Wat is emissieklasse?
De emissieklasse van een auto geeft aan hoeveel schadelijke stoffen het voertuig uitstoot. Dit wordt bepaald aan de hand van de Euro-normen. Dat is een Europese regelgeving waarmee sinds 1992 de uitstoot van voertuigen steeds strenger wordt beperkt. Dat begon met de Euro 1-norm, gevolgd door Euro 2, enzovoort. Dus hoe hoger de euro-uitstootklasse, hoe schoner de auto.
Elke emissieklasse stelt limieten aan de uitstoot van stikstofoxiden (NOx), koolstofmonoxide (CO), fijnstof (PM) en koolwaterstoffen (HC). Diesels en benzineauto’s worden apart beoordeeld, omdat dieselmotoren vaak meer NOx en fijnstof uitstoten dan benzinemotoren. De emissieklasse gaat alleen om de uitstoot van de motor, dus elektrische auto’s vallen hierbuiten. Bij de toekomstige Euro 7-norm, waarvan de invoering is uitgesteld tot 2030, wordt echter ook gekeken naar andere vormen van uitstoot en dan krijgen ook elektrische auto’s ermee te maken. De Euro emissieklassen gelden voor alle voertuigen, maar de specifieke eisen zijn voor personenauto’s, motorfietsen en vrachtwagens net even anders.
Waarom wil je de emissieklasse weten?
Vroeger was het niet echt van belang om te weten welke emissieklasse je auto heeft. Nu steeds meer steden milieuzones invoeren, waardoor voertuigen met bepaalde emissieklassen niet meer bepaalde stadsdelen in mogen, is het toch erg handig om te weten welke emissieklasse jouw auto heeft.
Hoe check je de emissieklasse van je auto?
Als je wilt weten welke emissieklasse jouw auto heeft, dan kan je dat op verschillende manieren controleren:
- Via het kenteken – Op de website van de RDW kun je je kenteken invoeren, waarna je diverse gegevens krijgt over jouw auto. Bij de technische gegevens staat ook de emissieklasse vermeld.
- In het kentekenbewijs – In de voertuigpapieren staat ook de emissieklasse vermeld.
- Via de handleiding of fabrikant – Tot slot kan je ook in de handleiding en/of het instructieboekje van jouw auto de emissieklasse terugvinden.
Overzicht van emissieklassen: van D2 tot Euro 6
De eerste uitstootnormen stammen uit de jaren ’80. Dat zijn de D1- en D2-normen. Hoewel dit een eerste stap was om de emissie van personenauto’s te beperken, was dit nog geen emissienorm die in heel Europa werd gehanteerd. Vanaf 1992 werden de Euronormen geïntroduceerd als officiële Europese standaard. Sindsdien zijn de eisen steeds strenger geworden, met als doel de luchtkwaliteit te verbeteren en de impact van voertuigemissies op het milieu te verminderen.
D2 en Euro 1 & 2 (1992 – 1996)
De eerste Europese emissienorm, Euro 1, werd in 1992 ingevoerd en had als doel de uitstoot van koolstofmonoxide (CO), koolwaterstoffen (HC) en stikstofoxiden (NOx) te beperken. Voor het eerst moesten nieuwe auto's worden uitgerust met een katalysator en een elektronisch geregelde brandstofinjectie, wat hielp om de uitstoot van schadelijke gassen te verlagen. Euro 1 stelde nog geen beperkingen op gebied van fijnstof.
In 1996 volgde Euro 2, die de limieten voor CO en HC/NOx verder aanscherpte. De normen dwongen fabrikanten om efficiëntere motormanagementsystemen te ontwikkelen en verbeterde katalysatoren toe te passen. Desondanks hadden auto’s in deze periode nog geen roetfilters, waardoor de uitstoot van fijnstof (PM), vooral bij diesels, nog steeds relatief hoog bleef.
Euro 3 (2000 – 2005)
Met de invoering van Euro 3 in 2000 werden de normen strenger, vooral op het gebied van NOx-emissie. Dit was de eerste Euronorm die aparte NOx-limieten instelde voor benzine- en dieselmotoren. Een belangrijke verandering was de introductie van EGR (Exhaust Gas Recirculation) in dieselmotoren. Dit systeem verlaagt de verbrandingstemperatuur en vermindert zo de vorming van stikstofoxiden. Daarnaast begon men te experimenteren met deeltjes- of roetfilters, maar deze waren nog niet verplicht.
