Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Opzegging autoverzekering

Als je een auto bezit, moet je daarvoor minimaal een WA-verzekering hebben afgesloten. Maar als je je auto hebt verkocht, dan heb je die verzekering niet meer nodig en kun je die opzeggen. Als je een andere auto hebt gekocht of wilt kopen, dan kun je de verzekering ook meenemen of opschorten.

Auto verkocht, meld het direct aan de verzekering

Als je je auto hebt verkocht, dan moet je dat sowieso zo snel mogelijk aan je autoverzekering laten weten. Bedenk vooraf of je de verzekering helemaal definitief opzegt, of dat je die meeneemt naar je volgende auto óf dat je de verzekering voorlopig opschort totdat je een andere auto hebt gekocht.

Autoverzekering per direct opzeggen?

Vaak kun je die melding gewoon telefonisch doen en moet je vervolgens het vrijwaringsbewijs – dat je van de nieuwe eigenaar moet krijgen zodra hij de auto op zijn naam heeft gezet – overleggen aan je verzekeringsmaatschappij.

Niet alle verzekeraars bieden overigens dezelfde manieren van (per direct) opzeggen. Bij de ene maatschappij is een telefoontje voldoende, de andere wil graag een schriftelijke opzegging, maar ook digitaal opzeggen is meestal mogelijk. Laat je hierover informeren door de verzekeringsmaatschappij of je tussenpersoon. En let erop dat je binnen een paar weken nadat je je verzekering hebt opgezegd, een bevestiging van de verzekeraar ontvangt dat je autoverzekering daadwerkelijk is beëindigd per de datum waarop je je auto hebt verkocht.

Behalve bij verkoop van je auto kun je de verzekering ook zonder een opzegtermijn opzeggen als de verzekeraar de polisvoorwaarden in jouw nadeel wijzigt of de premie verhoogt en jij het daar niet mee eens bent. Bedenk wel dat je een andere verzekering voor je auto moet hebben afgesloten die jou en je auto dekt vanaf het moment dat je de oude verzekering opzegt. Een auto bezitten die niet ten minste WA verzekerd is, is wettelijk niet toegestaan en dus strafbaar.

Opzeggen autoverzekering

In het algemeen geldt dat een nieuwe autoverzekering om te beginnen een contractduur van een jaar heeft. Na de eerste verlenging – dus als je het verzekeringscontract na het eerste jaar laat doorlopen – krijgt de verzekering een contractduur van onbepaalde tijd. Je kunt je autoverzekering aan het eind van het eerste verzekeringsjaar zonder opgaaf van reden opzeggen, want het contract loopt immers af – dat geldt voor elke autoverzekering.

Na de eerste verlenging van je autoverzekering kun je die alsnog opzeggen en dan geldt gewoonlijk een opzegtermijn van een maand. Er zijn trouwens ook autoverzekeringen die je dagelijks kunt opzeggen – zonder opzegtermijn dus. Controleer de polisvoorwaarden of er een opzegtermijn geldt en hoe lang die is.

All insurance change

Opzeggen en overstappen naar andere autoverzekering

Als je je auto verkoopt, kun je je autoverzekering opzeggen per de datum waarop de auto is overgeschreven. Als je een andere auto koopt, kun je kiezen voor een autoverzekering van een andere aanbieder. Want voordat je besloot je volgende auto te kopen, heb je natuurlijk ook onderzocht of je elders een voordeligere autoverzekering kon afsluiten en geld zou kunnen besparen – of een verzekering met betere voorwaarden.

Zorg in elk geval wel dat je je oude verzekering correct opzegt. Als je overstapt naar een andere verzekeraar, dan heb je kans dat de nieuwe verzekeraar het opzeggen van de oude autoverzekering voor je wil verzorgen. Dan heb jij daar geen omkijken meer naar.

Overstappen: let op de data

Je kunt ook je verzekering opzeggen en een andere autoverzekering afsluiten zónder dat je je auto verkoopt. Let dan goed op wanneer je oude verzekering afloopt – rekening houdend met de eventuele opzegtermijn – en kies de begindatum van de nieuwe, waarschijnlijk gunstigere verzekering moet beginnen. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat je auto een dag of langer niet verzekerd is – dat is wettelijk niet toegestaan en dus strafbaar – of dat je auto een tijdje dubbel verzekerd is en jij dubbel premie betaalt, want dat is immers zonde van het geld en doet de eventuele besparing op de premie meteen teniet.

Opzegtermijnen autoverzekeringen

Op internet kun je overzichten vinden van opzegtermijnen die verzekeringsmaatschappijen hanteren. Vaar daar niet blind op. Verzekeraars wijzigen de voorwaarden best wel regelmatig. Het enige wat geldt, is de opzegtermijn zoals die in jouw polisvoorwaarden is genoemd. Wijzigt de verzekeraar de polisvoorwaarden, dan moet hij jou dat laten weten en beschik jij over de nieuwste polisvoorwaarden. Dit betekent ook dat je altijd eventuele berichten over wijziging van de polisvoorwaarden goed moet lezen – al is het maar om te weten of je er niet op achteruit gaat en misschien beter kunt overstappen… Je weet na lezing van dit artikel hoe je dat kunt doen.

Vrijwaringsbewijs

Belangrijk om te weten: als je je auto hebt verkocht en hij is overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar, dan ontvangt de nieuwe eigenaar een vrijwaringsbewijs voor die auto en dat moeit hij direct aan jou overhandigen. Met dat bewijs kun je immers aantonen dat jij niet langer de eigenaar bent van die auto. Dat is niet alleen essentieel wanneer jij jouw verzekering voor die auto opzegt, maar het is ook belangrijk voor het geval dat de nieuwe eigenaar al direct bijvoorbeeld een verkeersovertreding maakt.

Autoverzekering meenemen …

Je kunt autoverzekeringen behalve afsluiten en opzeggen ook meenemen en overzetten naar de vervangende auto. Als je de verzekering overzet, neemt de nieuwe auto dus ook voor de verzekering de plaats in van je vorige auto. Dat wil zeggen dat de voorwaarden én de korting op basis van de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd ook voor de nieuwe auto gelden.

… of opschorten?

Je kunt de verzekering ook tijdelijk stopzetten – ‘opschorten’ noemen de verzekeraars dat. Dat doe je bijvoorbeeld als je niet direct een andere auto hebt aangeschaft, maar wel verwacht dat je er binnen afzienbare tijd eentje gaat kopen. Je betaalt dan geen verzekeringspremie meer in de periode dat de verzekering opgeschort is. Zodra je een andere auto koopt en de opschorting van de verzekering opheft, dan is je nieuwe auto onmiddellijk op basis van dezelfde polis en dezelfde dekking weer verzekerd. Dan betaal je ook weer verzekeringspremie, maar dat is logisch.

Het voordeel van het opschorten van je verzekering is dat de korting die jouw verzekering biedt op basis van de schadevrije jaren die je had opgebouwd, gewoon intact blijft. Opschorten is mogelijk voor een periode van maximaal drie jaar.

Opgebouwde schadevrije jaren

Als je geen schadeclaims indient bij je verzekering, dan bouw je zogenoemde schadevrije jaren op en krijg je op basis daarvan de zo gewenste no-claimkorting – verzekeringen zijn immers niet goedkoop. Die no-claimkorting kan oplopen met het aantal schadevrije jaren. Veruit de meeste verzekeraars in Nederland registreren de schadevrije jaren van hun klanten in een centrale database, genaamd Roy-data, maar jouw schadevrije jaren komen pas in de database te staan nadat jij je verzekering hebt opgezegd.

Roy-data

Vroeger ontving je een zogenoemde royementsverklaring nadat je je autoverzekering had opgezegd. Daarin stond het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Op basis daarvan bepaalde de nieuwe verzekeraar je verzekeringspremie. Zo’n verklaring werd slechts eenmalig verstrekt en was maar één jaar geldig.

Nu liggen die gegevens dus vast in het systeem van Roy-data – ‘Roy’ komt van het woord ‘royementsverklaring’. In het systeem kun je als particulier kosteloos het aantal schadevrije jaren opvragen dat je hebt opgebouwd. En als je een nieuwe verzekering afsluit, dan kan de nieuwe verzekeraar – ook al is dit een andere verzekeringsmaatschappij – jouw aantal schadevrije jaren checken om de eventuele no-claimkorting te bepalen.

Na het opzeggen van je autoverzekering zijn de Roy-data meestal nog drie jaar relevant voor de nieuwe verzekeraar. Sommige verzekeraars hanteren echter een termijn van twee of vier, zelfs vijf jaar.

Deel artikel

Alle artikelen

Oldtimer - hoofdfoto

Oldtimer verzekering en wegenbelasting

Advies · Autoverzekering
Veranderen autoverzekering

Veranderen van autoverzekering

Advies · Autoverzekering
Soorten autoverzekeringen

Je moet je auto goed verzekeren

Advies · Autoverzekering
Ontdek meer