Schadeformulier: een gestandaardiseerd document
Het schadeformulier is een gestandaardiseerd document dat in heel Europa – daarom heet het officieel het Europees Schadeformulier – en enkele landen rond de Middellandse Zee wordt gebruikt. In Nederland wordt het formulier uitgegeven door het Verbond van Verzekeraars. De lay-out is altijd gelijk, naar het voorbeeld van de Europese Commissie van Verzekeringen. Je ontvangt een Europees schadeformulier zodra je een autoverzekering hebt afgesloten. Je kunt tegenwoordig het schadeformulier ook downloaden via de site van de meeste verzekeringen.
Schadeformulier heeft diverse doelen
Het schadeformulier is in meerdere opzichten belangrijk bij de afhandeling van schade door de verzekering. Ten eerste leg je in het schadeformulier de omstandigheden en de bij het ongeval betrokken partijen vast. Vervolgens gebruiken de betrokken verzekeraars de informatie op het formulier om te bepalen wie van de partijen aansprakelijk is. Ten slotte kan het schadeformulier ook dienen als juridisch bewijs voor het geval een juridisch geschil ontstaat. Het correct en volledig invullen van het schadeformulier kan misverstanden voorkomen en versnelt de afhandeling van de schade.
Moet je een schadeformulier in de auto hebben?
Hoewel het niet wettelijk verplicht is om een papieren schadeformulier in je auto te hebben, is het sterk aan te raden. Als je direct na een ongeval ter plaatse en samen met de tegenpartij het formulier invult, voorkom je dat details worden vergeten of verkeerd worden herinnerd. Zo kan geen discussie achteraf ontstaan. Dat zorgt er ook voor dat de verzekeraar over nauwkeurige informatie beschikt, zodat die de schade zonder vertraging kan afhandelen.
Meenemen, zelf printen …
Verzekeraars verstrekken bij het afsluiten van een autoverzekering een schadeformulier. Heb je die niet (meer), dan kun je hem downloaden van de website van je verzekeraar of bijvoorbeeld via die van de Consumentenbond. Er zijn ook verzekeraars die een app hebben waarin je een digitaal schadeformulier online kunt invullen. Bedenk echter wel dat niet elke op locatie internettoegang beschikbaar is, dus print sowieso thuis een schadeformulier en leg die in de auto voor het geval dat.
… of online invullen?
Steeds meer verzekeraars bieden de mogelijkheid om een schadeformulier digitaal in te vullen via hun website. Je kunt dat ook doen via de website Mobielschademelden.nl of de Mobielschademelden-app, die je kunt vinden in de App Store of Google Play.
Als je op de plaats van het ongeval internet hebt, werkt dat sneller en vermindert het de kans op fouten. Beide partijen kunnen het formulier ondertekenen met hun smartphone en dan wordt het formulier automatisch direct naar de juiste verzekeraars verzonden. Je kunt digitaal ook direct foto’s meesturen.
Je kunt echter niet altijd online schade melden. Het is niet mogelijk om dat te doen bij een kettingbotsing of een aanrijding in het buitenland met een buitenlands voertuig. Raadpleeg bij twijfel altijd je verzekeraar of kijk op de website van Mobielschademelden voor meer informatie.
Zijn schadeformulieren voor auto, motor en vrachtauto hetzelfde?
Ja, het Europees Schadeformulier is ontworpen voor gebruik bij ongevallen met alle soorten motorvoertuigen, dus auto's, motoren en vrachtauto's. De uniforme opzet zorgt voor consistentie in heel Europa, wat vooral handig is bij ongevallen met buitenlandse voertuigen.
Hoe vul je het Europees schadeformulier in?
Na een ongeval vul je samen met de tegenpartij de vóórkant van het schadeformulier in. Dit zijn veertien vragen die ingaan op de schade. En de gegevens van de bestuurders (naam, adres en rijbewijsinformatie), het voertuig (type voertuig, merk, model en kenteken) en de verzekering (polisnummer en contactinformatie van de verzekeraar). Ook de toedracht en een situatieschets zijn een onderdeel. Vul dit deel zo volledig mogelijk in.