Euro 4 (2005 – 2011)
De Euro 4-norm, die in 2005 van kracht werd, scherpte de limieten voor NOx en fijnstof nog veel verder aan. Dit betekende dat autofabrikanten de eerste generatie roetfilters op dieselmodellen begonnen toe te passen. Voor benzinemotoren betekende Euro 4 vooral een verbetering in de efficiëntie van katalysatoren, die nu beter in staat waren om schadelijke emissies te reduceren. Ondanks deze vooruitgang bleef de uitstoot van NOx bij dieselvoertuigen relatief hoog.
Euro 5 en emissieklasse 5 diesel (2011 – 2015)
Met de invoering van Euro 5 in 2011 werden roetfilters verplicht voor dieselauto’s. Dit zorgde voor een drastische verlaging van de fijnstofuitstoot. Voor benzinemotoren werden er weinig aanpassingen gedaan. Een ander belangrijk verschil met Euro 4 was dat er voor het eerst een duidelijk onderscheid werd gemaakt tussen benzine- en dieselmotoren in de regelgeving. Naast roetfilters begonnen autofabrikanten selectieve katalytische reductie (SCR) en dieselpartikelfilters (DPF) toe te passen, wat hielp om de uitstoot van schadelijke stoffen verder te verlagen.
Euro 6 (2015 – heden)
De huidige emissienorm, Euro 6, werd in 2015 geïntroduceerd en legt de strengste limieten tot nu toe op voor NOx, fijnstof en koolwaterstoffen. De grootste veranderingen ten opzichte van Euro 5 waren sterk verlaagde NOx-limieten voor dieselauto’s, extra fijnstofbeperkingen voor benzinemotoren en striktere real-world testing (RDE – Real Driving Emissions). Metingen moeten nu niet alleen in het laboratorium, maar ook op de weg kloppen.
Een cruciale verandering bij Euro 6 was de verplichting van AdBlue-injectie bij dieselmotoren. AdBlue is een ureumoplossing die in de uitlaatgassen wordt geïnjecteerd om NOx te reduceren via selectieve katalytische reductie (SCR). Dit systeem wordt nu standaard toegepast bij moderne dieselvoertuigen. Daarnaast werden er binnen Euro 6 verschillende subcategorieën ingevoerd, zoals Euro 6d-TEMP en Euro 6d, die nog strengere real-world emissietesten vereisen.
Emissieklassen en milieuzones
Steeds meer steden in Nederland en in andere Europese landen voeren milieuzones in. Dat betekent dat voertuigen met een te lage emissieklasse (en dus een hogere uitstoot) niet meer in de betreffende stadsdelen mogen komen. In Nederland gelden twee soorten milieuzones voor personenauto’s. Afhankelijk van welke soort de gemeente heeft ingevoerd, mag je die steden alleen nog in met minimaal emissieklasse Euro 4 of Euro 5.
Ook buiten Nederland heb je steeds vaker te maken met milieuzones, vooral in populaire vakantielanden zoals Duitsland en Frankrijk. In die landen heb je ook speciale stickers nodig die aangeven aan welke emissienorm jouw auto voldoet. In Nederland wordt dat gecontroleerd op basis van het kenteken. Kortom, wil je een stad in Nederland of daarbuiten bezoeken, dan is het goed om je vooraf te verdiepen in de eventuele milieuzones die daar gelden.
Wat betekent de emissieklasse voor de wegenbelasting?
In Nederland is de emissieklasse in principe niet van invloed op de wegenbelasting. Die is vooral gebaseerd op basis van het gewicht van de auto. Wel kan op basis van de brandstofsoort een extra toeslag gelden. De hoogste toeslag geldt voor diesels zonder roetfilter. Deze toeslag is echter gebaseerd op de daadwerkelijke uitstoot en niet op de Euro emissieklasse.
De toekomst van emissieklassen
In de toekomst zullen emissieklassen verder worden aangescherpt. De nieuwe norm Euro 7 is al in ontwikkeling en zal naar verwachting in 2030 worden ingevoerd. Dit betekent nog strengere regels voor alle brandstofauto’s, maar voor het eerst krijgen ook elektrische auto’s met de Euro-normen te maken. Vanaf Euro 7 wordt namelijk ook gekeken naar fijnstofemissie door rem- en bandenslijtage.