Steenslag
Steenslag is een veelvoorkomend probleem. Het tast de uitstraling van je geliefde auto aan en kan in sommige gevallen zelfs schade veroorzaken. Gelukkig zijn er effectieve methoden om steenslag te voorkomen en te verwijderen.
Effecten van steenslag op de autolak
Steenslag ontstaat wanneer kleine steentjes of grind tegen de auto worden geslingerd tijdens het rijden. De impact van deze kleine inmiddels tot projectielen gevormde steentjes kan zichtbare schade veroorzaken, zoals krassen, putjes in de lak, deukjes en sterren in de voorruit. Na verloop van tijd kan onbehandelde steenslag leiden tot roestvorming, en dat wil je niet.
Preventieve maatregelen tegen steenslag
Gelukkig zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om steenslag te voorkomen en de lak van je auto te beschermen. Een effectieve oplossing is het aanbrengen van een transparante steenslagfolie op kwetsbare delen van de auto, zoals de voorbumper, motorkap en zijspiegels. Deze Pain Protection Film (PPF) vangt de impact van steentjes op, waardoor de lak van de auto vrij blijft van schade. De folie is duurzaam en gaat redelijk lang mee. Hoe lang dat daadwerkelijk zal zijn is afhankelijk van de kwaliteit van de folie en hoe vaak de folie bescherming moet bieden. Andere soorten coatings zijn glascoating, keramische coating, nano sealant en meer.
Een andere belangrijke preventieve maatregel is het regelmatig wassen en waxen van je auto. Door je auto schoon te houden en daarna te waxen ontstaat een beschermende barrière, waardoor de impact van steenslag wordt verminderd. Houd helemaal afstand van voorliggers op wegen waarvan je zeker weet dat daar de kans op steenslag groot is, zoals op grind- en zandwegen en bouwterreinen.
Verreweg de makkelijkste – en bovendien voordeligste – manier om steenslag te voorkomen is door afstand te nemen op je voorligger. De gevormde afstand geeft de afschoten steentjes uit de banden van je voorligger de mogelijkheid om weer terug op de grond te komen voordat ze jouw auto raken.
Een andere manier, die je voornamelijk doet voor je achterligger, is het monteren van spatlappen of mudflaps. Deze houden de opvliegende steentjes tegen en komen zo niet op de bumper, motorkap of voorruit terecht van degene die achter je rijdt.
Steenslag verwijderen
Het verwijderen van steenslag is soms moeilijk soms eenvoudig. Dat is afhankelijk van de omvang van de schade. Voor kleine krassen en deuken kun je overwegen om zelf de steenslag te verwijderen. Je kunt dan gebruik maken van speciale lakreparatiesetjes met lakstiften in de kleur van jouw auto. Vaak kun je die gewoon bestellen bij de officiële dealer van het merk auto dat je rijdt of online. Deze kits bevatten vaak schuurmiddelen, vulmiddelen en autolak om de beschadigde plekken te herstellen. Volg goed de instructies van de kits om te voorkomen dat je de schade erger maakt.
Voor grotere of meer complexe steenslagschade kun je ook een professionele autospuiter inschakelen. Die beschikt over de juiste gereedschappen, materialen en expertise om de beschadigde gebieden zorgvuldig te herstellen. Ze kunnen de beschadigde plekken opvullen, schuren en de juiste kleur autolak aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de gerepareerde plekken nauwelijks van de omliggende lak te onderscheiden zijn.
Kosten van steenslagreparatie
De kosten voor steenslagreparatie kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van de schade en de gekozen reparatiemethode. Doe-het-zelfkits zijn meestal betaalbaar, maar kunnen niet altijd hetzelfde professionele resultaat bieden als een autospuiter. Het is raadzaam om verschillende offertes aan te vragen en de opties zorgvuldig af te wegen voordat je besluit welke reparatiemethode het beste bij de situatie past.
Het kan zijn dat je autoverzekering steenslagschade dekt. Dat hangt af van het soort verzekering dat je hebt afgesloten of de verzekeraar. Over het algemeen ben je enkel bij een Allrisk verzekering gedekt tegen steenslagschade, maar kijk altijd goed in de voorwaarden.
Ruitschade door steenslag
Steenslag kan niet alleen schade aan de lak veroorzaken, maar ook aan de autoruit. Wanneer kleine steentjes met hoge snelheid tegen de voorruit worden geslingerd, kunnen ze kleine putjes, krassen, sterren of zelfs barsten veroorzaken. Dit kan niet alleen de zichtbaarheid tijdens het rijden belemmeren, maar ook de structurele integriteit van de ruit aantasten.
Het is belangrijk om eventuele ruitschade als gevolg van steenslag zo snel mogelijk aan te pakken. Een sterretje kan snel uitmonden in een barst, terwijl kleine putjes en krassen vaak gerepareerd kunnen worden met behulp van een speciale harsinjectie. Dit proces omvat het injecteren van een heldere hars in de beschadigde plek, waardoor het sterretje wordt opgevuld en het lijkt alsof er geen beschadiging is geweest. Weet wel dat niet alle ruitschade te repareren is.
In gevallen waarin de ruitschade ernstiger is, is vervanging van de voorruit noodzakelijk. Barsten die te groot zijn of die in het gezichtsveld van de bestuurder bevinden, vereisen meestal de volledige vervanging van de ruit. Ook omdat dit een afkeur is voor de APK.
Conclusie
Steenslag is een veelvoorkomend probleem dat zowel schade aan de autolak als aan de autoruit kan veroorzaken. Preventieve maatregelen, zoals het aanbrengen van steenslagfolie, regelmatig onderhoud en defensief rijgedrag, kunnen helpen om steenslag te voorkomen. Als er toch steenslagschade optreedt, kun je overwegen om het zelf te repareren met behulp van een reparatiekit of de hulp van een professionele autospuiterij in te schakelen voor grotere schade. Het is belangrijk om de kosten van steenslagreparatie te overwegen en eventuele dekking door je autoverzekering te controleren. Voor ruitschade door steenslag is het belangrijk om deze zo snel mogelijk aan te pakken en te beoordelen of reparatie of vervanging van de voorruit nodig is.