Ga naar hoofdinhoud
Elektrisch
Elektrisch

Welke elektrische auto kies je?

Elektrische auto’s winnen snel aan populariteit. Maar gezien het sterk groeiende aanbod van modellen kan het lastig zijn om te bepalen welke het beste bij jou past. In dit artikel helpen we je op weg – van kleine stadsauto’s tot ruime gezins-SUV’s – en geven we tips om de juiste keuze te maken.

Waarom een elektrische auto?

Elektrische auto’s worden steeds aantrekkelijker dankzij hun lage gebruikskosten, groene imago en groeiende dekking van laadpunten in Nederland. Ook spelen fiscale voordelen een rol, zoals een lagere bijtelling voor leaserijders die hun zakenauto ook voor privéritten gebruiken.

Daarnaast zijn elektrische auto’s ook comfortabel, stil en ze accelereren lekker snel door hun koppelrijke elektromotor. Een ander belangrijk punt is de onderhoudsvriendelijkheid van elektrische voertuigen. Ze bevatten veel minder bewegende onderdelen en smeermiddelen dan auto’s met brandstofmotoren, waardoor de onderhoudskosten vaak lager uitvallen.

Hoe kies je de juiste elektrische auto?

Bij het kiezen van een elektrische auto is het belangrijk om rekening te houden met je eigen behoeften. De eerste vragen die je jezelf moet stellen, zijn hetzelfde als wanneer je op zoek bent naar een brandstofauto:

  • Hoe groot moet de auto zijn? Een compacte stadsauto is ideaal voor in stedelijk gebied of als je meestal alleen of met twee personen in de auto zit. Als je een auto zoekt voor het hele gezin, die ook geschikt is voor vakantieritten, dan is een grotere auto zoals een stationwagen, MPV of SUV meer geschikt.
  • Wat is je budget? Bepaal hoeveel je aan een elektrische auto wilt uitgeven en wat je aan maandelijkse kosten kunt dragen. Kijk daarbij niet alleen naar de aanschafprijs, maar ook naar de maandelijkse kosten zoals de verzekering, wegenbelasting en kosten voor het opladen.

Specifiek voor elektrische auto’s komen er nog twee belangrijke overwegingen bij:

  • Hoeveel rijd je gemiddeld per dag of per week? Dit bepaalt de minimale actieradius die je nodig hebt. Voor korte ritten voldoet een auto met een kleinere accu, terwijl langeafstandsrijders gebaat zijn bij een grotere actieradius. Ook als je veel korte ritten rijdt, maar daartussen weinig tijd hebt om op te laden, is een auto met een grote accu en actieradius een prettige optie.
  • Waar laad je op? Denk goed na over het opladen. Kan dat bij jou in de buurt? Of bij werk? En kan dat altijd wanneer jij dat wilt? Een privélaadpaal thuis is ideaal, maar de installatie kost extra geld en je moet een eigen oprit of parkeerplaats hebben. Openbare laadpunten zijn natuurlijk een prima alternatief, maar die moeten wel in de buurt beschikbaar zijn en niet defect of continu bezet door anderen.

calculer le temps de charge

Praktische tips voor elektrisch rijden

Het rijden met een elektrische auto verschilt niet heel veel van rijden in een conventionele auto met een automaat. Er zijn wel enkele zaken om rekening mee te houden. Daarvan zetten we er een aantal op een rij:

  • Plan je laadmomenten: zorg ervoor dat je altijd voldoende acculading hebt, vooral wanneer je aan lange ritten begint of naar een regio gaat met weinig oplaadmogelijkheden. Gebruik apps zoals Chargemap of de ingebouwde navigatie van je auto om laadpunten te vinden.
  • Investeer in een laadpaal: als je thuis kunt laden, bespaar je tijd en geld met een eigen laadpaal. De installatie kost wel geld, maar dat kan je terugverdienen omdat je oplaadt tegen de gewone stroomkosten van je huishouden. Het laden bij openbare laadpalen is vaak duurder.
  • Check financiële voordelen: hoewel de overheidssubsidies voor elektrische auto’s sinds 2025 zijn afgeschaft, is het de moeite waard om je te verdiepen in de subsidies en andere stimuleringsmaatregelen die er nog wel zijn. Deze financiële voordelen kunnen de kosten verder verlagen.
  • Overweeg een abonnement: voor wie regelmatig onderweg is, kan een abonnement bij een (snel)laadexploitant voordelig zijn. Je betaalt dan een vast bedrag per maand of een doorlopend basistarief, maar het opladen zelf is voordeliger dan wanneer je geen abonnement hebt.

