Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Kilometerstand checken als je een auto gaat kopen

Per jaar kan een auto heel wat kilometers rijden. Bij aankoop van een tweedehands auto wil je wel zeker weten dat de tellerstand klopt. Check daarom goed de kilometerstand van een occasion. Maar hoe doe je dat?

Kilometerstand checken bij aankoop van een auto

Als je een occasion op het oog hebt, dan wil je graag een idee krijgen van de onderhoudsstaat van de auto. Het controleren van de kilometerstand is dan een middel om te bepalen of de auto de vraagprijs waard is. Bij auto’s die veel kilometers gelopen hebben, mag je namelijk aannemen dat er sprake is van wat slijtage aan de motor. Omdat motorreparaties vrij prijzig zijn, is het logisch dat een hoge kilometerstand de vraagprijs drukt.

Tellerstand van de auto controleren bij de RDW

Heb je een auto op het oog, maar twijfel je over de kilometerstand of de uitleg die de verkoper jou daarover geeft? Dan heb je de mogelijkheid om bij de RDW te achterhalen of een kilometerstand van een auto ‘logisch’ is. Vul simpelweg het kenteken in bij de RDW. Vervolgens zie je direct of de tellerstand een logische reeks vormt met eerder geregistreerde tellerstanden. Na de controle krijg je het oordeel ‘logisch’, ‘onlogisch’ of ‘geen oordeel’.

Geen kilometerstand bekend?

Heb je wel het kenteken, maar weet je de stand van de kilometerteller niet? Dan kun je met het kenteken controleren of de laatst geregistreerde tellerstand logisch is. Is dat het geval, dan wil dat nog niet zeggen dat het klopt. Het betekent alleen dat de laatst bij de RDW geregistreerde tellerstand logisch is. In dat geval kun je het totale aantal kilometers delen door de leeftijd van de auto, om zo grofweg de jaarlijks gereden kilometers te bepalen. De online tool van de RDW is puur een hulpmiddel en geeft geen garantie dat de kilometerstand klopt. Toch is een logisch oordeel over de kilometerstand vaak wel een goed teken. Het betekent namelijk dat de auto zijn onderhoudsbeurten heeft gehad en dat de kilometerstand bij elke beurt is vastgelegd.

Vraag een RDW-voertuigrapport op!

Vraag bij de RDW ook een Voertuigrapport op. Kleine kanttekening: alleen de eigenaar/houder van het voertuig kan een RDW-Voertuigrapport aanvragen. Staat de auto dus te koop bij een autobedrijf, vraag dan of zij een voertuigrapport kunnen downloaden. Koop je een occasion bij een particulier, verzoek dan vriendelijk of de huidige eigenaar het document kan downloaden. Dit is volledig gratis. Een particulier moet wel even inloggen met DigiD. In het RDW-Voertuigrapport staan onder meer de volgende gegevens*:

  • Volledig overzicht van alle kilometerstanden, ook de data van registratie (alleen bij personenauto's, bedrijfsauto's en motoren)

  • Laatst geregistreerde kilometerstand (alleen bij personenauto's, bedrijfsauto's en motoren)

  • Tellerstandoordeel (met keurmerk als de stand logisch is) (alleen bij personenauto's en bedrijfsauto's) Meer informatie bij Toelichting op oordelen kilometerstanden

  • Algemene voertuiginformatie zoals voertuigcategorie, merk, handelsbenaming, brandstof, catalogusprijs, vervaldatum APK, datum start laatste tenaamstelling, datum 1e toelating, datum 1e afgifte Nederland, maximum te trekken massa en brandstofverbruik

  • Milieugegevens zoals de emissieklasse

  • Geschiedenis aantal eigenaren (zonder namen met tijdsperioden)

  • APK-geschiedenis met reparatie- en adviespunten (alleen bij voertuigen met een APK-plicht)

  • Melding of er een terugroepactie is voor het voertuig

  • Geschiedenis voertuigstatussen (bijvoorbeeld sloop of export)

*bron: RDW

Auto Leasingraten berechnen

Waarop moet je nog meer letten als je de kilometerstand controleert?

Naast een controle van de stand bij de RDW zijn er ook nog wat andere dingen om op te letten als je een auto wilt kopen. Vraag jezelf bijvoorbeeld het volgende af:

  • Is de kilometerstand te mooi om waar te zijn?

  • Wordt de auto geïmporteerd? Van importauto’s zijn de kilometerstanden meestal onbekend

  • Doe je zaken met een betrouwbare dealer?

Onderhoudsdocumenten

Zorg in ieder geval dat je de kilometerstand goed controleert. Je wilt tenslotte zeker weten dat je geen auto koopt die meer heeft gereden dan wat wordt voorgespiegeld. Dit kan namelijk achteraf leiden tot hoge reparatie- en onderhoudskosten waar je niet op zit te wachten. Vraag altijd naar onderhoudsdocumenten om een beeld te krijgen van het onderhoudsverleden van een voertuig. Over het algemeen hebben diesels meer kilometers op de teller staan, omdat deze auto’s vaak worden gekocht om langere afstanden mee te rijden. Benzineauto’s leggen jaarlijks gemiddeld de minste kilometers af.

Het chassisnummer

Heb je een chassisnummer? Dan is het zelfs mogelijk om het chassisnummer te laten controleren door de fabrikant of bij een erkende merkdealer. Die haalt de auto dan door het systeem en kan zo achtergrondinformatie achterhalen. Een voordeel van een moderne auto is dat de auto ook vaak verbonden is met een online netwerk. Via een app van de desbetreffende fabrikant heb je bijvoorbeeld – met behulp van het chassisnummer – een overzicht van alle onderhoudsbeurten. Bij een auto met een kloppende onderhoudshistorie moet de verkoper die onderhoudsdocumenten vaak ook kunnen overhandigen. Kan een verkoper die documenten niet overhandigen? Zet dan vraagtekens bij het feit of de auto wel interessant is.

De kilometerstand terugdraaien, gebeurt dat nog steeds?

We hebben allemaal wel eens gehoord dat autoverkopers de kilometerstanden terugdraaien om zo meer geld voor een auto te kunnen vragen. Een occasion met 100.000 kilometer of minder op de teller is soms wel drie keer zoveel waard. Als koper word je bij een teruggedraaide kilometerstand natuurlijk voor de gek gehouden, want je betaalt dan zonder het te weten veel te veel voor je auto. Ondanks dat veel auto’s nu een digitale teller hebben, kan er nog steeds mee gerommeld worden. Daarom is het terugdraaien van de kilometerstand sinds 1 januari 2014 strafbaar. Vanaf die datum houdt de RDW landelijk de kilometerstanden van Nederlandse auto’s bij. Koop je een auto bij een erkende merkdealer of bij een professioneel autobedrijf? Dan koop je vrijwel altijd een auto met een kloppend verleden. Haal je een auto bij een duister bedrijf? Gebruik dan vooral je verstand om te bepalen of een auto wel of niet klopt.

Is een occasion met een hoge kilometerstand erg?

Een hoge kilometerstand wordt vaak als nadelig beschouwd. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Zolang een auto goed is onderhouden en alle onderdelen keurig zijn vervangen, dan hoeft een hogere kilometerstand geen enkel probleem te zijn. Goed onderhoud is key. Daarom is het controleren van het onderhoudsverleden ook heel belangrijk. Als een auto in bijvoorbeeld tien jaar 300.000 kilometer heeft gereden, waarbij de auto alle beurten netjes heeft gehad, dan kun je er naar grote waarschijnlijkheid nog jaren van genieten. Een auto die in tien jaar tijd slechts 20.000 kilometer heeft gereden, stond heel vaak stil. Een auto is gemaakt om te rijden. Controleer in dat laatste geval dus of alle onderdelen nog in technisch gezonde staat zijn. Heb je die kennis zelf niet in huis, neem dan iemand met technische kennis mee naar een bezichtiging van een occasion.

FAQ

In 2021 legden alle Nederlandse personenauto’s samen 104,5 miljard kilometer af, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gemiddelde jaarkilometrage nam toe van 10.700 kilometer in 2020 naar 11.000 in 2020.

De RDW heeft een aantal bedrijven erkend die dit mogen doen. Op deze manier kunnen teruggedraaide kilometerstanden hersteld worden, maar dat moet wel bij een erkend bedrijf gebeuren.

Ja, dat kan zeker. Ook met digitale kilometertellers kan helaas gesjoemeld worden. Controleer dus altijd of de kilometerstand een beetje logisch overkomt en bekijk hierbij ook de leeftijd van de auto.

Je zou kunnen proberen of de importeur nog actuele gegevens heeft over de kilometerstand.

Deel artikel

Alle artikelen

Het perfecte verkoopgesprek

Het perfecte verkoopgesprek

Advies · Aankooptransactie
Autoverzekering

Autoverzekering

Advies · Aankooptransactie
Overschrijving

Overschrijving

Advies · Aankooptransactie
Ontdek meer