Ga naar hoofdinhoud
Elektrisch
Elektrisch

Tips voor elektrische auto kopen

Steeds meer mensen overwegen een elektrische auto te kopen, of het nu gaat om een gloednieuwe of een tweedehands elektrische auto. Maar waar let je op bij de koop van een elektrische auto? We nemen je mee langs de belangrijkste aandachtspunten.

Elektrische auto kopen: waar begin je?

Voordat je een elektrische auto koopt, is het belangrijk te kijken naar jouw rijpatroon. Leg je bijvoorbeeld vooral korte afstanden af in je eigen omgeving? Dan hoef je niet per se een EV met een enorme actieradius. Een kleinere batterij volstaat en heeft als bijkomend voordeel dat de auto vaak lichter en goedkoper is. Wil je regelmatig op vakantie met de auto of lange ritten maken? Dan is een grotere batterij en een groter laadvermogen belangrijk. Je wilt immers niet elk uur aan de lader hangen op weg naar Zuid-Frankrijk.

Daarnaast is het slim om te kijken of je de auto thuis kunt opladen. Beschik je over zonnepanelen en een eigen laadpaal? Dan is het aantrekkelijk om een elektrische auto te kopen met een kleinere batterij. Je kunt dan profiteren van je eigen opgewekte stroom en hoeft niet afhankelijk te zijn van (soms dure) openbare laadpalen.

Nieuw of tweedehands elektrische auto kopen

Een nieuwe elektrische auto kopen is verleidelijk. Je krijgt een auto met de nieuwste technologie, een accupakket in topconditie en meestal garantie. Maar een tweedehands elektrische auto kopen kan een slimme zet zijn, zeker gezien de forse afschrijving van nieuwe modellen.

Waar let je op bij een tweedehands elektrische auto kopen?

  • Accuconditie: het accupakket is het duurste onderdeel van een EV. Vraag naar een accutest of batterijrapport om te zien hoeveel capaciteit er nog over is. Een batterij die nog 90% van zijn oorspronkelijke capaciteit heeft, is prima, maar als deze richting de 70% gaat, kan dat de actieradius flink beperken.

  • Laadgeschiedenis: vraag na hoe de vorige eigenaar de auto heeft opgeladen. Continu tot 100% opladen of veelvuldig snelladen versnelt accudegradatie. Een batterij die netjes tussen de 10% en 90% van de capaciteit is gehouden, is een betere koop. Snelladen is handig, maar doe het niet dagelijks. Regelmatig snelladen (DC-laden) kan de batterij sneller laten slijten.

  • Software-updates: controleer of de auto de nieuwste software-updates heeft gehad. Sommige modellen krijgen via updates nieuwe functies of zelfs een betere actieradius.

  • Afschrijving: EV’s verliezen in de eerste jaren veel waarde. Dat betekent dat een elektrische auto tweedehands kopen financieel aantrekkelijk kan zijn, omdat je voor een fractie van de nieuwprijs een prima auto krijgt.

Veilig een auto kopen

Actieradius en laadvermogen: hoe belangrijk is het?

Iedereen kijkt naar actieradius, maar is het echt zo belangrijk? Dat hangt helemaal af van je gebruik. Heb je een eigen laadpaal en rijd je vooral lokaal? Dan is een kleinere batterij geen probleem. Je kunt de auto immers altijd thuis opladen, het liefst als de zon schijnt. Dan is het echt gratis. Maak je lange ritten en ben je afhankelijk van openbare laadpalen? Kies dan een auto met een grotere actieradius en een groot laadvermogen. Sommige EV’s laden op een snellaadstation in 20 minuten van 10% naar 80%, terwijl andere auto’s daar bijna een uur over doen. Let op dat fabrikanten actieradiuscijfers communiceren op basis van de WLTP-cyclus. In de praktijk ligt de werkelijke actieradius lager, vooral bij koud weer.

Laadmogelijkheden: thuis, op het werk of onderweg?

Elektrisch rijden draait niet alleen om de auto, maar ook om het laden. Wáár je laadt, bepaalt deels hoe geschikt een bepaalde EV voor je is.

  • Thuis laden: het goedkoopst en meest praktisch, vooral met zonnepanelen.
  • Op het werk laden: steeds meer werkgevers bieden laadpalen aan. Handig als je daar toch al de hele dag parkeert.
  • Openbare laadpalen: een prima optie, maar soms duurder. Check of er in jouw buurt genoeg laadpalen zijn.
  • Snelladen onderweg: handig voor lange ritten, maar niet bedoeld als dagelijkse oplossing.
  • Slim omgaan met je accu: laad als het kan, niet als het moet.

