Ga naar hoofdinhoud

Alles over antivries: bescherming voor motor en optimaal zicht in de winter

Antivries is essentieel voor auto’s bij winterse kou. Het voorkomt bevriezing van de koelvloeistof van de motor en zorgt ervoor dat ruitensproeiervloeistof zijn werk kan blijven doen. Maar wat zit erin, hoe gebruik je het veilig en zijn er schone alternatieven?

Wat is antivries en waarom is het belangrijk?

Antivries is een chemische vloeistof die het vriespunt van andere vloeistoffen verlaagt. In een auto wordt het gebruikt in de koelvloeistof van de motor en in de ruitensproeiervloeistof. Zonder antivries kunnen deze vloeistoffen bij lage temperaturen bevriezen, wat schade aan de motor kan veroorzaken of ervoor zorgt dat de ruitensproeier niet meer werkt – waardoor je zicht als gevolg van een vieze voorruit kan worden belemmerd tijdens het rijden.

Voor de motor bestaat antivries meestal uit ethyleenglycol of propyleenglycol, gecombineerd met corrosieremmers en additieven die helpen het koelsysteem van de motor te beschermen. Antivries voor de ruitensproeiervloeistof bevat meestal alcoholen zoals ethanol of isopropanol, die bevriezing voorkomen zonder schadelijk te zijn voor de lak en de rubberen onderdelen van de auto.

De voor- en nadelen en gevaren van antivries

Antivries voor de koelvloeistof voor de motor voorkomt (schade door) bevriezing en corrosie, maar kent ook nadelen. De meest gebruikte variant, ethyleenglycol, is giftig voor mens en dier. Kleine hoeveelheden kunnen al schadelijk zijn. Daarom moet het zorgvuldig worden bewaard en gebruikt. Propyleenglycol is een minder giftig alternatief, maar werkt ook minder efficiënt. Contact met de huid of inname moet je beslist vermijden. Ruitensproeiervloeistof met antivries bevat alcoholen waarvan de damp bij inademing in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn.

Antivries in de motor: functie en gebruik

Koelvloeistof bevat standaard al antivries. Het helpt de motortemperatuur te reguleren en voorkomt bevriezing. De juiste mengverhouding is cruciaal: te veel ‘water’ verlaagt de bescherming tegen kou en te veel antivries kan de koelende werking verminderen. Fabrikanten geven aan welke specificaties geschikt zijn voor hun motoren. Gebruik altijd de aanbevolen koelvloeistof en vervang deze periodiek of laat dat doen. Verkeerd gebruik kan leiden tot schade aan de waterpomp, leidingen en radiateur. Oude koelvloeistof met antivries verliest zijn corrosie remmende werking, waardoor de motor inwendig kan beschadigen.

Car driving on snow road

Antivries in ruitensproeiervloeistof: functie en gebruik

In de winter kan gewone ruitensproeiervloeistof bevriezen in het reservoir en in het sproeiersysteem. Ruitensproeiervloeistof met antivries voorkomt dit en zorgt ervoor dat je de ruiten effectief kunt reinigen bij winterse omstandigheden, voor optimaal zicht. De samenstelling bevat alcohol of glycolen om het vriespunt van de ruitensproeiervloeistof te verlagen. Gebruik geen puur water, want dit bevriest snel en kan dan schade veroorzaken in sproeiers en leidingen. Kies een vloeistof met de juiste temperatuurbescherming, afgestemd op het heersende winterklimaat. Een verkeerde keuze kan ervoor zorgen dat de sproeiers niet meer werken, waardoor er ijs op je ruit ontstaat dat je zicht kan belemmeren.

Alternatieven voor antivries in de koelvloeistof van de motor

Er zijn weinig effectieve alternatieven voor koelvloeistof met antivries voor verbrandingsmotoren. Elektrische auto’s gebruiken echter geen traditionele koelvloeistof met ethyleenglycol, maar een speciale vloeistof die hitte van de batterij beter geleidt. Waar je altijd verstandig aan doet, is de auto binnen zetten bij extreme kou of motorverwarming gebruiken. In milde klimaten wordt voor sommige auto’s weleens puur water in het koelsysteem gebruikt, maar dat biedt geen enkele bescherming tegen kou en corrosie.

Alternatieven voor antivries in ruitensproeiervloeistof

Behalve antivries in de ruitensproeiervloeistof kun je ook preventieve maatregelen nemen. Een heel basic alternatief is een mengsel van water met een beetje alcohol, maar dat is minder effectief dan commercieel verkrijgbare ruitensproeiervloeistof met antivries.

