Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Alles wat je moet weten over Apple CarPlay en Android Auto

Apple CarPlay en Android Auto zijn technologieën die het gebruik van je smartphone in de auto vereenvoudigen en veiliger maken. Met deze systemen kun je eenvoudig je favoriete apps gebruiken, navigeren, muziek afspelen en handsfree bellen. Lees hier alles over Apple CarPlay en Android Auto.

Wat zijn Apple CarPlay en Android Auto?

Apple CarPlay en Android Auto maken het mogelijk om je smartphone veilig te gebruiken tijdens het rijden, door die te verbinden met het infotainmentsysteem van je auto. Bij oudere modellen gaat dat nog via de kabel, maar bij veruit de meeste auto’s die Apple CarPlay en Android Auto ondersteuning bieden gaat dit draadloos. Dat biedt veel gemak: de smartphone kan gewoon in je zak of tas blijven, terwijl je wel de functies ervan gebruikt. Hoe werkt dit precies?

Hoe werkt draadloze Apple CarPlay?

Apple CarPlay verbindt je iPhone draadloos met het infotainmentsysteem van je auto. Dat kan via wifi en Bluetooth. Het instellen van draadloze Apple CarPlay gaat via de volgende stappen:

  • Controleer de compatibiliteit: zorg ervoor dat zowel je auto als je iPhone draadloze Apple CarPlay ondersteunt. Of dat zo is kun je controleren aan de hand van het typenummer van je iPhone. Op de optielijst en/of in het infotainmentsysteem van je auto zie of jouw auto het eveneens ondersteunt.
  • Koppel je iPhone: als auto en smartphone inderdaad geschikt zijn, ga je naar de Bluetooth-instellingen op je iPhone en selecteer je jouw auto. Volg de instructies op het display van de auto en/of iPhone om verbinding te maken.
  • Activeer Apple CarPlay: zodra je iPhone is verbonden via Bluetooth, word je gevraagd om Apple CarPlay te activeren. Accepteer dit verzoek.
  • Gebruik Apple CarPlay: je kunt nu alle functies van Apple CarPlay draadloos gebruiken, zoals navigatie, muziek en berichten.

apple-carplay (2)

Hoe werkt draadloze Android Auto?

Net als Apple CarPlay maakt Android Auto gebruik van wifi en Bluetooth om je smartphone draadloos te verbinden met het infotainmentsysteem van je auto. Het instellen van draadloze Android Auto gaat via de volgende stappen

  • Controleer de compatibiliteit: zorg ervoor dat zowel je auto als je iPhone draadloze Android Auto ondersteunt. Of dat zo is kun je controleren aan de hand van het typenummer van je iPhone. Op de optielijst en/of in het infotainmentsysteem van je auto zie of jouw auto het eveneens ondersteunt.
  • Download de app: installeer de Android Auto-app op je smartphone als je deze nog niet hebt.
  • Koppel je telefoon: ga naar de Bluetooth-instellingen op je telefoon en maak verbinding met je auto.
  • Activeer Android Auto: open de Android Auto-app en volg de instructies om de draadloze verbinding te voltooien.
  • Gebruik Android Auto: je kunt nu draadloos navigeren, muziek afspelen en communiceren via Android Auto.

AS24 Android banner

Apple CarPlay en Android Auto inbouwen: kan dat en hoe werkt dat?

Heeft jouw auto geen Apple CarPlay of Android Auto maar zou je dat wel graag willen? In sommige gevallen is het mogelijk om dit systeem achteraf in te bouwen of te installeren. Het kan zijn dat jouw auto optioneel leverbaar was met een van deze systemen, maar dat het niet is besteld. In dat geval is het achteraf installeren waarschijnlijk relatief eenvoudig. Het kan ook zijn dat jouw auto een wat ouder model is dat werd geleverd zonder infotainmentsysteem. In dat geval is achteraf inbouwen niet mogelijk. Soms is wel een aftermarket systeem beschikbaar dat alsnog met jouw auto kan communiceren. Wil je zeker weten of jouw auto geschikt is? Raadpleeg dan je dealer. Laat het systeem ook altijd inbouwen door een professional, om ervoor te zorgen dat alles correct werkt en goed is geïntegreerd met je auto. De exacte manier van installatie verschilt per auto en systeem, maar in grote lijnen komt het hierop neer:

  • Kies een systeem: selecteer een geschikt aftermarket systeem dat compatibel is met je auto.
  • Verzamel gereedschap: ga je het toch zelf inbouwen? Zorg er dan voor dat je het juiste gereedschap hebt voor de installatie, zoals schroevendraaiers, paneelverwijderaars en kabels.
  • Verwijder het oude systeem: verwijder voorzichtig het bestaande infotainmentsysteem uit je auto. Hoe dit precies moet, verschilt per auto. Kijk in het instructieboekje. Of laat het doen door een professional, zoals jouw merkdealer.
  • Installeer het nieuwe systeem: volg de instructies van de fabrikant om het nieuwe Apple CarPlay- of Android Auto-systeem te installeren en aan te sluiten.
  • Test het systeem: Controleer of alles correct werkt en of Apple CarPlay of Android Auto goed functioneert.

In grote lijnen is er geen verschil tussen het achteraf inbouwen of installeren van Apple CarPlay of Android Auto. De verschillen zitten hem vooral tussen de verschillende aftermarket systemen en de verschillende auto’s waarbij je het inbouwt.

Tips

Nog enkele aanvullende tips:

  • Update je smartphone: zorg ervoor dat je smartphone is bijgewerkt naar de nieuwste software. Dat zorgt voor een optimale verbinding tussen smartphone en auto en voor een optimale werking van de verschillende functies.
  • Personaliseren: wanneer alles is geïnstalleerd en goed werkt, zijn er vaak nog allerlei personalisatiemogelijkheden. Vaak kun je de interface zo inrichten dat de door jou veelgebruikte functies bijvoorbeeld altijd op het home-scherm staan.
  • Gebruik de spraakassistent: als je telefoon met je auto is verbonden, kun je je smartphone-functies bedienen via het centrale touchscreen van je auto en/of via de knoppen op het stuurwiel. Je kunt echter ook de spraakassistent gebruiken, zoals Siri of Alexa. Dan kunnen je handen altijd aan het stuur blijven en word je tijdens het autorijden zo min mogelijk afgeleid.

Welke apps zijn er?

Als jouw smartphone en auto geschikt zijn voor Apple CarPlay en Android Auto, dan heb je via je auto toegang tot talrijke smartphone apps. Dit zijn grotendeels dezelfde apps als je doorgaans al op je smartphone hebt gedownload. Je kunt bijvoorbeeld muziek luisteren via Spotify of YouTube Music, berichten sturen via WhatsApp of Telegram. Een handige aanvulling in de auto is natuurlijk Google Maps of Waze. Zo beschik je altijd over de nieuwste navigatiekaarten en eventuele actuele verkeersmeldingen.

Als de app op je smartphone geschikt is voor gebruik in de auto (een YouTube-video kijken kan bijvoorbeeld niet, want dat is natuurlijk gevaarlijk tijdens het rijden), dan verschijnt die app op het centrale touchscreen van jouw auto. Wil je in de auto een app gebruiken die nog niet op je smartphone zit, dan kun je die app gewoon downloaden zoals je alle andere smartphone-apps hebt gedownload. De eerstvolgende keer dat je weer in de auto stapt, is de app ook via je auto beschikbaar.

Veelgestelde vragen

Je hebt een auto nodig die Apple CarPlay en/of Android Auto ondersteunt en een smartphone die dat ook kan. De meeste moderne smartphones zijn hiervoor geschikt en de meeste nieuwe auto’s ook. Wel kan het systeem optioneel zijn voor de auto, dus controleer of jouw auto het ook heeft.

Ja, als je auto draadloze Apple CarPlay of draadloze Android Auto ondersteunt, kun je je smartphone via wifi en Bluetooth verbinden zonder een kabel te gebruiken.

Niet alle apps zijn beschikbaar, maar de meeste populaire navigatie-, muziek- en communicatie-apps zijn compatibel met beide systemen. Sommige apps zijn niet beschikbaar in de auto vanwege de veiligheid. Zo kun je tijdens het rijden geen video’s kijken.

Deel artikel

Alle artikelen

Airbag

Veiligheidsvoorzieningen in auto's

Advies · Autotechnologie
ADV155 - AutoScout24 adviespagina - rijassistentiesysteem foto1

Rijassistentiesysteem: welke zijn er?

Advies · Autotechnologie
Zelfrijdende auto 134

Alles wat je moet weten over zelfrijdende auto’s

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer