Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Wat is cruise control en hoe werkt het?

Cruise control is een systeem dat helpt een constante snelheid te handhaven zonder het gaspedaal in te drukken. Dit maakt lange ritten comfortabeler en kan helpen brandstof te besparen. Maar wat houdt dit systeem precies in en hoe werkt het? Laten we dat eens nader bekijken.

Wat is cruise control?

Cruise control wordt ook wel een snelheidsregelaar genoemd. Het is een elektronisch systeem in een voertuig, dat de snelheid automatisch regelt. Eenmaal ingeschakeld houdt het systeem de auto op een constante snelheid. Dat is handig op lange, eentonige ritten op de snelweg. Door een ingestelde snelheid aan te houden, hoeft je niet voortdurend het gaspedaal in te drukken, wat vermoeidheid kan verminderen.

De voordelen van cruise control

  • Comfort: door het gebruik van cruise control hoef je niet constant gas te geven, wat vooral prettig is tijdens lange ritten.
  • Brandstofefficiëntie: door een constante snelheid te handhaven, kan cruise control helpen om brandstof te besparen. Er gaat immers geen energie verloren aan afremmen en weer accelereren.
  • Veiligheid: cruise control verkleint de kans op snelheidsovertredingen doordat de auto op een ingestelde snelheid blijft rijden. Ook raak je minder snel vermoeid.

De nadelen van cruise control

  • Verminderde alertheid: je kunt echter wel minder alert worden als je lange tijd op een constante snelheid rijdt zonder zelf actief het gaspedaal te bedienen. Dat kan leiden tot een verminderd reactievermogen.
  • Niet geschikt voor alle situaties: cruise control is minder effectief in druk verkeer, op bochtige wegen of bij slechte weersomstandigheden zoals regen of sneeuw. Het past de snelheid namelijk niet op de veranderende situatie aan.
  • Verhoogd brandstofverbruik bij hellingen: hoewel cruise control brandstof kan besparen op vlakke wegen, kan het brandstofverbruik toenemen in heuvel- of bergachtig gebied. Het systeem kan namelijk niet anticiperen op een naderende klim, waardoor het extra gas geeft om een constante snelheid te handhaven.

Wat is adaptieve cruise control?

Adaptieve cruise control, vaak afgekort als ACC, is een geavanceerde versie van de traditionele cruise control. Het systeem gaat een stap verder door niet alleen een constante snelheid te handhaven, maar ook automatisch de snelheid aan te passen aan de snelheid van het verkeer voor je. De nieuwste, meest geavanceerde systemen kunnen zelfs rekening houden met naderende bochten, hellingen en afdalingen. Dit maakt rijden nog comfortabeler en veiliger.

Hoe werkt adaptieve cruise control?

Adaptieve cruise control gebruikt sensoren zoals radar en camera's om de afstand tot voorliggers te meten. Als het systeem detecteert dat het verkeer langzamer gaat rijden, verlaagt het automatisch de snelheid van je voertuig om een veilige afstand te bewaren. Wanneer de weg weer vrij is, versnelt het systeem de auto automatisch terug naar de ingestelde snelheid. De meest geavanceerde adaptieve cruise control systemen kunnen ook rekening houden met bochten, rotondes en stijgende en dalende wegen. Aanvullend op de sensoren maakt het systeem dan ook gebruik van navigatiegegevens.

De voordelen van adaptieve cruise control

  • Verhoogde veiligheid: door de afstand tot voorliggers automatisch te behouden, vermindert ACC het risico op kop-staartbotsingen.
  • Vermindering van stress: ACC neemt veel werk uit handen, vooral in druk verkeer, waardoor het rijden minder stressvol wordt.
  • Soepeler rijervaring: het systeem zorgt voor een soepelere rijervaring door automatisch te versnellen en te vertragen.

De nadelen van adaptieve cruise control

  • Complexiteit en hogere kosten: adaptieve cruise control is geavanceerder en duurder om te installeren en te onderhouden dan traditionele cruise control.
  • Vertrouwen op technologie: er bestaat een risico dat bestuurders te veel vertrouwen op het systeem, wat kan leiden tot verminderde oplettendheid.
  • Beperkte werking onder sommige omstandigheden: adaptieve cruise control kan minder goed werken in situaties zoals hevige regen, mist of wanneer de sensoren worden afgedekt door vuil of sneeuw. Dat kan leiden tot onjuiste snelheidsaanpassingen, wat mogelijk tot gevaarlijke situaties leidt.

