Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Welke auto’s kunnen E10 verdragen?

E10-benzine bevat tot 10% bio-ethanol en is sinds oktober 2019 de standaardbenzine in Nederland. Hoewel de meeste moderne auto's probleemloos op E10 kunnen rijden, is dit niet voor alle voertuigen het geval. Met name oudere modellen kunnen problemen ondervinden.

E10-benzine bestaat uit 90% fossiele benzine en maximaal 10% bio-ethanol. Bio-ethanol wordt geproduceerd uit plantaardige materialen die suikers en zetmeel bevatten, zoals suikerriet, mais, tarwe, suikerbieten, houtafval en stro. De ethanol in E10 wordt geproduceerd door fermentatie van deze gewassen, vergelijkbaar met hoe alcohol in bier of wijn wordt gemaakt. Daarna wordt de ethanol gedestilleerd en gemengd met benzine.

Waarom wordt E10 gebruikt?

E10-benzine wordt gebruikt om de uitstoot van CO2 te verminderen. Bio-ethanol wordt beschouwd als duurzamer omdat de planten tijdens hun groei CO₂ opnemen. Tegelijk vermindert het gebruik van bio-ethanol in de benzine de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: het gebruik van biobrandstoffen vermindert de vraag naar aardolie. Dan is er nog de Europese regelgeving. Die stimuleert het gebruik van hernieuwbare brandstoffen. Hoewel E10 milieuvriendelijker is dan pure fossiele brandstof, heeft het ook nadelen, zoals een hoger verbruik en mogelijke schade aan oudere motoren.

Welke motorcomponenten zijn gevoelig voor E10?

Vooral in oudere voertuigen en voertuigen die niet specifiek voor E10 zijn ontworpen, zijn de volgende onderdelen het meest gevoelig voor E10:

1. Brandstofleidingen en afdichtingen

  • Ethanol werkt hygroscopisch (het trekt water aan), wat corrosie kan veroorzaken.
  • Rubberen en kunststof brandstofleidingen, pakkingen en O-ringen kunnen uitharden, broos worden of opzwellen, wat kan leiden tot lekkages.

2. Brandstofpomp

  • Ethanol kan sommige afdichtingen en interne componenten van de brandstofpomp aantasten.
  • Waterabsorptie door ethanol kan corrosie veroorzaken in metalen onderdelen van de pomp.

3. Injectoren en carburateurs

  • Ethanol kan neerslag en lakafzettingen veroorzaken, wat verstoppingen in brandstofinjectoren of carburateurs kan opleveren.
  • Oudere carburateurmotoren zijn bijzonder kwetsbaar, omdat ethanol de messing en aluminium onderdelen kan aantasten.

4. Brandstoftank (vooral metalen tanks)

  • Ethanol kan corrosie veroorzaken in stalen of aluminium brandstoftanks, vooral als de auto lange tijd stilstaat.
  • In oudere voertuigen met tankcoatings kan ethanol de coating aantasten, waardoor loslatende deeltjes de brandstofsystemen kunnen verstoppen.

5. Kleppen en cilinderkop

  • Een te hoge ethanolconcentratie kan een arm mengsel veroorzaken (meer lucht dan brandstof), wat kan leiden tot slechte verbranding en extra warmteontwikkeling. Dit kan slijtage van kleppen en cilinderkoppen versnellen.

E10-Kraftstoff

Hoe weet ik of mijn auto geschikt is voor E10?

Er zijn diverse bronnen om te controleren of je auto geschikt is voor E10. Zeker als je een auto hebt die vóór de eeuwwisseling is geproduceerd, doe je er goed aan deze bronnen te raadplegen. Je kunt je veel ellende en kosten besparen door de juiste benzine te tanken. Kies bij een klassieke auto sowieso altijd voor de brandstof met zo min mogelijk bio-ethanol:

  • E10check.nl: deze website biedt een uitgebreide lijst van automerken en -modellen, inclusief motorfietsen en scooters, en geeft aan of ze geschikt zijn voor E10-benzine. Je kunt je merk selecteren en de specifieke informatie voor je voertuig bekijken.
  • ACEA-compatibiliteitslijst: de European Automobile Manufacturers' Association (ACEA) heeft een lijst samengesteld met voertuigen die veilig op E10 kunnen rijden. Deze lijst is vooral nuttig voor auto's die in Europa zijn geproduceerd.

Algemene richtlijn voor het gebruik van E10

De meeste voertuigen die na 2000 zijn geproduceerd, zijn ontworpen om E10-benzine te verdragen. Voor auto's van vóór 2000 is het raadzaam om te controleren of ze geschikt zijn voor E10. Als je auto of motor niet compatibel is, kun je dus beter E5-benzine (Euro 98) tanken, aangezien deze een lagere ethanolinhoud heeft.

Is er benzine zonder E10?

Ja, er zijn nog benzines zonder E10. Dit zijn de belangrijkste opties:

1. Euro 98 (E5) / Premium benzine

  • Bevat maximaal 5% ethanol in plaats van 10%.
  • Geschikt voor auto’s die geen E10 kunnen verdragen.
  • Wordt verkocht onder namen zoals Super Plus 98, V-Power (Shell), Excellium 98 (TotalEnergies), BP Ultimate 98.

2. Alkylate Benzine (Aspen 4T, Motomix, etc.)

  • Vrij van ethanol en schadelijke stoffen zoals benzeen en zwavel.
  • Wordt vooral gebruikt voor tuintoestellen, motorfietsen, boten en klassieke auto’s.
  • Duurder dan reguliere benzine, maar langer houdbaar en minder schadelijk voor motoronderdelen.

3. Speciale oldtimer- en racebrandstoffen

  • Sommige tankstations en gespecialiseerde leveranciers bieden 100% ethanolvrije benzine voor oldtimers, motoren en raceauto’s. Voorbeelden: Sunoco Optima, VP Racing Fuel.

FAQ

Eenmalig E10 tanken in een niet-compatibel voertuig zal waarschijnlijk geen directe schade veroorzaken. Het is echter belangrijk om dit niet regelmatig te doen om mogelijke schade op lange termijn te voorkomen.

Tank bij voorkeur Super Plus 98, daarin zit in elk geval minder dan 5% bio-ethanol. Maar wil je 100% ethanolvrije benzine, kies dan Aspen 4T, Sunoco Optima of Shell V-Power. Al deze brandstoffen zijn vrij van bio-ethanol. Ook bij TanQyou vind je volledig ethanolvrije benzine met een octaangetal van 100.

Ethanol werkt hygroscopisch (het trekt water aan), wat corrosie kan veroorzaken. Rubberen en kunststof brandstofleidingen, pakkingen en O-ringen kunnen uitharden, broos worden of opzwellen, wat kan leiden tot lekkages. Vooral bij auto’s die voor 2000 zijn geproduceerd kunnen deze componenten last hebben van E10.

Neem contact op met de importeur van jouw merk auto of raadpleeg de dealer. Zij weten of je auto kan rijden op E10 zonder dat er problemen ontstaan. Tank bij twijfel anders altijd Super Plus 98. Die is doorgaans 20 cent per liter duurder, maar de kosten daarvan zijn nog altijd lager dan de kosten van een ingrijpende motorreparatie.

E10-benzine heeft een kortere houdbaarheid dan traditionele benzine vanwege het ethanolgehalte. Over het algemeen blijft E10 2 tot 3 maanden zonder problemen bruikbaar. Na 3 tot 6 maanden kan de kwaliteit achteruitgaan door fase-separatie (wateropname uit de lucht). Langer dan 6 maanden kan leiden tot afzettingen, corrosie en startproblemen.

Benzine met bio-ethanol, zoals E10 en E85, heeft een lager milieueffect in termen van CO2-uitstoot omdat bio-ethanol wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. Het kan echter leiden tot een hoger brandstofverbruik en is niet compatibel met alle voertuigen.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV70 - AutoScout24 adviespagina - waterpomp auto wat is het hoe vervangen foto

Een waterpomp in je auto: waarvoor is die?

Advies · Autotechnologie
ADV68 - AutoScout24 adviespagina - head-up display foto

Wat is een head-up display?

Advies · Autotechnologie
BMW stoelverwarming optie

Stoelverwarming in de auto: comfort, luxe en praktische toepassingen

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer