Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Alles over auto wrappen

Auto wrappen is een populaire manier om je voertuig een nieuwe look te geven zonder het opnieuw te hoeven spuiten. In dit artikel bespreken we de voordelen, kosten, soorten folies, onderhoud en veel gestelde vragen over auto wrappen.

Voordelen van auto wrappen

Het wrappen van een auto wordt vooral gedaan om de auto te personaliseren, of omdat je gewoon eens een ander kleurtje wilt zonder de hele auto over te spuiten. Toch heeft het wrappen van een auto ook andere voordelen:

  • Bescherming van de lak: een wrap beschermt de originele lak van de auto tegen krassen, steenslag en uv-straling. Zo blijft die lak langer mooi, wat goed kan uitpakken voor de restwaarde van de auto
  • Kostenbesparend: wrappen is meestal goedkoper dan de auto laten overspuiten. In principe hoeven voor het wrappen namelijk geen onderdelen gedemonteerd te worden
  • Tijdelijk en omkeerbaar: ben je weer uitgekeken op het nieuwe kleurtje? Dan is een wrap eenvoudig te verwijderen, zonder de originele lak te beschadigen. Zo kun je snel wisselen van kleur of stijl, zonder het gedoe en de kosten van steeds weer overspuiten
  • Veel ontwerpmogelijkheden: met een wrap kun je eenvoudig kiezen uit de meest uiteenlopende kleuren, maar je kunt ook kiezen voor ook een matte, metallic, hoogglans of zelfs chroomeffect afwerking. Zelfs ontwerpen met meerdere kleuren zijn mogelijk

Voordelen van auto wrappen

Een auto wrappen heeft ook enkele nadelen:

  • Beperkte levensduur: een goed aangebrachte wrap gaat zo’n vijf tot zeven jaar mee. Daarmee is de levensduur minder lang dan die van conventionele autolak. Een wrap is dus vooral geschikt voor tijdelijke wijzigingen aan de auto en niet voor wie de auto permanent in een bepaalde kleur wil uitvoeren
  • Moeilijkheden bij het aanbrengen: Het aanbrengen van een wrap vereist vakmanschap. Een slecht aangebrachte wrap kan er niet alleen lelijk uitzien, maar ook schade aan de originele lak veroorzaken bij het verwijderen. Zorg dus altijd dat je je auto bij een specialist laat wrappen. Ook als dat een extra investering vraagt ten opzichte van een goedkopere, maar minder ervaren aanbieder
  • Gevoeligheid voor schade: Hoewel een wrap de originele lak van de auto beschermt tegen krassen en uv-straling, kan de wrap zelf gemakkelijker scheuren of beschadigen bij aanraking met scherpe voorwerpen

Kosten van auto wrappen

Wat het kost om een auto te wrappen verschilt per situatie. Ten eerste speelt het formaat van de auto mee. Een klein stadsautootje wrappen is goedkoper dan een grote SUV, gewoon doordat er minder materiaal nodig is. Daarnaast is de ene wrap-folie de andere niet. Er zijn verschillende kwaliteitsniveaus, allemaal met een bijbehorend prijskaartje. Hoogwaardige wrap-folies zijn duurder, maar blijven doorgaans ook langer mooi. Daarnaast is het voordeliger om de hele wrap in één kleur uit te voeren dan wanneer je meerdere kleuren of zelfs patronen wilt toepassen. Tot slot kan de prijs variëren per installateur. De ene heeft meer ervaring dan de ander en kan daardoor bijvoorbeeld sneller werken. Of er wordt juist meer gevraagd vanwege de extra expertise. Het is goed om prijzen te vergelijken, maar de kwaliteit van het geleverde werk staat voorop. Gemiddeld liggen de kosten voor het wrappen van een auto tussen de 1.500 en 3.000 euro.

