Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Wat kost een auto van de zaak?

Een auto van de zaak kan veel voordelen bieden, maar het is belangrijk goed te begrijpen wat het je precies gaat kosten. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het berekenen van de kosten van een auto van de zaak.

Auto van de zaak financieren

Er zijn verschillende manieren om een auto van de zaak te financieren. De meest gangbare methoden zijn kopen, leasen of het gebruik van een auto die eigendom is van het bedrijf. Elk van deze financieringsopties heeft zijn eigen voordelen en kosten.

Operationele lease

Operationele lease is een populaire optie voor veel bedrijven. Hierbij lease je de auto voor een bepaalde periode, meestal drie tot vijf jaar. De leasemaatschappij blijft de eigenaar van de auto en draagt de kosten voor onderhoud, verzekeringen en afschrijving. Je betaalt een vast bedrag per maand en kunt aan het einde van de leaseperiode kiezen om de auto terug te geven of een nieuwe leaseauto te nemen. Voordeel: geen hoge aanschafkosten. Nadeel: je bent nooit eigenaar van de auto.

Financial lease

Bij financial lease wordt de auto op naam van je bedrijf gezet en ben je aan het einde van de looptijd eigenaar van het voertuig. Dit is vergelijkbaar met het kopen van een auto op afbetaling. Voordeel: na de leaseperiode is de auto jouw eigendom. Nadeel: je draagt zelf de kosten voor onderhoud en verzekering en je hebt te maken met afschrijving.

Direct kopen

Een andere optie is om de auto direct te kopen en deze op naam van je bedrijf te zetten. Dit kan voordelig zijn als je voldoende liquiditeit hebt om de aanschafprijs te betalen, omdat je geen maandelijkse kosten voor lease of aflossing hebt. Voordeel: volledig eigendom en geen contracten. Nadeel: hoge initiële investering en alle kosten voor onderhoud, verzekering en belasting komen voor eigen rekening.

Dienstwagen Company car service business

Voor- en nadelen van een auto van de zaak

Een auto van de zaak kan veel voordelen bieden, maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Hier zetten we de belangrijkste op een rij.

Voordelen

  • Fiscale voordelen: een auto van de zaak kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Je kunt de kosten van de auto, zoals brandstof, onderhoud en verzekeringen, aftrekken als zakelijke kosten. Dit verlaagt je belastbare winst.
  • Geen privé-investering: als je de auto zakelijk financiert, hoef je niet zelf een grote som geld neer te leggen.
  • Salarisvoordeel: voor werknemers kan een auto van de zaak als extra secundaire arbeidsvoorwaarde gelden.

Nadelen

  • Bijtelling: als je de auto ook privé gebruikt, moet je bijtelling betalen. Dit is een belasting die wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto en dat kan flink oplopen.
  • Beperkte keuzevrijheid: in het geval van lease heb je meestal een beperkt aantal automodellen waaruit je kunt kiezen, wat je vrijheid kan beperken.

Belasting bedrijfsauto

Een van de grootste kostenposten bij een auto van de zaak is de belasting. Als je de auto ook privé gebruikt, krijg je te maken met bijtelling. Maar wat houdt dat precies in?

Bijtelling

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto, dat je bij je inkomen moet optellen als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de bedrijfsauto. Dit kan variëren van 16% tot 22%, afhankelijk van de officiële CO2-uitstoot (WLTP-waarde) van de auto. Voor elektrische auto’s geldt in 2024 bijvoorbeeld een bijtellingspercentage van 16% tot een bedrag van 30.000 euro, Daarboven geldt het normale tarief van 22%. Hoe hoger de waarde van de auto, hoe meer bijtelling je betaalt.

De bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s wijzigt in 2025. Voor nieuwe elektrische auto's uit 2025 betaal je 17% bijtelling over de eerste €30.000. Over het deel boven de €30.000 betaal je 22% bijtelling. Vanaf 2026 verdwijnt de korting op de bijtelling en geldt voor alle auto's een bijtelling van 22%. Deze veranderingen maken het belangrijk om bij de aanschaf van een elektrische auto ook de fiscale voordelen in overweging te nemen.

