Wat houdt auto total loss in?
Total loss betekent dat de schade aan een voertuig zodanig is dat het niet meer rendabel is om het te repareren. Er zijn twee belangrijke vormen. Technisch total loss betekent dat de auto niet meer veilig of functioneel gerepareerd kan worden, bijvoorbeeld omdat de schade te ernstig is na een zwaar ongeluk. De auto is dan technisch niet meer in staat om normaal te functioneren, zelfs als die gerepareerd zou kunnen worden. Dan is er nog economisch total loss. Dit betekent dat de kosten voor reparatie van de schade hoger zijn dan de waarde van de auto. In dit geval is het financieel niet meer rendabel om de auto te repareren, omdat het meer zou kosten om de auto weer in goede staat te krijgen dan de auto op dat moment waard is. Dus als je al een wat oudere auto hebt, kan een lichte aanrijding al betekenen dat de auto total loss wordt verklaard.
Wie bepaalt of mijn auto total loss is?
Bij total loss wordt de auto vaak door de verzekeraar afgekeurd, en krijg je (afhankelijk van je verzekering of die van de tegenpartij) een schadevergoeding. Dat is meestal de dagwaarde van de auto. Het voertuig kan door de verzekeraar worden verkocht voor onderdelen of als schroot, of jij kunt het mogelijk terugkopen tegen een lager bedrag dan de schadevergoeding.
- Waardevergoeding (dagwaarde): als je een WA+ of Allrisk verzekering hebt, kan de verzekeraar een schadevergoeding aanbieden op basis van de dagwaarde van de auto op het moment van het ongeval. Dit is het bedrag dat je zou krijgen als je de auto op dat moment zou verkopen.
- Inboedelwaarde: als er persoonlijke spullen in de auto waren en ook beschadigd raakten, dan kan een schadevergoeding hiervoor ook een optie zijn.
Wat gebeurt er met een auto die total loss is?
De verzekeraar kan besluiten de auto in eigendom te nemen na de schadevergoeding. Dit wordt vaak gedaan als het voertuig total loss wordt verklaard. Je krijgt dan een schadevergoeding, maar de auto gaat naar de verzekeraar of naar een auto-afhandelingsbedrijf. Als je liever je voertuig behoudt, kun je het vaak terugkopen van de verzekeraar tegen een lagere prijs dan de schadevergoeding. Dit kan voordelig zijn als je de auto zelf nog wilt repareren of bijvoorbeeld onderdelen wilt hergebruiken. Dit kan een optie zijn als de auto al wat ouder is en na een aanrijding economisch total loss is verklaard. Dan kun je ervoor kiezen om de auto zelf te laten repareren, maar meestal komt de verzekeraar dan niet over de brug met een schadevergoeding of een bijdrage in de kosten. Je kunt ook proberen een ander bedrijf te vinden dat goedkoper de schade kan repareren, maar dit is meestal niet de voorkeursoptie van de verzekeraar.
Overname door een schadebedrijf of opkoper
Als je geen gebruikmaakt van de schadevergoeding en de auto niet laat repareren, kun je ervoor kiezen om de auto te verkopen aan een schadebedrijf of een opkoper. Deze bedrijven kopen total loss auto’s voor onderdelen of sloop. Dit kan interessant zijn als je een oudere auto hebt, die gewild is bij liefhebbers of verzamelaars. Ook zijn total loss auto’s van merken als BMW, Mercedes-Benz en Audi vaak nog gewild bij opkopers. Dus als de schadevergoeding van de verzekeraar je tegenvalt, heef het zin je licht op te steken bij schadebedrijven en opkopers.
Kan ik doorrijden met een auto die total loss is?
In principe kun je een total loss auto weer op de weg krijgen, maar de beslissing moet zorgvuldig worden overwogen. Het kan een langdurig proces zijn en de kosten van de reparatie kunnen soms niet opwegen tegen de waarde van de auto. Het is ook belangrijk om te zorgen dat alles volgens de regels wordt gedaan, zodat je de auto legaal en veilig kunt gebruiken. Zo pak je het aan:
1. Terugkopen van de auto van de verzekeraar
Nadat de auto als total loss is verklaard door de verzekeraar, kan de verzekeraar de auto vaak voor een lagere prijs aan jou terug verkopen (de zogenaamde afkoopsom). Dit kan een optie zijn als je de auto zelf wilt repareren en weer op de weg wilt krijgen.
2. Reparatie van de schade
Na het terugkopen kun je de auto laten repareren, maar je moet wel rekening houden met de kosten van de reparatie. In sommige gevallen is het verstandig om een expert of garage te raadplegen om te bepalen of de reparatie economisch zinvol is. Als je ervoor kiest om de schade zelf te herstellen, kun je onderdelen kopen of een garage inschakelen die de auto repareert. Let wel op of de auto technisch veilig en onderweg kan worden gebracht na reparatie.
3. Keuring en herkeuring
Als de auto weer gerepareerd is, moet hij opnieuw door de apk-keuring (Algemene Periodieke Keuring) gaan. De keuringsinstantie beoordeelt of het voertuig voldoet aan de veiligheidseisen en milieunormen. Als de schade zo ernstig was dat de auto niet meer veilig kan worden geacht, kan het zijn dat de auto niet door de apk komt. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een extreem beschadigde auto, kan het nodig zijn om de auto door een speciale keuring te laten gaan, afhankelijk van de regelgeving.
4. Geregistreerde schadehistorie
Het kan zijn dat de auto als schadeauto staat geregistreerd en dat dit invloed heeft op de verzekeringspremies en de waarde van de auto. Je moet er rekening mee houden dat het herstel van een total loss auto je toekomstige verzekeringsmogelijkheden kan beïnvloeden. Verzekeraars kunnen hogere premies vragen voor voertuigen met een schadeverleden.
5. Het herstellen van documentatie
Als je de auto hebt gekocht van de verzekeraar en hij is officieel afgekeurd als total loss, kan het nodig zijn om de voertuigregistratie bij de RDW (in Nederland) of een andere instantie aan te passen.
Zorg ervoor dat alle documenten, zoals de verzekering, de technische keuring en de Kentekenregistratie, correct worden bijgewerkt en dat de auto weer volledig geregistreerd is voor gebruik op de openbare weg.