Welke kosten heeft een auto per maand?
De kosten per maand van een auto hangen af van meerdere factoren, zoals het soort auto (formaat, type motor, etc.), de brandstofsoort en het aantal kilometers dat je rijdt. Gemiddeld variëren de maandelijkse kosten tussen 250 en 750 euro, waarbij doorgaans geldt: hoe kleiner de auto, hoe voordeliger. Deze kosten kunnen worden opgesplitst in vaste kosten (die je altijd betaalt, ongeacht hoeveel je rijdt) en variabele kosten (die afhangen van je gebruik).
Vaste kosten auto per maand
We zetten de vaste kosten van autobezit op een rij.
Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting per maand)
De wegenbelasting wordt berekend op basis van het gewicht en de brandstofsoort van de auto en kan sterk variëren. Een kleine benzineauto kost meestal tussen de 30 en 50 euro per maand, terwijl een zware dieselauto al snel meer dan 100 euro per maand kost. Voor elektrische auto’s geldt in 2025 het zogenaamde kwarttarief, wat betekent dat EV-rijders slechts 25% van het reguliere tarief betalen. Wel wordt het hogere gewicht van de batterij al meegerekend in het bedrag waarover de korting wordt berekend.
Autoverzekering
Elke auto in Nederland moet minimaal WA-verzekerd zijn. De premie hangt af van de auto, de dekking (WA, WA+ of allrisk), je schadevrije jaren en je woonplaats. De gemiddelde kosten per maand voor een autoverzekering liggen tussen de 40 en 150 euro, maar het exacte bedrag kan per verzekerde flink verschillen. Vooral voor jongere bestuurders en sportievere en/of dure auto’s geldt vaak een hoog premiebedrag.
Apk en onderhoud
Elke auto moet periodiek gekeurd en onderhouden worden. De apk zelf kost gemiddeld 30 tot 50 euro, maar eventuele noodzakelijke reparaties kunnen de kosten flink verhogen. Het reguliere onderhoud, zoals een kleine of grote beurt, banden wisselen en het vervangen van vloeistoffen, is een bedrag dat je voor de beurt in één keer betaalt, maar kost omgerekend gemiddeld tussen de 25 en 100 euro per maand.
Afschrijving: de grootste verborgen kostenpost
Een kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien, is afschrijving. De afschrijving is het waardeverlies van de auto. Het is niet een bedrag dat je betaalt, maar wel iets dat je indirect geld kost op de langere termijn. Als je je auto verkoopt, krijg je er minder voor terug dan je betaalde toen hij nieuw was. De afschrijving varieert tussen 100 en 300 per maand, maar verschilt wel sterk per model en de leeftijd van de auto. Een gloednieuwe auto is al snel een paar duizend euro minder waard zodra je de showroom uitrijdt, terwijl je op een oudere tweedehands auto soms nauwelijks afschrijft.
Variabele kosten auto per maand
Naast de vaste lasten zijn er ook enkele variabele kosten die belangrijk zijn om rekening mee te houden.
Brandstof- en energiekosten
De brandstofkosten of energiekosten per maand zijn een van de grootste uitgaven voor autobezitters. Een benzineauto verbruikt gemiddeld 6 tot 8 liter per 100 km, wat bij een brandstofprijs van 2 euro per liter neerkomt op 150 tot 300 euro per maand – uitgaande van het gemiddelde aantal kilometers dat een Nederlander rijdt. Dieselauto’s zijn vaak zuiniger en diesel is goedkoper dan benzine, maar de hogere wegenbelasting voor diesels doet dit voordeel al snel teniet. De energiekosten voor elektrische auto’s zijn vaak lager: gemiddeld 50 tot 100 euro per maand. Daarbij gaan we uit van thuis opladen of opladen aan een gewone laadpaal. Opladen bij een snellader langs de snelweg is omgerekend bijna net zo duur als brandstof tanken.
Parkeerkosten en tolwegen
Deze kostenpost hangt sterk af van waar je rijdt, maar in veel steden geldt betaald parkeren en vaak zijn de parkeertarieven hoog. Wie in het stadscentrum woont, kan ook te maken hebben met parkeervergunningen. De kosten daarvoor kunnen variëren van 20 tot 100 euro per maand, afhankelijk van de gemeente. Wie regelmatig in het buitenland rijdt, moet ook rekening houden met kosten voor tolwegen.
Reparaties en onverwachte kosten
De kosten voor regulier onderhoud aan de auto zijn op basis van gemiddelden aardig in te schatten, maar wanneer er onverwacht iets defect raakt is dat een ander verhaal. Het is verstandig om rekening te houden met 50 tot 100 euro per maand aan onvoorziene kosten, maar denk eraan dat het in de praktijk een groter bedrag zal zijn dat je in één keer moet betalen. Het is dus verstandig om hier een spaarpotje voor aan te houden, gewoon voor het geval dat.
Kosten auto per maand berekenen: zo doe je dat
Wil je exact weten wat jouw auto per maand kost? Dan is het handig om alle kosten op een rij te zetten. Dat kan je handig doen in bijvoorbeeld een Excel-sheet. Kijk in je verzekeringspolis, belastingaangiften en afschrijvingen wat de hiervoor genoemde kosten concreet bedragen voor jouw auto. Zet deze kosten vervolgens op een rij. Dan heb je in ieder geval een beeld van de vaste lasten die jouw auto met zich meebrengt.
Voor de variabele kosten is een dergelijk overzicht lastiger te maken. Heb je al langer een auto, dan zou je kunnen nagaan wat je de afgelopen jaren kwijt was aan variabele lasten (waaronder ook onverwacht onderhoud). Ga je binnenkort op reis? Zoek dan van te voren uit hoeveel de reis je aan bijvoorbeeld brandstof en tolkosten zal gaan kosten.
Goedkoopste auto per maand: wat is de voordeligste keuze?
Wat de goedkoopste auto is op basis van maandlasten, is lastig te beantwoorden. Over het algemeen zijn kleine, lichte en zuinige auto’s het voordeligst. Heb je een grotere auto nodig, kijk dan alsnog wat het kleinste model is dat aan jouw behoeften voldoet. Met een elektrische auto kan je extra besparen op de brandstof-/energiekosten, mits je hem op een voordelige manier oplaadt.