Wat heb je nodig om je ramen te blinderen?
Als je de ramen van je auto wilt blinderen is een goede voorbereiding essentieel. Zorg dat je de juiste materialen in huis hebt om stressvrij aan de klus te beginnen. Bij het blinderen van je ramen, oftewel het aanbrengen van raamfolie op je autoruiten, heb je de volgende attributen nodig:
- Raamfolie: Kies hoogwaardige autoruitfolie die voldoet aan de lokale wettelijke voorschriften en geschikt is voor jouw type auto.
- Schoonmaakmiddel: Een mild schoonmaakmiddel en water om de autoruiten grondig te reinigen. Gebruik een ontvettingsmiddel om de ruit vetvrij te maken.
- Snijgereedschap: Een scherp mes of snijmes om de raamfolie op maat te snijden.
- Afwasmiddel en water: Maak een sopje waarmee je het raam nat maakt.
- Sproeiflacon: Gebruik een sproeiflacon met het water en afwasmiddel om de ruiten tijdens het aanbrengen vochtig te houden.
- Rakel: Een zachte rubberen rakel helpt bij het gladstrijken van de folie en het verwijderen van eventuele luchtbellen.
- Microvezeldoek: Gebruik een schone en pluisvrije microvezeldoek om overtollig water en luchtbellen te verwijderen tijdens het aanbrengen.
- Tapes of afplaktape: Gebruik tapes om de folie tijdelijk op zijn plaats te houden voordat je het definitief vastmaakt.
Regelgeving raamfolie
Voordat je sowieso op zoek gaat naar een raamfolie is het belangrijk dat je rekening houdt met de wettelijke regels met betrekking tot de lichtdoorlaatbaarheid van autoruiten. Zoals je wellicht al hebt gezien kun je raamfolie vinden in allemaal verschillende tinten.
In Nederland is het toegestaan om je ramen te blinderen mits de folie 55% buitenlicht doorlaat. Dit percentage geldt voor de voorruit en de voorste zijramen. De achterste zijramen en de achteruit hebben geen maximale lichtdoorlatendheid, mits er buitenspiegels op de auto aanwezig zijn.
Te donkere ruiten brengen de verkeersveiligheid in gevaar. Behalve dat je als bestuurder minder goed zicht hebt – al helemaal in het donker of tijdens slecht weer – kunnen ook andere verkeersdeelnemers geen oogcontact met je maken.
Als de politie de lichtdoorlaatbaarheid van de ramen meet en de folie voldoet niet aan de wettelijke normen, moet deze direct worden verwijderd voordat je verder mag rijden. Bovendien riskeer je een boete. Let dus goed op of de raamfolie voldoet aan de wettelijke eisen om te voorkomen dat je de wet overtreedt.
Chameleon folie
Chameleon folie, ook wel bekend als kameleon, iriserende of kleurverschuivende folie, is een speciaal type raamfolie dat van kleur verandert afhankelijk van de kijkhoek en de lichtinval. Deze folie is gemaakt van meerdere lagen speciale coatings en pigmenten die licht op een unieke manier reflecteren.
De kleuren van chameleon folie kunnen variëren van blauw, groen, paars, rood en soms zelfs goud of koper. De folie wordt vaak gebruikt voor autoruiten om een opvallend en uniek uiterlijk aan de auto te geven.
Het aanbrengen van chameleon folie op autoruiten vereist vaardigheid en precisie. Het wordt afgeraden om zelf chameleon folie aan te brengen. Het aanbrengen van dit type folie kan je het beste overlaten aan de professional.
Voorgesneden of zelf snijden?
Uiteraard kun je het aanbrengen van reguliere raamfolie prima zelf doen. Bepaal eerst welke folie je wilt gebruiken voor het blinderen van je ramen. Er zijn twee opties voor het aanbrengen van raamfolie: voorgesneden folie of de folie van een rol zelf op maat snijden. Voorgesneden folie is specifiek gemaakt voor de ramen van jouw model auto en past precies op de ruit. Dit kan een handige optie zijn als je geen ervaring hebt met het snijden van folie. Aan de andere kant is dit wel de duurdere optie.
Als je geld wilt besparen kun je zelf de folie op maat snijden. Je koopt dan een rol folie waaruit je de vorm van de ramen snijdt. Je kunt mallen maken van karton om de grove vorm van je ruiten te bepalen om ze vervolgens uit te snijden van de rol. Het perfectioneren van de vorm kun je doen als de folie op de ruit zit. Zorg er bij het snijden van de folie voor dat je dit niet direct op de autoruit doet om krassen te voorkomen.
Je auto(ruiten) voorbereiden op het blinderen
Voordat je begint met het aanbrengen van de raamfolie, is het belangrijk om de autoruit grondig te reinigen. Gebruik hiervoor een mengsel van water en een mild schoonmaakmiddel. Vet en vuil kunnen ervoor zorgen dat de folie niet goed hecht en kunnen luchtbellen veroorzaken. Ook kan de folie na korte tijd al loslaten. Een schoon en vetvrij ruitoppervlak is dus cruciaal om een glad eindresultaat te bereiken.
Ontvet de ruit met een ontvettingsmiddel. Deze kun je gewoon bij de bouwmarkt halen. Dit is belangrijk om te zorgen dat de raamfolie goed hecht aan de ruit. Tip van ons: maak een ruit pas schoon en ontvet hem vlak voordat je de folie gaat plakken en maak niet eerst alle ramen schoon. Zo weet je zeker dat de ruit waar je de folie op gaat plakken goed schoon is.
Je doet er goed aan om je hele auto schoon te maken alvorens je raamfolie gaat aanbrengen. Zuig je auto uit om hem stofvrij te maken. Haal ook een doekje over het dashboard en de deurpanelen. Zo voorkom je dat stof het eindresultaat beïnvloedt.
De ideale omstandigheden voor het plakken van de folie op de ramen is een buitentemperatuur van minimaal 10 en maximaal 20 graden Celsius en bij voorkeur op een zonnige dag. Dit zorgt ervoor dat de folie goed kan hechten en gemakkelijk naar de juiste positie kan worden geschoven.
Het aanbrengen van de raamfolie
Voordat je begint met het plakken van de folie, spuit je de autoruit goed in met een mix van water en afwasmiddel. Dit helpt bij het positioneren van de folie en voorkomt dat het onmiddellijk vastplakt, zodat je nog voldoende tijd hebt om de juiste plaats te vinden. Tape het ene deel van de folie even vast zodat je je handen weer vrij hebt. Verwijder vervolgens de beschermende folie van de raamfolie, zodat de plaklaag vrijkomt.
Nu is het tijd om de raamfolie op de auto te plakken. Begin boven en zorg ervoor dat je de folie op de juiste plaats bevestigt. Werk naar beneden toe. Maak de folie opnieuw nat met water om te voorkomen dat het direct vastplakt aan de ruit.
Gebruik een rakel om het water vanuit het midden naar buiten te verwijderen. Dit helpt om luchtbellen en oneffenheden onder de folie weg te halen. Zorg ervoor dat de buitenkant van de folie vochtig blijft om beschadigingen door de rakel te voorkomen. Houd constant druk op de rakel en doe het net zolang totdat al het vocht en de luchtbellen onder de folie vandaan zijn. Veeg ondertussen het vocht op de interieurdelen weg met een microvezeldoek.
Nadat de folie is aangebracht
Als de folie erop zit is het belangrijk om te kijken of er niet alsnog luchtbelletjes ontstaan. Het is noodzakelijk om deze zo snel mogelijk uit de folie te vegen voordat de lijm is opgedroogd. Voor het beste resultaat wordt aangeraden om de folie 24 tot 48 uur te laten drogen, bij voorkeur in een garage als dat mogelijk is. Vermijd de eerste week het openen van de ramen en het gebruik van voor- en achterruit verwarming.
Raamfolie auto verwijderen
Het verwijderen van raamfolie van een auto kan even een klusje zijn, maar met de juiste technieken en gereedschap gaat het een stuk makkelijker. Als je oude raamfolie wilt verwijderen, zijn er een paar methoden die je kunt proberen. Eén van de meest gebruikte methoden is het gebruik van een föhn of een heatgun om de lijm tussen de folie en het raam te verwarmen. Door de folie voorzichtig te verwarmen, wordt de lijm zacht en kun je de folie gemakkelijker lostrekken van het raamoppervlak. Gebruik vervolgens een mesje of een kunststof rakel om de folie voorzichtig los te maken van het glas.
Werk langzaam en voorzichtig om krassen op het glas te voorkomen. Als er nog lijmresten achterblijven na het verwijderen van de folie, kun je deze met lijmverwijderaar weghalen.