Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Documenten bij de voertuigoverdracht

Als je een auto koopt krijg je er een hele stapel documenten bij: kentekenbewijzen, apk-rapporten en soms ook nog onderhoudsfacturen of andere documenten. Of je nu een auto koopt of verkoopt, het is belangrijk om alle documenten zo compleet mogelijk te hebben.

Als je een auto koopt krijg je er een hele stapel documenten bij: kentekenbewijzen, apk-rapporten en soms ook nog onderhoudsfacturen of andere documenten. Of je nu een auto koopt of verkoopt, het is belangrijk om alle documenten zo compleet mogelijk te hebben. In dit artikel lees je welke documenten dat zijn.

Een auto kopen is niet bepaald hetzelfde als naar de Albert Heijn gaan voor je dagelijkse boodschappen. Het is een grote uitgave waar veel bij komt kijken. Is de auto veilig? Klopt de kilometerstand van de auto? Is de onderhoudshistorie compleet? Goede en complete documentatie bij een auto zegt veel over de manier waarop de vorige eigenaar(s) ermee zijn omgegaan, maar uiteraard vertelt het papierwerk niet het hele verhaal. Blijf daarom alert en kijk vooral naar de technische staat van de auto zelf. Kun je die lastig beoordelen, dan kan een onafhankelijke aankoopkeuring uitkomst bieden. Lees hier waar je op moet letten bij aanschaf van een occasion.

Qua documentatie moet in ieder geval het volgende aanwezig zijn bij de auto.

  • Kentekenbewijs
  • APK-rapporten en onderhoudsinformatie
  • Onderhoudsboekjes
  • Sleutels
  • Handleiding
  • Koopcontract

We lopen de verschillende onderdelen hieronder één voor een met je langs.

Aankoop auto

Kentekenbewijs en tenaamstellingscode

Het kentekenbewijs is misschien wel het belangrijkste stukje documentatie bij de auto. Met het kentekenbewijs kun jij immers aantonen dat je de rechtmatige eigenaar van de auto bent. Vóór 2014 bestond het kentekenbewijs uit verschillende papieren delen, maar sindsdien geeft de RDW het kentekenbewijs uit op creditcardformaat: de zogeheten kentekencard. Op deze kentekencard zijn alle voornaamste autogegevens, zoals de naam van de eigenaar, het VIN-nummer, de meldcode en het gewicht in één oogopslag af te lezen. Als je een auto koopt die voor 2014 op naam van de huidige eigenaar is gezet, dan kan het zijn dat diegene nog het kentekenbewijs van de ‘oude stijl’ met meerdere papieren delen in bezit heeft.

Als je een auto koopt, moet het eigendom eerst overgedragen worden. Dat doe je samen met de vorige eigenaar bij een kentekenloket. Koop je de auto bij een autobedrijf, dan regelen zij dat in de meeste gevallen voor je. Na de overschrijving van het eigendom krijg je een bewijs van afgifte en het eerste deel van de tenaamstellingscode mee. Die tenaamstellingscode is belangrijk, want die heb je nodig om de auto in een later stadium eventueel weer te kunnen verkopen. Het tweede deel van de tenaamstellingscode krijg je samen met de kentekencard thuisgestuurd. Bewaar de tenaamstellingscode bij voorkeur thuis en niet in de auto. Mocht de auto onverhoopt gestolen worden, dan is het minder makkelijk voor de autodieven om jouw auto vervolgens weer door te verkopen.

APK-rapporten & NAP-controle

Het is altijd een goed teken als een verkoper jou veel documenten en informatie kan verstrekken bij een auto. Andersom doe je er als autobezitter dan ook verstandig aan om alle facturen van onderhoud te bewaren. Daarover meer onder het volgende kopje. Ook de APK-rapporten zijn van belang. Daarop staat namelijk of de auto gedurende de afgelopen jaren glansrijk door de APK is gekomen of niet. Zo nee, dan laat een APK-rapport altijd zien wat de afkeurpunten waren. Aan de hand van de onderhoudshistorie kun jij vervolgens beoordelen hoe de vorige eigenaar die punten van afkeur heeft aangepakt.

Een ander belangrijk document bij de auto is de Nationale Auto Pas (NAP). De NAP is een rapport waarmee je de kilometerstand van de auto kunt controleren. Het rapport geeft de beoordeling ‘logisch’ wanneer de kilometerstand door de jaren heen consequent opliep. Is er een inconsistentie in de tellerstanden? Dan is de kans groot dat er in het verleden gesjoemeld is met de kilometerstand. Het oordeel op het NAP-rapport luidt in dat geval ‘onlogisch’. Loop in zo’n geval het liefst met een grote boog om de auto heen.

Onderhoudshistorie

Het kopen van een occasion is altijd een risico. Daarom is de onderhoudshistorie misschien wel de meest belangrijke soort documentatie bij een auto. De onderhoudshistorie helpt je namelijk om als koper een betere risico-inschatting te maken. Een goed onderhouden auto gaat immers langer mee en de onderhoudshistorie kan inzicht geven in mogelijke toekomstige kosten. Een goed bijgehouden onderhoudshistorie laat zien dat het onderhoud van de auto in ieder geval volgens het voorgeschreven onderhoudsschema van de fabrikant is uitgevoerd. Bij voorkeur is dat onderhoud verricht bij een merkdealer of -specialist, maar een goede universele garage is voor de meeste auto’s ook afdoende.

De onderhoudshistorie bestaat in ieder geval uit een afgestempeld onderhoudsboekje. Staar je echter niet blind op dat onderhoudsboekje, want voor malafide verkopers is het tamelijk eenvoudig om een afgestempeld onderhoudsboekje te fabriceren. Het helpt als er onderhoudsfacturen aanwezig zijn naast het boekje, want in dat geval kun je het onderhoudsboekje mooi spiegelen aan de facturen en kijken of alles in orde is. Zitten de facturen er niet bij? Vraag dan aan de verkoper waar de auto in onderhoud is geweest en neem contact op met die garage om de beweringen van de verkoper te kunnen verifiëren. Eventueel zou je dan ook direct kunnen vragen naar eventuele grote reparaties die in het verleden zijn uitgevoerd.

Sleutels

Het spreekt misschien voor zich, maar zonder een sleutel kun je niet veel met een auto. Belangrijk is ook de originele reservesleutel. Zeker bij een relatief moderne auto mag deze eigenlijk niet ontbreken. Bij een oudere auto kan het soms zijn dat de originele reservesleutel niet meer aanwezig is. Dat hoeft geen afknapper te zijn, maar het is natuurlijk wel altijd beter wanneer alle sleutels er gewoon bij zitten. Dat scheelt weer als je zelf per ongeluk een keer één van de twee sleutels kwijtraakt.

Handleiding

Een handleiding is altijd handig om te hebben bij je auto. Om bijvoorbeeld op te zoeken welke olie voor de auto is voorgeschreven, hoe je een lampje vervangt of de klok instelt. Bewaar de handleiding in de auto zodat je hem onderweg kunt raadplegen, mocht je pech onderweg hebben. Heb je het origineel niet meer? Vaak kun je op de website van de autofabrikant oude handleidingen als PDF downloaden. Bij nieuwe auto’s komt het vaak ook voor dat de handleiding is opgenomen in het infotainmentsysteem of standaard online wordt aangeboden.

Signing a contract for car

Koopcontract

Is alles rondom de auto in orde? Mooi, dan kun je samen met de wederpartij de koop afronden. Of je nu een auto koopt of verkoopt, het is altijd nuttig om bij de transactie een koopcontract op te stellen. In dat koopcontract staan een aantal dingen vermeld: de gegevens van de koper en verkoper, de prijs die betaald is voor de auto, de plaats en datum van het sluiten van de koop en een verklaring van verkoper over de staat van de auto en eventuele bijbehorende gebreken die koper na het tekenen van het koopcontract accepteert.

Kort gezegd, in het koopcontract leg je alle afspraken rondom de overdracht van de auto schriftelijk vast. Daarmee sta je altijd sterker in je schoenen wanneer het tot een geschil komt, of je nu koper of verkoper bent. Zorg er daarom altijd voor dat je bij de overdracht van de auto een schriftelijk koopcontract ondertekent.

Tips:

  • Zorg ervoor dat je alle originele documenten in bezit hebt/krijgt.
  • Vergelijk de documenten met elkaar om zeker te weten dat alles klopt.
  • Bewaar de juiste documenten in jouw auto of berg ze veilig thuis op.
  • Teken altijd een koopcontract bij overdracht van de auto.
  • Houd een complete onderhoudshistorie bij, dit is gunstig voor de restwaarde van je auto.

Deel artikel

Alle artikelen

Het perfecte verkoopgesprek

Het perfecte verkoopgesprek

Advies · Aankooptransactie
Autoverzekering

Autoverzekering

Advies · Aankooptransactie
Overschrijving

Overschrijving

Advies · Aankooptransactie
Ontdek meer