Een andere oplossing is anti-ijsspray, ofwel de-icer. Dat is een manier om snel vastgevroren ijs op ruiten te verwijderen. Deze spray breekt het ijs chemisch af en bevat alcohol of glycol. Het voordeel is de snelheid en gebruiksgemak, maar een nadeel is dat je de fles altijd bij de hand moet hebben en dat het na veelvuldig gebruik strepen kan achterlaten.

Het helpt sowieso om de auto ’s avonds en ’s nachts te parkeren in een garage, onder de carport of een afdak – als je daarover beschikt natuurlijk. Anders helpt een deken (er zijn speciale anti-ijsdekens verkrijgbaar) over de voor- en zijruiten of een ouderwetse autohoes over de hele auto om ijsvorming te voorkomen. Je plaatst ze over de (droge) ruit of auto vóórdat de temperatuur daalt. Dan heb je in de ochtend geen krabber nodig. Nadeel is dat het extra handelingen vraagt bij het plaatsen en opbergen.

Soorten ruitensproeiervloeistof met antivries die te koop zijn

Ruitensproeiervloeistof met antivries is verkrijgbaar met diverse temperatuurbeschermingen, variërend van -10 °C tot -30 °C. Goedkopere varianten bieden minder bescherming en bevatten vaak minder reinigende additieven. Premiumvarianten zorgen voor een heldere ruit zonder strepen en bevatten ook ingrediënten die helpen bij het verwijderen van vuil en insecten. Voor extreem koude klimaten zijn er vloeistoffen die bescherming bieden tot -40 °C.

Mijn autosloten zijn vastgevroren

Bevroren autosloten zijn een veelvoorkomend probleem in de winter. Een eenvoudige oplossing is slotontdooier, een vloeistof die snel doordringt en het ijs doet smelten. Een alternatief is een sleutel verwarmen met een aansteker en voorzichtig in het slot steken. Gebruik nooit heet water, want dit bevriest ook weer snel en kan sowieso het slot beschadigen.

Grafietspray en andere methoden om ijsvorming te voorkomen

Grafietspray is een preventief middel om sloten soepel te houden en ijsvorming te voorkomen. Het vormt een dunne laag die vocht afstoot. Ook kun je vaseline of siliconenspray gebruiken om deur- en raamrubbers flexibel te houden en vastvriezen te voorkomen.

Prijzen van antivries en alternatieven

De prijs van antivries hangt af van de toepassing en kwaliteit. Koelvloeistof met antivries kost gemiddeld tussen de 10 en 30 euro per liter, afhankelijk van de specificaties. Ruitensproeiervloeistof met antivries varieert van 5 tot 20 euro per vijf liter. Anti-ijsdekens kosten tussen de 10 en 30 euro en anti-ijsspray is verkrijgbaar voor 5 tot 15 euro per fles. Slotontdooier kost meestal tussen de 3 en 10 euro per flacon. Elektrische motorverwarmers kunnen in prijs variëren van 50 tot 200 euro, afhankelijk van het type en installatiekosten.

FAQ

Antivries voor de koelvloeistof is een toevoeging die de motor en het koelsysteem beschermt tegen zowel vorst als oververhitting. Antivries in ruitensproeiervloeistof voorkomt dat de vloeistof in de leidingen en op de ruit bevriest. Daardoor kun je de ruit blijven sproeien en wissen voor optimaal zicht.

Ja, vooral ethyleenglycol is giftig voor mens en dier. Propyleenglycol is weliswaar minder schadelijk, maar je moet sowieso inname van deze stoffen te allen tijde vermijden. Ook de alcoholen in ruitensproeiervloeistof kunnen schadelijk zijn bij inname of bij langdurige blootstelling aan de dampen ervan.

Nee! Water bevriest immers al bij 0 °C en biedt geen enkele bescherming tegen corrosie of schuimvorming in het koelsysteem van de motor. Ook in een mild klimaat is het gebruik van water in het koelsysteem onverstandig, niet vanwege het risico op bevriezing, maar vanwege de kans op corrosie. Voor de ruitensproeiervloeistof is het gebruik van water ook geen goed alternatief. Niet alleen omdat water snel bevriest en dus het ruitensproeisysteem verstopt, maar ook omdat water niet genoeg is om vuil van de voorruit te verwijderen. Gebruik altijd een geschikte koelvloeistof of ruitensproeiervloeistof met antivriesmiddel.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV50 - AutoScout24 adviespagina - auto schoonmaken foto1

Auto schoonmaken

Advies · Autoverzorging
ADV-43

Auto poetsen: voor een blinkend schone en krasvrije auto

Advies · Autoverzorging
ADV-42

Vocht in de auto verwijderen, zo doe je dat

Advies · Autoverzorging
Ontdek meer