Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

De beste elektrische gezinsauto’s

Onvoldoende actieradius, onpraktisch, te duur ... Is een elektrische auto wel de moeite waard voor gezinnen? We zetten de beste elektrische auto’s voor het hele gezin op een rij.

Wat definieert een elektrische gezinsauto?

In de eerste plaats is een goede actieradius ontzettend belangrijk bij een elektrische gezinsauto. Waarom? Simpel, grote kans dat je de auto (ook) wilt gebruiken voor vakanties en je van plan bent grote afstanden af te leggen zonder dat je te vaak aan de laadpaal moet. Over laden gesproken: een elektrische gezinsauto moet ook snel kunnen laden. Iedereen die elke 1,5 uur 30 minuten aan de laadpaal doorbrengt, komt waarschijnlijk met de nodige stress op de eindbestemming aan. Andere belangrijke kenmerken van een elektrische gezinsauto zijn voldoende ruimte, hoge veiligheidsnormen en een rijke uitrusting.

Hoe groot een elektrische gezinsauto moet zijn, hangt sterk af van je eigen gezinssituatie. Want ook een compacte elektrische crossover kan al prima door als EV voor het gezin. Als je vier kids hebt, is dat natuurlijk een ander verhaal. Dan moet je uitwijken naar een groter EV-model. Gelukkig bestaan er ook van die auto’s al de nodige modellen.

Grote elektrische gezinsauto’s

Oké, dus je bent op zoek naar een grote elektrische gezinsauto? Dan heb je tegenwoordig keuze uit verschillende modellen. Als we bijvoorbeeld kijken naar elektrische zevenzitters, dan komen we uit op modellen als de Mercedes-Benz EQB, de BYD Tang, de Peugeot E-5008 en de Kia EV9. Die laatste biedt niet alleen aanzienlijk veel ruimte, maar ook uitstekende laadcapaciteiten. Binnen no-time is die bijna 100 kWh grote batterij weer opgeladen. Andere interessante modellen zijn de Hyundai IONIQ 5, Volkswagen ID5, Tesla Model Y, Kia EV6 en de Skoda Enyaq iV. Alleen hebben de laatstgenoemde modellen dan weer geen zeven zitplaatsen. Wel hebben al deze modellen een overeenkomst: het zijn stuk voor stuk crossovers. Of SUV’s, hoe je ze noemen wilt. Misschien ben je wel zoekende naar een geschikte elektrische familie-bus. Weet dat er ook dan volop keuze is.

Zevenzits Peugeot E-5008 is 3x riant: met ruimte, actieradius en garantie

Ik wil een elektrische familie-bus

Een interessante optie is de Mercedes-Benz EQV of eVito Tourer. Dit zijn twee grote elektrische familie-busjes met een serieus groot rijbereik. Dankzij een accu van 100 kWh kunnen de twee luxe busjes – met zitplaatsen op de derde zitrij – elk ruim 400 kilometer afleggen volgens de WLTP-testnorm.

Volgens de fabrikant hoeft de 8-persoons EQV pas na 418 kilometer weer aan de lader. Bij de 9-persoons eVito Tourer is dat pas na 421 kilometer. Bovendien bieden beide busjes meer dan genoeg van wat gezinnen ook nodig hebben: ruimte. Het bagageruimtevolume van de eVito Tourer bedraagt ​​990 tot maximaal 4.630 liter en 1.030 tot 4.630 liter voor de EQV.

mercedes-benz-evito-tourer-overview

De Duitse fabrikant doet het traditioneel ook erg goed als het gaat om het derde belangrijke criterium voor gezinnen: veiligheid. Wel zijn beide elektrische Mercedessen behoorlijk aan de prijs. Exclusief BTW praat je voor de EQV al gauw over een prijs van 72.000 euro. Gelukkig is een Mercedes-Benz EQV occasion al een stuk goedkoper. Je moet denken aan prijzen van ongeveer 50.000 euro. Let er dan wel op of een EQV occasion in- of exclusief de BTW wordt aangeboden.

Mag het ook een maatje kleiner?

De EQV en eVito Tourer zijn beide aan de maat. Gelukkig bestaan er ook meer compacte alternatieven. We kijken in het bijzonder dan even naar de merken van autoconcern Stellantis, en een beetje naar Toyota. Leggen we zo uit. Want een model als de elektrische Citroën e-Berlingo is al een stukje kleiner en ook aanzienlijk goedkoper. Weet ook dat Peugeot en Opel soortgelijke modellen aanbieden, te weten de Peugeot E-Rifter en Opel Combo Electric Life. Toyota levert een identiek model in de vorm van de Toyota Proace City Verso Electric. Weet wel dat de actieradius van deze modellen wat tegenvalt. Op papier hebben ze ongeveer 320 kilometer rijbereik indien gekozen wordt voor het grootste accupakket. Op het gebied van veiligheid scoren deze Stellantis-/Toyota-modellen wel erg goed. Aan boord van deze modellen tref je onder meer systemen als frontale botsingswaarschuwing en vermoeidheids- en verkeersbordherkenning aan, evenals Lane Departure Warning en Hill Start Assistant.

citroen-e-berlingo-seitenansicht

Liever een tussenmaatje? Ook dat kan! Want de Peugeot e-Traveller, Citroën e-Spacetourer, Opel Zafira e-Life en Toyota Proace Verso Electric zijn net wat groter dan de Combo en Rifter, maar wel wat kleiner dan een EQV. De ruime elektrische familie-busjes hebben een actieradius van ongeveer 325 kilometer volgens de WLTP-testnorm. Goedkoop zijn de modellen niet, maar qua prijs zitten ze nog altijd ver onder de prijs van een EQV.

