Shortlease en auto-abonnement: wat zijn de verschillen?
Heb je een auto nodig voor een relatief korte periode? Dan is private lease vaak geen optie. Wel bieden veel leasemaatschappijen een andere vorm van lease aan: shortlease. Het auto-abonnement is een opkomend, flexibeler alternatief voor deze leasevorm. Wat zijn de verschillen?
Wat is shortlease?
Zoals de naam al aangeeft is shortlease een vorm van autolease, maar dan met een veel kortere looptijd dan bij reguliere leasevormen. Hoe een shortlease-overeenkomst er precies uitziet, verschilt per aanbieder. Bij de ene leasemaatschappij is shortlease een leasecontract met een vooraf bepaalde, korte looptijd. Bijvoorbeeld een jaar, half jaar of zelfs maar drie maanden. Het kan ook zijn dat het een leasecontract is met onbepaalde looptijd. In dat geval kan het contract na een bepaalde minimumperiode, bijvoorbeeld na drie maanden, iedere maand worden opgezegd.
Wat is een auto-abonnement?
Een auto-abonnement lijkt erg op autolease. Ook bij een auto-abonnement betaal je een vast bedrag per maand, waar verzekering, onderhoud, eventuele reparaties en wegenbelasting bij in zitten. Looptijd, het aantal kilometers dat je mag rijden en zelfs de autokeuze zijn bij een auto-abonnement vaak zeer flexibel. Ook wat de opzegtermijn betreft: vaak kan je een auto-abonnement na een minimale looptijd – soms zelfs maar een maand – dagelijks opzeggen.
Wat is het verschil tussen shortlease en een auto-abonnement?
Zowel bij shortlease als een auto-abonnement rij je dus in een (bijna) nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Ook zijn beide overeenkomsten al na een korte periode vrij opzegbaar. Wat is dan toch het verschil tussen beide constructies? In het kort: het auto-abonnement biedt nog net wat meer flexibiliteit. Op gebied van de autokeuze bijvoorbeeld, maar ook wat betreft de voorwaarden en – niet te vergeten – de BKR-registratie.
Flexibele autokeuze
Bij shortlease kies je meestal, binnen een bepaalde categorie, een auto uit de voorraad van een lease- of verhuurbedrijf. Daarbij ben je afhankelijk van wat dat bedrijf op dat moment toevallig in het aanbod heeft. Bij sommige shortlease-aanbieders kan je wel voor een nieuwe auto kiezen en zelf de kleur en opties bepalen, maar dat is echt een uitzondering. In principe kies je uit een voorraad auto’s die al ergens klaarstaan. Het grote voordeel is dat je gelijk kunt rijden en niet hoeft te wachten tot een nieuwe auto is geproduceerd en afgeleverd. De voorraad auto’s om uit te kiezen bestaat doorgaans uit jonge of zelfs bijna nieuwe auto’s. Bij een auto-abonnement werkt dit in principe hetzelfde, maar hebben de aanbieders vaak wel wat minder keuze uit verschillende merken en types.
Het grote verschil tussen shortlease en een auto-abonnement is echter dat je bij shortlease aan je autokeuze vast zit. Heb je bij nader inzien toch een grotere of kleinere auto nodig, dan moet je een volledig nieuw contract afsluiten. Een auto-abonnement biedt dan extra flexibiliteit, want daarbij kan je – soms na een bepaalde periode – met hetzelfde contract voor een andere auto kiezen. Erg handig als je bijvoorbeeld slechts een maand een grotere auto nodig hebt, of gewoon bent uitgekeken op het model dat je eerst had gekozen.
Wel of niet inbegrepen in het maandbedrag
Zowel bij shortlease als het auto-abonnement betaal je een vast maandbedrag, waar in principe alleen de brandstof nog niet bij in zit (en eventuele parkeerkosten, tol en verkeersboetes natuurlijk). Allrisk-verzekering, wegenbelasting, onderhoud, eventuele reparaties, 24/7 pechhulp en bij sommige aanbieders ook een zomer-/winterbandenwissel zijn allemaal inbegrepen. Ook blijft de auto in beide gevallen juridisch eigendom van de lease- of verhuurmaatschappij. Het verschil tussen beide overeenkomsten zit hem vooral in de overige voorwaarden. Over het algemeen mag je bij shortlease vaak meer kilometers rijden met de auto dan bij een auto-abonnement. Ook is shortlease vaak wat voordeliger dan een auto-abonnement, juist omdat het contract iets minder flexibel is.
