Ga naar hoofdinhoud

Auto verkopen voor de sloop – hoe werkt het?

In het kader van duurzaamheid is repareren natuurlijk altijd beter dan vervangen. Toch kan een auto op een punt komen waarop hij echt helemaal op en versleten is. Je kunt hem dan verkopen als sloopauto. Maar hoe werkt dat precies? In dit artikel zetten we alles dat je moet weten op een rij.

Wanneer is een auto een sloopauto?

In de volksmond wordt een auto als sloopauto gezien wanneer de auto total loss is verklaard na een ongeval of wanneer de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. Maar wist je dat er ook enkele officiële definities zijn van een sloopauto?

Volgens de Wegenverkeerswet / Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

In de Wegenverkeerswet en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, de algemene regels voor openbare orde en veiligheid) wordt een sloopauto formeel een ‘autowrak’ genoemd. Daarmee wordt een voertuig bedoeld dat niet meer rijwaardig is en op de openbare weg staat zonder geldig kenteken, apk of verzekering. Gemeenten mogen dergelijke voertuigen verwijderen als ze als wrak worden beschouwd en overlast of verontreiniging veroorzaken. In principe mag een autowrak wel op privéterrein staan, mits dat geen overlast voor omwonenden of milieuschade oplevert. Belangrijk: de eigenaar van een autowrak blijft aansprakelijk voor deze sloopauto totdat hij of zij hem officieel laat afmelden bij een erkend sloopbedrijf.

Volgens de RDW / ARN

De RDW (rijksdienst voor het wegverkeer) en ARN (Auto Recycling Nederland) spreken van een sloopauto wanneer een eigenaar zijn auto vrijwillig aanbiedt aan een erkende autosloperij. In theorie hoeft er volgens deze definitie dus niet daadwerkelijk iets mis te zijn met de auto.

Hoe werkt een auto verkopen voor de sloop?

Stel dat jouw auto echt niet meer te repareren is en je hem wilt aanbieden aan een sloperij. Hoe werkt dat dan? De eerste stap is om er toch nog eens over na te denken of je auto wel echt een sloopauto is. Misschien is jouw auto niet meer te repareren, maar zitten er wel nog veel goede onderdelen aan. Dan is jouw auto misschien wel interessant als donorauto. Dat is een auto die – door liefhebbers of garagebedrijven – wordt gebruikt als onderdelenvoorziening voor auto’s die nog wel te repareren zijn. Zeker bij auto’s die zeldzaam zijn of worden kan er een interessante markt voor donorauto’s zijn. Dan is het zonde als je hem naar de sloop hebt gebracht. Je kunt voor een donorauto bovendien vaak meer krijgen dan de schrootwaarde die een sloperij je ervoor betaalt.

Waar moet je op letten bij een auto naar de sloop brengen?

Ben je er toch van overtuigd dat slopen de enige optie is, zoek dan een erkende autosloperij. Tegenwoordig wordt dit ook vaak een autodemontagebedrijf genoemd. Kies altijd voor een RDW-erkende autosloperij of een bedrijf met een ARN-certificaat. Deze bedrijven zorgen ervoor dat je auto op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt. Het kan de moeite waard zijn om te vergelijken welke sloperij het meeste biedt. Aan de andere kant moet je jouw defecte auto er wel naartoe zien te brengen (of laten ophalen) en dan is een sloperij in de buurt wel zo handig.

Belangrijk: bij de sloop moet je een vrijwaringsbewijs krijgen. Dit bewijs is belangrijk, omdat je hiermee officieel van de auto af bent. Je bent dan geen eigenaar meer en dus niet meer aansprakelijk voor wat ermee gebeurt. Daarmee vervallen ook je verplichting tot het hebben van een verzekering en het moeten betalen van wegenbelasting.

Car accident

Maak foto’s voor het inleveren

Het kan handig zijn om, net als bij reguliere verkoop, foto’s te maken van je auto voordat de overdracht plaatsvindt. In de eerste plaats kan daardoor niet achteraf discussie ontstaan over de staat van de auto op het moment van de overdracht. Ook kan het hebben van foto’s handig zijn als je je auto bij verschillende sloperijen wilt aanbieden om zo de beste prijs te krijgen. Dankzij de foto’s hoef je dan niet fysiek bij de bedrijven langs te gaan.

