Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Kenteken auto op naam zetten

Een auto kopen is voor veel mensen een grote gebeurtenis. En als de koop gesloten is, zijn er nóg wat zaken die je moet regelen: de verzekering, de motorrijtuigenbelasting en niet te vergeten moet je zorgen dat het kenteken op jouw naam komt te staan. De auto overschrijven, noemen we dat.

Particulier of van autobedrijf

Als je je auto van een autobedrijf koopt, zal de verkoper het kenteken van de auto voor jou op jouw naam laten zetten. De meeste autobedrijven verzorgen het zogenoemde overschrijven voor je, dan heb je er geen omkijken naar.

Als je je auto van een particulier koopt, dan staat het kenteken van die auto op naam van de verkoper. Dat is geen probleem, dat is juist goed. Dan weet je immers zeker dat hij de eigenaar is en ook gemachtigd is om de auto aan jou te verkopen.

Wat heb je nodig om een autokenteken over te schrijven

Allereerst moet je 18 jaar of ouder zijn en in een Nederlandse gemeente zijn geregistreerd. Verder moet je een geldig legitimatiebewijs hebben en het tenaamstellingsbewijs én het overschrijvingsbewijs van de particuliere verkoper. Check dus of de verkoper beide heeft en het kentekenbewijs dus compleet is. Als hij de tenaamstellingscode niet heeft, dan moet hij een nieuwe code aanvragen bij de RDW, de voormalige Rijksdienst Wegverkeer. Als hij (een deel van) het kentekenbewijs niet heeft, moet hij een nieuw kentekenbewijs aanvragen, anders kan hij de auto helemaal niet verkopen.

Kentekenbewijs en tenaamstellingscode checken

Je kunt gratis controleren of de kentekencard van de verkoper inderdaad het laatst afgegeven kentekenbewijs voor de auto is. Ook kun je zien of de kentekencard en de tenaamstellingscode bij elkaar horen. Dat doe je bij de instantie die de kentekens uitgeeft in Nederland: RDW.

RDW Kentekenbewijs

Bij loket kenteken overschrijven

Je kunt je zojuist gekochte auto persoonlijk op jouw naam laten zetten bij een PostNL-punt, een kentekenloket en een RDW-balie of -keuringsstation. Neem de kentekencard én de tenaamstellingscode mee – of het originele Tenaamstellingsbewijs (kentekenbewijs deel 1B) en het Overschrijvingsbewijs. En vergeet je geldige legitimatiebewijs niet!

Bij het loket krijg je twee documenten terug: het Tenaamstellingsverslag met daarop de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode (die heb je weer nodig als je je auto weer verkoopt), en het vrijwaringsbewijs. Dat laatste is het bewijs dat de auto niet meer op naam van de vorige eigenaar staat en moet je aan de verkoper meegeven.

Nu staat de auto op jouw naam en moet jij voldoen aan alle wettelijke verplichtingen die bij het bezit van een auto horen.

De kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je gewoonlijk binnen twee of drie werkdagen per post thuis.

Auto direct online overschrijven

Ook kun je het kentekenbewijs direct online overschrijven, tenminste, als de verkoper een kentekencard bij de auto heeft. Met een papieren kentekenbewijs – van voor 2014 – kan dat echter niet.

Je hebt ook een Nederlands paspoort of een Nederlandse ID-kaart met een chip nodig. Een rijbewijs van na 14 november 2014 is ook van een chip voorzien, dus die kun je ook gebruiken. Verder heb je een geschikte mobiele telefoon met een zogenoemde NFC-chiplezer nodig. Als je die niet hebt, moet je naar een kentekenloket.

Je moet als koper met je mobiele telefoon en DigiD-app eenmalig een identiteitscheck uitvoeren. Vervolgens kun je de auto overschrijven op jouw naam. Betalen doe je met iDEAL. Na de overschrijving ontvang je een aantal e-mails, pas na de tweede is het kenteken werkelijk overgeschreven en ben je verantwoordelijk voor alle voertuigverplichtingen. De derde e-mail bevat een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het eerste deel van de tenaamstellingscode. De eerste print je uit of download je en overhandig je aan de verkoper. Doorsturen van de link werkt niet en de link is slechts dertig dagen geldig. Check na afloop met je DigiD op Mijn RDW of de auto inderdaad op jouw naam is overgeschreven. De kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je ook na digitale overschrijving na twee of drie werkdagen per post.

Kosten overschrijven kenteken auto

De kosten voor het overschrijven van een autokenteken zijn overal hetzelfde – ongeacht of je dat online doet of bij een loket of bij RDW. Die bedragen momenteel (september 2023) € 11,40.