Bediening van cruise control

Hoewel adaptieve cruise control meer geavanceerde functies heeft dan traditionele cruise control, is de bediening ervan vrijwel hetzelfde. In grote lijnen is de bediening als volgt:

  1. Activeren: je stelt de gewenste snelheid in door op een knop te drukken. Dit kan meestal worden gedaan terwijl de auto rijdt. De knop voor het inschakelen en instellen van de cruise control zit meestal op het stuurwiel, maar soms ook op een stengel achter het stuur. Dit verschilt per auto. Bij adaptieve cruise control kun je aanvullend op de snelheid ook de gewenste afstand tot een voorligger instellen.
  2. Handhaven: het systeem zorgt ervoor dat de auto de ingestelde snelheid blijft aanhouden.
  3. Uitschakelen: cruise control kan worden uitgeschakeld door het systeem handmatig uit te schakelen, door nog eens op de knop te drukken waarmee je het systeem hebt geactiveerd. Als alternatief schakelt cruise control ook uit door het rempedaal of het koppelingpedaal in te drukken of door het gaspedaal te gebruiken.

Kan je cruise control achteraf inbouwen?

In principe is het mogelijk om cruise control achteraf in te bouwen als jouw auto daar af fabriek niet mee is uitgerust. Wil je weten of jouw auto geschikt is, informeer dan bij jouw garage of een andere voertuigexpert.

De kosten van het inbouwen van cruise control

Ook de kosten van het achteraf inbouwen van cruise control verschillen sterk per auto. Ook hangen de kosten af van het specifieke systeem cruise control dat je wilt inbouwen. Voor oudere voertuigen (lees: voertuigen met eenvoudiger technologie) of voertuigen die al voorbereid zijn voor cruise control, kunnen de kosten rond de 300 tot 500 euro liggen. Voor modernere voertuigen met complexe technologie of voertuigen zonder voorbereidende systemen, kunnen de kosten oplopen tot 1.000 euro of meer.

Installatieproces

In grote lijnen bestaat het installatieproces voor het achteraf inbouwen van cruise control uit de volgende stappen:

  1. Diagnose en voorbereiding: de auto wordt geïnspecteerd om te bepalen of hij geschikt is voor inbouw van cruise control en zo ja welk type cruise control geschikt is. Ook wordt gecontroleerd of er extra componenten nodig zijn.
  2. Installatie: de benodigde hardware, zoals schakelaars en sensoren, wordt geïnstalleerd en verbonden met het motormanagementsysteem. De exacte manier waarop dit gebeurt verschilt per auto.
  3. Kalibratie en testen: na de installatie wordt het systeem gekalibreerd en getest om ervoor te zorgen dat het correct werkt.

Aandachtspunten

Als je achteraf cruise control wilt inbouwen bij jouw auto, zijn er een aantal zaken om goed op te letten:

  • Compatibiliteit: niet alle auto's zijn geschikt voor het achteraf inbouwen van cruise control. Controleer bij je garage of een andere specialist of je auto geschikt is.
  • Garantie: het inbouwen van een aftermarket-systeem kan invloed hebben op de garantie van je auto. Informeer bij de merkdealer naar de voorwaarden. Let er ook op in hoeverre er garantie zit op het in te bouwen cruise control systeem.
  • Kwaliteit: kies altijd voor een kwalitatief hoogwaardig systeem en laat de installatie uitvoeren door een erkende professional om problemen te voorkomen. Cruise control heeft grote invloed op je rijsnelheid, dus het is erg belangrijk dat het systeem optimaal en veilig werkt.

Veelgestelde vragen

Traditionele cruise control houdt een constante snelheid aan, terwijl adaptieve cruise control automatisch de snelheid aanpast aan het verkeer voor je, waardoor je een veilige afstand bewaart.

Cruise control is veilig om te gebruiken op snelwegen en lange, rechte wegen zonder veel verkeer. Het wordt afgeraden om cruise control te gebruiken bij slechte weersomstandigheden, in druk verkeer of op bochtige wegen. Adaptieve cruise control kan zich aanpassen op andere weggebruikers en soms zelfs op veranderende wegen. Het blijft belangrijk om zelf goed te blijven opletten zodat je direct in kunt grijpen als de adaptieve cruise control een verkeerde inschatting maakt.

Je kunt dit het beste navragen bij een erkende installateur of bij de merkdealer. Zij kunnen je vertellen of jouw auto geschikt is voor achteraf inbouw van cruise control en welke systemen er beschikbaar zijn.

Alle artikelen

fahrradtraeger-bmw

Alles wat je moet weten over fietsendragers

Advies · Autotechnologie
Cupra Born preview koplampen

Alles wat je moet weten over koplampen

Advies · Autotechnologie
Starthilfe geben

Hoe werkt een jumpstarter? Alles wat je moet weten

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer