Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Gesloten bestelwagens, diepladers, kippers en minibussen: elektrische bestelwagens worden veel gebruikt als bedrijfsauto of familieauto. We zetten de beste elektrische bedrijfswagens op een rij.
Als het gaat om elektrische bedrijfswagens kan er onderscheid worden gemaakt in de carrosserievorm. Je kan denken aan een gesloten bestelwagen, een dieplader, een minivan of elektrische bedrijfswagens met een speciale opbouw. Denk in dat laatste geval aan kippers voor gebruik op bouwplaatsen, hefplatforms voor montagegebruik of koelcontainers voor het transport van versproducten.
Wat kost een elektrische bedrijfswagen?
Momenteel zijn elektrische bestelauto’s – vooral de grotere – nog relatief duur. Het is niet ongebruikelijk dat prijzen boven de 65.000 euro uitkomen. Kleinere elektrische bestelwagens zijn echter voor minder geld verkrijgbaar en kunnen voor ongeveer 35.000 euro worden gekocht. Weet dat je in Nederland als bedrijf kunt profiteren van SEBA. Dit is een afkorting voor Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Hoeveel subsidie je krijgt is afhankelijk van de organisatie.
Voor een grote onderneming geldt een subsidie van 7% van de netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, maar wel inclusief bpm en opties die fabrikant of importeur aanbracht voor kentekenafgifte. Bij een voertuigcategorie N2 met maximum gewicht van 4.250 kilo ontvang je 7% van de verkoopprijs zonder btw. Voor een middelgrote onderneming is er sprake van 10%. Kleine ondernemingen en non-profitinstellingen profiteren van 12%. Je krijgt maximaal € 5.000 SEBA-subsidie per bedrijfsauto.
De elektrische bedrijfswagens van Mercedes-Benz
Mercedes-Benz betrad in 2018 het podium van elektrische bedrijfsvoertuigen met de grote elektrische bestelwagen eSprinter. De bijna 6,10 meter lange Mercedes-Benz eSprinter gesloten bestelwagen met hoog dak heeft hetzelfde laadvolume als zijn dieselversie, namelijk 11 kuub. Wie interesse heeft in deze elektrische bestelwagen kan kiezen tussen twee of drie zitplaatsen en twee verschillende accucapaciteiten (35 of 47 kWh). Met de grotere accu heeft het voertuig een WLTP-bereik van maximaal 158 kilometer. Optioneel is er ook een opklapbaar stellingsysteem en een veiligheidsafscheiding in de bagageruimte.
De Mercedes eVito, die zowel als bestelwagen als elektrische familiebus verkrijgbaar is, is iets kleiner en wendbaarder dan de eSprinter. In de minibusversie (genaamd eVito Tourer) kunnen maximaal acht personen reizen en volgens de fabrikant bedraagt de actieradius maximaal 370 kilometer. De gesloten bestelwagenversie heeft een kleinere accu dan de minibus, maar zou toch tot 314 kilometer moeten kunnen rijden. Het laadvolume bedraagt maximaal 6,6 kubieke meter. De praktische schuifdeur aan de zijkant maakt het laden eenvoudiger.
Sinds 2020 is er weer een elektrische, luxere minibus van Mercedes-Benz verkrijgbaar als Mercedes EQV. Ook kunnen kun je de accusterkte (60 of 90 kWh) en lengte (5,14 of 5,37 meter) kiezen. Het voertuig biedt plaats aan maximaal acht personen. Volgens de fabrikant bedraagt de actieradius maximaal 363 kilometer.
De elektrische bedrijfswagens van Volkswagen
Volkswagen heeft ook verschillende elektrische bedrijfsvoertuigen geproduceerd, sommige in samenwerking met het bedrijf ABT. Je kan in dat laatste geval denken aan de Volkswagen ABT e-Caddy en de Volkswagen ABT e-Transporter 6.1. Volkswagen levert ook een e-Crafter. Die is er als gesloten bestelwagen met 11 kubieke meter laadruimte. Ook interessant is de Volkswagen ID.Buzz. Hij is ook verkrijgbaar als elektrische minibus of als gesloten bestelwagen (ID Buzz Cargo). Beide modellen zijn 4,71 meter lang en produceren 150 kW (204 pk). Met een netto accucapaciteit van 77 kWh rijd je afstanden van ruim 400 kilometer. Het laadvolume bedraagt 3,9 kubieke meter. Visueel doet de Volkswagen ID.Buzz denken aan de Volkswagen Bulli, die een cultstatus heeft.
De elektrische bedrijfswagens van Opel
Opel heeft meerdere kleine elektrische bedrijfsauto’s en een grote elektrische bestelwagen in zijn line-up. In 2020 lanceerde het in Rüsselsheim gevestigde bedrijf aanvankelijk de Opel Vivaro-e. Klanten kunnen kiezen uit een batterij van 50 kWh of een batterij van 75 kWh. Daarnaast is er de Opel Combo-e, die zich vooral onderscheidt van de Vivaro-e door zijn lagere prijs en kleinere afmetingen. De Opel Combo-e is maximaal 4,75 meter lang. De Opel Movano-e is een stuk groter, met een laadruimte van maar liefst tot aan 17 kubieke meter. Deze elektrische bestelwagen is verkrijgbaar in vier verschillende lengtes (4,96 tot 6,36 meter) en drie verschillende hoogtes (2,25 tot 2,76 meter). Ook is er keuze uit verschillende accucapaciteiten. Met de grootste accu van 75 kWh kan een actieradius tot wel 247 kilometer worden behaald.
De elektrische bedrijfswagens van Nissan
De Japanse autofabrikant Nissan heeft met de Nissan e-NV200 al jaren een populaire elektrische bestelwagen. De productie werd wel in 2022 stopgezet. Sinds eind 2022 is de Nissan Townstar EV als opvolger verkrijgbaar. Dit model is er als gesloten bestelwagen, maar er staat ook een variant voor personenvervoer op de planning. Het laadvolume bedraagt maximaal 3,9 kubieke meter. Er is keuze uit vier verschillende uitvoeringen. De meest uitgebreide versie biedt bijvoorbeeld een hoogwaardig infotainmentsysteem, inductieve oplaadmogelijkheden voor smartphones en een camerasysteem dat een beeld van 360 graden rondom de auto laat zien.
De elektrische bedrijfswagens van FIAT
Ook het aanbod elektrische bedrijfswagens van FIAT is divers. De eerste is de kleinere en goedkoopste elektrische bedrijfswagen Fiat e-Doblò. Dit model is 4,40 tot 4,75 meter lang. De Fiat e-Scudo is nog een stapje groter. Klanten hebben bij dit model de keuze tussen drie lengtes (4,61 meter, 4,96 meter en 5,31 meter) en twee batterijformaten (50 en 75 kWh). De grootste elektrische bestelwagen van Fiat is de e-Ducato. Bij dit model is te kiezen tussen verschillende lengtes en hoogtes en verschillende batterijformaten. De Fiat e-Ducato is ook verkrijgbaar als variant met een kaal chassis met cabine. Die is geknipt voor tal van opbouw- en ombouwmogelijkheden.
De elektrische bedrijfswagens van Ford
De elektrische Ford E-Transit is sinds 2022 op de markt. Hij is er in drie verschillende lengtes (5,53 tot 6,70 meter) en ook als versie met dubbele cabine. Als je specifieke eisen hebt aan de elektrische bestelwagen, dan is ook maatwerk mogelijk. Bovendien is de E-Transit-motor verkrijgbaar in twee verschillende vermogens: met 135 kW (184 pk) en met 197 kW (269 pk).
De elektrische bedrijfswagens van Renault
Sinds 2022 is de populaire Renault Kangoo ook verkrijgbaar als elektrische bedrijfsauto. Bijzonder praktisch is de extra brede laadopening zonder B-stijl aan de rechterzijde. Voor klanten die een grotere elektrische bestelwagen nodig hebben, heeft de Franse autofabrikant de Renault Master E-Tech. Drie lengtes (5,01 tot 6,23 meter), twee hoogtes (2,31 tot 2,49 meter) en verschillende carrosserievarianten (van gesloten bestelwagen tot aan chassis/cabine) laten niets te wensen over. Dankzij een laadvolume tot 20 kubieke meter kan er veel vervoerd worden. De nieuwe Renault Trafic E-Tech heeft tot slot een laadruimte van maar liefst tot aan 8,9 kubieke meter. Hij zit qua formaat tussen de Kangoo en de Master in.
