Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Zomerbanden in slechte staat

Tijdens de wintermaanden ruilen veel Nederlanders hun zomerbanden om voor winterbanden. Ze worden vaak direct opgeslagen, zonder te controleren of ze nog in goede conditie verkeren. Helaas blijkt dit vaak niet het geval te zijn. Hier enkele tips om je zomerbanden in topconditie te houden.

Schoonmaken

Het correct opslaan van zomerbanden is belangrijk om hun prestaties en levensduur te behouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud, opslaan en controleren van zomerbanden. Het eerste wat je moet doen voordat de banden de stalling in gaan, is ze grondig schoonmaken. Gebruik een zachte borstel en mild reinigingsmiddel, zoals autoshampoo of gewoon afwasmiddel vermengd met water, om vuil, modder, remstof en ander vuil van de banden en de wielen te verwijderen. Concentreer je vooral op het verwijderen van vuil van het loopvlak en de zijwanden van de banden. Spoel de banden grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.

Zodra de banden schoon zijn, inspecteer je ze zorgvuldig op mogelijke schade en tekenen van slijtage. Kijk naar de zijwanden van de banden voor scheuren, sneden of bobbels. Kleine scheurtjes kunnen na verloop van tijd groter worden, dus let op zelfs de kleinste afwijkingen. Controleer het loopvlak op gelijkmatige slijtage. Als je ongelijkmatige slijtage opmerkt, kan dit wijzen op problemen met de uitlijning of de ophanging van het voertuig. Let ook op eventuele vreemde voorwerpen, zoals spijkers of stenen, die vastzitten in het loopvlak van de banden. Verwijder ze indien mogelijk. Je kunt eventueel je banden laten inspecteren door een professionele bandenspecialist. Zij kunnen mogelijke problemen identificeren en advies geven over eventuele reparaties of dat vervanging nodig is.

iStock-reifen-tire

Nu is het tijd om de banden zo droog mogelijk te krijgen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de banden volledig droog zijn voordat je ze opslaat, want vocht kan namelijk schimmel- en schimmelgroei bevorderen, wat de banden kan beschadigen. Zorg er dus voor dat je de banden grondig afdroogt na het reinigen, vooral rond de velgen en in de groeven van het loopvlak. Laat de banden vervolgens enige tijd op een droge plaats staan voordat je ze opslaat om er zeker van te zijn dat ze volledig droog zijn.

Door je zomerbanden grondig te reinigen en zorgvuldig te inspecteren voordat je ze opslaat, kun je eventuele potentiële problemen identificeren en aanpakken voordat ze ernstiger worden. Dit helpt om de prestaties en levensduur van de banden te behouden en zorgt ervoor dat ze klaar zijn voor gebruik wanneer je ze weer nodig hebt.

Bandenspanning

Nu is het tijd om de bandenspanning te controleren vooral voordat je ze opslaat. Onjuiste bandenspanning kan leiden tot ongelijkmatige slijtage van de banden, ook als ze liggen opgeslagen.

Het wordt aanbevolen om minstens één keer per maand de bandenspanning te controleren, maar het is ook slim om dit te doen voordat je de banden voor langere tijd opslaat, zoals tijdens de wintermaanden.

Om de bandenspanning te controleren, gebruik je een bandenspanningsmeter. Doe dit wanneer de banden koud zijn, bij voorkeur 's ochtends voordat je met de auto hebt gereden, om nauwkeurige metingen te krijgen. Verwijder het ventieldopje, bevestig de bandenspanningsmeter op het ventiel en lees de druk af van het display. Vergelijk deze met de aanbevolen druk vermeld in de handleiding van je auto of op een sticker aan de binnenkant van de bestuurdersdeur.

Als de druk te laag is, gebruik dan een luchtcompressor om de banden op te pompen tot de juiste druk. Zorg ervoor dat je niet te veel lucht toevoegt, omdat te hoge bandenspanning ook problemen kunnen veroorzaken. Door regelmatig de bandenspanning te controleren en aan te passen, blijven je zomerbanden in goede conditie, zowel tijdens gebruik als tijdens een rustperiode.

Bandenspanning - Apollo Tyres

Opslaglocatie

Al het voorbereidende werk heeft geen nut als de opslaglocatie niet in orde is. Banden die maanden lang in een vochtige schuur liggen, waar muizen en ander ongedierte loopt, zullen minder goed uit hun ‘winterslaap’ komen. Zoek daarom naar een ruimte die koel, droog en donker is, zoals een garage, kelder of opslagruimte. Dit beschermt de banden tegen schade door extreme temperaturen, vochtigheid en direct zonlicht.