Sommige aanbieders laten de auto zelfs bij je thuis afleveren en ophalen. Bij andere moet je de auto zelf ophalen en na afloop van het contract weer terugbrengen. Dit verschilt dus per aanbieder en staat verder los van de algemene verschillen tussen shortlease of auto-abonnement.
Minimale en maximale looptijd
Shortlease heeft – de naam zegt het al – nooit een echt lange looptijd. Het maximum verschilt per aanbieder, maar shortlease voor meer dan twee à drie jaar bestaat eigenlijk niet. Voor langere periodes zou reguliere (private) lease namelijk voordeliger zijn. Een auto-abonnement heeft juist geen maximale looptijd. Het stopt pas als jij dat wilt, wanneer dat ook is. Wel geldt ook hierbij: voor periodes van meerdere jaren is reguliere (private) lease doorgaans voordeliger.
Opzegtermijn
Heb je de auto niet meer nodig en besluit je zelf de overeenkomst te beëindigen? Bij shortlease kan je meestal maandelijks opzeggen. Als je opzegt, betaal je dus nog wel voor de rest van die betreffende maand. Hoewel het per aanbieder verschilt, is een auto-abonnement vaak zelfs dagelijks opzegbaar. Zeg je het contract op, dan lever je je auto in en ben je er direct vanaf.
Wel of geen BKR-registratie
Omdat reguliere (private) lease overeenkomsten een grote maandelijkse betaalverplichting met zich meebrengen, volgt bij het afsluiten van het contract een registratie bij het BKR (Bureau Krediet Registraties). Dat kan nadelig zijn bij bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek. Bij shortlease is deze BKR-registratie in principe niet van toepassing, aangezien het contract maar een korte looptijd heeft en snel opzegbaar is. Wel controleren sommige leasebedrijven je kredietwaardigheid. Bij een auto-abonnement is een BKR-registratie sowieso niet van toepassing en wordt je kredietwaardigheid nooit gecontroleerd. Mocht je de financiële lasten van de overeenkomst om een of andere reden niet meer kunnen dragen, dan kan je de overeenkomst namelijk per direct stopzetten.
Conclusie
In grote lijnen komen shortlease en een auto-abonnement dus op hetzelfde neer. Voor een vast bedrag per maand rij je een (bijna) nieuwe auto en het contract heeft een korte looptijd en/of is snel opzegbaar. Over het algemeen is shortlease alleen net wat voordeliger en biedt een auto-abonnement weer net wat meer flexibiliteit.
Heb je een auto nodig voor een paar maanden tot een jaar, dan gaan shortlease en het auto-abonnement redelijk gelijk op. Shortlease is meestal voordeliger, maar bij een auto-abonnement kan je tussentijds van auto wisselen. Ook is het auto-abonnement nog net iets flexibeler wat de opzegtermijn betreft – die is er vaak gewoon niet!
Heb je een auto nodig voor een jaar of langer, dan is het auto-abonnement interessanter dan shortlease, omdat het abonnement geen vastgelegde maximale looptijd heeft. Je hoeft dus geen nieuw contract af te sluiten als je de auto langer nodig hebt dan je vooraf had gedacht. Wel moet je je bij zo’n lange looptijd afvragen of de voordelen van het abonnement – zoals het kunnen wisselen van auto en niet hebben van een BKR-registratie – opwegen tegen een lager maandbedrag bij reguliere (private) lease.
Vind het juiste auto-abonnement
Kortom, als je slechts voor korte tijd een auto nodig hebt, is er meer dan genoeg keuze. Zet voor jezelf alle voor- en nadelen van lease- en abonnementsvormen goed op een rij en bepaal wat het beste bij jouw specifieke situatie past. Heb je besloten dat het een auto-abonnement gaat worden? Kijk dan vooral ook eens op de auto-abonnementenportal van AutoScout24. Daar vind je het complete aanbod van de negen bij ons aangesloten aanbieders. Volop keuze dus. Je kunt eenvoudig filteren op bijvoorbeeld het type auto, het aantal kilometers dat je ermee mag rijden of de looptijd van het abonnement. Op die manier vind je altijd het auto-abonnement dat bij jou past.