Chinese handen is onder SAIC Motor Corporation. De MG 4 Electric is uitgerust met een 51 kWh of 64 kWh lithium-ion batterij, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Het rijbereik varieert van ongeveer 350 km tot 450 km volgens de WLTP-cyclus. De elektromotor levert 170 pk (125 kW) of 204 pk (150 kW), afhankelijk van de uitvoering, en een koppel van 250 Nm. Dit zorgt voor een vlotte en dynamische rijervaring, met een acceleratie van 0 naar 100 km/u in respectievelijk 7,7 seconden voor de 170 pk versie en 7,1 seconden voor de 204 pk versie. De topsnelheid is begrensd op 160 km/u. Bij een snellader kan de basisuitvoering (51 kWh) 117 kW aan. Het grote accupakket kan 135 kW hebben.

Er is ook een performance-versie: de MG4 Electric XPOWER. Deze beschikt over 435 pk en 600 Nm koppel. Wie vaak lange afstanden moet afleggen, kan kiezen voor de MG4 Trophy Extended Range, met een actieradius van 520 kilometer (WLTP)

MG4 Electric Luxury test: de goedkope elektrische auto die Renault en VW buikpijn bezorgt

Renault Mégane E-Tech Electric

De Renault Mégane E-Tech Electric is een Franse hatchback in het C-segment. Het was de tweede EV van Renault, na de populaire Zoe. Met een lengte van 4,21 meter is hij een kleine 5 centimeter kleiner dan de Volkswagen ID.3 Hij heeft een riante wielbasis van 2,70 meter. Er is keuze uit twee accupakketten en twee motorvermogens. Een 40 kWh-accu geeft een bereik van 300 kilometer (WLTP) en er is een 60 kWh accu, waarmee de Mégane 450 tot 470 kilometer (WLTP) kan afleggen. AC-laden kan tot 22 kW. Bij een DC-lader kan hij met 130 kW overweg. Qua vermogen is er keuze uit 130 of 220 pk. De elektromotor ligt altijd op de vooras.

Renault Megane e-Tech elektro electric car

Veelgestelde vragen

In het A-segment was de Volkswagen e-up! jarenlang populair. Er waren simpelweg ook weinig andere elektrische stadsauto's. De Smart EQ fortwo was een concurrent, maar minder populair vanwege zijn hoge prijskaartje. De elektrische Seat Mii en Skoda Citigo deden het ook goed in Nederland, maar minder goed dan de elektrische Up!. Bij Renault kon je een elektrische Twingo krijgen: de Twingo ZE. Deze kon echter niet snelladen, alleen 22 kW AC-laden. De Fiat 500e is een populaire elektrische stadsauto uit Italië.

In het B-segment is autofabrikant Stellantis heer en meester. Binnen Stellantis opereren merken zoals Peugeot, Citroen, Fiat, Opel, Lancia, Alfa Romeo en DS. En haast al deze merken hebben een elektrische hatchback in het gamma: de Peugeot e-208, Opel Corsa Electric, Lancia Ypsilon, Alfa Romeo Junior en DS 3 E-Tense. Ze gebruiken dezelfde techniek: 50 of 54 kWh en een 136 pk of 156 pk sterke elektromotor. Liever een andere aandrijflijn? Kies dan de MINI Cooper Electric of Volvo EX30. Vooral die laatste is enorm populair in Nederland.

Volkswagen wist in korte tijd veel exemplaren van de ID.3 te slijten, maar ook de MG 4 Electric is een populaire hatchback. De Renault Megane E-Tech Electric is ook een populaire keuze. In hetzelfde segment kun je ook kiezen voor de Peugeot E-308 of Opel Astra Electric.

Deel artikel

Alle artikelen

BST-105 - AutoScout24 - beste Chinese automerken foto

Beste Chinese automerken

Advies · De beste auto's
BST-104 - AutoScout24 - beste camper accessoires foto

Beste camper accessoires

Advies · De beste auto's
BST-102 - AutoScout24 - beste auto voor op vakantie foto

Beste auto voor op vakantie

Advies · De beste auto's
Ontdek meer