MRB en BPM

Naast de bijtelling zijn er ook de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) die een rol spelen bij het berekenen van de kosten. Zakelijk rijders kunnen in sommige gevallen profiteren van kortingen op deze belastingen, afhankelijk van het type auto en de officiële CO2-uitstoot ervan (WLTP-waarde).

Privégebruik vs. zakelijk gebruik

Een belangrijke factor in het berekenen van de kosten van een auto van de zaak is het verschil tussen privégebruik en zakelijk gebruik. Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto van de zaak, hoef je geen bijtelling te betalen. Dit kan flink schelen in de kosten, maar het betekent ook dat je nauwkeurig je ritten moet bijhouden met een sluitende kilometerregistratie. Veel ondernemers kiezen ervoor om dit via een app of GPS-systeem te doen. Hoewel dit een betrouwbare meetmethode is voor de gereden kilometers, heeft de gebruiker van de auto wel minder privacy.

Kilometervergoeding of auto van de zaak?

Als je slechts af en toe zakelijke ritten maakt, kan een kilometervergoeding een goed alternatief zijn voor een auto van de zaak. In plaats van bijtelling te betalen, ontvang je dan een vergoeding per gereden kilometer, die je vervolgens als zakelijke kosten kunt aftrekken. Dit is vooral interessant voor ondernemers of werknemers die niet dagelijks lange afstanden rijden. Ook hierbij moet je de gereden kilometers bijhouden om aan te tonen dat het echt zakelijke kilometers waren.

Kosten bedrijfsauto berekenen: waar moet je op letten?

De exacte kosten van een bedrijfswagen zijn lastig om in het algemeen te voorspellen, omdat dit afhangt van het soort auto en het gebruik ervan. Je kunt het wel zo veel mogelijk voor jezelf uitrekenen. Bij het berekenen van de kosten van een bedrijfsauto moet je rekening houden met verschillende factoren:

  1. Afschrijving: de waarde van een auto daalt snel, vooral in de eerste jaren. Dit is een belangrijke kostenpost om in je berekeningen mee te nemen.
  2. Brandstof: brandstofkosten kunnen flink oplopen, vooral als je veel kilometers maakt. Elektrische auto’s kunnen goedkoper zijn in gebruik, maar als je vaak moet snelladen lopen de laadkosten ook flink op.
  3. Onderhoud en reparaties: het onderhoud van een auto kan variëren, afhankelijk van het merk en model. Leasecontracten dekken meestal onderhoud, maar als je de auto koopt moet je dit zelf regelen.
  4. Verzekeringen: een bedrijfsauto moet verzekerd zijn, wat extra kosten met zich meebrengt. Bij veel leasecontracten is de verzekering inbegrepen, maar dat is niet bij alle leasevormen het geval.

FAQ

De bijtelling wordt berekend als een percentage van de cataloguswaarde van de auto en varieert tussen de 16% en 22%, afhankelijk van de officiële CO2-uitstoot van de auto (WLTP-waarde).

Leasen kan voordeliger zijn op korte termijn omdat je geen grote investering hoeft te doen en de maandelijkse kosten voorspelbaar zijn. Op lange termijn kan kopen echter voordeliger zijn, vooral als je de auto lang wilt blijven gebruiken.

Je kunt kosten besparen door te kiezen voor een zuinige of elektrische auto, slim gebruik te maken van fiscale voordelen en het aantal privékilometers te beperken om bijtelling te vermijden.

Deel artikel

Alle artikelen

Zakelijke rijders zijn boos! Grijpen naast 12 procent bijtelling door wereldwijd chiptekort

Bijtelling elektrische auto 2024

Advies · Autokosten
Veilig een auto kopen

Ex-leaseauto kopen: alles wat je moet weten

Advies · Autokosten
Geld, money, car, B2b

Wegenbelasting: alles wat je moet weten

Advies · Autokosten
Ontdek meer