Wat zijn tolwegen?
Tolwegen zijn wegen waarvoor je als weggebruiker moet betalen om ze te gebruiken. Deze wegen zijn meestal van hoge kwaliteit en bieden efficiënte routes tussen belangrijke steden en regio's. In Frankrijk worden de tolwegen beheerd door verschillende private bedrijven, zoals Vinci Autoroutes, APRR en SANEF.
Voor- en nadelen van tolwegen
Tolwegen zijn vaak goed onderhouden, bieden efficiënte routes en er zijn regelmatig prettige rustplaatsen langs de weg om te pauzeren en/of te tanken. Daar staat wel tegenover dat je moet betalen om van de weg gebruik te maken. Deze en andere voor- en nadelen zetten we hieronder op een rij.
Voordelen van tolwegen
In de eerste plaats zijn tolwegen goed onderhouden. Dat geldt zowel voor de weg zelf als voor de overige infrastructuur. Je rijdt niet alleen op goed vlak asfalt, maar er zijn ook regelmatig rustplaatsen langs de weg om even uit te rusten, te tanken, op te laden en/of iets te eten. Daarnaast zijn tolwegen bijna zonder uitzondering hoofdwegen die de snelste route vormen tussen twee locaties. De tolweg is daardoor de snelste manier om op grotere afstand van A naar B te komen. Een derde voordeel is dat er op tolwegen vaak wat minder verkeer is dan op andere wegen.
Nadelen van tolwegen
Nadelen zijn er echter ook. Voor het gebruik ervan moet betalen. Zeker als je maar een klein stukje hoeft, kan je wellicht beter iets omrijden via een ‘gewone’ gratis weg. Op langere afstanden kan het toltarief ook aardig oplopen. Een ander nadeel van tolwegen zijn de rijen die op drukke dagen ontstaan voor de tolpoortjes. De tolpoortjes staan in ieder geval bij de op- en afritten, maar soms ook ‘zomaar’ halverwege een stuk snelweg. De tolpoortjes worden ruim van tevoren aangegeven: wees vanaf dat moment bedacht op filevorming. Let op: sinds kort zijn er ook zogenaamde onzichtbare tolwegen zonder tolpoortjes. Daar gaat de betaling uitsluitend elektronisch, waarover later in dit artikel meer.
De tarieven van Franse tolwegen
Het verschilt per land hoe de tarieven van tolwegen worden berekend. In Frankrijk wordt het tarief bepaald op basis van het type voertuig waarmee je rijdt en de afstand die je ermee aflegt. Voor de tolwegen in Frankrijk gelden vier categorieën:
- Categorie 1: personenauto's en motoren
- Categorie 2: voertuigen met een hoogte tussen 2 en 3 meter en met een gewicht onder 3,5 ton
- Categorie 3: voertuigen met drie assen of een hoogte boven 3 meter
- Categorie 4: voertuigen met meer dan drie assen
In welke categorie een auto met caravan valt, hangt af van de specifieke combinatie. Hoe hoog en zwaar zijn de auto en caravan samen? Hoeveel assen heeft de caravan? Let hier goed op voordat je over een tolweg in Frankrijk gaat rijden. Kijk bij twijfel op de website van de betreffende wegbeheerder. Daar vind je ook de meest actuele toltarieven. Om een indicatie te geven: gemiddeld betaal je voor een personenauto ongeveer 10 euro voor een afstand van 100 kilometer.
Betaalmethoden tolwegen Frankrijk
Op tolwegen in Frankrijk kan je op drie verschillende manieren betalen: met contant geld (alleen euro’s, zowel biljetten als munten), met creditcard (in ieder geval Visa en MasterCard worden geaccepteerd) en elektronisch. Dat laatste houdt in dat je een tolbadge achter de voorruit plaatst, zodat het tolpoortje jou herkent en je zonder afremmen kunt doorrijden (wel met beperkte snelheid). Het tolbedrag wordt dan automatisch van je rekening afgeschreven. Natuurlijk moet je de tolbadge dan wel voorafgaand aan je reis bestellen en koppelen aan je bankrekening. Bij de tolpoortjes kies je dan een rij met het Liber-T logo. Let op: sinds kort zijn er ook tolwegen in Frankrijk waar je uitsluitend met de tolbadge kunt betalen.
Meer informatie over de tolbadge
De tolbadge plaats je vlak achter de voorruit, aan de bovenrand. Daar kan de tolbadge makkelijk worden geregistreerd door het elektronische tolpoortje. De tolbadge heb je voorafgaand aan de reis gekoppeld aan je bankrekening, waardoor het tolbedrag automatisch wordt afgeschreven zonder dat je voor het tolpoortje hoeft te stoppen. Bij veruit de meeste tolpoortjes is er ten minste één aparte rijstrook voor de tolbadges, herkenbaar aan het Liber-T logo. Daardoor staat er voor tolbadgehouders nauwelijks tot geen rij en hoef je slechts snelheid te minderen in plaats van volledig te stoppen voor een betaling. Kortom, het bespaart tijd en is lekker gemakkelijk.
De tolbadge is te bestellen via de website van de tolwegbeheerders. In Frankrijk zijn dat bijvoorbeeld Vinci Autoroutes en APRR. De tolbadge werkt echter voor alle tolwegen in Frankrijk, ook die van andere beheerders dan waarbij je hem hebt besteld. Let erop dat de tolbadge meestal wel een maandelijkse of jaarlijkse abonnementsprijs heeft. In het eerste geval kan je de tolbadge natuurlijk activeren voor alleen de maanden dat je daadwerkelijk in Frankrijk bent.
Tips voor het gebruik van tolwegen Frankrijk
Nog enkele overige tips voor het gebruik van tolwegen in Frankrijk:
- Plan je route vooraf: het is sowieso handig om vooraf je route te plannen, maar houd in Frankrijk extra rekening met tolwegen op je route. Zo weet je op hoeveel tolkosten je moet rekenen, of kan je je route zodanig aanpassen dat je juist niet op tolwegen terechtkomt.
- Bereid je voor op de betaling: bepaal op welke manier je het liefst betaalt voor de tol en bereid je daarop voor. Zorg dus voor voldoende contant geld, een werkende creditcard of schaf voorafgaand aan de reis een elektronische tolbadge aan.
- Let op je snelheid: natuurlijk moet je je altijd aan de maximumsnelheid houden, maar let er op de Franse tolwegen extra goed op. Er wordt namelijk vaak en strikt gehandhaafd. De standaard snelheidslimiet op tolwegen in Frankrijk is 130 km/u, maar bij slecht weer geldt een limiet van 110 km/u. Eventuele andere afwijkingen worden ter plaatse aangegeven door borden.
Alternatieven voor tolwegen
Hoewel tolwegen verschillende voordelen bieden, zit niet iedereen te wachten op de extra tolkosten ervan. Gelukkig zijn er alternatieven voor tolwegen. Met name in het noorden en westen van Frankrijk heb je bijvoorbeeld ook ‘gewone’ snelwegen zonder toltarief. Ook kan je kiezen voor nationale wegen (N-wegen) en departementale wegen (D-wegen). Deze wegen zijn gratis te gebruiken en het zijn vaak ook mooiere routes dan de grote snelwegen. Aan de andere kant kan de reis via dit soort wegen langer duren en kunnen deze wegen drukker zijn.