Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Lekke band: wat te doen en hoe te voorkomen?

Een lekke band is een van de meest voorkomende problemen onderweg. Wat moet je doen als je een lekke band krijgt? En hoe kun je dat voorkomen? In dit artikel geven we je een stapsgewijze handleiding voor het veilig handelen bij een lekke band.

Hoe weet je of je band lek is?

Een lekke band kan zich op verschillende manieren aandienen. Soms is een lekke band overduidelijk, bijvoorbeeld als je auto scheef hangt of je een klap hoort. Maar een langzaam leeglopende band is minder makkelijk te detecteren. Hier zijn enkele signalen die kunnen wijzen op een lekke band:

  • Verminderde controle: de auto trekt naar één kant of reageert minder goed op het stuur.
  • Ongewone trillingen: een trilling in het stuur of een hobbelig weggedrag kan duiden op een lekke band.
  • Zacht of leeg uitziende band: kijk of een band zachter is dan normaal.

Wat moet je doen bij een lekke band?

Wanneer je een lekke band krijgt, kan dat een stressvolle situatie opleveren, vooral als je op een drukke weg rijdt of geen ervaring hebt met het wisselen van het wiel met de lekke band. Het belangrijkste is om kalm te blijven en de juiste stappen te volgen om het voor jezelf en andere weggebruikers veilig te houden. Hieronder volgt een duidelijke handleiding om je te helpen in deze situatie.

1. Blijf kalm en rijd rustig naar een veilige plek

Zodra je merkt dat een van je banden lek is, verminder je snelheid en zoek je een veilige plek om te stoppen. Vermijd plotseling remmen of sturen, want dit kan ervoor zorgen dat je de controle over de auto verliest.

2. Zet je alarmlichten aan

Zorg ervoor dat andere weggebruikers je goed kunnen zien door je alarmlichten in te schakelen. Als je op een drukke weg bent, gebruik dan een gevarendriehoek om je voertuig zichtbaar te maken.

3. Controleer de schade

Stap voorzichtig uit en inspecteer de band. Is de band volledig leeg en beschadigd? Of is er slechts sprake van een langzaam leeglopende band? Dit bepaalt de volgende stappen die je moet nemen.

4. Gebruik een reservewiel of bandenreparatieset

Afhankelijk van je auto en de ernst van de schade aan de band heb je twee opties:

  • Reservewiel: als je auto een volwaardige of thuiskomer-reservewiel heeft, kun je deze zelf vervangen. Zorg ervoor dat je weet hoe je een krik en wielsleutel gebruikt.
  • Bandenreparatieset: veel moderne auto’s hebben geen reservewiel meer, maar wel een bandenreparatieset met een dichtmiddel en een compressor. Volg de instructies om het dichtmiddel aan te brengen en de band met de compressor op te pompen. Dit is een tijdelijke oplossing waarmee je naar een garage kunt rijden.

5. Gebruik van een autokrik

Als je zelf je wiel met de lekke band wilt vervangen door een reservewiel, is het gebruik van een autokrik essentieel. Plaats de krik op het door de fabrikant aangegeven krikpunt onder de auto, zodat je de auto veilig en stabiel omhoog kunt krikken. Zorg ervoor dat de auto op een vlakke ondergrond staat en zet hem goed op de handrem en in de eerste versnelling om wegrollen te voorkomen. Krik de auto net hoog genoeg op zodat de band los is van de ondergrond. Draai met de wielsleutel de moeren van het wiel los, haal het wiel van de as en zet het reservewiel er op. Draai de moeren aan en trek ze kruiselings nog even na om te controleren dat ze goed zijn aangedraaid. Laat dan pas de auto weer zakken.

6. Rijd naar een garage

Heb je een bandenreparatieset gebruikt? Dit is slechts een noodreparatie en dus een tijdelijke oplossing. Rijd niet te hard en ga direct naar een garage voor een definitieve reparatie of een nieuwe band.

auto krik

Hoe voorkom je een lekke band?

Een lekke band is niet altijd te voorkomen, maar je kunt het risico aanzienlijk verkleinen met goed onderhoud en verantwoord rijgedrag. Door regelmatig je banden te controleren en rustig te rijden, kun je veel problemen voor zijn. Hier zijn enkele essentiële tips om een lekke band te voorkomen:

  • Controleer regelmatig de bandenspanning Een te lage of te hoge bandenspanning vergroot de kans op een lekke band. Controleer maandelijks de spanning en pas deze aan volgens de voorschriften van de fabrikant.
  • Controleer de profieldiepte Banden met weinig profiel hebben niet alleen minder grip, ze zijn ook gevoeliger voor beschadigingen. Vervang banden als het profiel minder dan 1,6 mm diep is (al wordt minimaal 4 mm aangeraden voor optimale veiligheid en aquaplaning te voorkomen).
  • Vermijd slecht wegdek Rijden over gaten in de weg, scherpe objecten of stoepranden kan banden beschadigen. Probeer obstakels te vermijden en wees voorzichtig bij slecht onderhouden wegen.
  • Laat je banden regelmatig inspecteren Een garage kan je banden controleren op slijtage en mogelijke beschadigingen. Dit kan helpen om problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen.

Conclusie

Een lekke band kan vervelend zijn, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je weer veilig en snel onderweg zijn. Door regelmatig onderhoud en een voorzichtige rijstijl is het risico op een lekke band aanzienlijk te verkleinen. Weet je al hoe je een reservewiel monteert of een reparatieset gebruikt? Een beetje voorbereiding kan je veel stress besparen in een noodsituatie!

FAQ

Het wordt afgeraden door te rijden met een lekke band. Als je een thuiskomer reservewiel hebt gemonteerd, rijd dan niet harder dan 80 km/u en vervang deze zo snel mogelijk.

Ja, met een bandenreparatieset kun je tijdelijk een lek dichten. Dit is echter slechts een noodoplossing en je moet zo snel mogelijk naar een garage voor een definitieve reparatie.

Het is aan te raden om je bandenspanning minstens één keer per maand te controleren, en voor langere ritten zelfs vaker.

De juiste bandenspanning staat vermeld in de handleiding van je auto of aan de binnenkant van de bestuurdersdeur. Dit kan per voertuig verschillen.

Als de profieldiepte minder dan 1,6 mm is of als er zichtbare scheuren en beschadigingen zijn, moeten je banden worden vervangen.

Ja, een band kan (langzaam ) leeglopen door een slecht ventiel, een beschadigde velg of temperatuurschommelingen. Laat je banden bij twijfel altijd controleren.

De levensduur van autobanden hangt af van je rijstijl, het wegdek en de kwaliteit van de banden, maar gemiddeld gaan banden tussen de 40.000 en 70.000 kilometer mee. Na uiterlijk tien jaar is een autoband sowieso toe aan vervanging door veroudering.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV-67

Ruitenwissers kopen: waar moet je op letten?

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Bandenspanning - Apollo Tyres

Banden oppompen auto: hoe en waarom

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Autoschlüssel nachmachen, copy car keys

Autosleutels bijmaken: waar kan het en wat kost het?

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Ontdek meer