Wat is een distributieriem?
De distributieriem is een rubberen riem met tandjes die de nokkenas(sen) en krukas met elkaar verbindt. Dit zorgt ervoor dat de kleppen en zuigers van de motor precies op het juiste moment bewegen. Zonder deze timing draait je motor als een dronken zeeman op een hobbelige weg. Sommige auto’s hebben geen distributieriem, maar een distributieketting. Die gaat meestal langer mee, maar is niet onderhoudsvrij. Check dus altijd even wat jouw auto heeft. Een 100% elektrische auto heeft overigens geen distributieriem of -ketting.
Verschillen distributieriem en distributieketting
Het is best interessant om eens te kijken naar de verschillen tussen een distributieriem en een distributieketting:
Materiaal Distributieriem: gemaakt van versterkt rubber met ingebouwde vezels. Distributieketting: gemaakt van metaal, vergelijkbaar met een fietsketting.
Levensduur Distributieriem: moet regelmatig vervangen worden (meestal tussen 60.000 en 180.000 km). Distributieketting: gaat vaak een autoleven lang mee, maar kan soms slijten of rekken.
Onderhoudskosten Distributieriem: goedkoper in aanschaf, maar het vervangen kan prijzig zijn. Distributieketting: duurder om te vervangen, maar onderhoud is minder vaak nodig.
Geluid Distributieriem: stil in gebruik, omdat het rubber geluid dempt. Distributieketting: kan meer geluid maken, vooral als hij slijt.
Betrouwbaarheid Distributieriem: gevoelig voor slijtage, droogte en breuken. Distributieketting: duurzamer en minder snel defect.
Wanneer moet je een distributieriem vervangen?
De levensduur van een distributieriem verschilt per auto. Fabrikanten geven meestal een vervangingsinterval aan in kilometers of jaren. Die vervangingsinterval ligt vaak tussen de 60.000 en 180.000 kilometer of 5 tot 10 jaar. Rijd je weinig? Dan veroudert het rubber alsnog door droogte en slijtage. Twijfel je? Check dan het onderhoudsboekje of vraag het na bij de garage. Liever op tijd vervangen dan een kapotte motor, toch?
Distributieriem vervangen: is dat prijzig?
De kosten voor het vervangen van een distributieriem kunnen flink oplopen. Maar waarom eigenlijk? Een grote factor is de arbeidstijd. De distributieriem zit diep in de motor verstopt. Een monteur is vaak enkele uren bezig met demonteren en monteren. Vaak worden ook de waterpomp, spanrollen en geleiders vervangen. Als je toch bezig bent, kun je beter alles in één keer goed doen. Hierdoor lopen de kosten op. Het is bovendien een specialistische klus. Een verkeerde montage kan de motor slopen. Daarom is vakmanschap essentieel. Afhankelijk van je auto kunnen de kosten voor het vervangen van de distributieriem tussen de 300 en 1.200 euro liggen. Ja, dat doet pijn in je portemonnee, maar een kapotte motor doet nog veel meer pijn.
Wanneer distributieriem vervangen?
Hoe weet je dat je distributieriem aan vervanging toe is? Tja, dat is een goede vraag. Soms geeft je auto subtiele signalen dat de riem versleten is, maar vervanging van dit onderdeel is ook opgenomen in het onderhoudsschema van de auto. Wie zijn auto dus naar een erkende merkdealer brengt, weet in ieder geval zeker dat er tijdig naar gekeken wordt. Let in ieder geval op de volgende symptomen:
- Rammelend geluid onder de motorkap
- Onregelmatige motorprestaties
- Olielekkage bij de distributiekap
- Moeilijk starten of overslaan van de motor
Hoor of voel je iets verdachts? Ga dan direct naar een garage en wacht niet tot de riem knapt. Dat wordt namelijk een duur grapje.
Distributieriem te laat vervangen
Een gebroken distributieriem betekent in de meeste gevallen een kapotte motor. Als een distributieriem breekt bij een interferentiemotor, dan raken de zuigers en kleppen elkaar, met kromme kleppen en kapotte zuigers als gevolg. Een interferentiemotor is overigens een type verbrandingsmotor waarbij de zuigers en kleppen zich in dezelfde ruimte bewegen, maar nooit tegelijkertijd. De kleppen openen om lucht en brandstof in de cilinder te laten, terwijl de zuigers naar boven en beneden bewegen om compressie en verbranding mogelijk te maken. Weet je dat ook weer. Bij sommige motoren blijft de schade beperkt als de distributieriem knapt, maar waarom zou je het risico nemen? Vervangen is altijd goedkoper dan repareren.
Distributieriem vervangen: tips op een rij
Niemand betaalt graag teveel. Hier is wat advies om de kosten voor het vervangen van een distributieriem binnen de perken te houden:
- Vergelijk prijzen: elke garage hanteert andere tarieven. Vraag offertes op en kies een betrouwbare garage met een eerlijke prijs.
- Laat gelijk ook de waterpomp vervangen: dit voorkomt dubbele arbeidskosten.
- Koop geen imitatie-onderdelen: goedkoop is duurkoop. Een B-merk distributieriem kan sneller slijten of zelfs vroegtijdig breken.
- Overweeg een gespecialiseerde garage: een merkgarage is vaak duurder dan een onafhankelijke specialist.
Zelf de distributieriem vervangen
Ben je handig met auto’s en heb je een goed uitgeruste garage? Dan kun je de distributieriem zelf vervangen, maar ... maak geen fout. Als de timing niet perfect is, kan je motor naar de schroot. Tenzij je een ervaren sleutelaar bent, is dit een klus die je beter aan een professional kunt overlaten.
In een notendop
De distributieriem is misschien niet het spannendste onderdeel van je auto, maar hij is wel essentieel. Wanneer de distributieriem vervangen moet worden, hangt af van het model en de gebruiksomstandigheden. Een versleten distributieriem dien je snel te vervangen. Wil je de kosten voor het vervangen van de distributieriem beperken? Plan op tijd vervanging in, kies een betrouwbare garage en laat meteen ook de waterpomp vervangen. Zo blijft je auto in topconditie en voorkom je dure verrassingen.