Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Overschrijving

Koop je een auto bij een autobedrijf? Dan kan in dat geval het autobedrijf de overschrijving van de auto voor je regelen. Koop je de auto van een particulier? Dan is het mogelijk om het voertuig zelf online over te schrijven. Hoe? Dat leggen we uit in dit artikel.

Overschrijven van de auto

Wanneer je een nieuwe auto of occasion koopt, moet je deze auto op jouw naam laten registreren. Dit wordt ook wel het overschrijven van de auto genoemd. Zodra de auto op jouw naam staat, ben je verantwoordelijk voor alle bijbehorende verplichtingen, zoals verkeersboetes. Het overschrijven van een auto is niet alleen nodig bij aankoop, maar ook bij verkoop. Zodra je het kenteken overschrijft, gaan de verplichtingen voor tijdige keuring en verzekering van het voertuig over op de nieuwe eigenaar. De oude eigenaar is niet langer verantwoordelijk voor eventuele boetes. Voor de koper ontstaan nieuwe verplichtingen zoals het betalen van wegenbelasting en verzekering.

Overschrijven moet direct bij aankoop gebeuren

Het overschrijven van het kenteken naar de nieuwe eigenaar moet direct bij aankoop gebeuren. Dit kan op verschillende manieren: bij een kentekenloket zoals een postkantoor, online via de RDW-website, of bij een RDW-keuringsstation. Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij de balies van het RDW in Zoetermeer, Den Bosch of Veendam. Het RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, beheert alle kentekens in Nederland.

Minimaal een WA-verzekering

Bij het overschrijven van een auto is het verplicht dat de auto verzekerd is. Je moet minstens een WA-verzekering hebben, maar je kunt ook kiezen voor uitgebreidere verzekeringen zoals WA beperkt casco of WA casco (allrisk). Je kiest zelf welke verzekering het best bij je auto past. Het RDW controleert elke drie maanden of het voertuig verzekerd is en of het tijdig gekeurd is voor de APK. Bij het niet voldoen aan deze eisen zal het CJIB een boete sturen naar het adres van de kentekenhouder.

All documents handover

Dit neem je mee!

Wat je nodig hebt voor het overschrijven van een auto hangt af van het type kentekenbewijs. Als de oude eigenaar nog een papieren kentekenbewijs heeft, moeten de originele papieren worden meegenomen. De nieuwe eigenaar krijgt altijd een kentekencard. Voor de overschrijving heb je het overschrijvingsbewijs van de auto nodig. Bij een papieren kentekenbewijs zijn dit het tenaamstellingsbewijs, deel IB, en het overschrijvingsbewijs deel II. Koper en verkoper gaan vaak samen naar een kentekenloket voor de overschrijving.

Het vrijwaringsbewijs

De koper ontvangt een kentekencard en de verkoper krijgt een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs toont aan dat de oude eigenaar niet meer verantwoordelijk is voor de auto. Het vrijwaringsbewijs moet zorgvuldig worden bewaard.

Het tenaamstellingsverslag

De koper ontvangt een tenaamstellingsverslag waarop de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode staan. De laatste vijf cijfers worden door het RDW samen met de kentekencard naar de nieuwe eigenaar gestuurd. Deze code moet goed thuis worden bewaard en niet bij het kentekenbewijs worden gehouden.

De auto online overschrijven: wel zo handig!

De snelste manier om een auto over te schrijven is online. Dit kan alleen als beide partijen een DigiD hebben en de auto een kentekencard heeft. Met een papieren kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. Op zondag zijn de meeste fysieke overschrijvingslocaties gesloten, maar je kunt de overschrijving gewoon online doen. Hiervoor heb je een geldig identiteitsbewijs en een smartphone met NFC-chip nodig.

De voordelen van een auto online overschrijven op een rij:

  • De auto online overschrijven kan vanuit huis, zonder dat je naar een fysiek loket hoeft te gaan. Dit bespaart tijd en moeite.
  • Je kunt op elk moment van de dag de overschrijving regelen, ook buiten kantooruren en in het weekend.
  • Je hoeft niet in de rij te staan bij een RDW-loket of postkantoor, wat vooral handig is tijdens drukke periodes.
  • Met een DigiD en de benodigde documenten kun je het proces snel en gemakkelijk doorlopen.
  • Je krijgt direct een bevestiging van de overschrijving, zodat je meteen weet dat alles correct is afgehandeld.
  • Het online proces is veilig en je hoeft geen fysieke documenten mee te nemen of te versturen, waardoor de kans op verlies of diefstal kleiner is.
  • Het digitale proces vermindert de hoeveelheid papieren documenten die je moet beheren en bewaren.

RDW Kentekenbewijs

Verschil in kentekenbewijzen

Er zijn papieren kentekenbewijzen (uitgegeven tot 1 januari 2014) en kentekencards (uitgegeven vanaf 1 januari 2014). Papieren kentekenbewijzen bestaan uit meerdere delen, terwijl een kentekencard op creditcardformaat is met een bijbehorende tenaamstellingscode.

  • Na het inloggen met DigiD wordt de ID-kaart via de kaartlezer gecontroleerd.
  • Je betaalt kosten via iDEAL (stem af wie deze kosten betaalt: koper of verkoper?) .
  • Via de e-mail wordt er een bewijs van overschrijving verzonden.
  • Er volgt ook een mail met een link naar het vrijwaringsbewijs voor de verkoper.
  • De eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode worden ook per e-mail gestuurd.
  • De kentekencard wordt per post verzonden, net zoals overschrijving bij een regulier kentekenloket.
  • Ook hier geldt dat het vrijwaringsbewijs en de tenaamstellingscode goed bewaard moeten worden.

Veelgestelde vragen

Ja, er zijn kosten verbonden aan het online overschrijven van een auto in Nederland. De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk: namelijk 12,50 euro. Het maakt daarbij niet uit of je de overschrijving regelt via de RDW-website of bij een RDW-kentekenloket.

Als je niet kunt wachten op het kentekenbewijs, dan is het mogelijk om een spoedaanvraag te doen. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld op het punt staat om naar het buitenland op vakantie te gaan. Een spoedaanvraag is alleen mogelijk bij koop van een voertuig, niet als je het kentekenbewijs kwijt bent. Daarnaast is een spoedaanvraag alleen mogelijk op de dag van de overschrijving, of op de eerstvolgende werkdag. Daarnaast kost een spoedaanvraag voor een kentekenbewijs ook extra geld. Een spoedverzending kentekencard kost je ongeveer 241 euro. Ter vergelijking: als je de kentekencard afhaalt bij de RDW in Veendam, kost je dat ongeveer 61 euro.

Als je de aanvraag vóór 11.45 uur doet, kun je het kentekenbewijs dezelfde werkdag nog ophalen bij de RDW in Veendam. Of je laat het kentekenbewijs dezelfde werkdag thuisbezorgen. Doe je de aanvraag ná 11.45 uur, dan kan je het kentekenbewijs de volgende werkdag ophalen bij de RDW in Veendam. Of je laat het kentekenbewijs de volgende werkdag thuisbezorgen.

Jazeker, dat is mogelijk! Het papieren kentekenbewijs omwisselen voor een kentekencard is overigens niet verplicht. Je kunt dit omwisselen zelfs online regelen! Wat heb je hier voor nodig? Sowieso het kenteken en voertuigidentificatienummer (VIN). Deze VIN tref je aan op de achterkant van het kentekenbewijs, deel IA. Vervolgens vraag je via de website van de RDW via de knop Papieren kentekenbewijs omwisselen de omwisseling aan. Je betaalt hier wel wat geld voor, ongeveer 12 euro. Dus dat valt mee. Betalen kan gewoon via iDeal. Vervolgens krijg je per post een nieuw kentekenbewijs in de vorm van een kentekencard. De tenaamstellingscode die hoort bij het kentekenbewijs krijg je de volgende werkdag toegestuurd. Het oude papieren kentekenbewijs is niet meer geldig. Deze mag je vernietigen. Het papieren kentekenbewijs omwisselen voor een pasje is superhandig, want na ontvangst van de kentekencard wordt het mogelijk om het voertuig online over te schrijven bij verkoop.

Deel artikel

Alle artikelen

Het perfecte verkoopgesprek

Het perfecte verkoopgesprek

Advies · Aankooptransactie
Autoverzekering

Autoverzekering

Advies · Aankooptransactie
Auto-overdracht

Kenteken auto op naam zetten

Advies · Aankooptransactie
Ontdek meer