Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Zo start je met startkabels een auto met een lege accu

Wil je auto niet starten doordat de accu leeg is? Geen paniek. Met een set startkabels en een andere auto met volle accu kun je jouw auto vaak tóch aan de praat krijgen. Maar hoe doe je dat veilig en efficiënt? Hier lees je alles wat je moet weten over het gebruik van startkabels.

Wat moet je doen voordat je startkabels aansluit?

Hoewel het een eenvoudige handeling lijkt, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waarmee je rekening moet houden om schade en gevaarlijke situaties te voorkomen. Het is essentieel om de juiste voorbereiding te treffen.

Bekijk de accu eerst goed

Waarschijnlijk kijk je zelden of nooit naar de accu om. Maar als je startproblemen hebt en startkabels wilt gebruiken, is het verstandig om eerst de staat van de accu te bekijken. Als je beschadigingen ziet of tekenen van lekkage of corrosie opmerkt, is het beter om geen startkabels te gebruiken, aangezien dit gevaarlijke situaties kan opleveren.

Ga op een veilige plek aan het werk met je startkabels

De auto die je met een volle accu gaat helpen te starten, moet dichtbij genoeg staan om met de startkabels de afstand tussen de accu’s te overbruggen. Bovendien moet hij op een veilige plaats staan. Waarschijnlijk staat je auto gewoon buiten langs de stoep, maar als hij binnen staat, moet je zorgen voor goede ventilatie. Accu’s kunnen bij verkeerd gebruik vonken veroorzaken en in een afgesloten ruimte kan zich zelfs waterstofgas ophopen, wat ontvlambaar is.

Controleer vervolgens of beide auto’s volledig uitgeschakeld zijn en zet de transmissie van beide auto’s ‘in zijn vrij’ of in het geval van een automatische versnellingsbak in P of N (Park of Neutraal). Vergeet ook niet om de handrem aan te trekken, zodat beide auto’s veilig op hun plaats blijven staan.

Sluit de startkabels op de juiste manier aan

Het correct aansluiten van de startkabels is cruciaal om schade aan de voertuigelektronica te voorkomen. Begin altijd met de rode kabel, die bedoeld is voor de positieve pool (+) van de accu’s. Sluit de rode kabel eerst aan op de lege accu in jouw auto en vervolgens op de volle accu van de andere auto. De zwarte kabel, die je op de negatieve pool (-) moet bevestigen, sluit je vervolgens aan op de volle accu. In plaats van de andere klem direct op de lege accu te bevestigen, is het veiliger om die aan een metalen deel van de auto te bevestigen, zoals een bout of het motorblok. Dit voorkomt vonken en vermindert het risico op schade aan de accu.

Eindelijk: het starten van de auto

Natuurlijk verlies je vreselijk veel tijd als je auto niet wil starten, en alle voorzorgsmaatregelen vergen nóg meer tijd. Dat ís ook zo, maar het is wel belangrijk dat je de startkabels goed hebt aangesloten, je doet het als het goed is immers niet zo vaak dat het een routineklus is geworden.

De andere motor eerst even laten draaien

Zodra de startkabels goed zijn aangesloten, kan je helper zijn auto met de volle accu weer starten. Laat de motor een paar minuten stationair draaien om de lege accu alvast wat lading te geven. Vervolgens kun je proberen de auto met de lege accu te starten. Lukt het niet meteen? Wacht dan nog een paar minuten en probeer het opnieuw.

Starthilfe geben

Je auto slaat aan, nog even wachten met kabels loshalen

Als de motor aanslaat, is het belangrijk om die nog enige tijd te laten draaien, zodat de dynamo de accu kan blijven opladen. Als je ervan overtuigd bent dat de motor niet zal afslaan, kun je de startkabels loshalen. Doe dat in omgekeerde volgorde: begin met de zwarte kabel van de auto met de lege accu en daarna de andere kant. Verwijder daarna de rode kabel van de volle accu en dan pas van jouw accu.

Veiligheid bij het gebruik van startkabels

Hoewel het gebruik van startkabels relatief eenvoudig is, geven we je enkele belangrijke veiligheidstips die je niet moet vergeten. Zorg ervoor dat je nooit de klemmen van de startkabels tegelijk aanraakt en voorkom beslist ook dat ze onbedoeld in contact komen met andere metalen onderdelen van de auto. Gebruik bovendien alleen startkabels die geschikt zijn voor jouw type auto – dus gebruik geen heel dunne, goedkope kabels; dikkere kabels zijn beter in staat om de benodigde stroom over te brengen zonder dat er oververhitting optreedt. Dikke kabels zijn natuurlijk ook wel duurder.

Gebruik geen startkabels als accu beschadigd is

Ook is het belangrijk om je auto niet met startkabels te starten als de accu zichtbaar beschadigd of bevroren is. Want in dat geval kan er kortsluiting ontstaan en zelfs een explosie plaatsvinden – denk maar even terug aan het waterstofgas dat we eerder noemden ... Het is sowieso belangrijk om ook de accu regelmatig te bekijken en zijn staat te controleren – ook als je nog géén startproblemen hebt. Als je twijfelt over de staat van de accu, moet je een professional raadplegen en zeker geen startkabels gebruiken.

Kun je een hybride of elektrische auto starten met startkabels?

Bij hybride auto's ligt de situatie iets ingewikkelder. Mild hybrides hebben doorgaans geen aparte 12-volt startaccu en kunnen meestal niet worden gestart met startkabels. Full hybrides en plug-in hybrides zijn soms wel voorzien van een conventionele startaccu, maar niet altijd. Raadpleeg de handleiding van de auto om te controleren of het veilig is om startkabels te gebruiken. Bovendien werken de accu's van hybride modellen onder een hogere spanning, wat extra voorzichtigheid vereist bij het werken met elektrische componenten.

Bij volledig elektrische auto's is het gebruik van startkabels niet mogelijk. Deze auto’s zijn niet voorzien van een traditionele startaccu zoals conventionele brandstofauto’s.

Wat als de auto ook niet met startkabels wil starten?

Wanneer je alle stappen correct hebt gevolgd en de auto nog steeds niet start, kunnen er andere problemen spelen. Mogelijk is de accu te diep ontladen of defect, waardoor die niet meer te redden is. In dat geval is het verstandig om een nieuwe accu te (laten) monteren. Ook kan een defecte startmotor of dynamo de oorzaak zijn van startproblemen. Een test met een multimeter kan uitwijzen of de dynamo nog werkt en de accu daadwerkelijk wordt opgeladen.

Waar koop je startkabels en wat kosten ze?

Startkabels zijn breed verkrijgbaar en worden aangeboden in automaterialenwinkels, bouwmarkten en online webshops. De prijzen variëren afhankelijk van de lengte en dikte van de kabels, maar liggen doorgaans tussen de 20 en 100 euro. Een set van langere en dikkere kabels is meestal duurder, maar biedt ook meer gebruiksgemak en veiligheid.

Hoe bewaar en onderhoud je startkabels?

Om ervoor te zorgen dat startkabels altijd klaar zijn voor gebruik, is het aan te raden om ze bij voorkeur in een speciale opbergtas te bewaren. Als je je wat oudere accu niet meer volledig vertrouwt, kun je ze dan ook in de auto opbergen. Controleer regelmatig of de klemmen en kabels nog in goede staat verkeren en er geen corrosie optreedt. Het is voor alle zekerheid ook beter dat de klemmen elkaar niet kunnen raken tijdens de opslag.

FAQ

Als de accu nog in redelijke staat is, kan dit meerdere keren. Echter, als de accu structureel leegloopt, is vervanging vaak de beste oplossing.

Ja, een verkeerde aansluiting kan schade veroorzaken aan de voertuigelektronica. Volg daarom altijd de juiste aansluitvolgorde.

Minstens 15 tot 30 minuten om de accu voldoende op te laden en te voorkomen dat de auto opnieuw stilvalt.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV-67

Ruitenwissers kopen: waar moet je op letten?

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Bandenspanning - Apollo Tyres

Banden oppompen auto: hoe en waarom

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Autoschlüssel nachmachen, copy car keys

Autosleutels bijmaken: waar kan het en wat kost het?

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Ontdek meer