Voorzorgsmaatregelen
Brandstof besparen kan je meerdere manieren. Door bijvoorbeeld voorzorgsmaatregelen te treffen voor je auto. Denk bijvoorbeeld aan de juiste bandenspanning, maar ook je rijstijl is van invloed. Je hebt dus zelf deels in de hand hoe je het verbruik van brandstof kunt verlagen.
Regel je bandenspanning
Van grote invloed op het verbruik van je auto is de bandenspanning. Hoewel het misschien eenvoudig lijkt, wordt het belang van de juiste bandenspanning vaak onderschat. Een te lage bandenspanning heeft direct gevolgen voor de brandstofefficiëntie van je auto. Dit komt doordat onvoldoende opgepompte banden leiden tot verhoogde rolweerstand - de wrijving tussen de band en het wegoppervlak. Hierdoor moet de motor harder werken om de auto vooruit de krijgen. Dit vertaalt zich rechtstreeks naar een hoger brandstofverbruik en dus hogere kosten.
Om dit te voorkomen is het advies om regelmatig de bandenspanning te controleren. Is de bandenspanning te laag, dan zul je die moeten aanpassen. Dat kan thuis met een compressor, bij de meeste benzinepompen of bij de garage. Raadpleeg het instructieboekje van je voertuig om te weten welke bandenspanning wordt aanbevolen door de fabrikant. Vaak is er ook een sticker te vinden in de deur of tankklep met daarop de juiste bandenspanning. Vergeet niet dat de meting het meest nauwkeurig is wanneer de banden nog koud zijn, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend voordat je begint met rijden. Hierdoor krijg je een beter inzicht in de daadwerkelijke druk in de banden, omdat warme banden vaak een hogere druk tonen als gevolg van de uitgezette lucht door de warmte. Houd er ook rekening mee dat andere omstandigheden vragen om een andere bandenspanning, bijvoorbeeld als je alleen rijdt of wanneer je met het hele gezin op vakantie gaat met een bepakte auto.
Check in ieder geval iedere twee maanden de bandenspanning. Door dit simpele maar effectieve advies te volgen, kun je niet alleen je brandstofkosten aanzienlijk verlagen, maar ook bijdragen aan een beter milieu. Het is een kleine stap met een groot verschil, zowel voor je portemonnee als voor het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen in de atmosfeer.
Stel onderhoud niet uit
Een goed onderhouden auto presteert niet alleen beter, maar verbruikt ook minder brandstof. Naast een te lage bandenspanning, heeft ook achterstallig onderhoud gevolgen voor het brandstofverbruik. Wat te denken van lekkende brandstofleidingen of verstopte filters, zoals een luchtfilter of een roetfilter bij dieselauto’s. Je zult niet direct merken dat je auto meer brandstof verbruikt, want het is een proces dat langzaamaan gebeurt. Het is vaak een optelsom van kleine defecten die het verbruik van een auto verhogen. Stel daarom onderhoud niet uit als je wilt dat je auto optimaal blijft presteren zonder onnodig brandstof te verspillen.
Verminder het gewicht
Het gewicht van een auto speelt een grote rol in het verbruik. Hoe zwaarder de auto, hoe meer kilo’s de motor vooruit moet krijgen. Elke kilogram speelt daarin een rol. Nu zeggen we niet dat je de leren stoelen direct moet vervangen door lichtgewicht carbon kuipstoelen of de achterbank eruit moet halen, maar begin eens door je auto goed op te ruimen. Haal onnodige bagage eruit zoals gereedschap of andere zware spullen die je niet altijd nodig hebt.
Verbeter de aerodynamica
Net als rolweerstand is luchtweerstand net zo’n grote vijand van zuinig rijden. De aerodynamica heeft een grote invloed op de prestaties en het verbruik van je auto. Vermijd het permanent gebruik van dakkoffers of imperials, die de luchtweerstand verhogen en dus ook het brandstofverbruik verhogen.
Verbeter je rijstijl
Zuiniger rijden is een andere benadering van autorijden die gericht is op het minimaliseren van brandstofverbruik. Hier zijn enkele strategieën om je rijgewoonten aan te passen en brandstofefficiëntie te verbeteren:
- Rijd rustig en gelijkmatig: Vermijd abrupt accelereren en hard remmen. In plaats daarvan, versnel geleidelijk en anticipeer op verkeersbewegingen om soepel te vertragen. Haal bijvoorbeeld tijdig je voet van het gaspedaal om de auto uit te laten rollen. Het verminderen van agressief rijgedrag kan het brandstofverbruik aanzienlijk verminderen.
- Houd een constante snelheid: Het rijden op een constante snelheid is efficiënter dan continue versnellen en vertragen. Een handige functie om dat te bewerkstelligen is de cruise control. Vooral op de snelweg helpt deze je om een stabiele snelheid te behouden en het brandstofverbruik te verlagen.
- Minder je snelheid: Rijden met hogere snelheden verhoogt de luchtweerstand. Bovendien maakt de motor meer toeren. Beide factoren zorgen voor een hoger verbruik. Houd je daarom aan de toegestane snelheidslimieten om brandstof te besparen.
- Schakel tijdig: Schakel naar een hogere versnelling zodra dit mogelijk is zonder de motor te overbelasten. Moderne auto's hebben meestal een schakelindicator die aangeeft wanneer je kunt opschakelen voor optimale efficiëntie. Automaten doen dit uiteraard uit zichzelf.
- Houd een veilige afstand: Volg andere voertuigen op een veilige afstand. Dit geeft je meer reactietijd en voorkomt dat je constant moet remmen en versnellen in reactie op het verkeer voor je.
- Vermijd stationair draaien: Het stationair laten draaien van je motor verbruikt brandstof. Als je verwacht dat je langer dan een minuut stilstaat, bijvoorbeeld bij een lange passerende goederentrein, zet dan de motor uit om brandstof te besparen.
- Gebruik de juiste motorolie: Zorg ervoor dat je de aanbevolen motorolie gebruikt voor je voertuig, omdat de verkeerde olie de wrijving kan verhogen en het verbruik kan verhogen.
- Combineer ritten en plan je route: Probeer ritten te combineren om onnodige kilometers te vermijden. Gebruik ook apps of navigatiesystemen om de kortste en snelste route te plannen en files te vermijden.
- Rij zoveel mogelijk in de eco-modus: De eco-stand van je auto is voorgeprogrammeerd om het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden.
Airco
De airconditioning in je auto kan ook een aanzienlijke invloed hebben op het brandstofverbruik. Het is een handige voorziening om het interieur koel te houden tijdens warme dagen, maar het komt met een prijs. Het aandrijven van de airco vereist extra energie, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik. Het precieze effect kan variëren afhankelijk van factoren zoals de efficiëntie van de airconditioning, de buitentemperatuur en hoe intensief je de airco gebruikt. In sommige gevallen kan het inschakelen van de airconditioning het brandstofverbruik met wel 10% of meer verhogen. Om brandstof te besparen, kun je overwegen om de airco spaarzaam te gebruiken en op koelere dagen bij lagere snelheden het interieur te ventileren met een geopend raam.