Zorg ervoor dat de opslagruimte ook bescherming biedt tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw en vorst. Als je de banden buiten opslaat, gebruik dan bandenhoezen om ze te beschermen. Houd de banden ook weg van direct contact met chemicaliën zoals benzine, olie, vet en oplosmiddelen, omdat deze stoffen het rubber kunnen beschadigen.

Plaats de banden op een schone, vlakke ondergrond om vervorming te voorkomen en vermijd ruwe oppervlakken die de zijwanden van de banden kunnen beschadigen. Zorg voor goede ventilatie in de opslagruimte om vochtigheid te verminderen en schimmel- en schimmelgroei te voorkomen. Kies tot slot een locatie waar de temperatuur stabiel blijft om uitzetting en samentrekking van de lucht in de banden te minimaliseren.

Bandenrekken

Bandenrekken of -houders zijn handig voor het georganiseerd en veilig opslaan van je zomerbanden, vooral als je meerdere sets hebt. Ze helpen bij het netjes stapelen of ophangen van de banden, waardoor je ruimte bespaart en het vinden van de banden gemakkelijker wordt wanneer je ze nodig hebt.

Belangrijk is dat ze voorkomen dat banden tegen elkaar worden gestapeld, wat schade aan de zijwanden of het loopvlak kan veroorzaken en de levensduur van de banden kan verkorten. Door banden op rekken of houders te plaatsen, bevorder je ook de luchtcirculatie, wat helpt om vochtigheid te verminderen en schimmel- en schimmelgroei te voorkomen, vooral bij langdurige opslag.

Sommige rekken of houders zijn zelfs verplaatsbaar, dankzij wielen, waardoor je ze gemakkelijk kunt verplaatsen naar de gewenste locatie in je opslagruimte. Er zijn verschillende soorten rekken beschikbaar, van eenvoudige metalen frames tot geavanceerdere systemen met verstelbare armen of houders. Kies het type rek dat het beste past bij je opslagbehoeften en ruimte.

Rotatie

Banden die te lang op dezelfde positie staan, kunnen vervormen. Het roteren van banden is dan ook een belangrijk onderdeel van het bandenonderhoud tijdens een langere opslagperiode. Door je banden halverwege de opslagperiode te roteren, bevorder je een gelijkmatige slijtage en verleng je de levensduur van de banden.

Dit proces houdt in dat de banden van positie worden verwisseld, zodat elke band op verschillende posities staat tijdens de opslagperiode. Door regelmatig rotatie van je banden uit te voeren, verminder je ongelijkmatige slijtagepatronen, zoals cupping of schouder slijtage, wat kan resulteren in een oncomfortabele rit en verminderde grip op de weg. Het helpt ook om de prestaties van de banden te behouden en de levensduur van de volledige bandenset te verlengen.

Vervorming

Bescherming tegen platte plekken is een belangrijk aspect van het opslaan van zomerbanden, vooral als ze voor langere tijd niet worden gebruikt. Platliggende banden kunnen platte plekken ontwikkelen.

We schreven het hierboven al: om platte plekken te voorkomen, is het een goed idee om de banden regelmatig een beetje te verplaatsen tijdens de opslagperiode. Hierdoor krijgen verschillende delen van de banden de kans om te rusten op verschillende punten, waardoor de kans op permanente vervorming wordt verminderd.

Sommige eigenaren parkeren hun hele auto gedurende de winter in een stalling. Dan is het een goed idee om het voertuig op krikken te plaatsen om het gewicht van de banden te verminderen. Hierdoor kunnen de banden vrij draaien zonder continu belast te worden, wat helpt om platte plekken in het loopvlak te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Tijdens bandeninspecties moet je letten op tekenen van ongelijkmatige slijtage, zoals abnormale slijtage aan één zijde van de band, bulten, uitstulpingen, scheuren of andere beschadigingen aan het loopvlak of de zijwand. Ook kun je de profieldiepte meten met behulp van een profielmeter.

Bewaar banden indien mogelijk op een droge, koele plaats, bij voorkeur uit de buurt van direct zonlicht. Dit kan helpen om de banden te beschermen tegen UV-straling en uitdroging.

Winterbanden hebben verschillende snelheidsclassificaties: T (tot 190 km/u), H (tot 210 km/u), V (tot 240 km/u) en W (tot 270 km/u).

Deel artikel

Alle artikelen

Airbag

Veiligheidsvoorzieningen in auto's

Advies · Autotechnologie
ADV155 - AutoScout24 adviespagina - rijassistentiesysteem foto1

Rijassistentiesysteem: welke zijn er?

Advies · Autotechnologie
Zelfrijdende auto 134

Alles wat je moet weten over zelfrijdende auto’s

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer