Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Proefrit

Het maken van een proefrit is natuurlijk ontzettend leuk, maar ook een beetje spannend. Je ervaart namelijk voor de eerste keer hoe de auto rijdt. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid voor de proefrit. We helpen je graag op weg met diverse tips.

Goede voorbereiding

De zoektocht naar een nieuwe auto kan soms weken tot zelfs maanden duren. Als je dan zover bent om een bezoek te brengen aan de verkoper voor het maken van een proefrit, dan wil je ook alles halen uit die proefrit. Zorg daarom voor een goede voorbereiding. Dat begint al door vooraf te omgeving rond de locatie te checken. Stippel eventueel een kleine route uit om de auto goed te kunnen ervaren.

Het is zinvol om zowel in de stad alsook over provinciale wegen te rijden, omdat je hier harder kunt rijden dan binnen de bebouwde kom. Kies daarom voor een tijd waarin er weinig files mogelijk zijn. Afwisseling in de route heeft de voorkeur. Als je wilt, is het mogelijk om tijdens de proefrit een controle, of aankoopkeuring, te laten uitvoeren in een garage. Doe dit echter altijd in overleg met de verkoper.

Tijd en locatie

Je kunt het beste een tijd kiezen waarbij je bij daglicht alles goed kunt zien en bekijken. Twijfel je over je eigen autokennis? Neem dan iemand mee met verstand van zaken. Vier ogen zien per slot van rekening meer dan twee ogen. Tijdens een aankoopkeuring – mocht je daarvoor kiezen - kijkt een specialist al met een arendsoog naar de auto, maar het is ook belangrijk om zelf goed te kijken naar de kleinere details. Hoe oogt de lak? Heeft de auto beschadigingen? Hebben de banden nog voldoende profiel? Hoe ruikt de auto? Functioneren alle knoppen en systemen? Controleer de auto op vochtplekken, bijvoorbeeld in de bagageruimte. Wees kritisch en loop de auto in het juiste licht aandachtig na. Goed licht is essentieel om een auto goed te kunnen bekijken. Als het regent, vraag dan om de auto op een droge lichte plek te parkeren. Maak de auto vooral even droog, want door regen kan het zomaar zijn dat je zaken over het hoofd ziet.

Proefrit

Rijd de motor eerst even warm

Het is belangrijk om de motor tijdens een proefrit eerst rustig warm te laten worden. Dat zou je met je eigen auto ook doen, toch? Als de motor alvast opgewarmd is, kun je direct kijken of de prestaties van de auto je aanspreken. Zorg er ook voor dat je stukken tijdens de proefrit zuinig rijdt. Het is vooral belangrijk om de rit zoveel mogelijk te laten lijken op een rit zoals jij de auto straks gaat gebruiken. Dan heb je ook direct een idee van het verbruik.

Even een pauze

Tijdens de proefrit is het ook zeker even verstandig om de auto op een veilige plek te parkeren. Laat de motor even lopen en luister aandacht naar de techniek. Klinkt alles gezond? Geen ratels onder de motorkap? Ook tijdens het rijden is het belangrijk om goed te luisteren naar eventueel bijgeluiden. Als het onderstel piept en kraakt, kun je de auto beter laten staan.

Autopapieren

Neem voor de proefrit je rijbewijs en je paspoort/identiteitskaart mee. Vraag al voor de proefrit naar de papieren van de auto. Belangrijk: heeft de auto nog APK en is hij verzekerd? Een koopcontract is in Nederland niet verplicht, maar een koopcontract kan je wel meer zekerheid geven. Op AutoScout24 vind je een gratis koopcontract die je helemaal zelf kunt invullen. Met zo’n koopcontract kun je ook altijd terugvallen op non-conformiteit. Dit betekent dat een zaak niet de eigenschappen heeft die van de zaak mochten worden verwacht op grond van een koopovereenkomst.

