Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Met auto naar het buitenland

Ga je met de auto naar het buitenland? Vergeet dan niet dat er andere regels gelden dan in Nederland. Wat moet je bijvoorbeeld verplicht bij je hebben in de auto in landen als Frankrijk en Duitsland? Een overzicht.

Wat moet je in de auto hebben in het buitenland?

Wat betreft verkeersregels heeft elk land zijn eigen verplichtingen en eigen wetgeving. Wat in Nederland gangbaar is, kan in Frankrijk of Duitsland niet voldoende zijn. Neem altijd je autopapieren mee, een gevarendriehoek en een verbanddoos. Zorg dat deze op een plek liggen waar je snel bij kunt, bijvoorbeeld in het dashboardkastje of onder de stoel. Zorg er in ieder geval voor dat je in het buitenland altijd de volgende benodigdheden bij je hebt:

Veiligheidsvesten: deze zijn in de meeste landen verplicht. In Spanje, Frankrijk en Italië bijvoorbeeld moet je voor alle inzittenden een reflecterend vest hebben. Zo kun je bij pech duidelijk zichtbaar langs de weg staan. Zorg dus dat je ze binnen handbereik hebt.

Gevarendriehoek: bij autopech langs de snelweg is een gevarendriehoek in de meeste landen verplicht. Plaats deze op ongeveer 30 meter afstand achter je auto om achteropkomend verkeer te waarschuwen. In sommige landen, zoals Spanje, heb je zelfs twee gevarendriehoeken nodig.

Brandblusser: in landen als België en Griekenland is een brandblusser verplicht. De kans is klein dat je deze nodig hebt, maar in noodgevallen is het een handig hulpmiddel. Zorg ervoor dat de brandblusser binnen handbereik ligt.

EHBO-kit: een verbanddoos is in veel landen verplicht, vooral in Duitsland en Oostenrijk. Zo ben je altijd voorbereid op kleine verwondingen of andere noodgevallen.

Reserveband of bandenreparatieset: hoewel dit niet in elk land verplicht is, wordt het sterk aanbevolen. Niets is vervelender dan met een lekke band stranden op een verlaten landweg. In veel landen is het verplicht om in elk geval iets bij je te hebben om een lekke band te kunnen repareren, of het nu een reservewiel of een reparatieset is.

Gevarendriehoek

Wat is verplicht in de auto in Frankrijk?

Frankrijk is misschien wel een van de strengste landen als het gaat om verplichte items in de auto. Hier zijn enkele regels die je absoluut niet mag negeren:

Alcoholtesters: in Frankrijk ben je verplicht een alcoholtester bij je te hebben. Dit is een van de meest opmerkelijke regels en uniek voor Frankrijk. Je kunt de testers bij tankstations en supermarkten kopen. Dit is bedoeld om bestuurders bewust te maken van alcoholgebruik, hoewel de boetes niet hoog zijn als je er geen bij je hebt.

Veiligheidsvesten en gevarendriehoek: in Frankrijk zijn een reflecterend vest en een gevarendriehoek verplicht. Zorg ervoor dat het vest in de auto ligt en niet in de kofferbak; bij pech moet je het snel kunnen pakken.

Extra lampjes: het is in Frankrijk aan te raden om reservelampen bij je te hebben voor je koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers. Dit is handig, want een defecte lamp kan gevaarlijk zijn, vooral op donkere Franse landwegen.

Wat is verplicht in de auto in Duitsland?

In Duitsland gelden andere regels dan in Frankrijk. De Duitse snelweg, of ‘Autobahn’, is beroemd en berucht om zijn – daar waar het is toegestaan – ongelimiteerde snelheden. Ook daarom hechten de Duitsers veel waarde aan veiligheid. Dit is wat je nodig hebt:

EHBO-kit: in Duitsland is een verbanddoos verplicht. Controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum van de verbandmiddelen, want een verlopen verbanddoos wordt niet geaccepteerd.

Veiligheidsvest en gevarendriehoek: net als in Frankrijk moet je in Duitsland een reflecterend veiligheidsvest en een gevarendriehoek bij je hebben. Deze moeten binnen handbereik zijn.

Sneeuwkettingen: in de winter is het verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben in bepaalde gebieden, vooral in bergachtige streken. Controleer dus van tevoren de weersvoorspellingen en de regels in de regio waar je naartoe gaat.

Hoe blijf je op de hoogte van de regels?

Om te weten wat je in het buitenland verplicht mee moet nemen in de auto, kun je de volgende stappen volgen:

Controleer de regels per land: elk land heeft zijn eigen regels voor verplichte items in de auto. Kijk op officiële websites van het land waar je naartoe gaat, zoals verkeers- of toerismediensten. Veel landen hebben ook informatie beschikbaar in het Engels.

Gebruik online routeplanners of reis-apps: sommige routeplanners en reis-apps geven automatisch informatie over verplichte items wanneer je een bestemming invoert. Dit kan je voorbereidingen een stuk eenvoudiger maken.

Kijk op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen per land. Hoewel de focus ligt op veiligheid, worden soms ook vereisten voor de auto genoemd.

Vraag advies bij een tankstation of verhuurbedrijf in het land van bestemming: is je eenmaal bent aangekomen, kun je bij tankstations of lokale verhuurbedrijven navragen of je alles bij je hebt wat nodig is.

En hoe zit het met milieuvignetten?

In veel Europese landen zijn milieuvignetten verplicht om bepaalde steden of milieuzones binnen te rijden. Dit geldt vooral in stedelijke gebieden waar de luchtkwaliteit bewaakt wordt.

Frankrijk (Crit’Air-vignet) In Frankrijk heb je een Crit’Air-vignet nodig voor toegang tot diverse milieuzones (zones à faibles émissions, ZFE). Dit vignet toont aan hoe vervuilend je voertuig is en is in steden als Parijs, Lyon en Grenoble verplicht. Het vignet kun je eenvoudig online aanvragen op de officiële website van de Franse overheid. Let op: zonder vignet riskeer je een boete.

Milieusticker Frankrijk: welke heb je nodig en waar?

Duitsland (Umweltplakette)
In Duitsland moet je in milieuzones (Umweltzonen) een milieusticker, oftewel Umweltplakette, op je voorruit hebben. Deze groene sticker geeft aan dat je auto voldoet aan de lokale uitstootnormen en is nodig in steden zoals Berlijn, München en Frankfurt. De Umweltplakette kun je bij de TÜV-stations, online of soms bij de ANWB verkrijgen.

Italië (ZTL’s en milieuzones)
Italië heeft geen algemene milieuvignetten, maar kent wel zona traffico limitato (ZTL), oftewel beperkte verkeerszones. Vooral in oude stadscentra van steden zoals Rome, Milaan en Florence zijn deze zones aanwezig. Hier mag je alleen met een speciaal toelatingsbewijs rijden en vaak zijn deze alleen beschikbaar voor lokale bewoners. Als toerist kun je boetes krijgen als je zonder vergunning deze zones inrijdt. Informeer vooraf of je een tijdelijke vergunning kunt aanvragen.

Oostenrijk (Umwelt-Pickerl) In Oostenrijk heb je een Umwelt-Pickerl nodig voor sommige gebieden, vooral rond steden zoals Wenen. De sticker toont de uitstootklasse van je auto. Vooral vrachtwagens en zwaardere voertuigen zijn verplicht om deze sticker te hebben, maar het kan ook voor personenauto’s gelden in bepaalde zones.

Spanje (Distintivo Ambiental) In Spanje zijn in steden zoals Madrid en Barcelona milieuzones ingesteld waar een Distintivo Ambiental (milieusticker) nodig is. Deze sticker geeft de emissieklasse van het voertuig aan en bepaalt of je toegang krijgt tot bepaalde stadsdelen, vooral bij hoge smogniveaus.

Tips voor milieuvignetten:

  • Sommige stickers moeten ruim van tevoren worden aangevraagd en worden per post verzonden.
  • In sommige steden kunnen milieuzones tijdelijk actief zijn, bijvoorbeeld bij smogalarm.
  • Als je een auto huurt, vraag dan of het voertuig een geldig vignet heeft voor de geplande route.
  • Vraag milieuvignetten aan via officiële websites of betrouwbare reisorganisaties om onnodige kosten of fraude te vermijden.

Veelgestelde vragen

In het buitenland moet je vaak verplicht enkele veiligheidsitems bij je hebben, zoals een gevarendriehoek, reflecterend veiligheidsvest en een EHBO-kit. In sommige landen zijn ook alcoholtesters, reservelampen en zelfs een brandblusser verplicht. Controleer altijd de specifieke regels voor het land waar je naartoe reist.

Ja, in Frankrijk is het verplicht om een alcoholtester in de auto te hebben. Dit geldt zowel voor inwoners als toeristen. Het is een voorzorgsmaatregel om bestuurders bewuster te maken van alcoholgebruik. Deze testers zijn eenvoudig verkrijgbaar bij tankstations in Frankrijk.

In Duitsland moet je een EHBO-kit, gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto hebben. Deze items moeten binnen handbereik zijn en klaar voor gebruik. In bergachtige gebieden kan het verplicht zijn om in de winter sneeuwkettingen mee te nemen.

Ja, in veel Europese landen, waaronder Nederland, is een gevarendriehoek verplicht. Deze moet op een veilige afstand van de auto worden geplaatst bij pech langs de weg. Dit waarschuwt andere weggebruikers en zorgt voor meer veiligheid.

Een brandblusser is in sommige landen, zoals België en Griekenland, verplicht. Hoewel dus niet overal verplicht, kan het handig zijn om er een in de auto te hebben voor extra veiligheid. Let er wel op dat de brandblusser gemakkelijk bereikbaar is en dat hij regelmatig wordt gecontroleerd.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV156 - AutoScout24 adviespagina - waar elektrische auto opladen in europa foto1

Waar elektrische auto opladen in Europa?

Advies · Vakantie met de auto, caravan of camper
ADV121 - AutoScout24 adviespagina - op vakantie met elektrische auto foto

Op vakantie met elektrische auto

Advies · Vakantie met de auto, caravan of camper
Italien Kolosseum

Alles over tolwegen in Italië: zo bereid je je goed voor op je reis

Advies · Vakantie met de auto, caravan of camper
Ontdek meer