Interieurverzorging
Als autorijder breng je gemiddeld 12 uur per week door in je auto. Het is dan ook fijn als je je thuis voelt in je eigen auto, dat alles goed werkt en het er prettig en schoon aanvoelt. Niet onbelangrijk: de staat van het interieur speelt een rol speelt bij taxatie of verkoop van een auto.
Het maakt eigenlijk niet uit of je de auto gebruikt voor woon-werkverkeer of boodschappen of juist voor speciale ritjes in het weekend en zomerse roadtrips. Een schoon, georganiseerd en goed onderhouden interieur maakt deel uit van goed auto-onderhoud. Tegelijk draag je zo bij aan het rijplezier en het gevoel van comfort van zowel de bestuurder als je passagiers.
Wat is interieurverzorging?
Wat verstaan we onder interieurverzorging? Daaronder vallen allerlei handelingen die gericht zijn op het reinigen, onderhouden en beschermen van elementen in je auto. Denk niet alleen aan het poetsen van de ruiten en het legen van een volle asbak, maar ook aan het schoonmaken van de stoelen, vloerbedekking, dashboard, deurpanelen en andere oppervlakken. Het doel is niet alleen om het interieur er fris en netjes uit te laten zien, maar ook om het te beschermen tegen slijtage en vroegtijdige veroudering.
Bij interieurverzorging kijken we naar verschillende belangrijke onderdelen in je auto:
- Stoelen: het maakt niet uit of je autostoelen van stof, leder of kunstleder zijn gemaakt, regelmatig schoonmaken en conditioneren is essentieel om ze niet alleen te beschermen tegen vlekken, maar ook om scheuren te voorkomen.
- Vloerbedekking en matten: grote kans dat na verloop van tijd vuil, stof, zand en vlekken zich ophopen in de vloerbedekking en matten. Tijdig en grondig stofzuigen en reinigen helpt je auto schoon en fris te houden.
- Dashboard en deurpanelen: deze oppervlakken zijn vaak gevoelig voor stof, vuil en vette vingers. Reiniging en het gebruik van beschermende middelen kunnen het verouderingsproces vertragen, verspreiden een prettige geur en verbeteren de uitstraling van je auto.
- Ramen en spiegels: schone ramen en spiegels zijn essentieel voor een goed zicht tijdens het rijden. Regelmatig reinigen voorkomt ook de vorming van aanslag en strepen.
- Luchtroosters en ventilatiesysteem: ook op deze plekken hopen stof en vuil zich makkelijk op. Dat kan de luchtkwaliteit in de auto beïnvloeden. Grondig reinigen zorgt voor een gezondere omgeving.
- Opbergvakken en kofferbak: dit zijn typisch van die plekken in de auto waar je gemakkelijk rommel verzamelt. Ook deze onderdelen van je auto verdienen regelmatige aandacht om ze netjes te houden.
Producten voor interieurverzorging
Aandacht besteden aan het reinigen, conditioneren en onderhouden van het interieur van je auto is makkelijker als je daarvoor de juiste producten en apparaten gebruikt. Dit zijn enkele essentiële producten:
- Stofzuiger: gebruik een krachtige stofzuiger met verschillende opzetstukken om stof en vuil van tapijten, stoelen en uit spleten te verwijderen.
- Interieurreiniger: er bestaan speciale reinigers voor verschillende oppervlakken zoals stof, leder, kunststof en glas.
- Microvezeldoeken: deze zachte en niet-schurende schoonmaakdoeken zijn ideaal voor het afvegen van oppervlakken zonder krassen achter te laten.
- Borstels en applicators: met zachte borstels kun je stof en vuil verwijderen uit moeilijk bereikbare gebieden, terwijl zogeheten ‘applicators’ helpen bij het aanbrengen van beschermende producten.
- Lederconditioner en -beschermer: heb je een auto met lederen bekleding? Dan is het verstandig om conditioneringsmiddelen te gebruiken. Die zorgen ervoor dat het leder gehydrateerd blijft en ze beschermen tegen scheurtjes.
- Glasreiniger: een effectieve glasreiniger is essentieel voor schone en streepvrije ramen en spiegels. Dat is niet alleen mooi, maar ook veiliger onderweg!
Ervaring met interieurverzorging
Als je je auto-interieur zelf wilt verzorgen, kun je beginnen met het bestuderen van handleidingen en online video’s over interieurverzorgingstechnieken. Oefen op je eigen auto en begin met eenvoudige taken, zoals het stofzuigen en afstoffen van het dashboard. Vervolgens kun je eventueel andere taken uitproberen, zoals het reinigen van bekleding en het aanbrengen van beschermende middelen. Vergeet niet om de productinstructies te lezen en nieuwe producten altijd eerst te testen op een klein en onopvallend gebied voordat je ze op grotere schaal gebruikt.
Een goed begin: basisreiniging
Ruim de auto vanbinnen op en verwijder alle kleden, vloermatten en beschermhoezen. Daarna kun je met de stofzuiger aan de gang: zuig de auto helemaal uit en reinig met het spleetmondstuk ook alle voegen, opbergvakken en spleten. Vergeet de kofferruimte niet. Haal deze ook eerst leeg en zuig daarna ook onder de afdekkingen.
Gebruik hierna een kleine emmer met warm water en vetoplossende huishoudelijke reiniger en een zachte doek. Veeg hiermee alle kunststofoppervlakken, het dashboard en de bedieningselementen schoon. Bij speciaalzaken zijn ook speciale kunststofreinigers, dashboardreinigers en andere onderhoudsmiddelen voor je auto verkrijgbaar.
Ruiten schoonmaken
Vergeet ook niet de ruiten vanbinnen te reinigen. Die kunnen smerig worden als gevolg van urenlang gebruik en uitademen, door roken of door vette vingers. Voor het reinigen van de binnenkant van de ruiten bestaan speciale glasreinigers, die je het best met een microvezeldoek uitpoetst. Als je het echt slim aanpakt, maak eerst je dashboard en de portierbekleding schoon. Als je eerst met de microvezeldoek over het dashboard of de bekleding gaat, dan geef je vuil daarvan door op de ruit. Zet je zijruiten eerst een stukje open en werk van boven naar beneden, zodat je ook het bovenste randje kunt schoonmaken. Sluit ze pas als ze goed droog zijn.
Reiniging van de bekleding
Na het zuigen met de stofzuiger is het zinvol om de bekleding intensiever te reinigen. Je kunt hiervoor het best bekledingsreiniger op schuimbasis gebruiken: gewoon opspuiten, met een spons of doek licht inwrijven en na de inwerktijd opzuigen. Hiermee worden hardnekkig vuil en vet verwijderd.
Schuimreiniger
Gebruik voor het reinigen van een interieur nooit te veel water. Er kunnen dan vlekken ontstaan op autostoelen en vloerbedekking van de auto. Zitten er toch vlekken op de bekleding? Gebruik dan een speciale schuimreiniger (‘shamporellen’). Met zo’n schuimreiniger spuit je wat reiniger op de betreffende plek, laat het even inwerken en borstel vervolgens de vlek uit de bekleding.
Vloermatten
De voetmatten kun je ook met een tapijtreiniger schoonmaken. Ingeval van olie-, vet- en chocoladevlekken is een speciale vlekkenverwijderaar nodig. Lees voor gebruik altijd eerst de gebruiksinstructies. Soms helpen ook beproefde huismiddeltjes: kauwgom is bijvoorbeeld het makkelijkst te verwijderen als je ijsspray gebruikt, zodat de kauwgom bevroren is. Daarna kun je de kauwgom eenvoudig van de bekleding verwijderen.
Probeer vuil op de bekleding niet uit te smeren, maar met deppende bewegingen te verwijderen. De kans bestaat anders dat je het vuil nog dieper in de stof wrijft. Heb je een interieur met lederen stoelen, dan zijn de volgende tips handig om te volgen:
Lederen stoelen reinigen
Veeg de lederen bekleding eerst met een vochtige doek schoon. Na de vochtige reiniging en het afdrogen kun je het best speciale lederproducten gebruiken. Daarmee behandel je het leder van de stoelen en het interieur. Deze producten houden het leder doorgaans soepel en conserveren het materiaal, zodat er geen scheuren kunnen ontstaan. Zorg ervoor dat je de lederproducten gelijkmatig en in één keer aanbrengt. Zo voorkom je lelijke vlekken op de lederen stoelen. Bij zeer licht leder is het verstandig om het product vooraf op een kleine, niet zichtbare plek testen om er zeker van te zijn dat de kleur van het leder door het middel niet wordt aangetast.
Veelgemaakte fouten bij interieurverzorging
Er zijn verschillende dingen die fout kunnen gaan als je zelf aan de slag gaat met interieurverzorging van je auto. Die kunnen een negatieve invloed hebben op het uiterlijk, de duurzaamheid en kwaliteit van het interieur. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten:
- Gebruik van verkeerde reinigingsmiddelen: sommige huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor delen van het interieur. Vooral leder en kunststof zijn kwetsbaar. Deze producten kunnen het materiaal aantasten en vlekken achterlaten.
- Overmatig gebruik van water: te veel water gebruiken en de auto vanbinnen niet tijdig droog krijgen. Als dat ontstaat bij het schoonmaken, kan dat resulteren in vocht- of schimmelproblemen, vooral op stoffen bekleding. Water kan ook elektrische componenten beschadigen.
- Ruwe schoonmaakmaterialen: harde borstels, schuursponzen of ruwe doeken kunnen krassen en beschadigingen veroorzaken op kwetsbare componenten, zoals leder en kunststof.
- Overmatig gebruik van reinigingsmiddelen: meer is niet altijd beter, ook niet als het gaat om schoonmaakproducten. Overmatig gebruik kan contraproductief werken, bijvoorbeeld als het een vettig residu achterlaat en lastig schoongemaakt kan worden.
- Niet regelmatig stofzuigen: als je niet vaak genoeg de binnenkant van je auto stofzuigt, kan vuil en stof zich makkelijker ophopen in het interieur. Dat is wellicht moeilijker te reinigen na verloop van tijd.
- Onvoldoende bescherming tegen UV-stralen: blootstelling aan direct zonlicht kan leder en andere componenten in het interieur van de auto beschadigen. Het gebruik van zonneschermen of een schaduwrijke parkeerplek kan helpen.
- Het oplossen van vlekken uitstellen: van uitstel komt afstel. Of het lukt misschien helemaal niet meer om de meest hardnekkige vlekken weg te poetsen. Behandel ernstige vlekken dus snel, anders kan het zijn dat ze moeilijker te verwijderen zijn en permanent in het materiaal trekken.
- Geen gebruik van conditioner voor leder: als je een auto met lederen bekleding hebt, is het essentieel om regelmatig lederconditioners te gebruiken om het leder gehydrateerd en beschermd te houden tegen scheurtjes en verkleuring.
Interieurverzorging uitbesteden aan een professional
Het kan natuurlijk ook dat je geen tijd, interesse of onvoldoende vertrouwen in je eigen kunnen hebt om zelf met interieurverzorging aan de slag te gaan. Geen probleem: deze taak kun je gerust uitbesteden aan professionele autodetailers. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het zorgvuldig reinigen, conditioneren en beschermen van auto’s, vanbinnen én vanbuiten. Ze beschikken over geavanceerde apparatuur, producten en technieken om een optimaal resultaat te bereiken. Het is raadzaam om beoordelingen en recensies van verschillende autodetailers in jouw omgeving te bekijken voordat je er een kiest. Zo weet je zeker dat je auto in goede handen is.