Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Tweedehands elektrische auto

Door de toenemende populariteit van elektrische auto’s is het aanbod van betaalbare tweedehands modellen flink gegroeid. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands elektrische auto? In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen.

Waarom kiezen voor een tweedehands elektrische auto?

Er zijn verschillende redenen waarom het interessant kan zijn een tweedehands elektrische auto te kiezen. Er zijn verscheidene voordelen die niet alleen je portemonnee ten goede komen, maar ook goed zijn voor het milieu en je rijervaring.

Kostenbesparing

Nieuwe elektrische auto's kunnen een forse investering zijn voor veel mensen. Tweedehands elektrische auto's daarentegen zijn vaak aanzienlijk goedkoper. Tweedehands elektrische stadsauto’s zijn er al vanaf een paar duizend euro.

Lagere onderhoudskosten

Elektrische auto's hebben minder bewegende onderdelen dan traditionele voertuigen met verbrandingsmotoren. Dit resulteert in minder slijtage en dus lagere onderhoudskosten. Elektrische auto's hebben bijvoorbeeld geen olie die regelmatig ververst moet worden, geen uitlaat die kan roesten en minder componenten die kunnen slijten zoals tandriemen of bougies.

Milieuvriendelijkheid

Het kopen van een tweedehands elektrische auto is een milieuvriendelijke keuze. Door voor een tweedehands EV te kiezen, verleng je de levensduur van het voertuig en verminder je de vraag naar nieuwe auto’s. Elektrische auto's stoten tijdens het rijden geen schadelijke gassen uit, waardoor ze beter zijn voor het milieu dan auto’s met verbrandingsmotoren. Bovendien kunnen ze, afhankelijk van de energiebron, worden opgeladen met hernieuwbare energie, wat hun ecologische voetafdruk verder verkleint.

mercedes-benz b-klasse electric drive 20

Technologische vooruitgang

Ga je graag met de tijd mee en ben je dol op de nieuwste snufjes? Moderne tweedehands elektrische voertuigen zijn vaak uitgerust met moderne technologieën en veiligheidsfuncties. Denk aan rijhulpsystemen, autonome noodremmen, lane-keeping assist en adaptieve cruise control. Daarnaast beschikken veel elektrische auto's over up-to-date infotainmentsystemen met touchscreen displays, navigatie en connectiviteitsopties zoals Bluetooth en smartphone-integratie

Toegang tot emissievrije zones

In veel steden worden emissievrije zones ingesteld waar alleen voertuigen met lage of geen uitstoot mogen rijden. Zo ben je in veel steden al niet meer welkom met een dieselauto. Met een elektrische auto heb je vaak wel toegang tot deze gebieden. Ben je van plan een om een auto lang te houden en woon je in de binnenstad? Dan kan het nuttig zijn om alvast over te stappen op elektrisch rijden.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een tweedehands elektrische auto?

Elektrische auto’s verschillen technisch sterk van auto’s met een traditionele verbrandingsmotor. Een blik onder de motorkap geeft vaak weinig informatie over de staat van een tweedehands EV. Hieronder vind je een aantal specifieke aandachtspunten waarop je moet letten bij het bezichtigen van een tweedehands elektrische auto.

Accucapaciteit en actieradius

Batterijen degraderen na verloop van tijd, wat de actieradius kan verminderen. De batterij is een van de duurste en belangrijkste onderdelen van een elektrische auto. Informeer bij de eigenaar naar de resterende accucapaciteit of vraag of je zelf de auto tijdens een testrit mag volladen en leegrijden. Sommige auto's bieden een gedetailleerde rapportage van de batterijstatus via het dashboard of een smartphone-app. Controleer eventueel de huidige staat van de batterij via een externe partij die daar speciale meetsoftware voor heeft. Let ook op de geschatte actieradius onder verschillende rijomstandigheden om een realistisch beeld te krijgen van de prestaties van de auto. In de zomer komt een EV verder op een volle accu dan in de winter.

Onderhoudsgeschiedenis

Vraag naar de volledige onderhoudsgeschiedenis van de auto. Ook elektrische auto’s hebben onderhoud nodig, al is dat vaak minder dan bij een traditionele auto. Controleer of de auto is onderhouden volgens de specificaties van de fabrikant en of er reparaties aan belangrijke componenten zijn uitgevoerd. Een gedetailleerde onderhoudsgeschiedenis kan ook helpen toekomstige problemen te voorspellen en biedt inzicht in hoe goed de auto is verzorgd door de vorige eigenaar(s).

Alles aanwezig?

Hier denk je bij het kopen van een benzine- of dieselauto niet aan: controleer of er laadkabels en adapters bij de aankoop zijn inbegrepen. Denk ook vooraf na over je laadmogelijkheden thuis. Kun je een laadpaal installeren, of zijn er laadpalen beschikbaar in jouw straat of wijk?

Software-updates

Elektrische auto's maken vaak gebruik van geavanceerde software om de prestaties en veiligheid te verbeteren. Controleer of de software van de auto up-to-date is en vraag naar de mogelijkheid van toekomstige updates. Regelmatige software-updates kunnen nieuwe functies toevoegen, de efficiëntie verbeteren en bugs of veiligheidskwesties oplossen. Sommige fabrikanten bieden over-the-air updates, wat betekent dat de auto automatisch software-updates kan ontvangen zonder een bezoek aan de dealer.