Hoewel erkende sloperijen zich meestal aan de regels houden, kan het in zeldzame gevallen gebeuren dat een auto niet daadwerkelijk wordt gesloopt, maar in plaats daarvan wordt doorverkocht zonder dat jij daarvan op de hoogte bent. Als de auto later bij een ongeval betrokken raakt of er boetes mee worden gereden, kun je met foto’s en een vrijwaringsbewijs aantonen dat jij geen eigenaar meer bent. Ook kunnen sommige verzekeraars om bewijs vragen dat je auto daadwerkelijk is gesloopt voordat ze de verzekering stopzetten. Daarnaast kan de Belastingdienst om aanvullende informatie vragen als je wegenbelasting terugvraagt. Foto’s helpen om de afhandeling soepel te laten verlopen.

Hoeveel levert een sloopauto op?

De prijs die je voor een sloopauto krijgt, hangt af van verschillende factoren. Ten eerste speelt de staat van de auto een grote rol. Hoe meer bruikbare onderdelen er nog aan zitten, hoe waardevoller de auto als sloopauto nog is. Daarbij speelt ook mee hoe populair de auto nog is. Bij een populair model is er vaak ook veel vraag naar onderdelen. Aan de andere kant kunnen onderdelen voor zeldzamere auto’s ook erg gewild zijn.

Je brengt je auto niet voor niets naar de sloop. Als hij echt in slechte staat is, speelt vooral het gewicht een grote rol. Je krijgt er dan alleen de zogenaamde schrootprijs voor. Dat is wat de auto nog waard is wanneer je hem puur als een hoeveelheid materiaal beschouwd. De prijs voor oud ijzer en metaal fluctueert, wat invloed heeft op de vergoeding. Over het algemeen ligt de vergoeding voor een sloopauto tussen de 50 en 500 euro, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Zoals gezegd kan een auto meer opleveren wanneer je hem als donorauto verkoopt, in plaats van aan een sloperij.

Alternatieven voor slopen: kan je de auto toch nog verkopen?

Je defecte auto naar de sloop brengen kan een makkelijke oplossing zijn, maar zoals besproken levert deze optie financieel niet altijd het meeste op. Vaak geeft de sloperij je slechts een beperkt bedrag als vergoeding, gebaseerd op de schrootprijs. Zeker bij auto’s waar liefhebbers voor zijn te vinden, kan verkoop als opknapper een interessant alternatief zijn. Als je iets meer moeite wilt doen, kan je zelfs de onderdelen afzonderlijk verkopen. Je moet dan wel plek hebben om de half gedemonteerde auto neer te zetten, maar onder de streep kan dit wel het meeste opleveren. Tot slot kan je de auto ook verkopen voor export. In sommige landen worden beschadigde auto’s nog wel gewoon gerepareerd en doorverkocht om nog jaren mee te gaan.

FAQ

De vergoeding voor een sloopauto is afhankelijk van diverse factoren, maar varieert meestal tussen de 50 en 500 euro.

Een vrijwaringsbewijs is het officiële document waarmee je kunt aantonen dat de auto niet meer op jouw naam staat. Dit voorkomt dat je na de verkoop nog wegenbelasting of boetes ontvangt, of op een andere manier aansprakelijk wordt gehouden voor wat er met de auto gebeurt.

Dat hoeft niet. Veel autosloperijen bieden een ophaalservice aan, vooral als de auto niet meer kan rijden. Deze service is alleen niet altijd gratis.

Bij een erkende sloperij wordt de auto gestript, waarbij de nog bruikbare onderdelen worden verwijderd en bewaard. Daarna wordt het restant van de auto gerecycled als schroot.

Deel artikel

Alle artikelen

alles over de groene kaart auto foto

Alles over de groene kaart auto

Advies · Autoverzekering
Car accident

Auto total loss, wat te doen?

Advies · Autoverzekering
Schade auto

Wat is een schadeformulier en waarom is dat belangrijk?

Advies · Autoverzekering
Ontdek meer