Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Auto aanduwen: alles wat je moet weten

Een auto aanduwen, hoe werkt dat precies? En is het altijd een goed idee? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het aanduwen van je auto, inclusief tips, veiligheidsmaatregelen en in welke situatie je het beter niet kunt doen.

Wanneer werkt het aanduwen van je auto?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je draait de sleutel om en in plaats van het vertrouwde gebrom van je motor hoor je … helemaal niets – of misschien nog een zielig klikje, maar dat is het dan wel. Geen paniek! Als je auto niet wil starten en je hebt geen startkabels of een acculader bij de hand, dan kun je altijd nog je auto aanduwen. Er zijn echter wat mitsen en maren.

Aanduwen is een klassieke methode om een auto met een lege accu toch aan de praat te krijgen. Maar voordat je enthousiast begint te duwen, is het belangrijk om te weten dat deze methode niet bij elke auto werkt.

1. Auto's met een handgeschakelde versnellingsbak

Handgeschakelde auto's zijn ideaal voor deze methode. Als je auto een handgeschakelde versnellingsbak heeft, kun je hem in zijn tweede versnelling zetten, de koppeling intrappen en hem vervolgens aanduwen. Zodra je voldoende snelheid hebt, laat je de koppeling los, en als alles goed gaat springt de motor aan.

2. Auto's met een automatische transmissie

Auto’s met een automaat zijn een ander verhaal. De meeste auto’s met automaat kun je niet aanduwen. De transmissie is namelijk niet ontworpen om de motor te starten zonder hulp van de startmotor. Als je een auto met automatische transmissie hebt, is aanduwen dus geen optie en zul je moeten vertrouwen op startkabels, een jumpstarter, of hulp van een wegenwacht.

3. Elektrische en hybride auto's

Elektrische en hybride auto's kunnen ook niet worden aangeduwd. Deze voertuigen hebben geen traditionele verbrandingsmotor die door aanduwen gestart kan worden. Voor deze auto’s moet je een andere oplossing zoeken, zoals een mobiele acculader of hulp van een wegenwacht.

family, children, child in a small toy car, toddler girl being pushed by her father

Hoe duw je een auto aan?

Als je hebt vastgesteld dat je auto kan worden aangeduwd, volg dan deze stappen om dit veilig en effectief te doen.

1. Zorg voor voldoende hulp

Het aanduwen van een auto is geen solo-taak. Roep de hulp in van minstens één ander persoon om te helpen duwen. Hoe meer mensen hoe beter, want er is best wat kracht nodig om de auto in beweging te krijgen.

2. Zet de auto in de tweede versnelling

Zet je auto in de tweede versnelling (niet in de eerste!). De tweede versnelling zorgt voor een soepelere start en voorkomt dat de wielen gaan slippen. Houd de koppeling ingetrapt terwijl je dit doet.

3. Zet het contact aan

Zorg ervoor dat het contact aanstaat. Dit is cruciaal, anders zal de motor niet starten, zelfs als je de auto in beweging krijgt.

4. Begin met duwen

Zorg ervoor dat de helpers stevig duwen. Je wilt voldoende snelheid opbouwen – meestal tussen de 8 en 16 km/u. Dit is voldoende om de motor op gang te krijgen.

5. Laat de koppeling los

Zodra je vermoedt dat de auto snel genoeg rijdt, laat je de koppeling los terwijl je voorzichtig gas geeft. Als alles goed gaat, zal de motor aanspringen. Vergeet niet om de koppeling weer in te trappen zodra de motor draait, anders slaat de motor af.

6. Houd de motor draaiende

Als je auto eenmaal gestart is, houd dan de motor draaiende door wat gas te geven. Dit is vooral belangrijk als de accu vrijwel leeg is, anders kan de motor weer afslaan. Rijd vervolgens een flink stuk om de accu weer van voldoende stroom te voorzien.

Veiligheidstips bij het aanduwen van je auto

Hoewel het aanduwen van een auto vrij eenvoudig klinkt, zijn er enkele veiligheidsmaatregelen die je in acht moet nemen om ongelukken te voorkomen.

Kies een veilige locatie

Probeer de auto altijd op een veilig, vlak terrein aan te duwen. Vermijd hellingen of drukke straten waar je het verkeer kunt hinderen of jezelf in gevaar kunt brengen. Idealiter doe je dit op een parkeerplaats of een rustige weg.

Gebruik je rem

Als je eenmaal de auto hebt gestart, gebruik dan meteen de (hand)rem om de auto tot stilstand te brengen als dat nodig is. Dit voorkomt dat de auto ongecontroleerd gaat rollen, vooral als je op een licht hellend oppervlak staat.

