Ga naar hoofdinhoud

Auto polijsten: zo krijg je een krasvrije en glanzende lak

Wil je de doffe lak van je auto weer laten glanzen en lichte krassen verwijderen? Dan is polijsten een effectieve oplossing. Maar hoe werkt het, wat is mogelijk? Kun je het zèlf doen, wat heb je dan nodig? Of moet je het overlaten aan professionals? Hier lees je alles over het polijsten van je auto.

Wat houdt polijsten precies in?

Polijsten is het proces waarbij je een dun toplaagje van de autolak verwijdert om kleine krassen, doffe plekken en zogenoemde swirls weg te werken. Dat kun je doen met polijstmiddel en een polijstmachine of gewoon met de hand. Het resultaat is een glanzende lak die weer als nieuw oogt.

Swirls, wat zijn dat?

Swirls zijn kleine, ondiepe, cirkelvormige krassen in de lak, die vooral zichtbaar zijn in fel licht. Ze ontstaan vaak door onjuist wassen en drogen van de auto, bijvoorbeeld met een vuile spons of poetsen met een oude doek, of in autowasstraten. Door de lak zorgvuldig te polijsten, kun je swirls effectief verwijderen.

Waarom zou je een auto polijsten?

Door jarenlang gebruik en de blootstelling aan UV-stralen, vuil, insectenresten, vogelpoep en onzorgvuldig wassen en poetsen kan de lak van je auto verouderen en dof worden. Polijsten is een effectieve manier om de verontreinigingen te verwijderen en je auto een nieuwe uitstraling te geven. Polijsten is niet alleen een activiteit voor autoliefhebbers, maar ook voor mensen die hun auto willen verkopen en de waarde ervan willen verhogen.

Wat heb je nodig om een auto te polijsten?

Om een auto te polijsten, heb je het volgende nodig:

  • Polijstmiddel – verkrijgbaar in diverse gradaties, van grof tot fijn.
  • Polijstmachine of zogenoemde handpads – een excentrische of roterende machine werkt sneller, maar handmatig polijsten kan natuurlijk ook. Handpads zijn een soort (soms ergonomisch gevormde) sponsjes die bedoeld zijn voor handmatig polijsten.
  • Zachte microvezeldoeken – voor het uitwrijven van polijstmiddel en het afnemen van overtollig product.
  • Afplaktapeom kunststof en rubber onderdelen tegen vlekken van het polijstmiddel te beschermen.
  • Reinigingsmiddelen – de auto moet volledig schoon en vetvrij zijn voordat je die kunt (laten) polijsten.
  • Veiligheidsuitrusting – handschoenen en een stofmasker om inademing van het zeer fijne polijststof te voorkomen.

Auto lakken

Kun je zelf een auto polijsten of kun je dat beter láten doen?

Zelf je auto polijsten bespaart natuurlijk kosten, maar vereist inzet, geduld en de juiste techniek. Een professional beschikt al over de nodige kennis en ervaring en heeft geavanceerde machines voor een optimaal resultaat. Heb je nog geen ervaring maar wil je het tóch zelf proberen, begin dan met het polijsten van een minder zichtbare plek of een oefenstukje.

Een specialist beschikt over geavanceerde polijstmachines en kent de juiste technieken om een perfect resultaat te behalen. Voor diepere lakbeschadigingen is professioneel polijsten vaak de beste keuze. Maar als je je auto regelmatig onderhoudt en zelf kleine lakschades herstelt, kun je prima zelf aan de slag.

Nieuwe lak moet uitharden voordat je die polijst

Als je lakschades hebt gerepareerd of delen van je auto overgespoten, dan moet de nieuwe lak eerst volledig uitharden voordat je gaat polijsten. Dat uitharden kan wel enkele weken duren, afhankelijk van het type lak en de omstandigheden.

Stap-voor-stap auto polijsten

  • Was de auto – verwijder vuil en vet, zodat er geen nieuwe krassen ontstaan tijdens het polijsten en zodat het polijstmiddel goed werkt. Autoshampoo is perfect om vuil en vet te verwijderen zonder de lak aan te tasten. Je kunt ook ontvetters als isopropylalcohol of een speciale pre-polish cleaner gebruiken. Gewoon water en zeep is minder effectief dan autoshampoo.
  • Droog de auto goed af – gebruik daarvoor een schone, droge microvezeldoek.
  • Plak kunststof en rubber delen af – daarmee voorkom je witte vlekken van het polijstmiddel.
  • Kies het juiste polijstmiddel – begin met een fijne pasta en gebruik pas een grover middel als de fijne pasta niet effectief genoeg is.
  • Werk in secties – verdeel de auto in delen en werk systematisch deel voor deel.
  • Wrijf overtollig polijstmiddel direct uit – gebruik daarvoor een schone microvezeldoek.
  • Controleer het resultaat – zijn er nog krassen? Herhaal het proces.
  • Bescherm de lak – breng na het polijsten een wax of sealant op de lak aan voor een duurzame bescherming.
  • Laat je polijstwerk uitharden – wacht 24 uur voordat je de auto weer blootstelt aan zonlicht, regen en vuil.

