Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Wat is de camperregeling?

Het bezitten van een camper kan extra leuk zijn als je camper valt onder de camperregeling. Maar wat is dat precies, die camperregeling? Dat leggen we graag aan je uit.

De camperregeling uitgelegd

De camperregeling is een belastingvoordeel dat in Nederland geldt voor eigenaren van een camper. In plaats van de reguliere motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen, kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een speciaal tarief. Dit lagere tarief is aantrekkelijk voor mensen die hun camper vooral gebruiken voor vakanties en er niet dagelijks mee op de weg komen, zoals bij een personenauto het geval is.

De gedachte achter de regeling is simpel: omdat campers vaak maar een paar weken of maanden per jaar intensief worden gebruikt, hoef je niet hetzelfde belastingbedrag te betalen als voor een voertuig dat elke dag de weg op gaat.

Zo kom je in aanmerking voor de camperregeling

Om van de camperregeling te kunnen profiteren, moet je camper aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet de camper officieel zijn goedgekeurd als kampeerauto. Dit houdt in dat je voertuig voldoet aan specifieke eisen, zoals de aanwezigheid van slaapplaatsen, een kookgelegenheid en opbergruimte voor bagage. Deze eisen zijn vastgelegd in de Nederlandse wetgeving.

Daarnaast geldt dat je camper niet als dagelijks vervoermiddel wordt gebruikt. Als blijkt dat je de camper toch voor woon-werkverkeer gebruikt, kan de Belastingdienst dit zien als misbruik van de regeling en vervalt je recht op het lagere tarief. In dat geval zul je alsnog de normale MRB moeten betalen.

Tip van de Belastingdienst: Bent u sinds 1 januari 2013 of later de houder van de kampeerauto? En betaalde de vorige eigenaar/houder het kampeerautotarief? Dan hoeft u het kampeerautotarief niet aan te vragen. Het kampeerautotarief geldt dan automatisch ook voor u. Als u niet weet of de vorige eigenaar/houder het kampeerautotarief betaalde, bel dan met de BelastingTelefoon Auto.”

Tolwegen in Noorwegen

Zo werkt de camperregeling

De camperregeling zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt dan voor een reguliere auto. Het idee hierachter is dat je met een camper doorgaans minder kilometers maakt. Dit betekent minder slijtage aan de weg en dus minder kosten voor onderhoud van de infrastructuur. Door dit lagere gebruik komt de overheid je tegemoet met een gereduceerd belastingtarief.

Het proces om in aanmerking te komen is vrij eenvoudig. Je hoeft hiervoor geen apart verzoek in te dienen, zolang je camper voldoet aan de gestelde eisen. Het lagere tarief wordt automatisch toegepast zodra je camper geregistreerd is als kampeerauto bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De Belastingdienst controleert dit via je kenteken.

Voordelen van de regeling

Het grootste voordeel van de camperregeling is natuurlijk het lagere belastingtarief. Maar er zijn meer voordelen. Zo zorgt het lagere tarief ervoor dat de drempel om een camper aan te schaffen lager wordt. Hierdoor kunnen meer mensen genieten van de vrijheid en flexibiliteit die een camper biedt.

Daarnaast motiveert de regeling mensen om bewuster met hun camper om te gaan. Omdat je niet voor dagelijkse ritten betaalt, denk je waarschijnlijk beter na over wanneer en hoe je je camper gebruikt. Dit kan uiteindelijk leiden tot minder verkeersdrukte en milieubelasting.

Nadelen van de camperregeling

Hoewel de camperregeling voordelig kan zijn, zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo moet je goed letten op het juiste gebruik van je camper. Zoals eerder genoemd, kan de Belastingdienst het zien als misbruik wanneer je de camper voor andere doeleinden gebruikt dan vakanties of recreatie. Dit kan leiden tot naheffingen en zelfs boetes.

Daarnaast moet je rekening houden met de technische eisen waaraan je camper moet voldoen. De eisen voor de indeling van de camper zijn strikt en als je voertuig niet aan deze eisen voldoet, kom je niet in aanmerking voor het lagere tarief. Dit kan bijvoorbeeld een probleem zijn bij zelfbouwcampers of oudere modellen die niet meer aan de huidige normen voldoen.

Technische eisen aan een camper

Om te profiteren van de camperregeling, moet je camper dus officieel geregistreerd staan als kampeerauto. De RDW hanteert hiervoor een aantal technische eisen. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van een vaste slaapgelegenheid voor minimaal twee personen. Ook moet er een kookgelegenheid aanwezig zijn, evenals opbergruimte en zitplaatsen.

Het is belangrijk dat deze voorzieningen vast zijn gemonteerd. Een los campingstoeltje en een opklapbed voldoen dus niet aan de eisen. Je kunt je camper laten keuren door de RDW om zeker te weten dat je voertuig voldoet aan de eisen. Als je zelf een camper bouwt of een oude bus ombouwt, is het verstandig om dit keuringstraject tijdig te starten.

Aandachtspunten

Als je overweegt om gebruik te maken van de camperregeling, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je camper regelmatig gecontroleerd kan worden door de Belastingdienst. Dit betekent dat je altijd moet kunnen aantonen dat je de camper daadwerkelijk gebruikt voor recreatie en niet als dagelijks vervoermiddel.

Daarnaast moet je camper voldoen aan de eerdergenoemde technische eisen. Dit betekent dat je goed moet opletten bij het kopen van een tweedehands camper of bij het ombouwen van een voertuig. Het kan handig zijn om vooraf een check te doen bij de RDW of je camper in aanmerking komt voor de regeling.

Tot slot moet je rekening houden met de verzekeringskosten. Hoewel dit geen direct onderdeel is van de camperregeling, is het wel iets om in gedachten te houden. De kosten voor een camperverzekering kunnen namelijk variëren afhankelijk van het gebruik en het type voertuig.

Camperregeling en Europese wetgeving

In Nederland is de camperregeling goed ingeburgerd, maar hoe zit het als je met je camper naar het buitenland gaat? Binnen de Europese Unie gelden verschillende regels voor campers en belastingen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden als je van plan bent om langere tijd met je camper in het buitenland te verblijven.

In sommige landen moet je bijvoorbeeld een extra belasting betalen als je camper langer dan een bepaalde periode in dat land verblijft. Daarnaast kunnen er andere technische eisen gelden voor campers in het buitenland. Zorg er dus voor dat je altijd op de hoogte bent van de lokale wetgeving en je documenten in orde hebt.

Camper - Ford

Camperregeling in de toekomst

De populariteit van campers blijft groeien en dat heeft invloed op de regelgeving. De overheid kijkt continu naar manieren om belastingregels eerlijker te maken en om tegemoet te komen aan de veranderende mobiliteitsbehoeften van de samenleving. De kans bestaat dat de camperregeling in de toekomst aangepast wordt. Onder meer op het gebied van emissies worden de regels strenger. Elektrische campers krijgen misschien wel een voordeel.

De opkomst van elektrische campers

Elektrische voertuigen winnen terrein en dat geldt ook voor campers. Steeds meer fabrikanten brengen elektrische of hybride campers op de markt. Deze ontwikkeling kan invloed hebben op de camperregeling. Het is mogelijk dat er in de toekomst specifieke belastingvoordelen komen voor eigenaren van elektrische campers, vergelijkbaar met de regelingen voor elektrische personenauto’s.

Nee, de camperregeling is bedoeld voor recreatief gebruik. Als je de camper dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer, kom je niet in aanmerking voor het lagere tarief. De Belastingdienst kan controles uitvoeren en als blijkt dat je de camper te vaak gebruikt, moet je alsnog de normale motorrijtuigenbelasting betalen.

De definitie van een kampeerauto of camper is in de ogen van de Nederlandse overheid: “Een kampeerauto is voor de motorrijtuigenbelasting een personenauto waarvan de binnenruimte is ingericht voor het vervoer en verblijf van personen, die is voorzien van een vaste kook- en slaapgelegenheid en voldoet aan de inrichtingseisen die gelden sinds 1 mei 2002.”

Simpel, klik op deze link en je komt automatisch op de pagina terecht waarop je het document ‘Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief’ kunt vinden. Kwestie van even invullen en aanleveren bij de Belastingdienst.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV156 - AutoScout24 adviespagina - waar elektrische auto opladen in europa foto1

Waar elektrische auto opladen in Europa?

Advies · Vakantie met de auto, caravan of camper
ADV121 - AutoScout24 adviespagina - op vakantie met elektrische auto foto

Op vakantie met elektrische auto

Advies · Vakantie met de auto, caravan of camper
Italien Kolosseum

Alles over tolwegen in Italië: zo bereid je je goed voor op je reis

Advies · Vakantie met de auto, caravan of camper
Ontdek meer