Populaire elektrische auto's in verschillende segmenten

Tegenwoordig zijn in (bijna) alle marktsegmenten wel volledig elektrische auto’s te vinden. Hieronder zetten we per segment op een rij welke modellen populair zijn. Dit is lang geen compleet overzicht, want dan zou dit wel een erg lang artikel worden. Klik dus vooral eens door naar de genoemde elektrische auto’s en vergelijk ze met de concurrenten die op de modelpagina’s worden vermeld.

Compacte elektrische auto's

De Fiat 500e is een stijlvolle stadsauto met een actieradius tot circa 320 kilometer. Ideaal voor wie compacte afmetingen en een retro-uitstraling zoekt, met tegelijkertijd een alleszins redelijke actieradius. Een nieuwe Fiat 500e is wel vrij duur in verhouding tot zijn formaat. In dezelfde prijsklasse vind je ook iets grotere modellen. De Renault Zoe wordt niet meer nieuw geproduceerd, maar is wel uitgegroeid tot een van de populairste elektrische auto’s in Europa. Dat komt mede door zijn aantrekkelijke actieradius tot zo’n 390 kilometer, snelle laadtijden en ruime interieur voor een auto in dit segment. Als occasion is de Renault Zoe er inmiddels in alle kleuren en fleuren en in verschillende prijsklassen. Ander mooi voorbeeld van een aantrekkelijke, compacte elektrische auto is de Peugeot e-208. Hij is modern, praktisch en dynamisch. Met een actieradius tot ongeveer 340 kilometer is deze hatchback geschikt voor de stad en langere ritten daarbuiten.

Middenklasse elektrische auto's

De Hyundai Kona Electric is een compacte SUV met een voor deze prijsklasse uitstekende actieradius tot 480 kilometer. Hij is praktisch en betaalbaar in combinatie met een rijke standaarduitrusting. Van zustermerk Kia is er de vergelijkbare, maar iets grotere Kia Niro EV. Liever geen SUV? De Volkswagen ID.3 is een hatchback en biedt moderne technologie en een actieradius tot 420 kilometer. Het interieur is ruim en minimalistisch. Wil je liever een meer traditionele hatchback, dan zijn bekende modellen zoals de Opel Astra of Volkswagen Golf ook in elektrische varianten te vinden. Al is de niet meer nieuw leverbare e-Golf inmiddels wat verouderd ten opzichte van concurrenten. Daarentegen is het wel een interessante occasion geworden.

Luxe elektrische auto's

Hoewel misschien wat minder luxe in de traditionele zin, biedt de Tesla Model Y wel veel geavanceerde technologie, zoals de Autopilot-functie. Daarnaast heeft hij een actieradius van meer dan 500 kilometer en een relatief ruim interieur. Als alternatief is er de Audi Q4 e-tron, een stijlvolle SUV met een hoogwaardig interieur, een actieradius tot 520 kilometer en moderne rijhulpsystemen. De BMW iX3 biedt luxe, kracht en typische BMW-rijeigenschappen in combinatie met een actieradius tot circa 460 kilometer. Zoek je een sedan? De Tesla Model S en Mercedes-Benz EQE bieden sportieve en comfortabele prestaties, elegantie en een actieradius boven de 600 kilometer, ideaal voor veeleisende rijders.

FAQ

In 2019 was de Tesla Model 3 de populairste elektrische auto van ons land. Het was bovendien de best verkochte auto en versloeg daarmee merken als Peugeot, Volkswagen en Toyota.

De duurste is waarschijnlijk de Tesla Roadster, een sportwagen van Tesla met een actieradius van 970 km, die je kunt kopen voor € 215.000. Daarna volgt de Porsche Taycan Turbo S, een sportwagen die voor €191.000 van eigenaar wisselt.

Dat zijn er best wel veel. Merken als Hyundai, Renault en Smart bieden compacte auto’s aan die lekker wendbaar zijn voor in de stad. Het voordeel van een stadsauto is dat de actieradius niet zo heel groot hoeft te zijn. Zo kun je al snel een betaalbare auto vinden die je kunt gebruiken in de stad.

Deel artikel

Alle artikelen

La riforma del Codice della Strada 2024 novità e implicazioni per gli automobilisti 02

Is een elektrische auto goedkoper dan een brandstofauto?

Advies · Besluit en aankoop
Prueba Aiways U6 (6)

Deze merken elektrische auto’s zijn er in 2025

Advies · Besluit en aankoop
ADV122 - AutoScout24 adviespagina - hoe lang zijn de levertijden voor elektrische auto-s foto2

Hoe lang zijn de levertijden voor elektrische auto's?

Advies · Besluit en aankoop
Ontdek meer