Een plug-in hybride (PHEV) is een type voertuig dat zowel een verbrandingsmotor als een oplaadbare batterij heeft. Deze auto's kunnen korte afstanden volledig elektrisch rijden; afhankelijk van het model is dat zo’n 25 tot wel 130 kilometer. Wanneer de batterij leeg is, rijdt de auto door met alleen de verbrandingsmotor. Dit maakt een PHEV ideaal voor mensen die voornamelijk korte ritten maken, maar af en toe ook langere afstanden rijden en dan geen stress willen over het opladen van de batterij onderweg.
Het kiezen van een plug-in hybride occasion biedt diverse voordelen. Ten eerste is de aanschafprijs van een nieuwe PHEV vaak hoog. De prijs van een occasion ligt uiteraard lager en je hebt minder afschrijving. Daarnaast is een occasion doorgaans voordeliger in verzekering, afhankelijk van de leeftijd van het voertuig.
Plus-in hybrides bieden een aantrekkelijke mix van milieuvriendelijkheid, flexibiliteit en brandstofbesparing. Er zijn echter ook enkele nadelen, zoals een hogere aanschafprijs en complexere technologie. Weeg deze voor- en nadelen zorgvuldig af om te bepalen of een plug-in hybride voor jou de juiste keuze is. We zetten alle voor- en nadelen op een rij:
Voordelen:
Milieuvriendelijk: we schreven het hierboven al: plug-in hybrides bieden de mogelijkheid om korte afstanden volledig elektrisch te rijden, wat betekent dat er tijdens deze ritten geen uitstoot van schadelijke gassen plaatsvindt. Door regelmatig elektrisch te rijden, verminder je je ecologische voetafdruk aanzienlijk.
Brandstofbesparing: omdat plug-in hybrides kunnen worden opgeladen via een stopcontact of laadpaal, kun je de meeste dagelijkse ritten elektrisch rijdend voltooien. Dit betekent dat je voor korte afstanden nauwelijks brandstof verbruikt, wat leidt tot aanzienlijke besparingen op brandstofkosten. Over een langere periode kunnen deze besparingen flink oplopen, waardoor de hogere aanschafprijs van een plug-in hybride gedeeltelijk wordt gecompenseerd.
Flexibiliteit: een van de grootste voordelen van een plug-in hybride is de flexibiliteit. Terwijl volledig elektrische voertuigen afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van laadpalen, biedt een plug-in hybride het beste van twee werelden. Je kunt elektrisch rijden wanneer dat mogelijk is, maar je hebt altijd de verbrandingsmotor als back-up voor langere ritten of wanneer je niet in de buurt bent van een laadpunt. Dit maakt plug-in hybrides uitermate geschikt voor mensen die regelmatig lange afstanden rijden, maar de korte wekelijkse ritjes graag elektrisch afleggen.
Nadelen:
Hogere aanschafprijs: plug-in hybrides zijn doorgaans duurder in aanschaf dan vergelijkbare benzine- of dieselmodellen. Dit komt door de complexe technologie en de aandrijflijn (elektrisch en verbrandingsmotor). Hoewel de lagere brandstofkosten op de lange termijn helpen om deze hogere aanschafprijs te compenseren, maar dan moet je wel regelmatig kortere ritten elektrisch kunnen rijden.
Beperkte elektrische actieradius: hoewel plug-in hybrides de mogelijkheid bieden om volledig elektrisch te rijden, is de actieradius van occasions en dus al wat oudere PHEV’s vaak beperkt tot ongeveer 40 tot 60 kilometer. Dit betekent dat je niet altijd volledig kunt profiteren van de voordelen van elektrisch rijden, vooral tijdens lange reizen. Voor een PHEV met 80 tot 140 kilometer actieradius, moet je de nieuwste generaties hebben.
Ruimteverlies: de noodzaak om zowel een verbrandingsmotor als een batterij en bijbehorende componenten te huisvesten, kan ten koste gaan van de beschikbare ruimte in de auto. In sommige modellen betekent dit een kleinere bagageruimte of minder beenruimte voor de achterpassagiers. Dit kan een nadeel zijn voor gezinnen of mensen die regelmatig veel bagage vervoeren.
Hieronder zetten we een aantal modellen op een rij die op het gebied van actieradius, bagageruimte en rijcomfort een aantrekkelijke optie zijn op de occasionmarkt voor plug-in hybrides.
1. Volvo V60 Plug-in Hybrid
De Volvo V60 Plug-in Hybrid is een van de meest gewilde PHEV's op de markt, vooral vanwege zijn combinatie van Scandinavisch design, comfort en veelzijdigheid. Deze stationwagen is ideaal voor gezinnen die ruimte nodig hebben, met een bagageruimte van 529 liter, die kan worden uitgebreid tot 1.441 liter met de achterbank neergeklapt. De V60 biedt een elektrische actieradius van ongeveer 50-60 kilometer, afhankelijk van de rijomstandigheden
2. Mitsubishi Outlander PHEV
De Mitsubishi Outlander PHEV was een van de eerste plug-in hybride SUV's op de markt en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd. De Outlander biedt een royale bagageruimte van 463 liter, uit te breiden tot 1.602 liter, wat hem zeer geschikt maakt voor gezinnen die regelmatig op pad gaan met veel bagage. De elektrische actieradius van de Outlander ligt rond de 45 kilometer, al komen tweedehands modellen vaak wat minder ver. De combinatie van vierwielaandrijving en de PHEV-technologie maakt hem bijzonder capabel op zowel asfalt als licht off-road terrein.
3. Kia Niro Plug-in Hybrid
De Kia Niro Plug-in Hybrid is een compacte SUV die zich onderscheidt door zijn betaalbaarheid en efficiëntie. De bagageruimte van de Niro bedraagt 324 liter en door de achterbank neer te klappen kan dit worden uitgebreid tot 1.322 liter. De Niro heeft een elektrische actieradius van ongeveer 50 kilometer, wat vaak voldoende is voor stadsritten en woon-werkverkeer. De Niro PHEV is in de loop der jaren geëvolueerd met verbeterde batterijtechnologie, hogere prestaties en meer rijcomfort.
4. Hyundai Kona Plug-in Hybrid
De Hyundai Kona Plug-in Hybrid is een trendy compacte SUV die opvalt door zijn design en uitstekende technologie. Hij deelt zijn genen met de Kia Niro PHEV die we hierboven al beschreven. De Kona biedt een bagageruimte van 332 liter, die kan worden uitgebreid tot 1.114 liter als je de neerklapt. De elektrische actieradius van de Kona ligt – net als bij de Niro - rond de 50 kilometer.
5. Volkswagen Golf GTE
De Volkswagen Golf GTE is een sportieve plug-in hybride. De bagageruimte van de Golf GTE bedraagt 272 liter, wat enigszins beperkt is in vergelijking met andere modellen in deze lijst maar nog steeds voldoende voor dagelijks gebruik. De elektrische actieradius van de Golf GTE ligt rond de 50 kilometer. De krachtige aandrijflijn van 180 kW (245 pk) en het sportieve onderstel maken de Golf GTE bijzonder plezierig om te rijden, terwijl hij tegelijkertijd brandstof bespaart.
6. Ford Kuga PHEV
De Ford Kuga 2.5 PHEV is een ruime en comfortabele SUV die erg geschikt is voor gezinnen vanwege zijn praktische ontwerp en moderne technologie. De bagageruimte van de Kuga bedraagt 475 liter, die kan worden uitgebreid tot 1.534 liter door de achterbank neer te klappen. De Kuga heeft een elektrische actieradius van ongeveer 56 kilometer.
7. BMW 330e
De BMW 330e is een sportieve sedan die bekend staat om zijn rijplezier en luxueuze afwerking. De bagageruimte van de 330e bedraagt 375 liter. Dat is wat kleiner dan bij andere sedans in dezelfde klasse vanwege de ruimte die nodig is voor de batterij. De elektrische actieradius van de 330e ligt rond de 60 kilometer.
8. Renault Captur PHEV
De Renault Captur PHEV is een compacte SUV, met een bagageruimte van 350 liter, die kan worden uitgebreid tot 1.275 liter. De elektrische actieradius van de Captur ligt rond de 50 kilometer. De Captur combineert een efficiënte hybride aandrijflijn met een stijlvol design en een comfortabel interieur, maar de bagageruimte is met slechts 350 liter dus wel wat beperkt.
9. Volkswagen Passat Variant GTE
De Volkswagen Passat Variant GTE is een ruime stationwagen die zowel comfort als efficiëntie biedt, ideaal voor gezinnen en zakelijke rijders. De bagageruimte van de Passat Variant bedraagt 483 liter, die kan worden uitgebreid tot 1.613 liter. Daarmee biedt hij een van de grootste bagageruimtes in zijn klasse. De elektrische actieradius van de Passat Variant GTE ligt rond de 55 kilometer. De Passat Variant GTE biedt een hoog niveau van comfort, met geavanceerde technologie en ruime zitplaatsen.