Zijn hybride auto’s een betere keuze voor gezinnen?

Zo nu en dan emissievrij kunnen reizen en snel, gemakkelijk en flexibel kunnen tanken wanneer dat nodig is: dat klinkt als de optimale oplossing voor gezinnen. Het is alleen jammer dat de hybride aandrijving zich tot nu toe vooral heeft gevestigd in andere voertuigsegmenten dan die van de traditionele bedrijfsbusjes. Het is wel mogelijk om plug-in hybride oplossingen te vinden, maar in die gevallen is de elektrische actieradius wel heel erg beperkt. Elektrisch rijden lijkt dus een betere oplossing, maar alleen als je beschikt over een eigen laadpaal, het liefst in combinatie met zonnepanelen. Dan kun je de hogere aanschafprijs van een elektrische auto sneller terugverdienen. Je moet ook kijken naar de behoeftes van het gezin. Waar wordt een auto voor gebruikt? Is dat voor kleinere ritten in de buurt? Of wil je er juist mee op vakantie, richting Zuid-Frankrijk of Italië? Het zijn zaken waar je allemaal rekening mee moet houden.

Conclusie

Er is volop keuze als het gaat om elektrische gezinsauto’s. Heel veel keuze zelfs. En dat wordt alleen maar meer. Niet alleen als het gaat om nieuwe modellen, maar ook als we kijken naar het aanbod occasions. Elke dag komen er steeds meer occasions online. Wie goed zoekt, kan dus daadwerkelijk een goede deal vinden. Als je overweegt een elektrische gezinsauto te kopen, zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden.

  • Actieradius: dit is een van de cruciale factoren bij het kiezen van een elektrische auto. Zorg ervoor dat de actieradius van de auto voldoende is voor je dagelijkse behoeften en eventuele langere ritten die je plant met je gezin. Kijk naar de WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) rating voor een realistische schatting van de actieradius onder verschillende omstandigheden.

  • Laadmogelijkheden: overweeg hoe en waar je de auto gaat opladen. Heb je thuis de mogelijkheid om een laadstation te installeren, of zijn er voldoende openbare laadstations in jouw omgeving? De laadsnelheid is ook belangrijk: hoe snel kun je de auto opladen aan openbare laadpunten of snelladers?

  • Grootte en ruimte: omdat het een gezinsauto betreft, is het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor alle passagiers en bagage. Check de hoeveelheid zitplaatsen en de ruimte in de kofferbak. Sommige elektrische auto's bieden extra opbergruimte in de 'frunk' (een kofferbak aan de voorkant van de auto).

  • Veiligheid: controleer de veiligheidsbeoordelingen en -features van de auto. Moderne elektrische auto's zijn vaak uitgerust met geavanceerde rijhulpsystemen als een automatische noodrem, adaptieve cruise control en dodehoekbewaking, die bijzonder nuttig kunnen zijn voor gezinnen.

  • Onderhoud en betrouwbaarheid: elektrische auto's hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan benzine- of dieselauto's, maar het is nog steeds belangrijk om te weten wat de verwachte onderhoudskosten en de betrouwbaarheid van het merk zijn.

  • Kosten: bereken de totale eigendomskosten, inclusief de aankoopprijs, subsidies, belastingvoordelen, besparingen op brandstofkosten en verzekeringspremies. Deze factoren kunnen de hogere initiële kosten van een elektrische auto compenseren.

  • Toekomstbestendigheid: aangezien technologie snel verandert, is het verstandig een auto te kiezen die up-to-date blijft met de nieuwste technologieën. Overweeg modellen met mogelijkheden tot software-updates die nieuwe functies en verbeteringen kunnen toevoegen na aankoop. Controleer ook of de auto geschikt is voor het terugleveren van stroom aan je huis. Op die manier kan een elektrische auto dienen als een gigantische powerbank. Hierdoor kun je flink besparen op je energierekening, helemaal in combinatie met zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

De Mercedes-Benz EQS SUV heeft als 450+ een bijzonder grote actieradius, maar is aan de andere kant ook bijzonder prijzig. Interessanter zijn de Opel Grandland Electric en Peugeot E-5008. Die krijgen in combinatie met een bijna 100 kWh grote batterij een actieradius van bijna 700 kilometer.

De prijs van een elektrische gezinsauto als occasion start bij ongeveer 5.000 euro, maar die prijs kan eenvoudig oplopen tot meer dan 130.000 euro. Weet in ieder geval dat je als particulier ook kunt profiteren van SEPP-subsidie op een elektrische occasion.

Het gewicht van de batterij van een elektrische auto hangt sterk af van de samenstelling en batterijgrootte. Hoe groter de capaciteit, hoe zwaarder een batterij is. Om een voorbeeld te geven: de batterij van een Kia EV9 – dan praten we over bijna 100 kWh – weegt bijna 600 kilogram. Alsof er een Caterham Seven aan de onderkant van de auto is geschroefd …

Deel artikel

Alle artikelen

(BST-107) Rolls-Royce-Ghost Series II-2025

Beste Engelse automerken

Advies · De beste auto's
(BST-113) laadpas-elektrische-auto-opladen

Beste laadpassen in Nederland

Advies · De beste auto's
1JXVEUWnQTSK1QM7AAIHWV-1e014e461772302c9156a2d451cd15b3-AS24-android banner-768

Beste routeplanner apps in Nederland

Advies · De beste auto's
Ontdek meer