Ga naar hoofdinhoud

Beste kleine auto met trekhaak

Een kleine auto met trekhaak is een uitkomst als je af en toe een aanhanger of fietsendrager gebruikt. Niet elke compacte auto kan of mag een trekhaak hebben. Zeker bij elektrische auto’s ligt dat gevoelig. Tijd voor een duik in de beste kleine auto met trekhaak.

Kan elke kleine auto een trekhaak hebben?

Niet alle compacte auto's mogen een aanhanger trekken. Bij veel stadsauto’s ontbreekt een trekgewicht in de specificaties. Dat betekent dat een trekhaak alleen geschikt is voor een fietsendrager, maar niet voor een aanhanger of caravan. Bij elektrische auto’s speelt ook het accugewicht een rol. Een zware batterij kan het trekvermogen beperken.

Trekgewicht en trekhaak: wat moet je op letten?

Bij het kiezen van een kleine auto met trekhaak zijn een paar dingen belangrijk:

  • Maximaal trekgewicht: hoeveel kilo mag de auto trekken?

  • Trekhaakopties: vaste, afneembare of wegklapbare trekhaak?

  • Elektrisch of brandstof: welke kleine elektrische auto met trekhaak is er?

  • Fietsendrager of aanhanger: wil je fietsen meenemen of ook een caravan trekken?

Kleine elektrische auto met trekhaak

Een kleine elektrische auto met trekhaak is een zeldzaamheid. Veel elektrische modellen hebben een nul trekgewicht en mogen alleen een fietsendrager dragen.

Dacia Spring: compact en met trekhaakoptie

De Dacia Spring is een van de goedkoopste elektrische auto's en biedt een trekhaakoptie voor een fietsendrager. Trekvermogen? Nul kilo. Geen aanhanger dus, maar wél fietsen meenemen.

Fiat 500e: stijlvol, maar zonder trekgewicht

De Fiat 500e is compact en populair, maar heeft geen officieel trekgewicht. Een trekhaak is mogelijk voor een fietsendrager, maar aanhangers zijn uitgesloten.

Volvo EX30: een uitzondering onder kleintjes

De Volvo EX30 is relatief klein voor een SUV en biedt een trekgewicht van 1.600 kg. Daarmee is het een van de weinige compacte EV’s met serieuze trekcapaciteit.

Kleine benzine- en dieselauto’s met trekhaak

Bij brandstofmodellen is het aanbod groter. Veel compacte auto’s hebben een bescheiden trekvermogen, wat prima is voor een kleine aanhanger of caravan.

Volkswagen Polo: betrouwbare keuze

De Volkswagen Polo is een klassieker in het B-segment. Afhankelijk van de motorvariant heeft de Polo een trekgewicht tot 1.200 kg. Daarmee kan een lichte caravan of aanhanger probleemloos mee.

Toyota Yaris: hybride met trekcapaciteit

De Toyota Yaris Hybrid mag afhankelijk van de uitvoering tot 750 kg trekken. Niet veel, maar voldoende voor een kleine aanhanger.

Ford Fiesta: sportief én praktisch

De Ford Fiesta heeft een trekgewicht tussen de 750 en 1.100 kg. Dat maakt hem geschikt voor een compacte vouwwagen of lichte aanhanger.

Renault Clio: Franse allrounder

De Renault Clio kan afhankelijk van de motorisering tot 1.200 kg trekken. Daarmee is het een van de krachtigere compacte trekauto’s.

MINI Cooper: retrostijl met trekvermogen

Een MINI met trekhaak? Ja hoor. Een MINI Cooper mag tot 1.000 kg trekken, wat hem een speelse optie maakt voor liefhebbers van compacte trekauto’s.

Rijbewijs B of BE?

Als je een kleine auto met trekhaak gebruikt om een aanhanger te trekken, moet je rekening houden met de regels voor het rijbewijs B en BE. Het maximale trekgewicht hangt namelijk niet alleen af van de auto, maar ook van wat je rijbewijs toestaat.

Rijbewijs B: wat mag je trekken?

Met een rijbewijs B mag je een aanhanger trekken zolang:

  • De aanhanger inclusief lading niet meer weegt dan 750 kg.

  • De aanhanger zwaarder is dan 750 kg, maar het totaalgewicht van auto en aanhanger samen niet boven 3.500 kg uitkomt.

Voorbeeld: rijd je in een Volkswagen Polo (1.200 kg) met een aanhanger van 1.000 kg? Dan zit je op 2.200 kg totaal en mag dit gewoon met rijbewijs B. Heb je een zwaardere auto, bijvoorbeeld een Volvo EX30 (1.800 kg) en wil je een caravan trekken van 1.800 kg? Dan kom je op 3.600 kg totaal, wat niet mag met B.