Garantie

Een van de voordelen van het kopen van een tweedehands elektrische auto is dat er mogelijk nog garantie op de batterij of andere componenten zit. Kijk of er nog fabrieksgarantie of een uitgebreide garantie van kracht is. Sommige fabrikanten bieden lange garantietermijnen op batterijen, die dekking kunnen bieden voor 8 jaar of 160.000 kilometer, afhankelijk van wat het eerst bereikt wordt. Een geldige garantie biedt bescherming tegen onverwachte (hoge) kosten.

Fysieke en visuele inspectie

Voer een grondige fysieke en visuele inspectie van de auto uit. Controleer de buitenkant op krassen, deuken en roest. Inspecteer de binnenkant op slijtage van de bekleding, dashboard en andere componenten. Maak een proefrit om te beoordelen hoe de auto rijdt, remt en accelereert. Luister naar ongewone geluiden en let op hoe de auto reageert in verschillende rijomstandigheden. Let ook op de staat van de banden, remmen en verlichting. Bij sommige EV’s worden de remschijven weinig gebruikt, omdat veel auto’s kunnen afremmen op de elektromotor. Controleer of de remschrijven daarom niet veel roest hebben.

Specifieke EV-functies

Elektrische auto's hebben vaak specifieke functies die niet in traditionele auto's voorkomen. Controleer bijvoorbeeld de werking van regeneratief remmen, waarmee energie wordt teruggewonnen tijdens het remmen. Bekijk ook of de auto over verwarmde of gekoelde batterijen beschikt. Modellen zoals de Nissan Leaf en Renault Zoe beschikken niet over actief gekoelde batterijen maar luchtgekoelde batterijen. Daarom blinken deze modellen niet uit in snelladen, omdat het accupakket snel warm wordt.

Verzekering en belasting

Controleer de verzekeringstarieven voor de specifieke elektrische auto die je overweegt. Elektrische auto's kunnen hogere of lagere verzekeringspremies hebben, afhankelijk van het model en de dekking.

Hoe zit het met de laadmogelijkheden en infrastructuur?

Het opladen van een tweedehands elektrische auto is net zo eenvoudig als het opladen van een nieuwe EV.

Thuisladen: de meeste EV-eigenaren laden hun auto thuis op via een eigen laadpaal.

Publieke laadpunten: er zijn steeds meer publieke laadpunten beschikbaar. Apps en websites kunnen je helpen om laadstations in jouw omgeving te vinden.

Snelladen: dit is een belangrijke en handige functie als je lange afstanden wilt afleggen. Als je van plan bent om regelmatig lange ritten te maken, is het belangrijk om de maximale laadsnelheid van de tweedehands elektrische auto te weten. Hoe hoger de laadsnelheid, hoe beter de auto geschikt is voor lange reizen, omdat je minder tijd hoeft te besteden aan het opladen onderweg.

Hoe zit het met de subsidie voor tweedehands elektrische auto's in 2024?

In Nederland was er tot en met 2024 een subsidieregeling voor tweedehands elektrische auto's, bekend als de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze regeling biedt particulieren een subsidie van 2.000 euro voor de aanschaf van een tweedehands volledig elektrische auto. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

Aankoop bij een erkend autobedrijf: de tweedehands elektrische auto moet worden gekocht bij een erkend autobedrijf en niet van een particuliere verkoper​.

Actieradius: de auto moet een minimale actieradius hebben van 120 kilometer volgens de WLTP-testmethode.

Catalogusprijs: de oorspronkelijke nieuwprijs van de auto moet tussen de 12.000 euro en 45.000 euro liggen.

Eigendom: de auto moet minimaal drie jaar onafgebroken op jouw naam blijven staan. Als je de auto eerder verkoopt, moet je mogelijk een deel van de subsidie terugbetalen

Beschikbaarheid van de subsidie

De subsidiepot voor tweedehands elektrische auto's in 2024 bedroeg 29,4 miljoen euro. Halverwege juli 2024 was de subsidiepot al uitgeput, wat het einde betekende van de SEPP-regeling. De overheid heeft in 2024 namelijk besloten dat deze regeling in 2025 niet terugkeert.

Elektrische auto's hebben lagere verbruiks- en onderhoudskosten, bieden meer comfort dankzij de eigenschappen van een elektromotor en zijn milieuvriendelijker dan benzine- of dieselauto's.

Let op de accucapaciteit, onderhoudsgeschiedenis, laadmogelijkheden, software-updates en garantie.

De prijs varieert afhankelijk van merk, model, leeftijd en batterijconditie. Door de groeiende EV-markt dalen de prijzen van tweedehands EV’s in rap tempo.

Met goede zorg en regelmatig onderhoud kan de batterij van een elektrische auto jarenlang meegaan en honderdduizenden kilometers afleggen, hoewel de capaciteit in de loop der tijd geleidelijk afneemt. Met goede zorg kan de batterij de rest van de auto vaak zonder problemen overleven.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV122 - AutoScout24 adviespagina - hoe lang zijn de levertijden voor elektrische auto-s foto2

Hoe lang zijn de levertijden voor elektrische auto's?

Advies · Besluit en aankoop
peugeot e-3008

Nieuwe elektrische auto's in 2024

Advies · Besluit en aankoop
Hyundai - laden stoep

Oplaadpunten elektrische auto's

Advies · Besluit en aankoop
Ontdek meer