Het nieuwe bandenlabel
Sinds 1 mei 2021 wordt binnen de Europese Unie het nieuwe bandenlabel gehanteerd, met als doel consumenten van cruciale informatie over bandenprestaties te voorzien. Dit label is ontworpen om meer transparantie te bieden en consumenten te helpen weloverwogen beslissingen te nemen bij de aanschaf van nieuwe banden.
Het nieuwe label vervangt het vorige label dat sinds november 2012 verplicht was voor banden in Europa. Vanaf 1 mei 2021 geldt dit nieuwe label ook voor busjes en grote vrachtwagens. Het Europese bandenlabel is ontwikkeld om automobilisten aan te moedigen te kiezen voor banden die veiliger zijn, zuiniger rijden en minder geluid produceren. Het bandenlabel kom je op verschillende plekken tegen:
In de winkel: Wanneer je nieuwe banden aanschaft, dienen ze te worden vergezeld van het bandenlabel, zodat je in de winkel al de prestaties kunt beoordelen voordat je tot koop overgaat.
Online: Bij online aankopen van banden moet het bandenlabel bij de productinformatie staan.
Op de band zelf: Het bandenlabel kan ook direct op de zijkant van de band worden gevonden, meestal in de buurt van de velgbeschermingsrand. Hier vind je informatie over de band, zoals de maat en andere specificaties.
In de handleiding van je auto: sommige autofabrikanten nemen informatie over bandenlabels op in de handleiding van de auto. Hier kun je nuttige informatie vinden over welke banden geschikt zijn voor jouw voertuig.
Schaal A t/m E
Het bandenlabel geeft ook duidelijk aan hoe effectief banden zijn als het gaat om grip op natte wegen. De grip van banden op een nat wegdek wordt beoordeeld op een schaal van A tot en met E. Banden die in de A-klasse vallen, bieden de hoogste mate van grip onder slechte omstandigheden. Banden met een E-label zijn het minst aan te raden. In noodgevallen kunnen kwalitatief **hoogwaardige banden namelijk een groot verschil maken. Ter illustratie: een voertuig dat met een snelheid van 80 kilometer per uur rijdt en plotseling moet stoppen, heeft met inferieure banden een extra remafstand van 18 meter.
Zomer- of winterbanden
In tegenstelling tot het vorige bandenlabel, houdt het nieuwe bandenlabel rekening met de categorieën zomer- en winterbanden. Het nieuwe label biedt ook gedetailleerde informatie over de grip van banden die specifiek zijn ontworpen voor rijden in winterse omstandigheden, zoals sneeuw of ijs. Deze informatie wordt visueel weergegeven door middel van een symbool in de vorm van een sneeuwvlokje of ijskristal.
Geluidsniveau
Het Europese bandenlabel geeft ook informatie over het geluid dat de banden produceren tijdens het rijden op de weg. Dan gaat het met name over het geluid dat anderen horen wanneer de auto voorbijrijdt.
Een band met een laag extern afrolgeluid betekent niet noodzakelijk dat het stiller is binnenin de auto, maar het vermindert wel het geluid dat naar buiten wordt uitgestraald. Het geluidsniveau wordt ingedeeld in klassen van A tot en met C. Klasse A produceert minstens 3 decibel (dB) minder geluid dan de wettelijke limiet.
Efficiënte banden
Het nieuwe bandenlabel geeft aan hoe efficiënt banden zijn in het besparen van brandstof. Dit is van belang omdat niet alleen de motor en jouw rijstijl invloed hebben op het brandstofverbruik, maar ook de banden. Hoogwaardige banden kunnen het brandstofverbruik tot wel 7,5% verminderen. Dit resulteert niet alleen in kostenbesparingen voor jou, maar draagt ook bij aan een vermindering van schadelijke emissies in de atmosfeer, wat zowel jouw portemonnee als het milieu ten goede komt.
Het bandenlabel hanteert een schaal van A tot en met E, waarbij A staat voor de meest brandstofbesparende banden en E voor de minst zuinige. Banden die in de A- of B-klasse vallen, zijn het efficiëntst in het besparen van brandstof.
Naast het gebruik van brandstofzuinige banden is het ook essentieel dat banden te allen tijde de juiste luchtdruk hebben. We raden aan om de bandenspanning elke twee maanden te controleren en als het nodig is lucht bij te doen. Zo rijd je veiliger, zuiniger, schoner en stiller.
Wat zijn brandstofbesparende banden?
Energiezuinige banden – of brandstofbesparende banden – zijn ontwikkeld met als doel het verminderen van de rolweerstand. Een lagere rolweerstand betekent dat er minder energie nodig is om de banden te laten bewegen en dat resulteert weer in minder brandstofverbruik en lagere emissies van broeikasgassen.
Om deze rolweerstand te verminderen, maken energiezuinige banden gebruik van geavanceerde materialen en constructietechnieken. Bijvoorbeeld:
Speciale rubbersamenstellingen: fabrikanten gebruiken innovatieve rubbermengsels die minder energie nodig hebben om te vervormen tijdens het rollen, wat de rolweerstand vermindert.
Geoptimaliseerd loopvlakontwerp: het loopvlakontwerp van energiezuinige banden is vaak geoptimaliseerd om een soepele en gelijkmatige rolbeweging te bevorderen, waardoor de energie-efficiëntie wordt verbeterd.
Structurele verbeteringen: banden kunnen worden versterkt met materialen zoals silica of speciale vezels om de stijfheid te vergroten en de vervorming te verminderen, wat de rolweerstand verder vermindert.
Het gebruik van energiezuinige banden kan leiden tot aanzienlijke brandstofbesparingen over de levensduur van de banden, afhankelijk van factoren zoals het rijgedrag van de bestuurder, het type voertuig en de rijomstandigheden. Bovendien kunnen ze bijdragen aan een verlenging van de levensduur van de banden en een betere grip op de weg, wat de veiligheid en de algehele rijervaring ten goede komt.