Soorten folies voor auto wrappen

Er zijn verschillende soorten folies beschikbaar voor het wrappen van een auto, elk met hun eigen kenmerken en voordelen:

  • Glanzende folie: glanzende auto wrap-folie lijkt het meest op conventionele autolak en is daarmee de meest populaire keuze voor wie slechts een andere kleur wil zonder zijn auto helemaal te laten overspuiten
  • Matte folie: een moderne trend is een matte afwerking, wat de auto een gedurfde en onderscheidende uitstraling geeft
  • Satijn folie: een satijn folie is een middenweg tussen glanzende en matte folie. De wrap schittert niet zo als conventionele autolak, maar biedt wel een subtiele glans die zorgt voor een hoogwaardige uitstraling
  • Metallic folie: metallic folies bevatten kleine metaaldeeltjes die een schitterend effect geven in het licht, net als bij gewone metallic autolak. Perfect voor een opvallende look

Aangepaste ontwerpen

Ongeacht het oppervlak van de folie kun je het wrappen laten uitvoeren in één kleur of met gepersonaliseerde logo’s, patronen of zelfs afbeeldingen. Ideaal voor bedrijven die hun auto in de huisstijl willen uitvoeren zonder de kosten van spuitwerk in meerdere kleuren.

Onderhoud bij auto wrappen

Bij een auto met een wrap hoort iets ander onderhoud dan bij een traditionele laklaag. Gelukkig is dit afwijkende onderhoud eenvoudig. We zetten de belangrijkste punten op een rij.

Handwas aanbevolen

Als een wrap professioneel is aangebracht, kun je er gewoon mee door de wasstraat. Toch heeft een handwas de voorkeur voor een maximale levensduur van de wrap en om beschadigingen te voorkomen. Gebruik een zachte spons of doek en milde zeep. Gebruik in geen geval schurende reinigingsmiddelen of borstels op je gewrapte auto, omdat deze krassen en beschadigingen kunnen veroorzaken. Vermijd ook hogedrukreinigers direct op de randen van de wrap.

Vuil snel verwijderen

Nog meer dan bij conventionele autolak is het aan te bevelen om hardnekkig vuil snel te verwijderen. Verwijder vogelpoep, boomsap en vergelijkbaar vuil zo snel mogelijk om te voorkomen dat het in de folie trekt en permanente schade veroorzaakt.

Regelmatig inspecteren

Controleer de wrap regelmatig op tekenen van schades of loslatende randen. Kleine problemen kunnen vaak eenvoudig worden gerepareerd voordat ze erger worden.

Auto wrappen versus spuiten

Het wrappen en spuiten van een auto zijn twee manieren om het exterieur van een auto te veranderen, maar ze hebben verschillende voor- en nadelen. We zetten ze op een rij.

Tijd om aan te brengen

Een auto wrappen duurt meestal minder lang dan een auto volledig overspuiten. Een wrap kan vaak binnen een paar dagen worden aangebracht, terwijl spuiten weken kan duren vanwege de droogtijden tussen de lagen. Bovendien hoeft een auto voor een wrap niet tot nauwelijks gedemonteerd te worden, terwijl je bij spuiten in principe alle hoekjes van de carrosserie meeneemt.

Kosten

De kosten van wrappen of spuiten verschillen per situatie, maar zoals eerder in dit artikel aangegeven is wrappen over het algemeen de voordeligste optie. Voor wrappen is namelijk minder arbeid en materiaal nodig.

Levensduur

Een goed aangebrachte wrap kan vijf tot zeven jaar meegaan, terwijl een goede laklaag bij goed onderhoud tientallen jaren mooi kan blijven. Wrappen is daarmee ideaal voor tijdelijke veranderingen, terwijl spuiten beter is voor permanente wijzigingen.

Personalisatie

Zowel bij wrappen als spuiten is veel personalisatie mogelijk, maar wraps bieden meer flexibiliteit omdat ze gemakkelijker kunnen worden verwijderd of vervangen.

Veelgestelde vragen

Een wrap kan tussen de vijf en zeven jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit van de folie en het onderhoud. Blootstelling aan extreme weersomstandigheden kan de levensduur verkorten.

Ja, maar handwas wordt aanbevolen om de wrap in optimale conditie te houden en schade te voorkomen. Vermijd ook hogedrukreinigers direct op de randen van de wrap.

Nee, een wrap beschermt juist de originele lak tegen schade. Bij correcte verwijdering blijft de lak intact en kan de waarde van je auto behouden blijven.

De kosten variëren afhankelijk van de grootte van de auto, de kwaliteit van de folie en de complexiteit van het ontwerp, maar gemiddeld liggen de kosten tussen de 1.500 en 3.000 euro.

Alle artikelen

Afbeelding BOB Autowas

Auto wassen, zo doe je dat

Advies · Autoverzorging
Man is washing the car

Autowassen belangrijker dan je denkt

Advies · Autoverzorging
lack reparieren

Zelf auto spuiten, kan dat?

Advies · Autoverzorging
Ontdek meer