Een veelgemaakte fout bij nieuwe EV-rijders is dat ze de auto altijd tot 100% opladen en pas weer aan de lader hangen als de batterij bijna leeg is. Dit is niet de beste aanpak.

Laad wanneer je kunt en niet pas als de batterij bijna leeg is. Als je thuis een laadpaal hebt, plug de auto dan in zodra je thuiskomt.

Welke EV past bij jou?

De beste koop elektrische auto bestaat niet. Het gaat erom wat voor jou de juiste balans is. Kijk naar je rijpatroon. Actieradius is minder belangrijk als je vooral lokaal rijdt en thuis kunt laden. Denk ook na over het laadvermogen: hoe sneller je kunt laden, hoe makkelijker lange ritten worden. Controleer de batterijstaat als je een tweedehands elektrische auto wilt kopen.

Je kunt een gezondsheidscheck laten uitvoeren op een batterij. Dat kan wat geld kosten, maar een gevoel van zekerheid is ook veel waard. Houd rekening met de totale kosten: een elektrische auto kan goedkoper in gebruik zijn dan een benzineauto, maar het hangt af van je situatie.

Elektrisch rijden is anders dan rijden met een benzine- of dieselauto. Maar als je eenmaal de juiste keuze maakt en slim omgaat met laden, kan het een fijne en efficiënte manier van autorijden zijn.

FAQ

Ja, maar het vraagt wat meer planning. Als je geen eigen oprit hebt, ben je afhankelijk van openbare laadpalen of laadmogelijkheden op het werk. In stedelijke gebieden worden steeds meer laadpalen geplaatst, maar het kan voorkomen dat een laadplek bezet is. Apps zoals Chargemap en Shell Recharge helpen bij het vinden van een vrije laadpaal in de buurt.

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals laadgedrag en het type batterij. In de meeste gevallen gaat een EV-batterij minstens 8 tot 10 jaar mee voordat de capaciteit merkbaar afneemt. Fabrikanten bieden vaak garantie op het accupakket, meestal voor 8 jaar of 160.000 kilometer, waarbij een bepaalde minimale capaciteit gegarandeerd blijft (vaak rond de 70%).

Ja, maar niet alle elektrische auto’s zijn geschikt als trekauto. Veel compacte EV’s hebben geen trekhaakmogelijkheid, terwijl grotere modellen, zoals sommige SUV’s en pick-ups, wel een caravan kunnen trekken. Let op het maximaal toegestane trekgewicht en houd er rekening mee dat de actieradius flink afneemt bij het trekken van een zware aanhanger.

Als de batterij leeg is, stopt de auto met rijden, net zoals bij een brandstofauto zonder benzine. De meeste EV’s geven echter ruim op tijd een waarschuwing en schakelen over op een soort ‘energiebesparingsmodus’ waarmee je nog enkele kilometers kunt rijden naar een laadpunt. In het ergste geval moet de auto met een laadservice worden opgeladen of worden afgesleept naar een laadstation.

Elektrische auto’s hebben minder bewegende onderdelen dan auto’s met een verbrandingsmotor. Dit betekent minder slijtage en minder onderhoud. Je hoeft geen olie te verversen en er zijn minder onderdelen die kunnen falen, zoals een versnellingsbak of uitlaat. Wel blijven slijtage-onderdelen zoals banden, remmen en ruitenwissers een punt van aandacht.

Dat hangt af van je situatie. Private lease biedt zekerheid: je betaalt een vast bedrag per maand en hoeft je geen zorgen te maken over onderhoud, verzekering en afschrijving. Een elektrische auto kopen is voordeliger op de lange termijn, vooral als je slim omgaat met subsidies en afschrijving. Als je veel rijdt en de auto lang wilt houden, kan kopen aantrekkelijker zijn dan leasen.

Deel artikel

Alle artikelen

La riforma del Codice della Strada 2024 novità e implicazioni per gli automobilisti 02

Is een elektrische auto goedkoper dan een brandstofauto?

Advies · Besluit en aankoop
Prueba Aiways U6 (6)

Deze merken elektrische auto’s zijn er in 2025

Advies · Besluit en aankoop
ADV122 - AutoScout24 adviespagina - hoe lang zijn de levertijden voor elektrische auto-s foto2

Hoe lang zijn de levertijden voor elektrische auto's?

Advies · Besluit en aankoop
Ontdek meer