Proefrit

Controleer tijdens de proefrit ook de remmen, koppeling en de verlichting. Controleer het oliepeil en let erop of de auto snel en zonder problemen start. Draait de auto goed stationair en stil zonder opvallende klepper- of piepgeluiden? Werkt de koppeling goed en zonder geluiden, reageert het rempedaal snel en zonder dat je meerdere keren hoeft te trappen? Als je in je vrienden- of kennissenkring een ‘auto-expert’ kent, vraag hem/haar dan om je te begeleiden en de auto te beoordelen. In onze checklist vind je nog meer belangrijke tips voor de autocontrole. Je kunt de verkoper gerust vragen om mee te rijden. Je kunt hem dan tijdens de rit meteen vragen stellen over eventuele opvallende zaken.

drive

Staat van de auto en kilometerstand

Het terugdraaien van de kilometerstand is in Nederland strafbaar. Toch gebeurt het nog steeds, maar niet bij professionele autobedrijven. Het is altijd verstandig om extra goed op te letten op de kilometerstand. Let op garagerekeningen met kilometerstand, doorgezeten stoelen en afgesleten schakelpoken en voetpedalen. Voor de meeste zekerheid is er in Nederland de Nationale Autopas, NAP. Als er een NAP certificaat bij de auto zit, kun je ervan uitgaan dat de kilometerstand logisch verklaarbaar is. Wanneer de auto jarenlang regelmatig werd gebruikt en gedurende de afgelopen één tot twee jaar ineens niet meer, dien je altijd naar de reden te vragen. Let op de reactie van de verkoper en of zijn verklaring geloofwaardig is. De meest voorkomende reden voor het verkopen van een auto is een verandering in woon-werksituatie of een verandering in gezinssamenstelling.

Garantie en aansprakelijkheid

Als je een auto van een particulier koopt, kan deze elke garantie of aansprakelijkheid uitsluiten. Dat wil zeggen: de particuliere verkoper is niet aansprakelijk voor gebreken of defecten die na de koop optreden. Dit is echter niet van toepassing als de particuliere verkoper bewust en met boze opzet gebreken en defecten heeft verzwegen. Als je een auto bij een dealer koopt, is deze in bepaalde mate aansprakelijk voor eventuele gebreken. Zelfs als hij dit in de koopovereenkomst uitsluit, is hij wettelijk aansprakelijk. Voor details en bijzonderheden kun je het beste advies inwinnen bij bijvoorbeeld de ANWB of informatie hieromtrent op internet zoeken.

Diverse tips

We zetten voor de proefrit nog even wat handige zaken op een rij. Kijk ook zeker naar onze uitgebreide checklist!

Checklist:

  • Zorg ervoor dat de motor is opgewarmd
  • Test alle versnellingen van de transmissie, let op bijgeluiden
  • Profiel van de banden checken
  • Is de koppeling niet versleten?
  • Werken de schokdempers zoals het hoort?
  • Functioneren alle knoppen en systemen aan boord
  • Trilt de auto in het stuur?
  • Trekt de auto naar rechts of links?
  • Rem een keer stevig af: trekt de auto naar links of rechts?
  • Let op bijgeluiden vanuit het onderstel
  • Laat de motor draaien en luister ook vanbuiten naar de aandrijflijn
  • Wanneer is de distributieriem vervangen?
  • Controleer uitvoerig de cosmetische staat van de auto
  • Geen roest?
  • Controleer de auto op vocht in het interieur en de bagageruimte
  • Zijn de scharnieren in goede staat?
  • Lekt het panoramadak niet?

FAQ

Dan is er niets aan de hand. Een proefrit is altijd vrijblijvend. Je zit nergens aan vast. Nee is ook een antwoord. Als de verkoper boos wordt, als je de auto toch aan je voorbij laat gaan, dan kun je altijd twijfelen of de auto of de verkoper in kwestie deugt. Voel je nooit verplicht om een auto te kopen na het maken van een proefrit. Het moet altijd goed voelen. Wellicht heeft de verkoper een bepaalde verwachting, maar die verwachting mag nooit jouw verplichting worden. Voelt een auto dus niet goed? Of wil je liever nog even nadenken? Geen probleem: wees daar eerlijk over. Een goede verkoper begrijpt dat volkomen. Uiteraard staat het de verkoper vrij om de auto te verkopen aan iedereen. Eisen dat de verkopen de auto voor jou reserveert gedurende je ‘ik-moet-er-even-een-paar-dagen-over nadenken-periode’ is dan ook niet eerlijk naar de verkoper toe.

Deel artikel

Alle artikelen

Het perfecte verkoopgesprek

Het perfecte verkoopgesprek

Advies · Aankooptransactie
Autoverzekering

Autoverzekering

Advies · Aankooptransactie
Overschrijving

Overschrijving

Advies · Aankooptransactie
Ontdek meer