Polijsten met de hand of machine:

  • Handmatig – poets in kleine cirkelbewegingen met een handpad of een kleinere en zachtere ‘applicatorpad’ voor het fijnere werk.
  • Met machine – beweeg de polijstmachine langzaam en gelijkmatig over het oppervlak.

Welke polijstmiddelen zijn er en wat kosten ze?

Er zijn diverse soorten polijstmiddelen. Je kunt ze kopen voor pakweg 15-30 euro per fles. ‘All-in-one’ polijstmiddel is handig voor snelle correcties. Fijn polijstmiddel gebruik je voor een hoogglans afwerking. Medium polijstmiddel gebruik je voor lichte krassen en doffe plekken en grof polijstmiddel ten slotte is alleen voor diepe krassen en zware lakdefecten.

Is een nabehandeling nodig na het polijsten?

Ja, na het polijsten is bescherming essentieel om het effect zo lang mogelijk te behouden. Je hebt immers met polijsten het toplaagje van de lak verwijderd. Met een waxbehandeling bereik je een diepe glans en een wekenlange bescherming. Sealant beschermt echter maandenlang tegen vuil en weersinvloeden. Een keramische coating biedt de duurzaamste bescherming, maar kost meer tijd en geld. Spraywax is vooral voor tussentijdse bescherming en onderhoud bedoeld.

De wax of sealant is na het polijsten nog kwetsbaar en moet zich eerst nog drogen en uitharden. Na een dag bieden wax en sealant optimale bescherming tegen de elementen en het vuil van de weg.

Heb je machines nodig of kun je met de hand polijsten?

Met een polijstmachine versnel je het proces en vaak bereik je ook een beter resultaat, maar handmatig polijsten is een goed alternatief voor kleinere oppervlakken of lichte lakcorrecties.

Voor wie niet eerder een polijstklus heeft gedaan en toch een machine wil gebruiken, is een excentrische polijstmachine een veilige keuze, terwijl roterende machines met meer correctievermogen geschikter zijn voor geoefende polijsters, want je kunt er ook sneller fouten mee maken. Polijstmachines koop je voor prijzen vanaf zo’n 50 euro, afhankelijk van de kwaliteit en het type.

Waar koop je materialen voor auto polijsten?

Polijstmiddelen en andere spullen die je daarbij nodig hebt, zijn verkrijgbaar bij automaterialenwinkels als Halfords, Brezan of LKQ Fource. Ook online webshops als Bol.com en Carclean.nl kunnen je voorzien van polijstbenodigheden, net als bouwmarkten met een automaterialenafdeling.

Welke materialen kun je polijsten?

Vooral gelakte metalen oppervlakken worden gepolijst, maar ook ongelakte metalen laten zich tot hoogglans polijsten. Ook doffe kunststof koplampen kun je met polijsten weer helder maken, net als glas – met speciaal glaspolijstmiddel kun je kleine krasjes in autoruiten verminderen. Sommige carbon- en composietdelen kun je ook voorzichtig polijsten.

FAQ

Dit hangt af van de dikte van de lak. Met fijne polijstmiddelen zou je het elk jaar een of twee keer kunnen doen als dat nodig is.

Ja, polijsten kent enkele risico’s. Door te diep te polijsten kun je door de blanke toplaag van de lak heen gaan en de kleurlaag beschadigen. Door te veel druk of snelheid van de polijstmachine kan de lak verbranden. En polijststof kan in naden en kieren komen, wat lastig te verwijderen is.

Mmm ja. Vogelpoep is agressief en kan in de lak ‘branden’. Oppervlakkige vlekken kun je weg polijsten, maar ingebrande plekken verminderen wel met polijsten, maar soms is opnieuw spuiten nodig.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV50 - AutoScout24 adviespagina - auto schoonmaken foto1

Auto schoonmaken

Advies · Autoverzorging
antifreeze anti-freeze winter care

Alles over antivries: bescherming voor motor en optimaal zicht in de winter

Advies · Autoverzorging
ADV-43

Auto poetsen: voor een blinkend schone en krasvrije auto

Advies · Autoverzorging
Ontdek meer