Verschillende soorten autoverzekering
Zoals je weet is een autoverzekering verplicht om legaal de weg op te mogen. Er zijn drie basisniveaus van autoverzekeringen: WA, WA Beperkt Casco en WA Volledig Casco. Wat zijn precies de verschillen?
Autoverzekeringen op een rij
WA autoverzekering: WA staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die je met jouw auto aan anderen toebrengt waarvoor jij verantwoordelijk bent. WA is het minimale verzekeringsniveau. Deze autoverzekering wordt vaak gekozen voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar, vanwege de waardevermindering.
WA Beperkt Casco: met WA Beperkt Casco ben je ook verzekerd voor andere soorten schade, zoals ruitschade en inbraakschade. Maar je kunt ook denken aan dekking van schade die ontstaan is door weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld storm of hagel. De WA Beperkt Casco verzekering wordt vaak gekozen voor auto’s die tussen 10 en 6 jaar oud zijn.
WA Volledig Casco: wil je maximale dekking, zodat ook de schade die je zelf aan je auto veroorzaakt wordt vergoed? Kies dan voor WA Volledig Casco, ook wel allrisk genoemd. Maar daar ben je waarschijnlijk al van op de hoogte. Deze allrisk verzekering dekt naast de schade van andere weggebruikers en weersomstandigheden, ook de schade die je zelf rijdt. Mensen kiezen vaak voor deze verzekering voor een nieuwe auto tot een leeftijd van ongeveer 6 jaar.
Elke verzekeraar biedt verschillende aanvullende verzekeringen aan, zoals pechhulp of dekking voor inzittenden bij een ongeval. Overweeg welke aanvullingen voor jou belangrijk zijn of bespreek dit met de verzekeringsmaatschappij.
Besparen op autoverzekering
Gezien de gestegen woon- en leefkosten wil je misschien besparen op je autoverzekering om wat financiële ademruimte te krijgen. Besparen op je autoverzekering kan inderdaad geld schelen. Het verschil tussen WA en allrisk kan maandelijks tientallen euro's bedragen. Stel dat het prijsverschil 40 euro per maand is, dan bespaar je theoretisch 480 euro per jaar.
Dit klinkt aantrekkelijk, maar wees voorzichtig met het verlagen van je dekking. Bedenk wat de consequenties zijn. Een nieuwe auto wil je liever niet alleen met WA verzekeren, maar juist allrisk, omdat deze nog veel waard is. De keuze hangt af van de leeftijd van je auto, de waarde ervan en hoe gehecht je eraan bent. Het zou zonde zijn om een nieuwe auto minimaal te verzekeren, want bij een ongeval draai je zelf voor de kosten op.
Voor- en nadelen afwegen
Overweeg goed de voor- en nadelen. Een voordeel is dat je per maand geld overhoudt, maar een nadeel is dat je bij een minder uitgebreide verzekering zelf moet betalen voor de meeste schade bij een ongeval. Die kosten kunnen hoger uitvallen dan de jaarlijkse besparing door niet voor allrisk te kiezen.
Tijdig regelen!
Bij de aanschaf van een nieuwe auto of occasion moet je deze op jouw naam registreren, ook wel het overschrijven van de auto genoemd. Zodra de auto op jouw naam staat, ben je verantwoordelijk voor alle verplichtingen, zoals verkeersboetes. Het overschrijven is noodzakelijk bij zowel aankoop als verkoop. De nieuwe eigenaar wordt verantwoordelijk voor keuring en verzekering van het voertuig, terwijl de oude eigenaar geen verplichtingen meer heeft. Voor de koper komen er verplichtingen zoals het betalen van wegenbelasting en verzekering.
Lees je goed in!
Via verschillende vergelijkingssites kun je nagaan bij welke verzekeringsmaatschappij je de gewenste dekking voor je auto het voordeligst kunt afsluiten. Bij het vergelijken van verzekeraars is het verstandig niet alleen op de prijs te letten, maar ook te kijken naar het beleid en de extra services.
Voordat je een verzekering afsluit, is het slim om eerst te checken hoe tevreden andere klanten zijn over de verzekeraar. Misschien lijken de beloften op de website mooi, maar blijken de klanten in werkelijkheid ontevreden. Je kunt reviews lezen op Google en op klachtenforums zoals Klacht Compass. Ook deelt de Consumentenbond uitgebreide ervaringen van klanten.
Check de voorwaarden
De dekking en de prijs van je autoverzekering garanderen niet automatisch de service die je bij schade krijgt. Daarom is het belangrijk om vooraf de algemene voorwaarden goed door te nemen. Bij een allrisk verzekering bijvoorbeeld kan de vergoeding bij schade variëren: de ene verzekeraar kijkt naar de nieuwwaarde van de auto, de andere naar de dagwaarde. Bij autodiefstal kan de uitkering afhankelijk zijn van de beveiligingsklasse. Als je denkt dat je allrisk verzekerd bent en je auto wordt zonder alarminstallatie gestolen, kun je voor hogere kosten komen te staan dan verwacht, omdat de verzekeraar dit in de voorwaarden had vermeld.
Autoverzekeringen vergelijken
Door autoverzekeringen te vergelijken, kun je een weloverwogen keuze maken die niet alleen financieel voordelig is, maar ook zorgt voor de juiste dekking en service die aansluit bij jouw behoeften. Het vergelijken van autoverzekeringen is belangrijk om meerdere redenen:
- Kostenbesparing: door verschillende autoverzekeringen te vergelijken, kun je de verzekering vinden die de beste dekking biedt voor de laagste prijs. Daarmee kun je op jaarbasis flink wat geld besparen.
- Dekking op maat: niet alle verzekeringen bieden dezelfde dekking. Door te vergelijken kun je een verzekering kiezen die het beste past bij jouw specifieke situatie en behoeften, zoals dekking voor ruitschade, diefstal of schade aan je eigen voertuig.
- Klanttevredenheid en service: verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden verschillende niveaus van klantenservice en ondersteuning. Door beoordelingen en ervaringen van andere klanten te vergelijken, kun je een maatschappij kiezen die bekendstaat om zijn goede service en snelle afhandeling van claims.
- Extra's en voordelen: sommige verzekeringen bieden extra voordelen zoals pechhulp, vervangend vervoer of korting op andere verzekeringen. Door te vergelijken kun je zien welke maatschappij de meest waardevolle extra's biedt.
- Transparantie over voorwaarden: vergelijkingswebsites en tools helpen om de kleine lettertjes en voorwaarden van verschillende verzekeringen duidelijker te maken. Hierdoor weet je precies wat wel en niet gedekt is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je een claim moet indienen.
- Flexibiliteit: sommige verzekeringsmaatschappijen bieden flexibele voorwaarden en de mogelijkheid om de verzekering aan te passen aan veranderende omstandigheden. Door te vergelijken, kun je zien welke opties het beste passen bij jouw behoefte aan flexibiliteit.
- Voorkomen van onder- of oververzekering: door goed te vergelijken, voorkom je dat je te veel betaalt voor een dekking die je niet nodig hebt (oververzekering) of dat je onvoldoende dekking hebt in geval van schade (onderverzekering).