Controleer het verkeer

Als je je op een openbare weg bevindt, zorg dan dat je het verkeer goed in de gaten houdt. Gebruik waarschuwingslichten of zet een gevarendriehoek neer om andere bestuurders te waarschuwen. Kortom: breng anderen niet in gevaar.

Wat als het aanduwen niet werkt?

Soms werkt het aanduwen van je auto gewoon niet, hoezeer je het ook probeert. Dit kan verschillende oorzaken hebben en het is belangrijk om te weten wat je in deze situaties kunt doen.

Accu volledig leeg

Als je accu volledig leeg is, kan aanduwen mogelijk niet genoeg zijn om de motor te starten. In dit geval is het verstandig om een startkabelset te gebruiken of hulp te vragen van iemand die je accu kan opladen.

Andere problemen

Vermoed je dat de accu niet het probleem is en de auto start nog steeds niet, kan er iets anders aan de hand zijn. Denk aan een probleem met de startmotor, de brandstofpomp, of een elektronische storing. Laat je auto controleren door een monteur als je twijfelt over de oorzaak.

Wegenwacht inschakelen

Als niets lijkt te werken, is het tijd om de Wegenwacht in te schakelen. Ze kunnen je auto vaak ter plekke weer aan de praat krijgen, of indien nodig, naar een garage slepen voor verdere reparaties.

Tips om problemen in de toekomst te voorkomen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je auto startproblemen krijgt.

1. Controleer je accu regelmatig

Een van de meest voorkomende oorzaken van startproblemen is een verouderde of zwakke accu. Laat je accu regelmatig controleren en vervang deze indien nodig om te voorkomen dat je opnieuw stil komt te staan. Controleer je accu niet zelf, maar ga langs bij een garage.

2. Onderhoud je auto goed

Goed onderhoud is cruciaal om je auto betrouwbaar te houden. Dit betekent niet alleen het regelmatig vervangen van olie en filters, maar ook het controleren van alle belangrijke systemen, zoals de startmotor, de dynamo en dus ook de accu.

3. Gebruik een acculader

Als je weet dat je auto lange tijd stil zal staan, overweeg dan om een trickle charger (druppellader) te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je accu op een gezond niveau blijft, zelfs als de auto niet wordt gebruikt. Een accu kan namelijk snel achteruitgaan als hij niet wordt opgeladen door te rijden.

Veelgestelde vragen

Nee, auto's met een automatische transmissie kunnen niet worden aangeduwd. Voor deze voertuigen zul je iets anders moeten verzinnen, zoals het gebruik van startkabels of het inschakelen van de Wegenwacht.

Het aanduwen van je auto kan af en toe worden gedaan zonder schade aan de motor te veroorzaken, maar het is niet iets dat je regelmatig wilt doen. Aanduwen kan voor een extra belasting van de transmissie en de koppeling zorgen, dus het is beter om het alleen te doen in noodgevallen.

Als je auto na het aanduwen weer afslaat, kan dit wijzen op een ernstiger probleem, zoals een kapotte dynamo of een defect brandstofsysteem. In dit geval is het belangrijk om je auto te laten inspecteren door een monteur om verdere problemen te voorkomen.

Ja, het aanduwen van een auto kan onder bepaalde omstandigheden schade veroorzaken aan de katalysator, vooral als er onverbrande brandstof in de uitlaat terechtkomt tijdens het starten. Dit kan gebeuren als de motor meerdere keren niet start tijdens het aanduwen, waardoor er brandstof in het uitlaatsysteem komt. Wanneer de motor uiteindelijk aanslaat, kan deze brandstof ontbranden en schade toebrengen aan de katalysator.

Als er niemand beschikbaar is om je te helpen duwen, zijn er een paar alternatieven die je kunt overwegen. Ten eerste kun je proberen hulp te vragen aan voorbijgangers of buren, vooral als je in een druk gebied bent. Als dat geen optie is, kun je contact opnemen met de wegenwacht voor hulp. Zij kunnen je auto ter plekke weer aan de praat krijgen of naar een garage slepen. Een belangrijke tip: het is handig om een draagbare jumpstarter of acculader in je auto te hebben, zodat je jezelf kunt redden zonder de hulp van anderen.

Deel artikel

Alle artikelen

ADV157 - AutoScout24 adviespagina - waar moet je op letten bij het tanken foto

Waar moet je op letten bij het tanken?

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Roestige auto

Alles over auto galvaniseren: bescherm je auto tegen roest

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
warm-he-dit-zijn-7-signalen-dat-jouw-auto-airco-onderhoud-nodig-heeft-2023-01

Alles over airco onderhoud

Advies ·  Auto onderhoud & reparaties
Ontdek meer