Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Goedkope of dure motorolie kopen?

Elke verbrandingsmotor heeft motorolie nodig. Het loont de moeite om goed te kijken: waar kun je goede motorolie kopen tegen lage kosten? Kan goede motorolie ook goedkoop zijn of is de prijs bepalend voor de kwaliteit? We zoeken het uit!

Goede motorolie is essentieel voor het goed laten presteren en goed onderhouden van de verbrandingsmotor in een auto. Het belang van motorolie wordt vaak onderschat. Slechte olie of rijden met onvoldoende olie kan na verloop van tijd ernstige gevolgen hebben. Dat merk je dan aan de motorprestaties en het brandstofverbruik.

Belangrijke functies

Motorolie in een verbrandingsmotor heeft meerdere functies. In de eerste plaats is olie bedoeld om onderdelen te smeren en direct contact tussen bewegende delen te vermijden. Maar de motorolie zorgt er ook voor dat warmte, verbrandingsresten en slijtagedeeltjes worden opgenomen en afgevoerd.

Het gebruik van de juiste hoeveelheid motorolie van goede kwaliteit is goed voor de motor. Deze olie beperkt namelijk de interne wrijving in het motorblok. Dat resulteert in een laag brandstofverbruik, goede motorprestaties en beperking van motorslijtage. Goede motorolie verlengt de levensduur van de verbrandingsmotor. Op termijn betaalt dit zich uit in het voorkomen of op zijn minst uitstellen van mogelijk dure reparaties.

Welke olie?

Gebruik bij voorkeur het type motorolie dat door de autofabrikant wordt aanbevolen voor die specifieke verbrandingsmotor. Dat staat meestal aangegeven in het instructieboekje van de auto of op een sticker onder de motorkap. Elk type motorolie heeft zijn eigen aanduiding, bijvoorbeeld 10W40 of 5W30. Hiermee wordt de viscositeit van de olie aangegeven. Hoe lager de viscositeit, hoe dunner de olie.

Het eerste cijfer vóór de W geeft aan hoe dun de olie is bij lage temperaturen. Dat is van belang bij een koude start. Want ook dán moet de olie dun genoeg zijn om direct alle onderdelen te kunnen smeren. Het cijfer ná de W geeft aan hoe dik de olie is bij hoge temperaturen. Dat is belangrijk als de motor op temperatuur is. De motorolie mag namelijk niet te dun worden, want dan verliest het zijn eigenschappen.

Waarom is goede olie belangrijk?

Motorolie kun je op veel verschillende plekken kopen. Denk aan tankstations, garagebedrijven, doe-het-zelf zaken en zelfs supermarkten. Alleen loopt de kwaliteit van de aangeboden motoroliën sterk uiteen. De ene olie is de andere niet.

Motorolie van hogere kwaliteit heeft een langere, stabiele levensduur. Goedkope motorolie verliest eerder zijn eigenschappen en moet sneller ververst worden om de motor in optimale conditie te houden.

All no engine oil change - konsequences

Additieven

Bij een goedkopere motorolie wordt ook vaak bespaard op additieven. Dit zijn extra goedjes die aan de olie worden toegevoegd, zoals reinigingsmiddelen en middelen tegen corrosie, slijtage en schuimvorming. Bij langdurig gebruik van goedkope olie ontstaat meer slijtage en vervuiling in de motor, want niet bevorderlijk is. Op termijn zullen hierdoor de prestaties afnemen en het brandstofverbruik en de kans op motorschade toenemen.

Minerale of synthetische olie

Behalve de viscositeit van de olie is er ook een verschil tussen minerale en synthetische olie. Minerale oliën komen uit de raffinage van ruwe aardolie. Tijdens dit proces worden de natuurlijke contaminaties en ongewilde koolwaterstoffen verwijderd. Minerale oliën zijn voordeliger en ideaal voor oudere voertuigmodellen. Minerale oliën zijn van hoge kwaliteit, maar hebben een relatief hoge viscositeit. Ook moeten minerale oliën vaker worden ververst dan synthetische oliën.

Synthetische motoroliën zijn moderner, veelzijdiger en vaak in een laboratorium ontwikkeld. Het voordeel van synthetische olie is de lagere viscositeit bij een koude start en de lagere weerstand voor een lager brandstofverbruik. Verder zijn synthetische motoroliën beter voor het milieu en beter en langer bestand tegen zware belasting.

Kwaliteit van motorolie

De kwaliteit van motorolie wordt bepaald door het Amerikaanse API en Europese ACEA. Bij de kwaliteitsaanduiding van de ACEA worden benzinemotoren aangeduid met de letter A. Dieselmotoren worden aangeduid met de letter B en dieselmotoren met een roetfilter met de letter C. Hoe hoger het cijfer achter de letter, hoe hoger de kwaliteit. Bijvoorbeeld: A3, B4 en C3. Voor auto’s die voorzien zijn van een dieselmotor met roetfilter is het extra belangrijk dat je hiervoor de juiste olie kiest.

Bij de kwaliteitsaanduiding van het Amerikaanse API worden benzinemotoren aangeduid met de letter S en dieselmotoren met de letter C. De letter die daarna komt, geeft de kwaliteit aan. Hoe verder de letter in het alfabet, hoe hoger de kwaliteit.

Wanneer moet ik olie bijvullen?