Rijbewijs BE: voor zwaardere combinaties

Als je aanhanger zwaarder is dan 750 kg én de totale combinatie boven de 3.500 kg uitkomt, heb je een rijbewijs BE nodig. Dit rijbewijs laat je toe om een aanhanger of caravan te trekken die bij de auto past, zonder vaste gewichtsbeperking. De enige voorwaarde is dat het trekgewicht van de auto de aanhanger inclusief lading mag trekken.

Rijbewijs B+ (code 96): een tussenoptie

In sommige gevallen kan een rijbewijs B+ (code 96) handig zijn. Dit laat je toe om een combinatie tot 4.250 kg te rijden zonder een volledig BE-examen te doen. Handig als je een wat zwaardere vouwwagen of caravan trekt, maar geen volledig BE-rijbewijs wilt halen.

Welke soorten trekhaken zijn er?

Vaste trekhaak
✔ Altijd zichtbaar en stevig bevestigd aan de auto.
✔ Meestal de goedkoopste optie.
✔ Geschikt voor frequent gebruik, zoals bij aanhangers of caravans.
✘ Kan in de weg zitten bij parkeren of achterklep openen.

Afneembare trekhaak
✔ Kan eenvoudig losgekoppeld worden als je hem niet nodig hebt.
✔ Geen zichtbare trekhaak als je hem niet gebruikt.
✔ Geschikt voor mensen die af en toe een fietsendrager of aanhanger gebruiken.
✘ Duurder dan een vaste trekhaak.
✘ Moet goed bevestigd worden bij gebruik.

Wegklapbare trekhaak
✔ Onzichtbaar als je hem niet gebruikt.
✔ Geen gedoe met monteren of loskoppelen.
✔ Strak design zonder storende trekhaak.
✘ Duurder dan een vaste of afneembare trekhaak.
✘ Niet op alle automodellen mogelijk.

Wat ga je kiezen?

Wil je een elektrische auto met trekhaak? Dan blijft de keuze beperkt tot een paar modellen, vaak alleen voor een fietsendrager. Bij benzine- en dieselauto’s is er meer keuze. Kijk goed naar het trekgewicht en bedenk wat je wilt vervoeren. Een vouwwagen? Een fietsendrager? Of toch die kleine caravan? Een compacte trekauto kan verrassend praktisch zijn. En laten we eerlijk zijn: er is iets komisch aan een kleine auto die een grote aanhanger trekt. Alsof een Jack Russell een boomstam meesleept. Maar dan zonder blaffen.

Niet altijd. Sommige kleine auto's hebben geen trekgewicht en mogen officieel geen aanhanger trekken. Vaak is een trekhaak dan alleen geschikt voor een fietsendrager. Controleer altijd de specificaties van de auto voordat je een trekhaak laat monteren.

Een vaste trekhaak zit permanent aan de auto. Een afneembare trekhaak kun je loskoppelen als je deze niet gebruikt. Een wegklapbare trekhaak is onzichtbaar wanneer deze niet in gebruik is en kan eenvoudig uitgeklapt worden. Vooral bij kleine auto's kan een wegklapbare trekhaak handig zijn om de achterzijde strak te houden.

Ja, zodra je een aanhanger trekt, neemt de luchtweerstand en het gewicht toe. Dit zorgt voor een hoger brandstofverbruik bij benzine- en dieselauto’s en een snellere batterijontlading bij elektrische auto’s. Dit effect is sterker bij kleinere auto’s vanwege hun beperkte motorvermogen.

De meeste kleine elektrische auto’s mogen geen aanhanger of caravan trekken. Een trekhaak is dan alleen geschikt voor een fietsendrager. Uitzonderingen zijn modellen zoals de Volvo EX30, die een trekgewicht heeft van 1.600 kg en wél geschikt is voor een lichte caravan.

Voor een vouwwagen heb je een trekgewicht nodig van minimaal 750 kg. Modellen zoals de Volkswagen Polo, Renault Clio en Ford Fiesta zijn goede keuzes. Wil je elektrisch rijden? Dan moet je zoeken naar een model met een hoger trekgewicht, zoals de Volvo EX30.

Deel artikel

Alle artikelen

BST-11 - AutoScout24 - Beste auto s voor de kinderwagen foto

Beste auto's voor de kinderwagen

Advies · De beste auto's
BST-8 - AutoScout24 - Beste 6 persoonsauto foto

Beste 6 persoonsauto

Advies · De beste auto's
BST-7 - AutoScout24 - Auto voor 7 personen foto

Auto voor 7 personen

Advies · De beste auto's
Ontdek meer