De achterkant van het formulier vullen beide partijen zelf later thuis in. Het schadeformulier heeft een zogenoemde doordruk. De gegevens die je op de voorzijde invult, staan dan direct op het tweede formulier. Beide partijen krijgen een van de delen mee, waarop dus dezelfde informatie staat ingevuld.
Let op! Beide partijen hebben een aan de voor- en achterzijde volledig ingevuld schadeformulier nodig om naar hun eigen verzekeraar op te sturen. Heb je het schadeformulier zelf geprint? Maak dan een foto van het ingevulde schadeformulier.
Eisen aan het invullen van een schadeformulier
Nauwkeurig invullen van het schadeformulier is cruciaal. Hier zijn de belangrijkste aandachtspunten:
- Persoons- en voertuiggegevens – vul de volledige en correcte informatie in voor beide partijen, zoals namen, adressen, kentekens en verzekeringsgegevens;
- Datum en tijd – noteer de exacte datum en tijd van het ongeval;
- Locatie – beschrijf de plaats van het ongeval zo specifiek mogelijk;
- Getuigen – noteer contactgegevens van eventuele getuigen;
- Situatieschets – maak een duidelijke tekening van de ongevalssituatie, inclusief rijrichtingen, verkeersborden en wegmarkeringen;
- Handtekeningen – beide bestuurders moeten het formulier ondertekenen om de juistheid van de informatie te bevestigen.
Een onvolledig of onjuist ingevuld formulier kan leiden tot vertragingen of complicaties bij de schadeafhandeling.
Tips voor het invullen van een schadeformulier
- Blijf kalm, word vooral niet boos.
- Als er alleen blikschade is, zoek dan een parkeerplaats en houd de weg niet geblokkeerd.
- Gebruik voor een snellere afhandeling: www.mobielschademelden.nl.
- Gebruik de QR-code op het formulier om bij Mobielschademelden te komen.
- Het is handig om altijd twéé Europese schadeformulieren bij de autopapieren te bewaren. Zo heb je altijd nog een reserve. Je kunt deze ook gebruiken wanneer er meer dan twee voertuigen betrokken zijn bij het ongeval.
- Maak duidelijke foto’s van het ongeval en van de situatie.
- Vermeld de namen en contactgegevens van eventuele getuigen op het schadeformulier.
- Vul het schadeformulier ter plekke in. Zoek indien nodig een veilige plek om het samen in te vullen.
- Onderteken het schadeformulier als je het ermee eens bent; dit houdt geen erkenning van aansprakelijkheid in, maar dient uitsluitend voor het vaststellen van identiteit en feitelijke gegevens en bevordert een snelle schadeafhandeling.
- Vergeet niet om thuis de achterkant van het formulier aan te vullen en het formulier in te sturen naar je verzekeraar.
- Het schadeformulier kun je ook in het buitenland gebruiken.
Hoe lang heb je om een schadeformulier in te leveren?
Je moet het schadeformulier zo snel mogelijk na het ongeval indienen bij de verzekeraar. In de meeste gevallen geldt een termijn van enkele dagen, maar dit kan per verzekeraar verschillen. Controleer altijd de polisvoorwaarden.
Wat gebeurt er nadat je het schadeformulier hebt ingediend?
Na ontvangst van het schadeformulier beoordeelt de verzekeraar de situatie en de schade. Dit proces verloopt in de volgende stappen:
- Controle van de gegevens – de verzekeraar checkt of het formulier volledig is ingevuld;
- Vaststellen van de aansprakelijkheid – op basis van de informatie bepaalt de verzekeraar wie schuldig is aan het ongeval;
- Schadetaxatie – de schade wordt beoordeeld en een indicatie van de reparatiekosten wordt gemaakt;
- Afhandeling van de claim – de verzekeraar keert een schadevergoeding uit of laat de schade herstellen bij een aangesloten schadehersteller.