Papieren kentekenbewijs of kentekencard

Sinds 1 januari 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door de zogenoemde kentekencard op creditcardformaat. Van auto’s die na die datum zijn overgeschreven, is het papieren kentekenbewijs vervangen door de kentekencard. Nieuwe auto’s die na 1 januari 2014 op naam zijn gezet, zijn sowieso voorzien van een plastic kentekencard. Die wordt toegestuurd aan de nieuwe eigenaar als hij de auto op zijn naam heeft gezet.

Hoe ziet een papieren kentekenbewijs er uit?

Een papieren kentekenbewijs is dus al minstens tien jaar oud. Het papieren kentekenbewijs van vóór 2014 bestaat uit drie delen: het voertuigbewijs (Deel IA met de gegevens van de auto), het tenaamstellingsbewijs (Deel IB met de gegevens van de eigenaar van die auto) en het overschrijvingsbewijs (Deel II), dat je nodig hebt bij overschrijving en dat je thuis moet bewaren.

Tot 1 juni 2004 noemden we die delen Deel I (voertuigbewijs), Deel II (tenaamstellingsbewijs) en overschrijvingsbewijs (vóór 1995 was dat het zogenoemde Kopie deel III). Hier kun je voorbeelden vinden van de oudere kentekenbewijsdocumenten.

Mag je rijden zonder kentekencard?

Je mag de eerste veertien dagen nadat je je nieuwe aanwinst op jouw naam hebt overgeschreven wél de weg op als je nog geen kentekencard hebt ontvangen – die moet immers gemaakt worden en per post verzonden. Na veertien dagen moet je bij een controle echter wel degelijk je kentekencard kunnen tonen. Ga echter niet meteen naar het buitenland, want daar moet je te allen tijde je kentekenbewijs kunnen laten zien.

Geschorste auto overschrijven

Om diverse redenen kan de eigenaar van een auto besluiten om het kenteken ‘te schorsen’. Dan blijft de eigenaar wel in het bezit van de auto, maar de auto mag niet meer op straat komen en de eigenaar mag er niet mee rijden totdat de schorsing weer is opgeheven. Dat betekent dus dat je als potentiële koper ook geen proefrit mag maken met een geschorste auto. Dan moet je voor jezelf afwegen of je de auto toch koopt en de risico’s voor lief neemt, of dat je niet tot koop overgaat.

Voertuigverplichtingen

Als je een auto op je naam hebt staan, dan heb je ook een aantal verplichtingen waaraan je wettelijk moet voldoen. Je auto moet ten minste WA verzekerd zijn volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Verder moet je auto vanaf het moment dat die drie of vier jaar oud is, elk jaar of elke twee jaar voorzien worden van een geldige APK (Algemene Periodieke Keuring) volgens deze keuringsschema’s.

Ook moet je motorrijtuigenbelasting betalen zodra de auto op jouw naam staat. Met de overschrijving van de auto op jouw naam doe je feitelijk ook aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. Als je een oldtimer op jouw naam zet, kom je wellicht in aanmerking voor vrijstelling op grond van de zogenoemde oldtimerregeling. Tot slot moet de auto van de juiste kentekenplaten zijn voorzien.

De RDW controleert dagelijks het verzekeringenregister en het keuringsregister. Elke auto wordt minstens eenmaal per jaar gecontroleerd. De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of je voor je auto belasting moet betalen en of je dat hebt gedaan. Voldoe je niet aan de eerste twee voertuigverplichtingen, dan ontvang je gegarandeerd een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), in het derde geval van de Belastingdienst.

Spoedoverschrijving

Het kan gebeuren dat je je kentekenbewijs met spoed nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je op zeer korte termijn naar het buitenland moet. Dan kun je ook een spoedaanvraag doen. Dat is alleen mogelijk bij aankoop van een voertuig, niet als je je kentekenbewijs kwijt bent. Een spoedaanvraag is alleen mogelijk op de dag van aankoop van de auto of de eerstvolgende werkdag. En er zijn extra kosten aan verbonden. Alle ins en outs vind je hier, onder het kopje ‘Met spoed kenteken aanvragen’.

Deel artikel

Alle artikelen

Het perfecte verkoopgesprek

Het perfecte verkoopgesprek

Advies · Aankooptransactie
Autoverzekering

Autoverzekering

Advies · Aankooptransactie
Overschrijving

Overschrijving

Advies · Aankooptransactie
Ontdek meer