De elektrische bedrijfswagens van Toyota
Toyota biedt twee nauw aan elkaar verwante modellen aan als elektrische bestelwagens: de Toyota Proace Electric en zijn kleinere broer Proace City Electric. De twee elektrische bedrijfswagens bieden de keuze uit twee lengtes: de Proace Electric is er met een lengte van 4,96 en 5,31 meter, de City Electric meet 4,40 of 4,75 meter in de lengte. Onder de toevoeging ‘Verso’ zijn ze tegen een iets hogere prijs ook verkrijgbaar als personenversie. Terwijl de Proace Electric Verso plaats biedt aan maximaal acht personen, biedt de City Electric Verso plaats aan maximaal zeven personen.
De elektrische bedrijfswagens van Citroën
Citroën kan met vier voertuigen concurreren op de markt voor elektrische bedrijfsvoertuigen. De Citroën ë-Berlingo is qua constructie identiek aan twee reeds genoemde modellen, de Opel Combo-e en de Toyota Proace City Electric. Deze is ook leverbaar als elektrische gesloten bestelwagen en als elektrische personenbus met een lengte van 4,40 of 4,75 meter. Ook is er de Citroën ë-Spacetourer, een elektrische minibus die maximaal negen personen kan vervoeren. Momenteel is hij verkrijgbaar in de lengtematen M (4,96 meter) en XL (5,31 meter). Ook hier is het aantal en de positionering van de stoelen variabel te bepalen. Met een grotere accu van 75 kWh moet je tot 316 kilometer kunnen afleggen op een volle lading stroom. Ook het vermelden waard zijn de Citroën ë-Jumpy en zijn grotere versie, de Citroën ë-Jumper.
De elektrische bedrijfswagens van Peugeot
De Franse autofabrikant Peugeot heeft een ruim aanbod elektrische bestelwagens: de Peugeot e-Partner, een kleine elektrische gesloten bestelwagen, en de eveneens elektrische Peugeot e-Rifter. Er zijn ook versies met een dubbele cabine. De Partner en Rifter zijn elk verkrijgbaar in de lengtes 4,40 en 4,75 meter.
De Peugeot e-Expert is een maatje groter en is verkrijgbaar als gesloten bestelwagen (optioneel ook met dubbele cabine) en als minibus met het achtervoegsel ‘Kombi’ in de naam. Hij is verkrijgbaar in de lengtes 4,96 en 5,31 meter, evenals als chassis/cabine. Dit maakt veelzijdige conversie mogelijk. De grootste elektrische gesloten bestelwagen van Peugeot is de e-Boxer. Van dit model zijn er ook versies met dubbele cabine en chassis/cabine leverbaar. De gesloten bestelwagenversie is verkrijgbaar in vier lengtes (4,96 tot 6,37 meter) en twee hoogtes (2,25 en 2,52 meter).
Peugeot biedt sinds eind 2020 ook de elektrische minibus e-Traveller aan. Deze is momenteel verkrijgbaar in twee lengtes (4,96 en 5,31 meter) en biedt maximaal acht zitplaatsen.
Conclusie
Het aanbod elektrische bestelwagens is de afgelopen jaren sterk gegroeid en groeit nog steeds. Want zelfs Kia gaat zich mengen in de strijd. Vergeleken met modellen met verbrandingsmotoren hebben elektrische bedrijfswagens een aantal voordelen. Je komt er probleemloos milieuzones in de binnensteden mee binnen, ze hebben lagere bedrijfskosten en vergen minder onderhoud. Dat steeds meer automerken elektrische bestelwagens op de markt brengen, is dus een welkome ontwikkeling.
Fabrikanten die dergelijke voertuigen aanbieden zijn onder meer Mercedes-Benz, Volkswagen, Opel, Nissan, Fiat, Ford, Renault, Toyota, Citroën en Peugeot.
Bijzonder goede elektrische bestelwagens zijn onder meer de Mercedes eVito, de Opel Vivaro-e, de Renault Master e-Tech, de Ford e-Transit en de Citroën ë-Jumpy.
Zeker! Een welbekende is de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's). Maar je kan ook kijken naar VAMIL en MIA. MIA staat voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) de willekeurige afschrijving milieu-investeringen valt onder VAMIL. Het is belangrijk om je als bedrijf goed te verdiepen in deze subsidiemogelijkheden en belastingvoordelen. Te veel betalen doe je natuurlijk liever niet.