Hoe werkt een handrem?
Een handrem, ook wel parkeerrem genoemd, is een mechanisch systeem dat wordt gebruikt om een geparkeerde auto op zijn plaats te houden. De werking van een handrem kan variëren afhankelijk van het type auto, maar over het algemeen zijn er enkele gemeenschappelijke elementen:
- De handremhendel bevindt zich meestal tussen de voorstoelen van de auto, in de buurt van de middenconsole. Deze hendel is verbonden met de handremkabels en het mechanisme dat de achterremmen bedient.
- De handremkabels zijn staalkabels die van de handremhendel naar de achterremmen lopen. Wanneer je aan de handremhendel trekt, worden deze kabels strakker getrokken, wat resulteert in een mechanische kracht die de remmen activeert.
- Afhankelijk van het type remmen op de achterwielen van de auto kunnen er remklauwen of trommelsgebruikt worden. De handremkabels zijn verbonden met deze remklauwen of trommels.
- Mechanisme: zodra je de handremhendel aantrekt, trek je hiermee de handremkabels aan. Dit zorgt ervoor dat de remklauwen (bij schijfremmen) of de remsegmenten (bij trommelremmen) tegen de remschijven of de trommels worden gedrukt.
- Vrijgeven van de handrem: om de handrem los te laten, moet je de handremhendel terugduwen naar de oorspronkelijke positie. Hierdoor worden de handremkabels ontspannen en wordt de druk op de remklauwen of trommels verminderd, waardoor de remkracht wordt opgeheven.
Verschillende soorten handrem
Een traditionele handrem is mechanisch en wordt bediend door een handremhendel, kabels en remklauwen. Bij moderne auto’s zie je tegenwoordig in toenemende mate geen mechanische, maar een elektronische handrem. Die verschilt op enkele onderdelen:
- Werkingsmechanisme: een elektronische handrem maakt gebruik van elektronische componenten zoals motoren en sensoren om de remmen te bedienen. Wanneer je de elektronische handrem activeert, worden de remmen elektronisch aangestuurd via motoren die druk uitoefenen op de remklauwen.
- Bediening: een elektronische handrem wordt meestal geactiveerd door een knop in te drukken of aan een schakelaar te trekken. Het ontgrendelen gebeurt op dezelfde manier.
- Functies: elektronische handremmen kunnen soms extra functies bieden, zoals automatisch aantrekken bij het parkeren en automatisch loslaten bij het wegrijden. Ze zijn vaak geïntegreerd met andere elektronische systemen in de auto.
- Voordelen: elektronische handremmen vergen minder ruimte in het interieur, omdat ze geen fysieke handremhendel nodig hebben. Ze kunnen ook meer geavanceerde functies en integratie met andere veiligheidssystemen bieden.
Auto en winterweer
Wanneer het ’s winters koud wordt, is het belangrijk om extra aandacht aan je auto te geven. De winter is altijd een relatief zware periode voor je auto. Besteed wat extra aandacht aan essentiële elementen en regel (indien nodig) extra onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan een goede wasbeurt om zout, zand en vuil te verwijderen, het invetten van (deur)rubbers of het tijdig bijvullen van de ruitensproeiervloeistof.
Wat kun je zelf doen?
Om te voorkomen dat je handrem vastvriest, moet je bij strenge vorst eigenlijk de auto niet op de handrem zetten. Even niet gebruiken dus. Om je auto op de plaats te houden is het inschakelen van een versnelling vaak voldoende om het voertuig te blokkeren. Rij je in een auto met een automatische versnellingsbak? Zet die dan gewoon in stand P.
Heb je een auto met een elektrische handrem die automatisch wordt geactiveerd zodra de auto stilstaat? Dan hoef je verder ook niets te doen. Deze systemen hebben meestal veel minder last van vastzittende componenten. Ook zijn elektronische handremsystemen meestal op relatief moderne auto’s gemonteerd, die (ook ’s winters) weinig gebreken of eigenaardigheden vertonen.
Vastgevroren handrem?
Heb je onverhoopt toch last van een vastgevroren handrem op je auto? Dan zijn er een paar stappen en voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om dit probleem op te lossen en in de toekomst te voorkomen:
- Veiligheid voorop: zorg ervoor dat je auto zich op een veilige plek bevindt, bij voorkeur van de weg en op een vlakke ondergrond. Schakel de motor uit en zet de versnelling in de neutraalstand (of in het geval van een automaat, in de parkeerstand).
- Ontdooien: als de handrem vastgevroren is, kan dit worden veroorzaakt door vocht dat in de kabels of mechanismen is binnengedrongen en is bevroren. Je kunt proberen het te ontdooien door de auto op te warmen. Dit kan worden gedaan door de motor te laten draaien en de auto te laten opwarmen, bijvoorbeeld met behulp van een kachel of ventilatiesysteem. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is om ophoping van schadelijke dampen te voorkomen.
- Zachte beweging: probeer voorzichtig de handremhendel op en neer te bewegen om te zien of je enige beweging kunt krijgen. Doe dit langzaam en voorzichtig om schade aan de handremmechanismen te voorkomen.
- Zout of antivries: als je van plan bent om je auto buiten te laten staan in koude omstandigheden, kun je overwegen om voor het parkeren zout of een commerciële antivries op de handremkabels en -mechanismen aan te brengen. Dit kan helpen voorkomen dat vocht bevriest en de handrem vastzet.
- Onderhoud: regelmatig onderhoud is cruciaal om dergelijke problemen te voorkomen. De handremkabels en -mechanismen worden dan regelmatig volgens onderhoudsvoorschriften gesmeerd. Dit houdt ze soepel en minder vatbaar voor vastvriezen.
- Parkeer in versnelling (handgeschakelde auto) / Parkeerstand (automatische auto): als je in een gebied met strenge vorst woont, kun je ervoor kiezen om je auto in versnelling te zetten (voor handgeschakelde auto's) of in de parkeerstand (voor automatische auto's) te laten staan in plaats van de handrem te gebruiken. Dit vermindert de kans op vastvriezen van de handrem.
- Parkeer binnen: beschik je over een garage? Zet de auto dan zo veel mogelijk binnen. Wanneer het buiten vriest, is de temperatuur in de garage waarschijnlijk gunstiger en zal de auto minder snel last hebben van de vrieskou.
- Raadpleeg een professional: als je handrem echt vastzit en je niet in staat bent om deze te ontgrendelen, is het verstandig om een professionele monteur of de Wegenwacht te raadplegen om schade aan de handrem of andere componenten te voorkomen. Ga in elk geval niet rijden.
Onthoud dat voorzichtigheid en geduld belangrijk zijn bij het omgaan met een vastgevroren handrem. Probeer geen plotselinge kracht of geweld uit te oefenen, omdat dit schade kan veroorzaken. Als je twijfelt, is het altijd het beste om professionele hulp in te schakelen.