Bij de meeste moderne auto’s is de door de fabrikant aanbevolen motorolie specifiek afgestemd op de motor en de onderhoudsinterval van de auto, waardoor je zelf in principe niets hoeft te doen. Het is echter van groot belang toch zelf regelmatig het oliepeil te controleren, en al helemaal bij auto’s op leeftijd of met hogere kilometerstanden.

Je kunt het oliepeil controleren met de peilstok onder de motorkap. Als het olielampje op het dashboard begint te knipperen, moet je direct olie bijvullen! Het is aan te raden altijd een liter olie bij je te hebben. Je weet maar nooit!

Let erop dat je nooit meer olie bijvult dan nodig. In dat geval kunnen grote rookpluimen uit de uitlaat komen en zal het toerental van de motor erg schommelen. In het ergste geval kunnen lekkages en motorschades ontstaan door een te hoge oliedruk.

All Engine oil quality levels - differences

Alternatieven

Voor het vinden van motorolie met een zo hoog mogelijke prijs-kwaliteitverhouding zijn er enkele aandachtspunten. Je kunt zoeken naar alternatieven, bijvoorbeeld motorolie die in de supermarkt of doe-het-zelf-winkel wordt aangeboden. Die voldoen zeker aan minimale eisen en zullen op korte termijn acceptabel zijn. Dat is bijvoorbeeld een oplossing voor automobilisten die hun voertuig puur functioneel gebruiken en geen zin hebben om geld uit te geven aan smeermiddelen.

Goedkoop is duurkoop?

Toch is goedkoop in veel gevallen duurkoop, omdat deze voordelige opties meestal niet voldoen aan de strenge eisen van moderne verbrandingsmotoren. Daarom adviseren veel experts bewust motorolie van A-merken. Die zijn over het algemeen duurder, bevatten uitsluitend hoogwaardige basisoliën en zorgvuldig samengestelde additieven. Het is misschien ook geen toeval dat autofabrikanten zelf specifieke keurmerken aanbevelen voor deze motoroliën. Bovendien werken olieproducenten vaak nauw samen met autofabrikanten om nieuwe technologieën te ontwikkelen en nog betere smeermiddelen te produceren. Sommige olieproducenten hebben veel ervaring opgedaan in de racerij, waar nieuwe smeermiddelen uitgebreid worden getest voordat ze beschikbaar komen voor de consument.

'Goedkope' motoroliën zijn vaak universeel en voldoen daarom aan veel basale eisen voor een verbrandingsmotor. Toch kunnen ze je minder goed garanderen dat ze op alle onderdelen voldoen aan de hoge specifieke vereisten van jouw voertuig. Met andere woorden: een A-merk motorolie mag dan wel meer kosten dan een goedkopere optie, maar het geeft je de zekerheid dat het voldoet aan de exacte specificaties van jouw voertuig. Bovendien kan het gebruik van een hoogwaardig smeermiddel de levensduur van je verbrandingsmotor met meerdere jaren verlengen en resulteren in betere prestaties op de weg. Het is dus de moeite waard om te investeren in kwaliteit als het gaat om motorolie.

Nieuwe auto

Wie een nieuwe auto koopt, gaat daarbij akkoord met een voorgenomen onderhoudsschema. Daarbij is sprake van bepaalde regels, afspraken en vereisten. Zo schrijft de fabrikant een bepaald type olie voor en is de garantieregeling afhankelijk van het gebruik ervan. Het is dus van belang om voor het behoud van het recht op garantie deze voorschriften op te volgen.

Bezit je een oudere auto en kun je geen beroep meer doen op fabrieksgarantie? In dat geval staat het je als consument vrij om zelf een motorolie te kiezen. Je doet niets verkeerd als je de voorgeschreven soort motorolie blijft gebruiken. Je kunt er echter ook voor kiezen over te stappen op een andere, goedkopere variant. Dat kan zinvol zijn als je met een bescheiden budget andere motorolie met dezelfde eigenschappen tegen een lagere prijs kunt krijgen.

Online koopjes scoren

Op internet zijn niet alleen veel leveranciers van motorolie te vinden, ook kun je online de juiste voorgeschreven soort olie vinden die past bij jouw auto en motor. Vergelijk de prijzen van de soort olie die jij wenst en maak gebruik van de prijsverschillen en aanbiedingen die er te vinden zijn. Wie prijsbewust wil inkopen kan zich ook richten tot goedkopere merken motorolie. Wie enkel het allerbeste wenst voor zijn of haar auto, die kiest de voorgeschreven variant van bekende A-merken.

FAQ

Consumenten kunnen het onderhoudshandboek van hun auto raadplegen om na te gaan welke motorolie hun auto nodig heeft.

Uit producttests van bijvoorbeeld autobladen blijkt regelmatig dat goedkope motorolie het goed kan opnemen tegen de duurdere varianten en meestal als "aan te bevelen" wordt beschouwd.

Goedkope motorolie is verkrijgbaar voor ongeveer vier euro per liter, terwijl de kosten van hoogwaardige synthetische olie tussen de 15 en 20 euro per liter liggen.

De verkeerde olie kan de motor beschadigen en tot hoge reparatiekosten leiden. Autobezitters moeten daarom goed letten op de specificaties van de fabrikant.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV157 - AutoScout24 adviespagina - waar moet je op letten bij het tanken foto

Waar moet je op letten bij het tanken?

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Roestige auto

Alles over auto galvaniseren: bescherm je auto tegen roest

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
warm-he-dit-zijn-7-signalen-dat-jouw-auto-airco-onderhoud-nodig-heeft-2023-01

Alles over airco onderhoud

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Ontdek meer