Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Motortuning

Soms mist de motor in een auto wat vermogen. Kiezen voor een auto met een sterkere motor kan een oplossing zijn, maar je kunt ook motortuning toepassen op je huidige auto om de prestaties van je motor te verbeteren.

Verschillen in motortuning

Motortuning is een bijzonder breed begrip. Er zijn namelijk verschillende soorten motortuning, denk aan softwarematige motortuning (chiptuning), maar ook motortuning door aanpassingen te doen aan de hardware van de aandrijflijn. Een sportuitlaat kan bijvoorbeeld al resulteren in een hoger motorvermogen en extra koppel door een betere luchtstroom in het uitlaatsysteem. Vaak levert een combinatie van andere hardware met andere software al stevige vermogenstoenames op. Afhankelijk van de toegepaste materialen kan het motorvermogen sterk stijgen. Wie echt ver gaat, kan zelfs vermogens van meer dan 1.000 pk halen. Maar dat zijn extreme gevallen. En bovendien kosten die aanpassingen heel veel geld.

Motortuning door andere hardware

Een autofabrikant rust een auto altijd uit met een motor die zo is afgesteld dat hij aan alle emissie-eisen voldoet, maar ook dat de motor tientallen jaren gebruikt kan worden. De fabrikant kiest daardoor vaak voor een ‘veilige’ marge voor alle onderdelen en de benodigde software. Door aanpassing van verschillende onderdelen of door het wijzigen van de software is het motorvermogen eenvoudig te verhogen.

Motor tuning

Winst door meer inlaatlucht en -koeling

Er valt bijvoorbeeld al veel winst te behalen in het inlaattraject van een motor. Door te zorgen voor meer lucht, ontstaat een krachtige verbranding waardoor ook meer motorvermogen ontstaat. Een betere intercooler zorgt voor betere koeling van die inlaatlucht waardoor de motor langere periodes veel vermogen kan leveren. Een sportluchtfilter, betere aanzuigcomponenten en een intercooler met meer koelcapaciteit kunnen dus al helpen om de prestaties een flinke boost te geven.

Andere technische upgrades

Maar je kunt de motor ook op andere manieren helpen. Bijvoorbeeld door toepassing van een turbo of – als de auto al een turbo heeft – een grotere turbo. In het inlaattraject van de motor bouwt zich zodoende meer luchtdruk op met als gevolg meer vermogen. Het verslavende suizen van een turbo krijg je erbij cadeau. Wil je echt ver gaan? Denk dan aan toepassing van bijvoorbeeld andere nokkenassen, een andere krukas en gesmede zuigers. Het optimaliseren van de cilinderkop is dan weer goed voor ongeveer 60 pk extra vermogen.

Houd er wel rekening mee dat die onderdelen vrij prijzig zijn. Je moet bovendien veel kennis hebben van techniek om deze onderdelen goed te monteren. Laten doen kan ook, maar dat is logischerwijs wel weer wat duurder. Je merkt het al: er zijn talloze manieren om de hardware van een motor een upgrade te geven om zo meer vermogen en koppel te realiseren.

Softwarematige motortuning (chiptuning)

Een andere manier om de prestaties van een motor te verbeteren is via chiptuning. Oftewel: softwarematige motortuning. Een moderne auto maakt gebruik van een zogeheten Electronic Control Unit, kortweg ECU. Dit wordt ook wel het motormanagementsysteem genoemd. De fabrikant schrijft hier software op die de motor aanstuurt. Uiteraard speelt de fabrikant ook bij dit onderdeel op ‘safe’ met het oog op duurzaamheid en milieu.

De software bepaalt onder meer de hoeveelheid ingespoten brandstof, de ontsteking en de turbodruk. Door toepassing van andere motorsoftware kan het motorvermogen worden verhoogd. Daarbij verbeteren de prestaties van de motor zonder nadelige gevolgen voor de krachtbron. Hoewel: je garantie op de motor kan – mocht de auto nog in de fabrieksgarantie zitten – wel een dingetje worden mocht je motor binnen de garantieperiode in de soep lopen. De merkdealer zal constateren dat de software niet fabrieksorigineel is. Zeg maar dag tegen je garantie. Denk hier dus goed over na.

All Engine tuning

Powerboxtuning

Naast de traditionele motortuning door middel van een chip is de zogenaamde powerboxtuning in opkomst. Door de methode van powerboxtuning worden de geleverde waarden aan de ECU kunstmatig verlaagd. Daardoor zal de ECU de output corrigeren naar de gewenste waarden. Het gevolg is dat de motor meer vermogen zal leveren. De methode is ook populair omdat moderne auto’s het gebruik van chiptuning registreren. En in die gevallen komt de auto niet meer in aanmerking voor fabrieksgarantie.

On-board diagnostic (OBD)

Een derde vorm van elektronische tuning gebeurt via on-board diagnostic. Bij deze OBD wordt het softwareprogramma veranderd door middel van het uitlezen van het motormanagementsysteem. Door bepaalde waarden softwarematig te veranderen zal de motor anders gaan reageren op input van je gaspedaal. In tegenstelling tot chiptuning van de motor is het niet nodig om een nieuwe chip te plaatsen. Je overschrijft in feite de fabriekssoftware. Deze vorm van motortuning wordt ook op grote schaal toegepast, onder meer bij diesels of sportievere modellen.

Motortuning van een elektromotor

Een elektromotor voorzien van motortuning? Dat is onbegonnen werk. Een elektromotor is een geheel waarbij het vervangen van bepaalde componenten haast onmogelijk is. Je moet een elektromotor dus accepteren zoals die is. Nu is het tunen van een elektromotor ook totaal overbodig. Een eigenschap van een elektromotor is namelijk een hoog vermogen en vooral instant koppel. Direct vanaf stilstand is het maximale koppel beschikbaar. Motortuning is dus vooral iets wat leeft onder eigenaren van een auto met een diesel- of benzinemotor.

Motortuning: alleen voor betere prestaties?

Motortuning wordt niet alleen toegepast voor betere prestaties van bijvoorbeeld een sportauto. Ook voor gewone familie-auto’s is motortuning interessant. Dankzij een hoger vermogen en vooral meer koppel is het trekken van een caravan, paardentrailer of aanhangwagen bijvoorbeeld stukken eenvoudiger. De motor hoeft minder hard te werken waardoor jij soepeler van A naar B kunt rijden.

Goede adressen

Laat niet iedereen ‘sjoemelen’ met de software van je auto. Dit is namelijk een complex stukje techniek waarin je geen fouten mag maken. Laat een eventuele softwarematige upgrade van je motor dus uitvoeren op een goed adres waar mensen ervaring hebben met dergelijke praktijken. Je zit namelijk niet te wachten op motorstoringen en brandende lampjes in je instrumentarium. Laat zowel hardware als software altijd installeren door een professioneel bedrijf. En nog belangrijker: bezuinig nooit op kwaliteit. Je kunt beter investeren in een degelijk product, dan dat je maar heel kort kunt genieten van extra pk’s en meer koppel. Je doet het waarschijnlijk om jaren te kunnen genieten van extra prestaties.

FAQ

Tuning kan heel duur zijn, maar dat hoeft. Toch is het altijd beter om je centen te investeren in een motortunings product van hogere kwaliteit. Het zou zonde zijn als het product na een aantal maanden al kapot is of juist niet voldoet aan de verwachtingen. Maak afgewogen keuzes.

Met uitzondering van elektromotoren is motortuning geschikt voor alle motoren, dus ook benzinemotoren en dieselmotoren. Een LPG-motor vormt dan weer een uitzondering. Hier lijkt vooral chiptuning een oplossing om de prestaties van een motor te verbeteren.

Deel artikel

Alle artikelen

Airbag

Veiligheidsvoorzieningen in auto's

Advies · Autotechnologie
ADV155 - AutoScout24 adviespagina - rijassistentiesysteem foto1

Rijassistentiesysteem: welke zijn er?

Advies · Autotechnologie
Zelfrijdende auto 134

Alles wat je moet weten over zelfrijdende auto’s

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer