H7 lamp uitgelegd
Een H7 autolamp is een halogeenlamp met één gloeidraad. Dat betekent dat hij maar één functie heeft: dimlicht óf grootlicht. Dit in tegenstelling tot een H4 lamp, die twee gloeidraden heeft en beide functies combineert. De H7 lamp is de standaard voor veel moderne auto's vanwege de helderdere en efficiëntere lichtopbrengst ten opzichte van de ouderwetse H4.
H7 of H4: welke lamp heb je nodig?
Twijfel je of je een H4 of H7 lamp nodig hebt? Kijk dan naar je kenteken of check het instructieboekje van je auto. Bij sommige webshops kun je simpelweg je kenteken invoeren om te zien welke lamp je nodig hebt.
H4 lamp: twee gloeidraden, geschikt voor auto's met een enkele koplampunit die zowel dimlicht als grootlicht combineert.
H7 lamp: één gloeidraad, gebruikt in auto's met aparte units voor dimlicht en grootlicht.
Overstap naar H7 LED-lamp
De klassieke H7 autolampen zijn halogeenlampen. Maar steeds meer autobezitters stappen over op H7 LED lampen. Waarom? LED-lampen verbruiken minder energie, gaan langer mee en geven een helderder licht. Toch zijn er een paar aandachtspunten:
Keuring en regelgeving: niet elke LED-lamp is officieel toegestaan als vervanging voor halogeen. Check of de lamp een E-keurmerk heeft.
Lichtbeeld: LED-lampen kunnen een ander lichtbeeld geven dan halogeen, wat verblinding kan veroorzaken.
Welke soorten autolampen zijn er?
Naast de H7 autolamp zijn er nog heel wat andere lampen in en om de auto te vinden. Een kort overzicht:
H1: enkelvoudige lamp voor grootlicht of mistlampen.
H3: vaak gebruikt in mistlampen.
H4: dubbele gloeidraad, dus dimlicht en grootlicht in één.
H7: enkelvoudige lamp, vooral voor dimlicht of grootlicht.
H11, HB3, HB4: worden in sommige auto's gebruikt voor mistlampen of grootlicht.
Xenon (D1S, D2S, D3S, D4S, etc.): gasontladingslampen met een feller en witter licht.
LED: komt steeds vaker voor als standaardverlichting in moderne auto's.
LED Matrix koplamp
Extra uitleg verdient de LED Matrix koplamp: een LED Matrix koplamp is een geavanceerde vorm van autoverlichting die gebruikmaakt van meerdere individueel aangestuurde LED’s om het lichtpatroon dynamisch aan te passen. Dit systeem zorgt ervoor dat je altijd met grootlicht kunt rijden zonder tegenliggers of voorliggers te verblinden. Bij een LED Matrix koplamp bestaat de lichtbundel uit meerdere kleine LED-segmenten die onafhankelijk van elkaar kunnen schakelen of dimmen. Een camera aan de voorkant van de auto detecteert andere weggebruikers en past het lichtpatroon automatisch aan. Je kunt constant met grootlicht rijden zonder iemand te verblinden. De lichtbundel kan ook meebewegen met de stuurbewegingen. Bovendien past de verlichting zich real-time aan op basis van camera-informatie. LED Matrix koplampen zijn complexer en kosten meer dan traditionele halogeen- of xenonverlichting.
En OLED dan?
OLED staat voor Organic Light Emitting Diode en is een nog slimmere verlichtingstechnologie die steeds vaker in auto's wordt gebruikt, vooral in achterlichten. In tegenstelling tot traditionele LED’s, die puntvormig licht uitstralen, kunnen OLED-panelen gelijkmatig licht afgeven over een groter oppervlak. Dit zorgt voor unieke designmogelijkheden en betere zichtbaarheid. Bij OLED-technologie bestaat de lichtbron uit dunne lagen organisch materiaal die oplichten zodra er stroom doorheen gaat. Omdat OLED’s geen reflector of extra diffusor nodig hebben, kunnen ze extreem dun en flexibel worden gemaakt. Dat lees je goed: OLED-panelen kunnen buigen, wat nieuwe designmogelijkheden biedt voor achterlichten. OLED-panelen zijn niet alleen duurder, maar ook gevoeliger voor slijtage. Omdat OLED’s minder fel zijn dan LED’s, worden ze nog niet gebruikt voor koplampen. Maar een mooi stukje autotechnologie is het wel.
H7 lamp vervangen?
Goed nieuws: een autolamp H7 vervangen is meestal niet zo moeilijk. Volg deze stappen:
Zet de motor en verlichting uit: veiligheid eerst.
Open de motorkap en zoek de achterkant van de koplampunit.
Draai of klik de afdekdop los: sommige auto's hebben een rubberen of plastic beschermkap.
Trek de oude lamp eruit: meestal zit deze met een klem vast.
Plaats de nieuwe lamp: zorg dat je het glas van de lamp niet met je vingers aanraakt.
Zet alles weer terug op zijn plek en test de verlichting.
H7 lamp vervangen of kiezen voor LED?
Als je H7 lampen kapot zijn, kun je ze gewoon vervangen door nieuwe halogeenlampen. Maar als je een helderder en moderner licht wilt, is H7 LED een optie. Houd er wel rekening mee dat niet alle LED-lampen plug-and-play zijn en soms extra aanpassingen vereisen.